
Videos


Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder!


“Te midden der rustieke boerderijtjes, langs mesthopen, waarop de kippen jarenlang hun ongestoorde domein hadden, over een traject waarlangs de bevolking op boerenwagens prachtige tribuneplaatsen vond, gingen voor het eerst motorfietsen een strijd voeren.”
De Asser motor enthousiasteling H. Dieters, directeur en groot aandeelhouder van Wander NV, stond aan de basis van de eerste nationale TT races en kreeg J.A. Kramer, J. Baakman, J. Hof en H. Mulder van de nog jonge, pas drie jaar tevoren opgerichte Motorclub “Assen en Omstreken” aan z’n zijde. Er ontstond een kant en klaar plan om Nederland in 1925 zijn eerste motorspektakel te geven, in eerste instantie dus helemaal niet in Assen zelf, maar over de nieuwe weg van Rolde, via Borger, Schoonlo en Grollo, weer terug naar Rolde.
Hieronder links zie je dat de Commissaris der Koningin, op 4 juni toestemming gaf, om op 11 juli 1925, in den namiddag, een motorsnelheidswedstrijd te houden op af te sluiten wegen in de gemeente Rolde en Borger. (wel een erbarmelijk slordig geschreven document trouwens) De affiches (hieronder in het midden) konden worden gedrukt! De start (en finish) in Rolde, via Borger, over Schoonloo en Grolloo, en weer terug naar Rolde; zoals je op de kaart hieronder rechts kunt zien.
Hieronder links zie je de entree-prijzen en de stallingskosten. Tweede foto van links: De motoren moesten volgens internationaal protocol, gekeurd en gewogen worden! Op deze foto staat Bertus van Hamersveld, hij werd eerst gewogen, daarna z’n “halve” Harley Davidson. (Van Hamersveld had namelijk één van de twee cilinders van z’n 1000cc Harley weggehaald en er bleef zodoende nog maar 500cc over en op die manier kon hij meedoen aan de 500cc race) Op de derde foto van links zie je dat een coureur de tank van z’n motor nog gauw even volgooide. Op de vierde foto zie je de lokale held (boer) Willem Rossingh uit Borger, die met z’n Norton ook mee deed. Rechts een foto van Dirk de Vries. Een kleinzoon stuurde me een foto van z’n opa en vertelde me dat de beste man eigenlijk nergens meer is te vinden in de Asser TT geschiedenis. Hij stond (een eindje verder naar onderen) wel op de startlijst en nu dus ook vereeuwigd met een door kleinzoon opgestuurde foto van opa De Vries. (Zowel Rossingh als De Vries bereikten overigens de eindstreep niet…)
Hieronder zie je toenmalig Commissaris der Koningin, Mr. J.T. Linthorst Homan, de opening van het festijn verrichten! Enkele van de woorden die de CdK uitsprak zie je hieronder rechts. Voorzitter Kramer van de Organisatie Commissie, keek en luisterde trots toe. (Een “stomme” film met unieke beelden van dat gebeuren in 1925 vind je helemaal onderaan deze pagina!)
Hieronder links zie je de “Lijst van Deelnemers”. Zoals je op de 2 afbeeldingen kunt zien, verdeeld over drie klassen. De doorgestreepte namen geven de renners aan die uiteindelijk niet mee zouden gaan doen, doordat hun motorfiets reeds kapot was gegaan, nog voordat de race zou gaan beginnen. Ook kwamen een paar deelnemers niet opdagen. G. Hoogeveen startte overigens niet in de 500cc maar in de 250cc klasse. We gebruiken de derde en vierde foto eventjes om door middel van een blauw lijntje, je het verschil te laten zien tussen de situatie in 1925 en 2022. Op die derde foto zie je trouwens J.P.J. Jansen (die uiteindelijk als vierde over de finish zou komen) op z’n Saroléa motorfiets met startnummer 38 vanuit de Grolloërstraat de (huidige) Grote Brink intuffen.
