TT Historie – 1925 t/m 1935

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder!

   

“Te midden der rustieke boerderijtjes, langs mesthopen, waarop de kippen jarenlang hun ongestoorde domein hadden, over een traject waarlangs de bevolking op boerenwagens prachtige tribuneplaatsen vond, gingen voor het eerst motorfietsen een strijd voeren.”

De Asser motor enthousiasteling H. Dieters, directeur en groot aandeelhouder van Wander NV, stond aan de basis van de eerste nationale TT races en kreeg J.A. Kramer, J. Baakman, J. Hof en H. Mulder van de nog jonge, pas drie jaar tevoren opgerichte Motorclub “Assen en Omstreken” aan z’n zijde. Er ontstond een kant en klaar plan om Nederland in 1925 zijn eerste motorspektakel te geven, in eerste instantie dus helemaal niet in Assen zelf, maar over de nieuwe weg van Rolde, via Borger, Schoonlo en Grollo, weer terug naar Rolde. Rechts zie je een promotiekaart met een hoop gegevens over die memorabele zaterdag.

  
Hieronder links zie je dat de Commissaris der Koningin, op 4 juni toestemming gaf, om op 11 juli 1925, in den namiddag, een motorsnelheidswedstrijd te houden op af te sluiten wegen in de gemeente Rolde en Borger.
(wel een erbarmelijk slordig geschreven document trouwens) De affiches (hieronder in het midden) konden worden gedrukt! De start (en finish) in Rolde, via Borger, over Schoonlo en Grollo, en weer terug naar Rolde; zoals je op de kaart hieronder rechts kunt zien.


Op de eerste foto hieronder zie je dat G. Stuut uit Groningen de tank van z’n motor nog gauw even volgooide. Op de tweede foto werd er voor de zekerheid nog even wat kettingvet aangeschaft. Op de derde foto zie je de lokale held (boer) Willem Rossingh uit Borger, die met z’n Norton ook mee deed. Op de vierde foto zie je Asser militairen, die op een aantal locaties op het parcours, door middel van hun veldtelefoons, steeds de doorkomst volgorde van de rijders doorgaven. En die doorkomst gegevens werden vervolgens op de scoringsborden weergegeven. Op de foto rechts zie je een foto van Dirk de Vries. Een kleinzoon stuurde me een foto van z’n opa en vertelde me dat de beste man eigenlijk nergens meer is te vinden in de Asser TT geschiedenis. Hij stond (een eindje verder naar onderen) wel op de startlijst en nu dus ook vereeuwigd met een door kleinzoon opgestuurde foto van opa De Vries. (Zowel Rossingh als De Vries bereikten overigens de eindstreep niet…)

   
Hieronder zie je toenmalig Commissaris der Koningin, Mr. J.T. Linthorst Homan, de opening van het festijn verrichten!  Enkele van de woorden die de CdK uitsprak zie je hieronder rechts. Voorzitter Kramer van de Organisatie Commissie, keek en luisterde trots toe.
(Een “stomme” film met unieke beelden van dat gebeuren in 1925 vind je helemaal onderaan deze pagina!)

 
Hieronder links zie je de “Lijst van Deelnemers”. Zoals je op de 2 afbeeldingen kunt zien, verdeeld over drie klassen. De doorgestreepte namen geven de renners aan die uiteindelijk niet mee zouden gaan doen, doordat hun motorfiets reeds kapot was gegaan, nog voordat de race zou gaan beginnen. Ook kwamen een paar deelnemers niet opdagen. G. Hoogeveen startte overigens niet in de 500cc maar in de 250cc klasse. In totaal gingen 27 rijders van start. We gebruiken de derde en vierde foto eventjes om door middel van een blauw lijntje, je het verschil te laten zien tussen de situatie in 1925 en 2022. Op die derde foto zie je trouwens J.H.P. Jansen (die uiteindelijk in de 500cc race als vierde over de finish zou komen) op z’n Saroléa motorfiets met startnummer 38 vanuit de Grolloërstraat de (huidige) Grote Brink intuffen.

 
Hieronder links zie je de gehelmde Piet van Wijngaarden met z’n Norton, Piet zou winnaar worden van de 500cc race. Op de tweede foto staat Bertus van Hamersveld, hijzelf werd eerst gewogen en daarna z’n “halve” Harley Davidson.
(Een halve Harley? Ja, Van Hamersveld had namelijk één van de twee cilinders van z’n 1000cc Harley weggehaald en er bleef zodoende nog maar 500cc over en op die manier kon hij meedoen aan de 500cc race) De motoren én de rijders moesten volgens internationaal protocol, gekeurd en gewogen worden! En op de derde foto zie je hoe zo’n motor werd gewogen, zo’n keurmeester was dan druk in de weer met gewichtjes om het exacte gewicht van de motorfiets te bepalen. Op de vierde foto zie je dat deze motorrijder, tijdens een pitstop, gelijktijdig de olie en de benzine liet bijvullen. Rechts zie je dat een aantal keurmeesters, de motorfiets van John Moos aan het inspecteren waren, John had z’n BSA voorzien van een andere, extra grote, benzinetank, zodat hij de race uit zou kunnen rijden, zonder te moeten stoppen om benzine bij te tanken, die grote tank werd toegestaan, maar het mocht allemaal niet baten, Moos viel onderweg met technische problemen uit… (rechts op die foto zie je een soorgelijke BSA, maar dan met een standaard benzinetank)

 
Hieronder: Op zaterdag 11 juli 1925 stonden de 27 renners, met hun in het zonlicht flikkerende, brullende en grommende ijzeren paarden, aan de start voor de eerste TT race. De renners stonden ordelijk in rijen opgesteld aan de Grolloërstraat, ter hoogte van de huidige (Grote) Brink en de rijders wachtten geduldig op het signaal van de start. Door de commissaris van den Koningin werd even later het startsein gegeven en de 27 heroïsche helden schoten als kanonskogels donderend en brullend weg, de menigte achterlatend in een wolk van rook en zand, die deed denken aan een zandstorm in de Sahara. De geur van verbrande Caltex motorolie verspreidde zich tussen de menigte als een welriekend parfum. Van een aantal renners zijn de startnummers nog redelijk zichtbaar en op de foto links herkennen we zodoende op 13 John Moos (met die extra grote benzinetank) en op 1 Arie Wuring. Op de derde foto van links herkennen we op 13 wederom John Moos, op 12 H.W. Beverdam, op 14 G. Stuut en op 11 M. Flinterman. Op de vierde foto herkennen we op 12 nog H.W. Beverdam en op 11 M. Flinterman. De rechter foto is niet zo heel duidelijk, maar we herkennen hier nog de door een ongelukkige val, de als laatst vertrokken renner Dirk de Vries. Op 43 zien we trouwens J.J. Abeln uit Emmer Compascuum en Abeln zou uiteindelijk nog 3e worden in de 500cc race.


Hieronder links zie je dat het Rolder muziekcorps de fleurigheid er gedurende den wedstrijd er in hooge mate in hield. Op de tweede foto zie je Willem Rossingh, de plaatselijke favoriet uit Borger. Rossingh zou de finish niet halen. Op de derde foto zie je JPJ Jansen, de broer van JHP Jansen. JPJ zou 2e worden in de 350cc race. Op de vierde foto zie je dat Bertus van Hamersveld een teken kreeg, dat hij nog één ronde moest afleggen. Rechts zie je dat J. Achtien een kleine voorsprong op J. Dreef
(met…nr. 18) had.