Hieronder: Op zaterdag 11 juli 1925 stonden de 27 renners, met hun in het zonlicht flikkerende, brullende en grommende ijzeren paarden, aan de start voor de eerste TT race. De renners stonden ordelijk in rijen opgesteld aan de Grolloërstraat, ter hoogte van de huidige (Grote) Brink en de rijders wachtten geduldig op het signaal van de start. Door de commissaris van den Koningin werd even later het startsein gegeven en de 27 heroïsche helden schoten als kanonskogels donderend en brullend weg, de menigte achterlatend in een wolk van rook en zand, die deed denken aan een zandstorm in de Sahara. De geur van verbrande Caltex motorolie verspreidde zich tussen de menigte als een welriekend parfum. Van een aantal renners zijn de startnummers nog redelijk zichtbaar en op de foto links herkennen we zodoende op 13 John Moos en op 1 Arie Wuring. Op de derde foto van links herkennen we op 13 wederom John Moos, op 12 H.W. Beverdam, op 14 G. Stuut en op 11 M. Flinterman. Op de vierde foto herkennen we op 12 nog H.W. Beverdam en op 11 M. Flinterman. De rechter foto is niet zo heel duidelijk, maar we herkennen hier nog de door een ongelukkige val, de als laatst vertrokken renner Dirk de Vries. Op 43 zien we trouwens J.J. Abeln uit Emmer Compascuum.
En hieronder nog enkele “onderweg naar de finish” foto’s. Links zie je Willem Rossingh, de plaatselijke favoriet uit Borger. Rossingh zou de finish niet halen. Op de tweede foto zie je JHP Jansen, de broer van JPJ Jansen. In het midden kreeg Bertus van Hamersveld een teken dat hij nog één ronde moest afleggen. Op de vierde foto had J. Achtien een kleine voorsprong op J. Dreef (met…nr. 18). En rechts zie je JPJ Jansen (inderdaad, de broer van JHP Jansen) door de bocht vliegen.
Hieronder links, zie je dat Arie Wuring, als winnaar, met motor en al omhoog gehesen werd. Op de tweede foto van links zie je de gehelmde winnaar Piet van Wijngaarden. Op de derde foto staan de 3 winnaars gebroederlijk naast elkaar, vlnr Hajo Bieze, de winnaar van de 350cc klasse op New Imperial, Arie Wuring op BSA was de winnaar van de 250cc klasse. (hij en ene G. Hoogeveen waren trouwens de enige deelnemers in de 250cc klasse en Hoogeveen viel in de vijfde ronde uit.) en Piet van Wijngaarden werd met Norton, winnaar van de 500cc klasse. (Van Wijngaarden had ruim 3 minuten voorsprong op de nummer 2 Bertus van Hamersveld. (de grootvader van de tweelingbroers Tim & Tom Coronel) Maar Bertus had onderweg een lekke band gehad die hij zelf moest plakken; ook brak er een paar ronden later een klepveer van zijn Harley Davidson, hetgeen hem vervolgens noodzaakte zijn tempo te verminderen waardoor Van Wijngaarden hem alsnog voorbij kwam en als eerste eindigde! Wel had van Hamersveld de snelste ronde gereden met een gemiddelde van 101,0 km per uur…) Op de vierde foto is mevrouw Jeanette Madalaine Linthorst Homan, de vrouw van de commissaris van de Koningin, een paar van die winnaars aan het feliciteren. (Links staat Piet van Wijngaarden en daarnaast…met de helm nog op…Hajo Bieze) Rechts zie je het befaamde Asser Parkhotel aan de Plataanweg 2, alwaar des avonds, na de races, een gezamenlijke maaltijd plaatsvond, waarbij ook de officiële uitslag bekend werd gemaakt en uiteraard de prijzen werden uitgereikt. (Dit deftige, in 1917/1918 gebouwde hotel-pension-café-restaurant met de fraaie torentjes, telde ongeveer vijftig kamers met in totaal 124 bedden en was van alle gemakken voorzien: gas, warm- en koud water en elektrisch licht. Een luxe in die tijd. Toch is het hotel eigenlijk nooit rendabel geweest. In de Tweede Wereldoorlog betrokken de Duitsers het gebouw. Na de 2e wereld-oorlog is het hotel nog kortdurend een Bijzonder Gerechtshof geweest. Het hotel is in 1953 verkocht voor 45.000 gulden aan Hendrikus Hommes en zijn gezelschapsspelenfabriek Homas (HOMmes ASsen) trok in het voormalige hotel. Homas verliet in 1976 dit gebouw en jammer genoeg is alles in 1980 gesloopt. Een appartementencomplex kwam er voor in de plaats…)
Na die eerste races in 1925 werd er fanatiek doorgeborduurd, de proef in Rolde was aardig geweest, maar men had ervaren, dat er nogal wat verbeterd moest worden. Zandwegen en onverharde bochten konden niet worden getolereerd. De wegen zouden moeten worden aangepast. Het gemeentebestuur van Borger wilde daar evenwel geen medewerking aan verlenen. Daarom moest er naar een ander circuit worden uitgekeken en in 1926 verhuisde men naar het circuit van Assen – Hooghalen, dat tot 1955 gebruikt zou worden. Opa Dieters voorspelde het reeds….dat Assen tijdens de TT nog eens zou baden in het licht, ten aanschouwen van tienduizenden bezoekers. De naam “TT” stamt overigens af van de Britten, die reeds vanaf 1907 op het eiland Man om de “Tourist Trophy” streden.