 
Hieronder links, zie je o.a. de uitslagen van de 3 verreden klassen. Op de tweede foto zie je dat Arie Wuring, als winnaar, met motor en al omhoog gehesen werd. Op de derde foto staan de 3 winnaars gebroederlijk naast elkaar, vlnr Hajo Bieze, de winnaar van de 350cc klasse op New Imperial, Arie Wuring op BSA was de winnaar van de 250cc klasse. (hij en ene G. Hoogeveen waren trouwens de enige deelnemers in de 250cc klasse en Hoogeveen viel in de zesde ronde uit.) Piet van Wijngaarden werd met Norton, winnaar van de 500cc klasse. (Van Wijngaarden had ruim 3 minuten voorsprong op de nummer 2 Bertus van Hamersveld. (de grootvader van de tweelingbroers Tim & Tom Coronel) Maar Bertus had onderweg een lekke band gehad die hij zelf moest plakken; ook brak er een paar ronden later een klepveer van zijn Harley Davidson, hetgeen hem vervolgens noodzaakte zijn tempo te verminderen waardoor Van Wijngaarden hem alsnog voorbij kwam en als eerste eindigde! Wel had van Hamersveld de snelste ronde gereden met een gemiddelde van 101,0 km per uur…)  Op de vierde foto is mevrouw Jeanette Madalaine Linthorst Homan (de vrouw van de commissaris van de Koningin) een paar van die winnaars aan het feliciteren.  (Links staat Piet van Wijngaarden en daarnaast…met de helm nog op…Hajo Bieze) Op de vijfde foto zie je het befaamde Asser Parkhotel aan de Plataanweg 2, alwaar des avonds, na de races, een gezamenlijke maaltijd plaatsvond, waarbij ook de officiële uitslag bekend werd gemaakt en uiteraard de prijzen werden uitgereikt. (Dit deftige, in 1917/1918 gebouwde hotel-pension-café-restaurant met de fraaie torentjes, telde ongeveer vijftig kamers met in totaal 124 bedden en was van alle gemakken voorzien: gas, warm- en koud water en elektrisch licht. Een luxe in die tijd. Toch is het hotel eigenlijk nooit rendabel geweest. In de Tweede Wereldoorlog betrokken de Duitsers het gebouw. Na de 2e wereld-oorlog is het hotel nog kortdurend een Bijzonder Gerechtshof geweest. Het hotel is in 1953 verkocht voor 45.000 gulden aan Hendrikus Hommes en zijn gezelschapsspelenfabriek Homas (HOMmes ASsen) trok in het voormalige hotel. Homas verliet in 1976 dit gebouw en jammer genoeg is alles in 1980 gesloopt. Een appartementencomplex kwam er voor in de plaats…) Geheel rechts nog een klein verslag uit de krant, dat de groote dag weer voorbij was en dat alles prima naar wens was gegaan.

  

Na die eerste races in 1925 werd er fanatiek doorgeborduurd, de proef in Rolde was aardig geweest, maar men had ervaren, dat er nogal wat verbeterd moest worden. Zandwegen en onverharde bochten konden niet worden  getolereerd. De wegen zouden moeten worden aangepast. Het gemeentebestuur van Borger wilde daar evenwel geen medewerking aan verlenen. Daarom moest er naar een ander circuit worden uitgekeken en in 1926 verhuisde men naar het circuit van Assen – Hooghalen, dat tot 1955 gebruikt zou worden. Opa Dieters voorspelde het reeds….dat Assen tijdens de TT nog eens zou baden in het licht, ten aanschouwen van tienduizenden bezoekers. De naam “TT” stamt overigens af van de Britten, die reeds vanaf 1907 op het eiland Man om de “Tourist Trophy” streden. 


Hieronder links zie je een overzichtelijk kaartje van het fonkelnieuwe Circuit van Drenthe. Op de tweede foto zie je dat enkele organisatoren van de TT, de baan aan het verkennen waren bij De Haar. Anno 2022 is dit overigens nog steeds de start en finish plek! Op de derde afbeelding zie je hoe of de aankondiging in de Courant er uitzag…we hebben het origineel uit 1926 nagemaakt, zodat het iets beter te lezen is, dat er maar liefst 58 deelnemers met 6 merken aan de start zouden verschijnen. Tribune-kaarten waren f 3,60  Een zitplaats f 2,40 en een staanplaats f 1,20. Een programma kostte 30 cent. Op de vierde foto zie je de TT voorzitter J.A. Kramer in gesprek met de commandant van de plaatselijke marechaussee. Rechts zie je een leuk overzicht van de aanvangstijden op die vrijdag en zaterdag.

 
Hieronder drie fotootjes van een paar gedeeltes van het “nieuwe” Circuit. Op de linker foto zie je de laatste bocht van het TT-parcours te Laaghalerveen. Op de achtergrond daarvan, voorbij de boerderij, de start en de finish-plek. Op de tweede foto van links zie je de flauwe bocht in het TT-parcours te Hooghalen. Op de foto zelfs een T-Ford met het Drentse kenteken D-8043. (Eigenaar van dat kenteken was Roelof Albert Oortwijn uit Eeserveen) De foto rechts laat een scherpe bocht in het TT-parcours te Laaghalerveen zien.


Hieronder zie je een foto van de T.T. Organisatie Commissie en de hoofden van de verschillende diensten en commissies, die op de dag voor de eerste echte Asser T.T.-races, op vrijdag 25 juni dus, werden ontvangen door het Gemeentebestuur van Assen in “De Hertenkamp”. Zittend vlnr: de Heeren Brender à Brandis, P.G. Scherf (secretaris), Buning, Mulock Houwer, J. Bothenius Lohman (burgemeester), Van Leusen, J.A. Kramer (voorzitter), J. Baakman (vice-voorzitter), Hunse, Smit en Hindriks. Staand vlnr: de Heeren Duintjer, Witteveen, Smit, De Jong, Thalen, Beugel, Welp, Thies, Robertus, Jansen van Galen, Pool, Schierbeek, Van Veen, Zevenhoven, Jalvingh, Lippinkhoff, Thiadens, Koolhaas Revers en Breeman. Joh. Hof (2e secretaris) en H. Mulder (penningmeester) ontbraken op de foto vanwege de vele werkzaamheden die er nog moesten worden verricht voor de races die de volgende dag zouden worden gehouden. Rechts zie je links nogmaals Burgemeester Mr. J. Bothenius Lohman, in gezelschap van de Commissaris der Koningin Mr. J.T. Linthorst Homan, die ’s zaterdags, op die eerste echte Asser T.T. dag, uiteraard ook acte de présence gaven.

 
Hieronder links zie je een advertentie van de voorverkoop-adressen in Noord Nederland, voor de aanstaande Nederlandsche T.T. Motorraces. Op de tweede foto zie je dat Bertus van Hamersveld, samen met Dick Eysink, even naar Bertus’ motor kijkt. Op de derde foto staat pa Dieters (links), samen met TT voorzitter J.A. Kramer, om (zoon) Gerard Dieters even succes te wensen voor de aanstaande strijd. Met succes, want Gerard zou met z’n New Imperial de winnaar worden in de 350cc klasse. Op de vierde foto zie je Arthur Dom. Arthur zou later eerste worden met z’n 750cc Scott. Dat deed hij trouwens met een gemiddelde snelheid van bijna 100 kilometer per uur! Rechts zie je dat Gerard Dieters gelijk al vooraan lag, terwijl hij onder het “Wordt lid van de K.N.M.V” bord door jakkerde.

   
Linksonder zie je dat renner Brinkhof kwam te vallen bij de start van de 1000cc klasse, de andere rijders konden hem nog maar nauwelijks ontwijken! Op de tweede foto kun je goed zien dat de startplaats tussen de pits en de boompjes niet bijster breed was en ook te zien is de zwaar rokende motor van Han van Kooten, met startnummer 24! Wij denken dat hij de finish niet heeft bereikt!? De derde foto geeft nog zo’n mooi beeld van het zojuist gestarte deelnemersveld. Op de vierde foto zie je waarschijnlijk een eenzame achterblijver… 

 
Op de foto linksonder en ook op de tweede foto, nog zo’n fraai plaatje van het zojuist gestarte deelnemersveld. Op de derde foto zie je de winnaar van de 500cc race Piet van Wijngaarden op z’n Norton met startnummer 36. Van Wijngaarden was een jaar eerder, in Rolde, ook al kampioen van de 500cc klasse geworden. Op de foto rechts staan een paar van de winnaars, met nummer 2 is dat Gerard Dieters, voornoemde Piet van Wijngaarden met nummer 36 en Jan de Roode met nummer 54, werd de winnaar van de 1000cc klasse. Voorzitter Kramer van de TT organisatie stond trots tussen Dieters en van Wijngaarden in! John Moos won de 350 cc klasse, Arthur Dom de 750 cc klasse en onze eigen 18 jarige Asser Geert Timmer (de vader van Mister TT, Jaap Timmer), won de 175cc klasse. (Meer info en foto’s over Geert Timmer vind je gelijk na 1931 én ook onder het kopje 1978; het jaar waarin Geert is overleden.) Voor het TT bestuur was het trouwens behoorlijk sneu dat er in 1926 een heel stuk minder toeschouwers op kwamen dagen in Assen, dan het jaar daarvoor in Rolde. Er werden zelfs een aantal tribunes gebouwd en de omliggende terreinen waren ook in orde gebracht, waarbij de onkostenrekening zelfs was opgelopen tot meer dan 15.000 gulden. Maar…zo dacht de organisatie vooraf…geen nood, duizenden en duizenden bezoekers zouden komen en Assen zou te klein zijn. De ontgoocheling was vrij groot, want waren er in 1925 nog 8000 betalende kijkers, in 1926 waren dat er slechts 2600. De tribunes bleven dan ook voor de helft leeg en penningmeester Mulder bleef met een schuld zitten van maar liefst 5000 gulden. Toch zette het bestuur (gelukkig) door! In 1927 kwamen er maar liefst 14.000 toeschouwers opdraven!

   

Zowel de tribune in Hooghalen als die op Laaghalerveen, werden elk jaar weer opgebouwd en na de races weer gedemonteerd en opgeslagen tot het jaar daarna. Op de derde foto zie je de advertentie voor de Internationale TT Motor Races op het Circuit van Drenthe. Zelfs passagiers vluchten der KLM waren mogelijk. Op de vierde foto zie je de voorbereidingen van de 500 cc race. Op de vijfde foto zie je de latere winnaar van de 750cc klasse, de 22 jarige Hendrik van der Veen, op zijn Scott motor, onder de nieuwe houten loopbrug doorrijden! Er waren trouwens ook maar 2 deelnemers in die 750cc race en de andere deelnemer, ene V.d. Velde viel reeds in de tweede ronde uit…. Het publiek stond destijds wel behoorlijk dicht met de neus op de baan. Leuk detail is de fiets die nogal slordig in de berm lag? Rechts zie je, dat als de benzine op is, je er toch echt weer even iets in moet doen. Ook de olie werd gauw nog even aangevuld.


Hieronder links zie je in het uitslagenlijstje van dit jaar, dat er voor het eerst internationale races waren verreden. Een fraai lijstje, waarin o.a. is te zien, dat de 175cc klasse, was gewonnen door Arie Wuring.
(Hij kwam ook als enige over de streep in die klasse…) Op de tweede foto is Han van Kooten, op z’n Harley-Davidson, druk bezig om winnaar te worden van de 350cc race. Op de derde foto zie je voornoemde Arie Wuring, met “sjekkie”, vrouw, pa en ma. Op de vierde foto zie je Hendrik van der Veen met z’n Scott tweecilinder tweetakt, tijdens een pitstop. Op de vijfde foto zie je de 3 voornoemde winnaars samen op de foto, met op nummer 21 dus Han van Kooten, met nummer 25 is dat Arie Wuring (wederom met sjekkie) en rechts zie je Hendrik van der Veen, die de 750cc klasse (net als Wuring, als enige overgebleven renner) wist te winnen.  Rechts zie je een foto met de Nijmeegse rijder Bretveld op de brancard, hij werd door Rode kruis soldaten afgevoerd nadat hij in botsing was gekomen met enkele bomen…

   
Hieronder links zie je (de toen reeds internationaal bekende) Stanley Woods ’s morgens in bed, druk bezig met een Binks “mousetrap” carburateur. Op de tweede foto is Woods nog aan het sleutelen aan z’n Norton. De motor met nr. 29 met kenteken H17121 was trouwens van Bertus van Hamersveld en de motor met nr. 49 was van J.G. Broers uit Soest. Op de derde foto kwamen o.a. Van Hamersveld, Broers en de gebroeders Burlage er even bijstaan…voor de foto nemen wij aan… De vierde foto geeft mooi de drukte in de pits weer; tevens zie je daar die mooie loopbrug en ook het vele publiek. In de 500cc race kwam na de eerste ronde Bertus van Hamersveld vóór Stanley Woods door, maar een lekke band, die hem 10 minuten oponthoud kostte, maakte een eind aan alle illusies. (Van Hamersveld werd uiteindelijk 4e) Woods werd de winnaar van de 500cc klasse. Van de 250cc klasse kwam er overigens niemand over de finish. Op de vijfde foto zie je nog een groep van winnaars én officials. Vlnr: Mr. J.H. Mulock Houwer (voorzitter der KNMV); de Belg Debay, die 2e werd in de 500cc klasse; de voorzitter van de TT Commissie, de heer J.A. Kramer; Stanley Woods, de snelste man van de dag; de heer Paul Gerhard Scherf, leider der TT propaganda afdeling; John Moos werd, met een 3e plaats, de snelste Hollander in de 500cc klasse; Arie Wuring, wederom met sjekkie, werd als enige deelnemer (!), de winnaar van de 175cc race; Bertus van Hamersveld, 4e in de 500cc klasse en Van de Borne, 6e in dezelfde klasse. Rechts zie je dat er ’s avonds, na afloop van de TT races, in café restaurant Bellevue, na afloop van het vuurwerk, een Grande Soirée Dansante zou plaatsvinden. Op de destijds schijnbaar enigste parketvloer in Assen…

    

Hieronder links een advertentie met nog enkele interessante gegevens, zoals het aantal bezoekers van het vorige jaar, alsmede de aantallen gestalde automobielen en motoren. De tweede en derde foto geven een vrij duidelijk beeld van de activiteiten achter de pits, maar ook de tribune, de loopbrug en het toestromende publiek zijn nog te zien. Op de vierde foto gaf de auto van het Circuit van Drenthe aan, dat de races aanstonds konden beginnen; de doorgaande weg was inmiddels helemaal afgesloten. Rechts zie je een advertentie van de NV Wander uit Assen, met de prijslijst der New Imperial motoren.

  
Hieronder links: De 250cc klasse is zojuist van start gegaan! Syd Crabtree op Excelsior zou die race gaan winnen en geen van de Nederlanders die meededen aan die 250cc race haalde de finish. De tweede foto links, laat zien dat het schijnbaar “voorname” heren met hoeden waren die de tijdscontrole deden…ze zaten in de houten “keet”, die je aan de linkerkant nog ziet op de derde foto. En op die derde foto zie je ook de start van de 500 cc en de volgepakte tribune. Op de vierde foto zie je dat John Moos en Van de Berg in de Nationale race, heel anders zouden finishen dan zij hadden verwacht… Op de vijfde foto zie je dat de burgemeester van Assen (A), de heer Johan Bothenius Lohman en (B) de commissaris van de koningin, de heer Jan Tijmens Linthorst Homan, daar ook hadden plaats genomen. Rechts zie je een interessante advertentie van het bandenmerk Dunlop. Ze waren trots op de rijders die op hun banden reden en wij kunnen gelijk wat nuttige informatie zien.