Hieronder links zie je een overzichtelijk kaartje van het fonkelnieuwe Circuit van Drenthe. Op de tweede foto zie je dat enkele organisatoren van de TT, de baan aan het verkennen waren bij De Haar. Anno 2022 is dit overigens nog steeds de start en finish plek! Op de derde afbeelding zie je hoe of de aankondiging in de Courant er uitzag…we hebben het origineel uit 1926 nagemaakt, zodat het ietsje beter te lezen is, dat er maar liefst 58 deelnemers met 6 merken aan de start zouden verschijnen. Tribune-kaarten waren f 3,60 Een zitplaats f 2,40 en een staanplaats f 1,20. Een programma kostte 30 cent. Op de vierde foto zie je de TT voorzitter J.A. Kramer in gesprek met de commandant van de plaatselijke marechaussee. Rechts zie je een leuk overzicht van de aanvangstijden op die vrijdag en zaterdag.
Hieronder drie fotootjes van een paar gedeeltes van het “nieuwe” Circuit. Op de linker foto zie je de laatste bocht van het TT-parcours te Laaghalerveen. Op de achtergrond daarvan, voorbij de boerderij, de start en de finish-plek. Op de tweede foto van links zie je de flauwe bocht in het TT-parcours te Hooghalen. Op de foto zelfs een T-Ford met het Drentse kenteken D-8043. (Eigenaar van dat kenteken was Roelof Albert Oortwijn uit Eeserveen) De foto rechts laat een scherpe bocht in het TT-parcours te Laaghalerveen zien.
Hieronder zie je een foto van de T.T. Organisatie Commissie en de hoofden van de verschillende diensten en commissies, die op de dag voor de eerste echte Asser T.T.-races, op vrijdag 25 juni dus, werden ontvangen door het Gemeentebestuur van Assen in “De Hertenkamp”. Zittend vlnr: de Heeren Brender à Brandis, P.G. Scherf (secretaris), Buning, Mulock Houwer, J. Bothenius Lohman (burgemeester), Van Leusen, J.A. Kramer (voorzitter), J. Baakman (vice-voorzitter), Hunse, Smit en Hindriks. Staand vlnr: de Heeren Duintjer, Witteveen, Smit, De Jong, Thalen, Beugel, Welp, Thies, Robertus, Jansen van Galen, Pool, Schierbeek, Van Veen, Zevenhoven, Jalvingh, Lippinkhoff, Thiadens, Koolhaas Revers en Breeman. Joh. Hof (2e secretaris) en H. Mulder (penningmeester) ontbraken op de foto vanwege de vele werkzaamheden die er nog moesten worden verricht voor de races die de volgende dag zouden worden gehouden.