   
In 1928 kregen de internationale en de nationale rijders aparte races. En Piet van Wijngaarden, met startnummer 14, won de nationale 500cc klasse, zoals je op het scorebord hieronder links goed kunt zien. Op de tweede foto zie je Van Wijngaarden door Hooghalen rijden. Op de derde foto zie je Van Wijngaarden op z’n 500cc Norton langs start en finish denderen. Op de vierde foto zie je de huldiging van dezelfde Piet van Wijngaarden, alsmede de winnaar van de nationale 350 cc klasse Harry Beverdam (rechts) op z’n Royal Enfield. (Alle andere deelnemers aan de 350cc race waren trouwens uitgevallen….) Op de vijfde foto een foto van voornoemde Beverdam, op z’n 350cc Royal Enfield kopklepper, met Gelderse kentekenplaat. Op de foto rechts zie je Piet van Wijngaarden (B) ook nog even staan bij de internationale winnaar van de 350cc race, namelijk Stanley Woods. De coureur die we hebben aangegeven met A, was de Zwitser Martinelli, die zelfs nog enige tijd voor Woods aan de leiding ging. Bij een inhaalpoging kwam Martinelli echter ten val, waardoor Woods vervolgens vrij gemakkelijk zijn tweede Dutch TT-zege boekte. 

   
Op de foto hier linksonder zie je de 500cc winnaar Stanley Woods nog een keer, maar dan geflankeerd door (links) Les Crabtree, die winnaar van de 175cc klasse was geworden en rechts Les’ broer Syd Crabtree, die winnaar van de 250cc klasse was geworden. Op de tweede foto zie je coureur D.J. de Jong op zijn Norton 500cc in het rennerskwartier. Op de derde foto zie je dat Toni Martinelli met een vaart van over de 100 kilometer, James Hough voorbij ging. Beide berijders werden door die inhaal-manoeuvre de lucht in geslingerd en kwamen terecht in het aangrenzende bouwland. Wonder boven wonder liep alles goed af en beide coureurs konden gezamenlijk teruglopen naar de pits. Op het nippertje had Woods de gevallen machines kunnen ontwijken, maar de spanning was vervolgens compleet weg en Stanley Woods won de 350cc race zonder verdere strijd. Op de vierde foto zie je dat Graham Walker op z’n Rudge, voorligt op Tommy Spann op een AJS tijdens de 500cc race en in die volgorde kwamen beide renners ook over de finish. Spann was met z’n rode haren en geel-zwart gestreepte trui een opvallende verschijning… Op de vijfde foto zie je Walker en Spann gebroederlijk naast elkaar staan. Bertus van Hamersveld lag trouwens op een gegeven moment op de tweede plaats, viel iets terug en werd later aangereden door Piet van Wijngaarden, waardoor beiden ten val kwamen en niet over de finish zouden komen. J.C. v.d. Pijl op Raleigh werd beste Nederlander met een 6e plaats. Rechts is in de z.g. nabetrachting over de vierde Drentsche TT te lezen, dat Assen’s gemeentebestuur en Assen’s burgerij, niets hadden gedaan om het den gasten zoo aangenaam mogelijk te maken. De meeste mensen gingen ’s avonds naar Groningen of Zwolle, waar het verblijf zoo veel aangenamer was….

   

Links zie je dat er ook de nodige TT propaganda werd gemaakt. Je ziet één der reclame-auto’s, die vanuit de AZA garage, geregeld Nederland doorreden.
(De AZA zat destijds aan de Beilerstraat, tegenwoordig staan hier woonhuizen aan de Prinses Margrietstraat.) Op de tweede foto zie je de zojuist gestartte 500cc race. Op de derde foto zie je Graham Walker in de bocht in die 500 cc klasse en daarachter komt Charlie Dodson op z’n Sunbeam. Walker kwam na Ernie Nott als tweede over de finish en Dodson als derde. Op de vierde foto zie je dat Nott als winnaar van die 500cc race werd afgevlagd; het publiek was nou niet bepaald bijster enthousiast. Rechts zie je dezelfde Ernie Nott, maar dan vanuit een ander perspectief, over de finish komen.

 
Hieronder links zie je Arthur Simcock op z’n 350cc AJS leuk in beeld voor de loopbrug. Simcock zou, na Freddie H. Hicks, 2e worden in de 350cc klasse. De tweede afbeelding laat zien dat de Wander de 250cc kopklep motoren verkocht voor 600 gulden. Geert Timmer had namelijk de 173 kilometer van die 250cc race, op zo’n New Imperial, gereden in 2 uur, 17 minuten en 55 seconden, en dat kwam neer op een gemiddelde snelheid van 89,1 kilometer per uur. Op de derde foto zie je dat er bij het circuit al buitengewoon veel motoren stonden geparkeerd bij het TT circuit. En op de vierde foto zie je een parkeerplaats voor de vele auto’s. Regelmatig kwam er een auto vast te zitten en dan werd het paard ingezet om de auto weer los te trekken. Rechts zie je een aantal winnaars van deze TT dag, v.l.n.r. zie je Walter Handley winnaar van de 250cc, Les C. Crabtree winnaar van de 175cc, Freddie H. Hicks winnaar van de 350cc en Gerbrand van Pelt, die de beste Nederlander in die 350cc klasse was geworden. Links op die rechter foto zie je TT bestuurslid en secretaris Paul Gerhard Scherf en A.M. van Dusseldorp en dat was de voorzitter van zowel de Motorclub Assen als de T.T.-organisatie-commissie.

 
Hieronder zie je dat een (onbekende) fotograaf diverse foto’s van diverse coureurs had gemaakt in de stad, links zie je Ernie Nott en rechts Graham Walker (met z’n onafscheidelijke pijp) die, zoals hierboven reeds was te zien, allebei deelnamen aan de 500cc klasse, op een Rudge. (Whitworth) Op de tweede foto zie je de Belgische coureurs Robert Grégoire en Leopold Demeuter, die allebei een Saroléa bereden. Op de derde foto zie je George Rowley en Arthur Simcock op A.J.S. Op de vierde foto poseerde de Ierse Stanley Woods, op z’n 350cc Norton, nog even op de kop van de Vaart in Assen. Rechts zie je een foto van Geert Timmer op z’n 250cc New Imperial, die we even “kunstmatig” in een kadertje hebben gezet.


Hieronder de advertentie voor de vijfde TT races, met gelukkig ook muziek, buffetten en Philips luidsprekers…  Op de tweede afbeelding zie je de historie van de fameuze zilveren Tourist Trophy, die in 1929 door Texaco beschikbaar werd gesteld. Op de derde foto kun je die Tourist Trophy in volle glorie zien. Rechts kun je lezen hoe de diverse kranten verslag deden van die TT races in 1929.

 

Links zie je een paar (ons onbekende) heren die een weekje voor aanvang van de Asser TT stonden te overleggen waar of alle genodigde gasten precies zouden komen te zitten op de overdekte hoofdtribune; op de achtergrond de nog lege pitsboxen, het rondenbord in aanbouw en het A Fordje van één der heren. Op de tweede foto stonden de Heeren Dieters, Stol, Scherf en Breeman de voorbereidingen van de aanstaande TT te bespreken. Op de derde foto zie je dat op de TT dag zelf, de voornoemde hoofdtribune bomvol zat. Op de vierde foto zie je de Australiër Arthur Simcock, die op z’n A.J.S. naar de winst reed in de 350cc klasse. Op de vijfde foto zie je dat hij zojuist was gehuldigd. Rechts zie je Simcock en links van hem de Duitse Arthur Geiss, die winnaar was geworden van de 250cc klasse op DKW. Rechts zie je dat er o.a. in de Hertenkamp en de Bellevue soiree dansante’s werden georganiseerd tijdens de TT avonden. In de Hertenkamp traden de Jolly Russian Girls op, dat zal wel spannend zijn geweest…