Linksonder zie je dat renner Brinkhof kwam te vallen bij de start van de 1000cc klasse, de andere rijders konden hem nog maar nauwelijks ontwijken! Op de tweede en derde foto kun je goed zien dat de startplaats tussen de pits en de boompjes niet bijster breed was. Op die derde foto valt de zwaar rokende motor van Han van Kooten, met startnummer 24, nogal op, wij denken dat hij de finish niet heeft bereikt!? Op de vierde foto zie je Gerard Dieters vooraan rijden op z’n 250cc New Imperial. Op de foto rechts staan een paar van de winnaars, met nummer 2 is dat voornoemde Gerard Dieters, Piet van Wijngaarden met nummer 36, op z’n Norton, was weer de winnaar van de 500cc klasse en Jan de Roode op nummer 54, werd met z’n Indian de winnaar van de zware 1000cc klasse. Voorzitter Kramer van de TT organisatie stond trots tussen Dieters en van Wijngaarden in! John Moos won de 350 cc klasse, Arthur Dom de 750 cc klasse en onze eigen 18 jarige Asser Geert Timmer (de vader van Mister TT, Jaap Timmer), won de 175cc klasse. (Meer info en foto’s over Geert Timmer vind je gelijk na 1931 én ook onder het kopje 1978; het jaar waarin Geert is overleden.) Voor het TT bestuur was het trouwens behoorlijk sneu dat er in 1926 een heel stuk minder toeschouwers op kwamen dagen in Assen, dan het jaar daarvoor in Rolde. Waren er in 1925 nog 8000 kijkers, in 1926 waren dat er slechts 2600. Toch zette het bestuur (gelukkig) door! In 1927 kwamen er maar liefst 14.000 toeschouwers opdraven!
Zowel de tribune in Hooghalen als die op Laaghalerveen, werden elk jaar weer opgebouwd en na de races weer gedemonteerd en opgeslagen tot het jaar daarna. Op de 3e foto links zie je de voorbereidingen van de 500 cc race. Op de vierde foto zie je de latere winnaar van de 750cc klasse, de 22 jarige Hendrik van der Veen, op zijn Scott motor, onder de nieuwe houten loopbrug doorrijden! Het publiek stond destijds wel behoorlijk dicht met de neus op de baan. Leuk detail is de fiets die nogal slordig in de berm lag? Rechts zie je, dat als de benzine op is, je er toch echt weer even iets in moet doen. Ook de olie werd gauw nog even aangevuld.
Hieronder links zie je (de toen reeds internationaal bekende) Stanley Woods sleutelen aan z’n Norton. Piet van Wijngaarden en de gebroeders Burlage keken nieuwsgierig toe. De tweede foto geeft mooi de drukte in de pits weer; tevens zie je daar die mooie loopbrug en ook het vele publiek. Op de derde foto van links zie je met nummer 21 de Nederlandse winnaar van de 350cc klasse, Han van Kooten op Harley Davidson. Nummer 25 is Arie Wuring, die de 175 cc klasse won en rechts zie je Hendrik van der Veen, die de 750cc klasse wist te winnen. Stanley Woods werd de winnaar van de 500cc klasse. Van de 250cc klasse kwam er overigens niemand over de finish. Geheel rechts nodigt Hendrik Eleveld van Café-Restaurant Bellevue, een ieder uit om na de gedane races en het afgestoken vuurwerk, het “Grande Soirée Dansante” bij te wonen, op een schijnbaar voor die tijd nog vrij unieke parketvloer…
Hieronder een aantal fraaie foto’s van het TT gebeuren in dat jaar, waarbij je een aardig beeld krijgt hoe het er destijds zo’n beetje uitzag, de 2 foto’s links geven een vrij duidelijk beeld van de activiteiten achter de pits, maar ook de tribune, de loopbrug en het toestromende publiek zijn nog te zien. Op de derde foto gaf de auto van het Circuit van Drenthe aan, dat de races aanstonds konden beginnen; de doorgaande weg was inmiddels helemaal afgesloten.
Hieronder links: De 250cc klasse is zojuist van start gegaan! Syd Crabtree op Excelsior zou die race gaan winnen en geen van de Nederlanders die meededen aan die 250cc klasse haalde de finish. De tweede foto links, laat zien dat het schijnbaar “voorname” heren met hoeden waren die de tijdscontrole deden…ze zaten in de houten “keet”, die je aan de linkerkant nog ziet op de derde foto. En op die derde foto zie je ook de start van de 500 cc en de volgepakte tribune. Rechts zie je dat de burgemeester van Assen (A), de heer Johan Bothenius Lohman en (B) de commissaris van de koningin, de heer Jan Tijmens Linthorst Homan, daar ook hadden plaats genomen.
In 1928 kregen de internationale en de nationale rijders aparte races. En Piet van Wijngaarden, met startnummer 14, won de nationale 500cc klasse, zoals je op het scorebord hieronder links goed kunt zien. In het midden zie je Van Wijngaarden op z’n 500cc Norton langs start en finish denderen. Geheel rechts zie je de huldiging van dezelfde Piet van Wijngaarden, alsmede de winnaar van de nationale 350 cc klasse Harry Beverdam (rechts) op z’n Royal Enfield.
Links zie je dat er ook de nodige TT propaganda werd gemaakt. Je ziet één der reclame-auto’s, die vanuit de AZA garage, geregeld Nederland doorreden. (De AZA zat destijds aan de Beilerstraat, tegenwoordig staan hier woonhuizen aan de Prinses Margrietstraat.) Op de tweede foto zie je dat er bij het circuit al buitengewoon veel motoren stonden geparkeerd nabij het TT circuit. Op de derde foto zie je, met startnummer 84, Graham Walker in de bocht. Hij werd derde. Op de vierde foto is te zien, dat z’n maatje Ernie Nott als winnaar van de 500cc race wordt afgevlagd; het publiek was nou niet bepaald bijster enthousiast. Rechts zie je Leo H. Davenport op z’n 350cc AJS. De loopbrug komt zo ook nog even leuk in beeld.
Hieronder zie je dat een (onbekende) fotograaf diverse foto’s van diverse coureurs had gemaakt in de stad, links zie je Graham Walker en Ernie Nott die, zoals hierboven reeds was te zien, allebei deelnamen aan de 500cc klasse, op een Rudge. (Whitworth) Op de tweede foto zie je de Belgische coureurs Robert Grégoire en Leopold Demeuter, die allebei een Saroléa bereden. Op de derde foto zie je George Rowley en Arthur Simcock op A.J.S. Geheel rechts poseerde de Ierse Stanley Woods, op z’n 350cc Norton, nog even op de kop van de Vaart in Assen.
Hieronder zie je de historie van de fameuze zilveren Tourist Trophy, die in 1929 door Texaco beschikbaar werd gesteld. In het midden kun je die Tourist Trophy in volle glorie zien. Rechts kun je lezen hoe de diverse kranten verslag deden van de TT races in 1929.
Links zie je een paar (ons onbekende) heren die een weekje voor aanvang van de Asser TT staan te overleggen waar of alle genodigde gasten precies komen te zitten op de overdekte hoofdtribune; op de achtergrond de nog lege pitsboxen, het rondenbord in aanbouw en het A Fordje van één der heren. Een week later zat de voornoemde hoofdtribune dan ook bomvol, zoals je kunt zien op de tweede foto. Daarnaast zie je de Australiër Arthur Simcock, die op z’n A.J.S. naar de winst reed in de 350cc klasse. En geheel rechts zie je dat hij zojuist is gehuldigd. Rechts zie je Simcock en links van hem de Duitse Arthur Geiss, die winnaar was geworden van de 250cc klasse op DKW.
Linksonder zie je de start van de 500 cc klasse. En Shell was destijds schijnbaar ook al sponsor. Op de tweede foto zie je dat een fotograaf bijna z’n leven in de waagschaal zette om goede foto’s te kunnen maken. Op de derde foto van links zie je dat Piet van Wijngaarden gefeliciteerd werd met z’n 6e plaats in de 500cc klasse, hij werd daarmee de beste Nederlander en dus Nederlands kampioen. Graham Walker werd trouwens de internationale kampioen van de 500cc klasse. Rechts de winnaar van de internationale 175cc race, onze eigen Piet van Dinter.