    
Hieronder links zie je dat het weer gezellig druk was in de pits. Op de tweede foto zie je de start van de 500 cc klasse. En Shell was dit jaar sponsor van de brandstof en mocht daarvoor dan als tegenprestatie een beetje reclame maken… (de brandstof, zowel voor de training als voor de wedstrijddag, werd toen bij toerbeurt beschikbaar gesteld door 3 benzine-maatschappijen, (Caltex, Shell en de APC, oftewel de Amerikaanse Petroleum Compagnie) Op de derde foto zie je dat een fotograaf bijna z’n leven in de waagschaal zette om goede foto’s te kunnen maken. Op de vierde foto van links zie je dat Piet van Wijngaarden gefeliciteerd werd met z’n 6e plaats in de 500cc klasse, hij werd daarmee de beste Nederlander en dus Nederlands kampioen. Graham Walker werd trouwens de internationale kampioen van de 500cc klasse. Rechts de winnaar van de internationale 175cc race, onze eigen Piet van Dinter. (Van Dinter was ook de enige die aan de finish kwam, want de rest van het veld was uitgevallen…)

    
Hieronder links zie je het “Bureau voor de motor races”, dat in die tijd gehuisvest was in Huize Tetrode aan de Brink 8 te Assen. Op de tweede foto zie je penningmeester H. Mulder voor het bureau staan. Op de derde foto zie je een paar pijprokende medewerkers van het bureau (met rechts Paul Gerhard Scherf), druk bezig om de affiches en programmaboekjes te sorteren. (De in Chemnitz geboren Scherf was destijds door de Wanderer Automobilwerke uit Sachsen, gedetacheerd bij de Nederlandse importeur, de N.V. Wander te Assen.Via directeur Dieters, kwam de jonge Duitser al snel terecht in de Motorclub als secretaris en vanaf de 1e TT in 1925 als 1e secretaris in de organisatiecommissie) Op de vierde foto zie je een advertentie voor de aanstaande internationale TT races. Rechts zie je dat de TT affiches wederom via de AZA garage verder verspreid zouden gaan worden.

  

Hieronder links zie je dat de advertenties  voor de internationale TT Motor Races er steeds moderner uit begonnen te zien. Op de tweede foto zie je de overvolle onoverdekte tribune, pal naast de overdekte hoofdtribune. Op de derde foto van links was (omroeper) Piet Nortier schijnbaar bezig om de gestrande rijder Bakker Schut (tijdens de training) met raad en daad bij te staan. Op de vierde foto van links zie je vlnr Leo H. Davenport (2e in de 350cc klasse), Stanley Woods (Winnaar van de 350cc klasse), Willy van Gent, die vierde werd in de 350cc klasse en onze eigen Geert Timmer, die ook vierde werd, maar dan van de 250cc klasse en daarmee werden de beide Nederlanders Nationaal kampioen. Op de vijfde foto zie je de zilveren beker die voornoemde Leo H. Davenport uitgereikt kreeg en wij ontdekten op een Engelse veiling-website, dat deze beker in 2009 is verkocht voor 675 Engelse Ponden! Rechts zie je de stand op de RAI van de NV Wander uit Assen, van de o.a. door Geert Timmer bereden New Imperial. (de bijnaam van de New Imperial was de Blauwe Prins) De drie deelnemers die de duurzaamheidstest van 25.000 km in december 1930, ook georganiseerd door NV Wander, op de Blauwe Prins hadden uitgereden, waren Bertus van Hamersveld, Piet van Dinter en Geert Timmer. De 350cc Blauwe Prins werd, elkaar aflossend, steeds ongeveer 250 km in zes uur bereden, waarna de rijder in kwestie twaalf uur rust kreeg. Kort voor de kerst werd de 25.000 km bereikt en reden de drie coureurs nog één ererondje.

  
Linksonder zie je G. Walker op 63 nog voorliggen op Woods in de 350cc race, maar Woods zou hem later toch nog passeren en winnen. (Walker werd 3e) Op de tweede foto zie je Percy Hunt door Hooghalen denderen op zijn 500cc Norton. (Hunt zou 1e worden in die 500cc klasse) Op de derde foto zie je de beker die tweede prijs winnaar van die 500cc race Ernie Nott had gewonnen. (deze beker is een aantal jaren geleden ook verkocht en wel voor 765 Engelse ponden) Op de vierde foto zie je een leuke foto van Bertus van Hamersveld met konijntje… (wie de 3 andere personen zijn, is ons niet bekend) Geheel rechts zie je dat de Vereeniging “Voorwaarts”, op verzoek van “Assen Vooruit”, een muzikale rondwandeling door Assen zou gaan houden.

   
Hieronder links zie je Jan Rijk, met echtgenote aan z’n zijde, op de reserve 500cc AJS race motor van Freddie Hicks. Hicks was verongelukt tijdens de TT op het Engelse Man en de Nederlandse AJS importeur Van Vilsteren (3e van links), stelde vervolgens de motor beschikbaar aan Jan Rijk. De man naast Van Vilsteren was de AJS fabrieksmonteur Shakespear. Op de tweede foto zie je dat Percy “Tim” Hunt, als winnaar van de 500cc klasse, zojuist de erekrans om de schouders had gekregen, maar links staat een hele trotse Jan Rijk, Jan werd met een zesde plaats de beste Nederlander. Op de derde foto zie je de zilveren trofee die Jan daarmee had gewonnen. Op de vierde foto zie je de trofee die Jan kreeg als Nederlands kampioen. (Jan Rijk deed overigens ook al mee aan de Rolder TT van 1925 en daarna t/m 1935 aan de Asser TT!) Op de vijfde foto zie je dat Willy van Gent en Jan Rijk…2e en 3e van links…later ook nog gehuldigd werden door de AJS importeur. Geheel rechts zie je nog een leuk plattegrondje van het TT Terrein De Haar.

   
Hieronder zie je dat er in mei en juni nog snel een gedeelte van het TT Circuit werd verbreed en geëgaliseerd voor de aanstaande TT races op zaterdag 11 juli van dat jaar. De tweede foto van links laat een gedeelte zien van de vele auto’s en motoren die geparkeerd stonden op één van de parkeerterreinen bij De Haar. Op de derde foto zie je de mensenmassa’s op de nieuwe talud, aangelegd in het verlengde van de tribune in de eerste bocht in de richting van Assen. Rechts een krantenartikeltje over de goed geslaagde TT races.Tja…en waar moet je dan “onze”  Geert Timmer neerzetten op deze website? Zoals je wellicht al gelezen had bij het blokje van 1926, ging Geert er op 18 jarige leeftijd met de winst vandoor in de 175cc klasse. In de jaren 1929, 1931, 1932 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250cc klasse en in totaal werd Timmer dus maar liefst vijf keer Nederlands kampioen.
(Er wordt overigens altijd aangegeven dat Timmer 6 keer Nederlands kampioen zou zijn geworden, maar in 1933 werd G.A. de Ridder de beste Nederlander met een tweede plaats en Timmer kwam toen…op slechts een halve seconde achterstand op De Ridder….als derde over de streep. De Ridder werd dat jaar dus Nederlands kampioen en niet Timmer…) Hieronder een aantal foto’s van Geert Timmer. Op de vierde foto van links staat Geert geheel rechts. Op de vijfde afbeelding zie een tekening/schets van Geert Timmer.  Rechts zie je een krantenartikeltje uit 1936, waarin melding werd gemaakt dat de Motorclub Assen en Omstreken nogal trots was op de prestaties van Geert! Geert Timmer kreeg zelfs een gegraveerde zilveren vaas aangeboden… (Meer over Geert Timmer onder het blokje van 1978, het jaar waarin hij kwam te overlijden)

 

Links een mooie foto van een paar rijders die via het spoor naar Assen waren gekomen. Het waren C.W. (Paddy) Johnston (links) en Eric Fernihough. Fernihough zou op z’n Excelsior motorfiets, de 175 cc klasse later die week weten te winnen. Chris van Egmont zou tweede worden op maar liefst 14½ minuut achterstand. (Tijdens een snelheids-recordpoging in Gyon op 23 april 1938 verongelukte voornoemde Eric Fernihough trouwens) Op de tweede foto van links zie je de start van de 500cc klasse, met op 68 Bertus van Hamersveld en op 71 Arie van der Pluym. Op de derde foto van het rondebord, kun je nog zien dat Van Hamersveld in de 6e ronde nog op de derde plaats lag, maar later zou hij uitvallen. Arie van der Pluym zou de beste Nederlander worden met een vijfde plaats en daarmee Nederlands kampioen. Percy “Tim” Hunt won de 500cc race en kreeg als winnaar een fraaie bokaal uitgereikt en die kun je zien op de vierde foto van links. Op de vijfde foto zie je Stanley Woods, de winnaar van de 350cc klasse, waarin onze Piet van Wijngaarden 5e werd en daarmee Nederlands kampioen van die klasse was geworden. Wellicht ook interessant om te vermelden wie de beide heren naast Woods en Van Wijnbergen waren: Links staat A.M. van Dusseldorp en die was vanaf 1928 t/m 1932 de voorzitter van zowel de Motorclub Assen als de T.T.-organisatie-commissie. (Van Dusseldorp was overigens graanhandelaar, meelfabrikant, handelde in effecten en woonde in de villa Dennenrode te Hooghalen, nu bekend als Hiemstrastate) Rechts op die vijfde foto staat Mr. J.G.A. van Geldorp Meddens (uit Utrecht) en hij was de voorzitter van de KNMV. Op de foto geheel rechts zie je links Ted Mellors, hij werd de winnaar van de 250cc klasse en Geert Timmer (rechts) was de beste Nederlander. In het midden van die rechter foto zie je Norman Downes, de manager-directeur van New Imperial.

 
Hieronder kun je zien wat of er allemaal moest gebeuren voordat de rijders daadwerkelijk van start konden gaan. Op de linker foto kortten de renners zich den tijd met het bezichtigen van elkaars motoren voor het keuringslokaal nabij de TT baan. De motoren werden nauwkeurig gekeurd en gewogen, zoals je op de 2e foto van links goed kunt zien. Op de 3e foto van links zie je dat de Rudge motorfiets van de Duitse coureur Bertholet werd gewogen. Ondertussen waren een paar TT medewerkers ( vierdefoto) nog hard bezig om de kuilen en oneffenheden op het stuk circuit Assen-Hooghalen met zorg te verwijderen; de “opzichters” keken belangstellend toe. Rechts zie je dat een aantal rijksveldwachters een jeugdige motor enthousiast beletten om een nieuw snelheidsrecord te vestigen….

  
Hieronder nog een paar leuke plaatjes uit 1932, links zie je een paar ons onbekende coureurs, die schijnbaar de race tegemoet gingen. Op de tweede foto zie je de toestroom van bezoekers en auto’s, zoals hier in Assen. Op de derde foto zie je, dat als het lopende publiek zich van Witten naar den Haarweg wilde begeven, het nu spoediger ter bestemder plaatse kon komen. Op de vierde foto zie je dat er veel motoren op de parkeerplaatsen waren gestald. En rechts een mooi plaatje van de massale grote uittocht na de gedane TT races.

   

Op de linker foto zie je dat in Hooghalen de TT tribune weer werd opgebouwd. De tweede foto laat de felle strijd zien tussen G.A. de Ridder en Geert Timmer in de 250cc klasse. De Ridder werd uiteindelijk tweede en Timmer zou als derde over de streep komen. Op de derde foto zie je Stanley Woods en Percy Hunt, de nummer 1 en 2 van de 350cc klasse. Op de vierde foto zie je die fraaie trofee voor de winnaar van de 350cc klasse; we konden de meeste namen nog waarnemen, in 1927 had onze Han van Kooten de trofee gewonnen, Freddie Hicks won de cup in 1929, Arthur Simcock in 1930 en Stanley Woods in 1931, 1932 en 1933. Op de vijfde foto zie je een foto van de zojuist gehuldigde coureurs, v.l.n.r.: Ivan Goor (Op het ingelaste fotootje is wel zo’n beetje te zien dat Ivan reeds 48 jaar oud was toen hij winnaar van de 175 cc race werd), G de Ridder (2e plaats 250cc klasse en daarmee Nederlands kampioen), Ted Mellors (winnaar van de 250cc klasse), Piet van Wijngaarden (5e plaats 350cc klasse en daarmee Nederlands kampioen) en Stanley Woods (winnaar van zowel de 350 als de 500cc klasse). De vijfde afbeelding laat zien dat de lokale, doch wettig gedeponeerde TT Taart van Albert Scholte werd aanbevolen… 

    
Linksonder zie je dat het programma 50 cent kostte en de toegangskaarten verkrijgbaar waren vanaf 1 gulden. De parkeer-weilanden stonden wederom vol met auto’s en motoren, zoals je hieronder op de tweede en derde foto kunt zien. De twee fraaie foto’s rechts zijn genomen vanuit de hoofdtribune en zodoende kun je de bijna start zien van de 250cc klasse.

    
Hieronder een aantal foto’s van de 500cc race. Links zie je de rijders klaarstaan voor de start. Op de tweede foto zie je de zelfde rijders; ze hadden zojuist het groene licht gekregen voor de start. Op de derde foto zie je dat het 500 cc veld al behoorlijk uiteen was geslagen, de kopgroep was al bijna niet meer in het zicht. Stanley Woods zou als eerste over de streep komen. En op de vierde foto zie je dat Woods werd gehuldigd, met aan z’n zijde vriend Piet van Wijngaarden met vrouw en dochter. Op de rechter foto zie je onze eigen Arie van der Pluym én z’n vrouw, Van der Pluym werd op z’n Husqvarna derde, met “slechts” 7 minuten achterstand op Woods en 5 minuten achterstand op Ragnar Sundqvist en daarmee Nationaal kampioen. (Arie kwam overigens te verongelukken in 1934 tijdens de Belgische Grand Prix in Francorchamps)

  

Op de foto’s hieronder zie je de drukke bedrijvigheid voor en in de pits, bijzonder om te zien dat de benzine voorraad-tanks bovenop het dak bevestigd waren. Op de derde foto zie je links de 350cc Norton van de Spanjaard Eduardo Vidal met nr. 54, rechts de 350cc Norton van Jimmy Simpson met nr. 37. Jimmy Simpson zelf is de man met helm. Op de achtergrond de Norton van de Duitser J. Klein met nr. 50. Met pet op is onze eigen Piet van Wijngaarden en de man in het leren pak en met de race-bril op het voorhoofd is Walther Rusk. Op de rechter foto zie je dat iemand daarboven zich nog even te goed deed aan een blikje drinken.

 
Op de foto’s hieronder zie je zowel op de linker- als op de tweede foto het Hotel Café Restaurant “Het Wapen van Drenthe” aan de Vaart ZZ 1.
(In 1780 gebouwd als herenlogement, een gastenverblijf voor…heren van aanzien) Na een zeer nodige en grondige herstelbeurt in 2018 is het vervolgens nog een aantal jaren uitgebaat als “Grand Café ’t Wapen”. Maar halverwege 2023 is de eigenaar daar vervolgens ook weer mee gestopt… Zo te zien was het er destijds behoorlijk druk tijdens TT dagen. Op die tweede foto kun je trouwens ter linker zijde ook nog het vroegere Hotel Café Restaurant “Royal” zien, op de hoek van de Markt/Collardslaan. Op de derde foto, zie je dat Café Royal op vrijdag de 24e juni (1932) hun piano zelfs even buiten hadden gezet en aan de bier drinkende en feestvierende mannen én vrouw te zien, was het behoorlijk gezellig.  Helemaal rechts nog een oude foto en suikerzakje van Hotel Bies annex Café Restaurant Royal.