Hieronder links zie je het “Bureau voor de motor races”, dat in die tijd gehuisvest was in Huize Tetrode aan de Brink 8 te Assen. Op de tweede foto zie je penningmeester H. Mulder voor het bureau staan. Op de derde foto zie je een paar pijprokende medewerkers van het bureau (met rechts Paul Gerhard Scherf), druk bezig om de affiches en programmaboekjes te sorteren. (De in Chemnitz geboren Scherf was destijds door de Wanderer Automobilwerke uit Sachsen, gedetacheerd bij de Nederlandse importeur, de N.V. Wander te Assen.Via directeur Dieters, kwam de jonge Duitser al snel terecht in de Motorclub als secretaris en vanaf de 1e TT in 1925 als 1e secretaris in de organisatiecommissie) Op de foto rechts zie je dat de TT affiches wederom via de AZA garage verder verspreid zouden gaan worden.
Links zie je de overvolle onoverdekte tribune, pal naast de overdekte hoofdtribune. Op de tweede foto van links was (omroeper) Piet Nortier schijnbaar bezig om de gestrande rijder Bakker Schut (tijdens de training) met raad en daad bij te staan. Op de derde foto van links zie je vlnr Leo H. Davenport, Stanley Woods, Willy van Gent, die vierde werd in de 350cc klasse en onze eigen Geert Timmer, die ook vierde werd, maar dan van de 250cc klasse en daarmee werden de beide Nederlanders Nationaal kampioen. Rechts zie je de zilveren beker die voornoemde Leo H. Davenport uitgereikt kreeg en wij ontdekten op een Engelse veiling-website, dat deze beker in 2009 is verkocht voor 675 Engelse Ponden!
Linksonder zie je Gleave op 63 nog voorliggen op Woods in de 350cc race, maar Woods zou hem later toch nog passeren en winnen. Op de tweede foto zie je Percy Hunt door Hooghalen denderen op zijn 500cc machine. Op de derde foto zie je dat de vereeniging “Voorwaarts” op verzoek van “Assen Vooruit”, een muzikale rondwandeling door de stad deed. Geheel rechts zie je dat ze daar in Hooghalen al voor hadden gezorgd, met een heuze boeren-blaaskapel op een vrij grote kar.
Hieronder links zie je Jan Rijk, met echtgenote aan z’n zijde, op de reserve 500cc AJS race motor van Freddie Hicks. Hicks was verongelukt tijdens de TT op het Engelse Man en de Nederlandse AJS importeur Van Vilsteren (3e van links), stelde vervolgens de motor beschikbaar aan Jan Rijk. De man naast Van Vilsteren is de AJS fabrieksmonteur Shakespear. Op de tweede foto zie je dat Percy “Tim” Hunt, als winnaar van de 500cc klasse, zojuist de erekrans om de schouders had gekregen, maar links staat een hele trotse Jan Rijk, Jan werd met een zesde plaats de beste Nederlander. Op de derde foto zie je de zilveren trofee die Jan daarmee had gewonnen. Op de vierde foto zie je de trofee die Jan kreeg als Nederlands kampioen. (Jan Rijk deed overigens mee aan de Rolder/Asser TT van 1925 t/m 1935!) Op de vijfde foto zie je dat Willy van Gent en Jan Rijk…2e en 3e van links…later ook nog gehuldigd werden door de AJS importeur. Geheel rechts zie je nog een leuk plattegrondje van het TT Terrein De Haar.
Hieronder zie je dat er in juni nog snel een gedeelte van het TT Circuit werd verbreed en geëgaliseerd voor de aanstaande TT races op zaterdag 11 juli van dat jaar. De tweede foto van links laat een gedeelte zien van de vele auto’s en motoren die geparkeerd stonden op één van de parkeerterreinen bij De Haar. Rechts zie je de mensenmassa’s op de nieuwe talud, aangelegd in het verlengde van de tribune in de eerste bocht in de richting van Assen.