 

De TT races werden voor de tiende maal georganiseerd en Assen zag in, dat ze niet konden achterblijven. Er was in de stad eigenlijk nog nooit iets gedaan aan versiering, verlichting en dergelijke tijdens de voorgaande jaren. (Zo als te lezen in het kranten artikel) Maar in 1934 werd het schijnbaar anders; door een feeërieke verlichting, baadden de straten 4 dagen in een zee van licht en werd Assen destijds zelfs even tot Lichtstad van het Noorden gebombardeerd. Prachtig waren de Vaart, Beilerstraat, Kerkstraat, Marktstraat, Kruisstraat, Singelstraat, Mulderstraat, Oudestraat, Groningerdwarsstraat, Rolderstraat en de Oranjestraat – kortom, zo’n beetje heel Assen zag er keurig uit. Voornoemde straten hadden een prachtige erepoort, waarop zelfs (nagemaakte) TT renners in vol ornaat voorkwamen. Op de 2 en 3e foto zie je een paar van die fraai uitgedoste poorten. (De linker poort was opgesteld in de Oudestraat en de rechter stond aan het begin van de Groningerdwarsstraat. Rechts op die foto zie je de winkel van Jan Dik, die schijnbaar ook Ouwehand’s ochtendvoer verkocht….) Op de vierde foto zie je dat ze bij een Asser hotel nog bezig waren om zo’n overgebleven houten TT renner met bijbehorende motor, nog ergens bovenop te bevestigen. Op de vijfde foto zie je een handgeschilderd klompje, die bewoners van de Molenstraat uitgereikt kregen ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan. (Ons is overigens niet bekend of andere Asser inwoners ook een TT presentje hebben gehad) De hoofdtoegangswegen tot de stad, hingen vol met bloemetjes en vlaggetjes om de TT bezoekers welkom te heten. Volgens het artikel in de krant, was het prachtig allemaal! Verder werd er ook nog vermeld, dat er ter afsluiting van al die TT festiviteiten een schitterend vuurwerk (bij de Markt) had plaatsgevonden. Geheel rechts zie je een foto van de bijna start, op de Markt, van een z.g. betrouwbaarheidsrit voor motoren (en auto’s). Die rit werd een week voor de aanstaande TT dagen verreden trouwens.

 
Hier linksonder zie je een advertentie uit de krant met het (vrij indrukwekkend) TT Feestprogramma. Op de tweede foto zie je dat Opa Hof even keek of de opbouw van de overdekte tribune in Hooghalen wel helemaal goed ging. Op de derde foto zie je dat Opa Hof zelfs de centimeter er nog even bij langs hield… Op de vierde foto een andere TT man van het eerste uur, namelijk J. Baakman, die alweer voor de 10e keer de cijfers op de schilden schilderde. Rechts zie je een leuke plaat met maar liefst 30 deelnemers van die tiende TT. 1: Tyrell Smith, 2: Pätzold, 3: Bauhofer, 4: Ted Mellors, 5:  Jan Rijk, 6: Jac. Schot, 7: Handley, 8: Geert Timmer, 9: Hartman, 10: Arie v.d. Pluym, 11: Beverduin, 12: Bertus van Hamersveld, 13: Moejes, 14: M. v.d. Berg, 15: Jimmy Guthrie, 16: Ivan Goor, 17: G. van Pelt, 18: G. Bakker Schut, 19; Ragnar Sunquist, 20:  Van Dijk, 21 Stanley Woods, 22: Percy Hunt, 23: Dick Eysink, 24: Jimmy Simpson, 25: Arthur Geiss, 26: Maarten Flinterman, 27: Ernie Nott, 28: Gunnar Kalèn, 29: De Ridder, 30: J.P.J. Jansen. 

    
Hieronder links zie je dat de marechaussee een oogje in het zeil hield, terwijl Syd Gleave op z’n Excelsior door de bocht vloog. (In totaal was de bewaking inmiddels uitgegroeid tot 100 rijksveldwachters, 120 marechaussees en een legertje jachtopzieners) Op de tweede foto van links was rijder Flinterman…met z’n FN…zojuist onderuit gegaan. Op de derde foto van links zie je Lo Simons op 51, Jan Rijk op 26 en Eduardo Vidal op 39. Op de vierde foto zie je voornoemde Eduardo Vidal samen met paps Vidal in de buurt van de loopbrug. Geheel rechts een leuke compilatie, met op 46 Geert Timmer, 5-voudig Nationaal kampioen, rechts Walfried Winkler, de winnaar van de 250cc. (In de 250cc race werd Jaap Fijma trouwens Nederlands kampioen) Onder Pol Demeuter, winnaar van de 500cc en Jimmy Simpson op 37, de winnaar van de 350cc.

  
Hieronder links zie je Walter Handley door Hooghalen rijden. Op de tweede foto zie je een fraai plaatje van Ragnar Sunqvist op z’n 500cc Husqvarna in de bocht bij Laaghalerveen. Op de derde foto zie je de winnaar van de 500cc race, Pol Demeuter, op z’n fraaie FN motor. Op de vierde foto zie je nog zo’n mooie foto, maar dan van Charlie Dodson op een 500cc New Imperial. Geheel rechts zie je enkele mensen uit Laaghalen die op eigen erf, al die motoren voorbij zagen razen.

 
Hieronder nog een paar leuke foto’s uit dit jaar. Links zie je het sterke 250cc New-Imperial fabrieksteam, met Dodson, Manders en Archer, tijdens een foto-momentje. Op de tweede foto zie je dat de defecte motor van Ted Mellors, onder toezicht van de Hermandad, ter plekke werd gerepareerd. Op de derde foto zie je T. Bauhofer op DKW en op de vierde foto zie je Walter Rusk op Velocette, beide foto’s genomen in Hooghalen. Rechts zie je links de winnaar van voornoemde 500cc race, namelijk Pol Demeuter, met naast hem de beste Nederlander Arie van der Pluym, die een derde plaats had veroverd.

 
Linksonder zie je H. Soenius op zijn 500cc NSU door de eerste bocht na Hooghalen rijden. Op de tweede foto zie je René Milhoux op z’n 500 cc  F.N. Op de derde foto zie je dat de trainingstijden van de 350cc klasse nauwkeurig werden bijgehouden. Op de vierde foto zie je Jack Schot op z’n 350cc Velocette. Op de vijfde foto zie je Jimmy Simpson op Norton, de latere winnaar van de 350cc klasse. (Een behoorlijke strijd had zich trouwens afgespeeld in die 350cc race; Walter Rusk op z’n Velocette viel Simpson onstuimig aan, Rusk viel daarbij maar liefst drie maal en hij moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de tweede plaats….18 seconden achter de winnaar…ondanks  die 3 valpartijen…) Rechts het 250cc O.E.C. team. (Osborn Engineering Co) A is G. Brockerton, B is A. Brewin en C is G.W. Sannes. De namen van de andere mannen zijn ons niet bekend. 

 
Hieronder links zie je een aantal KNMV- en TT officials tijdens een pauze tussen de races. Op tafel een filmcamera en op de achtergrond de hoofdtribune. Op de tweede foto zie je het grote publiek, dat hutje/mutje stond op de taluds. (Het aantal bezoekers van de TT dat jaar was ook maar liefst 60.000!) Op de derde foto zie je een mooi plaatje van de zojuist gestartte 250cc race, met op 22 C.H.W. Manders, op 12 Tyrell Smith, op 14 Jaap Fijma, op 16 G. Brockerton en op 23 A. Hartman. Walfried Winkler op DKW zou die 250cc race winnen. Op de vierde foto zie je Jimmy Simpson, op z’n 350cc Norton, die de pits in ging en terloops nog even keek naar het affiche van de “Grosser Preis Deutschland”, dat op de zijkant van de pits-ingang was bevestigd. Rechts zie je dat men druk bezig was met de voorbereidingen van de 500cc klasse. (de motor met nummer 3 was van Stanley Woods, nr. 8 van R. Sunqvist, 7 Arie van der Pluym, 23 G. Kalen)

   
Hieronder links zie je een paar 500cc coureurs door de eerste haakse bocht na Hooghalen rijden, op 38 G. Cordey, op 17 H. Soenius, en op 20 E. Loof. Later zouden de bomen worden gekapt. Op de tweede foto zie je Jaap Fijma die schijnbaar even de hand schudde van iemand buiten beeld. Op de derde foto zie je dezelfde Fijma, die Nederlands Kampioen was geworden (met een negende plaats) in de 250cc klasse. Op 48 zit Jac. Schot, die ook Nederlands Kampioen was geworden (met een achtste plaats) in de 350cc klasse. Op de vierde foto zie je het vroegere Hotel Café Restaurant “De Poort van Cleef”. Gevestigd aan de Nieuwe Huizen 3, met telefoonnummer 84. De kosten van logies en ontbijt tijdens de TT week, bedroegen 3 gulden, maar er moest dan wel voor minimaal 2 dagen worden geboekt. Rechts wenste de Organisatie-Commissie de feestgangers o.a. een dag van onverdeeld genot toe…

   
Hieronder zie je dat 2 mannen in mei nog druk bezig waren met het afwerken van het TT monument, dat een maand later, ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan, werd aangeboden door de gezamenlijke Asser Sportverenigingen aan de TT organisatie. Op de tweede foto zie je dat het monument reeds was geplaatst, nog voordat de TT races dat jaar zouden plaatsvinden. Op de derde foto zie je dat het monument jaren later bij de ingang van de z.g. pit lane stond. De vierde foto laat zien dat het gerenoveerde monument (vanaf juli 2021) een prominentere plaats heeft gekregen op het middenterrein. Een plek waar bezoekers niet alleen het monument kunnen zien, maar er bijvoorbeeld ook nog een selfie bij kunnen maken. Of…zoals je geheel rechts kunt zien…er zelf even op gaan zitten. En dat deed ik op 18 september 2022 tijdens het Classic GP weekend. 


Hieronder een heel leuk artikel over wat je zoal mee zou moeten/kunnen nemen naar de TT van 1934. Afkomstig uit het blad “Het Motorrijwiel en de Lichte Auto”. Op de tweede afbeelding zie je een overzicht van de (best grote) afstanden die de diverse cc-klassen moesten afleggen en ook de kleuren van de nummerborden. Op de derde afbeelding zie je dat er ruime parkeer gelegenheden (onder controle) beschikbaar waren in de stad. Rechts een dankbetuiging van de Organisatie-Commissie, aan iedereen die er voor had gezorgd, dat het tweede TT lustrum feest zo goed was geslaagd. Tevens riep het TT bestuur een ieder op voor de Algemene Vergadering in Café Bellevue.

 

Op de foto hier linksonder zie je dat Willy van Gent z’n tijd reeds ver vooruit was, hij introduceerde de gestroomlijnde helm. Op de tweede foto zie je Van Gent daarmee in actie. Op de derde foto een fraaie foto van Van Gent, hij werd op z’n FN, achter Jimmy Guthrie, zelfs 2e in de 500cc klasse. Op de vierde foto zie je Guthrie de Laaghalerstraat te Hooghalen insturen. Op de vijfde foto zie je Van Gent en Guthrie op 1 nog even poseren. Piet van Wijngaarden staat er ook tussen in z’n zwarte motorpak. 

 
Linksonder zie je René Milhoux op 2, die in Hooghalen achterna werd gezeten door Willy van Gent en Ginger Wood, tijdens de 500cc klasse. Op de tweede foto zie je A. Hartman op Sarolea tijdens die 500cc race in Laaghalen. Op de derde foto, op ongeveer de zelfde plek genomen als de tweede, zie je de Zwitser A. Binz met nummer 24, die de Nederlander Jac. Schot even een lift gaf, want Jac’s motor had de geest gegeven. Links op die derde foto staat coureur Hess naast z’n kapotte Rudge. Leuk detail is het richtingsbordje op de achtergrond…zowel links als rechts ga je naar Beilen… Op de vierde foto kun je zien dat Jimmy Guthrie’s benzine nog even werd gecontroleerd door de jury, schijnbaar werd er met die benzine nog wel eens “geknoeid”!? Op de vijfde foto zie je het complete Norton team met vlnr. Piet van Wijngaarden, Joe Graig, Walter Rusk en Jimmy Guthrie. Rechts zie je een heuse 350cc NSU Bullus, die ook mee zou hebben gedaan aan de 350cc strijd; we denken dat Heiner Fleischmann de Bullus heeft bereden…

     
Op de foto hieronder zie je gewoon een fraai plaatje van het TT gebeuren uit 1935. (De baan was opnieuw verbreed, de bochten waren opgehoogd, oneffenheden weggewerkt en er waren ook nieuwe veiligheidsmaatregelen getroffen) Op de tweede foto zie je dat de monteurs van Arthur Geiss nog proberen om z’n slechtlopende 250cc DKW iets beter te laten lopen, maar Geiss werd later die dag “slechts” tweede. Op de derde foto zie je de Duitse DKW rijders Arthur Geiss (links) en Walfried Winkler gezamenlijk de erekrans vasthouden. Walfried had de 250cc race namelijk gewonnen. Op de vierde foto zie je Bertus van Hamersveld, die we hierbij natuurlijk ook niet moeten vergeten, Bertus was door bougie-pech aanvankelijk afgezakt tot de elfde plaats, maar werd op z’n New Imperial toch nog knap derde in die 250cc klasse en daarmee werd hij ook Nationaal Kampioen. Rechts werd Bertus daarmee dan ook hartstochtelijk gekust door zijn echtgenote. 

   
Op de foto hieronder links zie je een leuke foto van het gemotoriseerde verkeer in de Nassaulaan, die onderweg waren naar het TT Circuit. Op de tweede foto zie je Richnow op NSU en Stanley Woods op Velocette, die onder toezicht van de martiale mannen der Rijkspolitie, door Hooghalen daverden! Op de derde foto zie je de Belg Gilbert Charlier op een FN en Charlier werd keurig vierde. Op de vierde foto zie je je de Nederlandsche renner Van Dalsum, die zijn motortank even bijvulde op een kinderdriewieler. Op de vijfde foto zie je dat de (tijdelijk invalide) Husqvarna-constructeur Folke Mannerstedt nog even in gesprek was met Stanley Woods, maar de relatie was inmiddels wel een beetje bekoeld, Woods was in 1934 van Norton overgestapt naar Husqvarna. Maar tijdens de TT van Assen dat jaar maakte hij op z’n Husqvarna, bij de Oude Tol, een beste smak. Het liep allemaal goed af, maar Husqvarna was vervolgens niet zo blij met de uitspraken van Woods na die race: “Ik probeerde op Husqvarna het zelfde te doen als dat ik met de Nortons gewend was.” De relatie Husqvarna/Woods was gauw ten einde en Woods startte in 1935 tijdens de TT van Assen, op een 350cc Velocette, maar tijdens die race viel hij uit met een defecte magneet….(Woods zou in 1935 op Moto Guzzi de 250cc en de 500cc race op het Isle of Man weten te winnen, maar daarna was het wel een beetje gebeurd met de grote successen van Woods, hoewel hij in 1938 en in 1939, ook op het Isle of Man, nog een paar succesjes op een 350cc Velocette boekte) Rechts een fotootje met daarop vlnr John White, Jimmy Guthrie, Walter Rusk en Stanley Woods, die aan den vooravond van den grooten dag hun kansen nog even bespreken.

    
Hieronder links zie je Stanley Woods, die even op een geleende 98 cc DKW RT, langs de Vaart reed. Op de tweede foto zie je een, voor ons onbekende, coureur die op zijn Norton in een flauwe bocht van de sokken was gegaan. De derde foto laat een oud en afgebladderd uithangbord zien, waarop staat vermeld dat daar kaarten verkrijgbaar zouden zijn, waarmee je in de gelegenheid werd gesteld tot het volgen der races. Op de vierde foto zie je dat er tijdens de trainingen reeds enkele bewoners en omwonenden van het Oude Tolhuis, op de strobalen zaten en laat dat nu krek de plek zijn, waar dat bord in 1935 heeft gehangen en dat kun je nog zien (in het vierkantje) op de foto rechts.