Tja…en waar moet je dan “onze” Geert Timmer neerzetten op deze website? Zoals je wellicht al gelezen had bij het blokje van 1926, ging Geert er op 18 jarige leeftijd met de winst vandoor in de 175cc klasse. In de jaren 1929, 1931, 1932, 1933 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250cc klasse en in totaal werd Timmer dus maar liefst zes keer Nederlands kampioen. Hieronder een aantal foto’s van die geweldige motorcoureur. Op de vierde foto van links staat Geert aan de rechterkant. Rechts nog een tekening/schets van Geert Timmer. (Meer over Geert Timmer onder het blokje van 1978, het jaar waarin hij kwam te overlijden)
Links een mooie foto van een paar rijders die via het spoor naar Assen waren gekomen. Het waren C.W. (Paddy) Johnston (links) en Eric Fernihough. Fernihough zou op z’n Excelsior motorfiets, de 175 cc klasse later die week ook nog weten te winnen. (Tijdens een snelheids-recordpoging in Gyon op 23 april 1938 verongelukte voornoemde Eric Fernihough trouwens) Op de tweede foto van links zie je de start van de 500cc klasse, met nr. 71 Arie van der Pluym op Norton. Arie zou de beste Nederlander worden met een vijfde plaats en daarmee Nederlands kampioen. Percy “Tim” Hunt won de 500cc race en kreeg als winnaar een fraaie bokaal uitgereikt en die kun je zien op de derde foto van links. Rechts zie je Stanley Woods, de winnaar van de 350cc klasse, waarin onze Piet van Wijngaarden 5e werd en daarmee Nederlands kampioen van die klasse was geworden. Wellicht ook interessant om te vermelden wie de beide heren naast Woods en Van Wijnbergen waren: Links staat A.M. van Dusseldorp en die was vanaf 1928 t/m 1932 de voorzitter van zowel de Motorclub Assen als de T.T.-organisatie-commissie. (Van Dusseldorp was overigens graanhandelaar, meelfabrikant, handelde in effecten en woonde in de villa Dennenrode te Hooghalen, nu bekend als Hiemstrastate) Rechts staat Mr. J.G.A. van Geldorp Meddens (uit Utrecht) en hij was de voorzitter van de KNMV.
Hieronder kun je zien wat of er allemaal moest gebeuren voordat de rijders daadwerkelijk van start konden gaan. Op de linker foto kortten de renners zich den tijd met het bezichtigen van elkaars motoren voor het keuringslokaal nabij de TT baan. De motoren werden nauwkeurig gekeurd en gewogen, zoals je op de 2e foto van links goed kunt zien. Op de 3e foto van links zie je dat de Rudge motorfiets van de Duitse coureur Bertholet werd gewogen. Ondertussen waren een paar TT medewerkers (rechterfoto) nog hard bezig om de kuilen en oneffenheden op het stuk circuit Assen-Hooghalen met zorg te verwijderen; de “opzichters” keken belangstellend toe.
Hieronder nog een paar leuke plaatjes uit 1932, links zie je de toestroom van bezoekers en auto’s, zoals hier in Assen. Op de tweede foto zie je dat als het lopende publiek zich van Witten naar den Haarweg wilde begeven, het nu spoediger ter bestemder plaatse kon komen. Op de derde foto zie je dat er veel motoren op de parkeerplaatsen waren gestald. En rechts een mooi plaatje van de massale grote uittocht na de gedane TT races.
Op de linker foto zie je dat in Hooghalen de TT tribune weer werd opgebouwd. De tweede foto laat de felle strijd zien tussen G.A. de Ridder en Geert Timmer in de 250cc klasse. De Ridder werd uiteindelijk tweede en Timmer zou als derde over de streep komen. Op de derde foto zie je Stanley Woods en Percy Hunt, de nummer 1 en 2 van de 350cc klasse. Op de vierde foto zie je een foto van de zojuist gehuldigde coureurs, v.l.n.r.: Ivan Goor (48 jaar oud en winnaar van de 175 cc klasse), G de Ridder (2e plaats 250cc klasse en daarmee Nederlands kampioen), Ted Mellors (winnaar van de 250cc klasse), Piet van Wijngaarden (5e plaats 350cc klasse en daarmee Nederlands kampioen) en Stanley Woods (winnaar van zowel de 350 als de 500cc klasse). Rechts werd de lokale, doch wettig gedeponeerde TT Taart van Albert Scholte aanbevolen…
De parkeer-weilanden stonden wederom vol met auto’s en motoren, zoals je hieronder op de twee linker foto’s kunt zien. De twee fraaie foto’s rechts zijn genomen vanuit de hoofdtribune en zodoende kun je de bijna start zien van de 250cc klasse.
Hieronder een aantal foto’s van de 500cc race. Links zie je de rijders van de 500cc klasse klaarstaan voor de start. Op de tweede foto zie je de zelfde rijders; ze hadden zojuist het groene licht gekregen voor de start. Op de derde foto zie je dat het 500 cc veld al behoorlijk uiteen was geslagen, de kopgroep was al bijna niet meer in het zicht. Stanley Woods zou als eerste over de streep komen. En op de vierde foto zie je dat Woods werd gehuldigd, met aan z’n zijde vriend Piet van Wijngaarden met vrouw en dochter. Op de rechter foto zie je onze eigen Arie van der Pluym én z’n vrouw, Van der Pluym werd derde en daarmee Nationaal kampioen. (Arie kwam overigens te verongelukken in 1934 tijdens de Belgische Grand Prix in Francorchamps)
Op de foto’s hieronder zie je de drukke bedrijvigheid voor en in de pits, bijzonder om te zien dat de benzine voorraad-tanks bovenop het dak bevestigd waren. Op de rechter foto zie je dat iemand daarboven zich nog even te goed deed aan een blikje drinken.
Op de foto’s hieronder zie je zowel op de linker- als op de tweede foto het Hotel Café Restaurant “Het Wapen van Drenthe” aan de Vaart ZZ 1. (In 1780 gebouwd als herenlogement, een gastenverblijf voor…heren van aanzien) Na een zeer nodige en grondige herstelbeurt in 2018 draagt het pand nu de naam “Grand Café ’t Wapen”. Zo te zien was het er destijds behoorlijk druk tijdens TT dagen. Op die tweede foto kun je trouwens ter linker zijde ook nog het vroegere Hotel Café Restaurant “Royal” zien, op de hoek van de Markt/Collardslaan. Op de derde foto, zie je dat Café Royal op vrijdag de 24e juni (1932) hun piano zelfs even buiten hadden gezet en aan de bier drinkende en feestvierende mannen én vrouw te zien, was het behoorlijk gezellig. Helemaal rechts nog een oude foto en een suikerzakje van Hotel Bies annex Café Restaurant Royal.
De TT races werden voor de tiende maal georganiseerd en Assen zag in, dat ze niet konden achterblijven. Er was in de stad eigenlijk nog nooit iets gedaan aan versiering, verlichting en dergelijke tijdens de voorgaande jaren. (Zo als te lezen in het kranten artikel) Maar in 1934 werd het schijnbaar anders; door een feeërieke verlichting, baadden de straten 4 dagen in een zee van licht en werd Assen destijds zelfs even tot Lichtstad van het Noorden gebombadeerd. Prachtig waren de Vaart, Beilerstraat, Kerkstraat, Marktstraat, Kruisstraat, Singelstraat, Mulderstraat, Oudestraat, Groningerdwarsstraat, Rolderstraat en de Oranjestraat – kortom, zo’n beetje heel Assen zag er keurig uit. Voornoemde straten hadden een prachtige erepoort, waarop zelfs (nagemaakte) TT renners in vol ornaat voorkwamen. Op de 2 en 3e foto zie je een paar van die fraai uitgedoste poorten. (De linker poort was opgesteld in de Oudestraat en de rechter stond aan het begin van de Groningerdwarsstraat. Rechts op de foto zie je de winkel van Jan Dik, die schijnbaar ook Ouwehand’s ochtendvoer verkocht….) Op de vierde foto zie je dat ze bij een Asser hotel nog bezig waren om zo’n overgebleven houten TT renner met bijbehorende motor, nog ergens bovenop te bevestigen. Rechts zie je een handgeschilderd klompje, die bewoners van de Molenstraat uitgereikt kregen ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan. (Ons is overigens niet bekend of andere Asser inwoners ook een presentje hebben gehad) De hoofdtoegangswegen tot de stad, hingen vol met bloemetjes en vlaggetjes om de TT bezoekers welkom te heten. Volgens het artikel in de krant, was het prachtig allemaal! Verder werd er ook nog vermeld, dat er ter afsluiting van al die TT festiviteiten een schitterend vuurwerk (bij de Markt) had plaatsgevonden.
Hier linksonder zie je een advertentie uit de krant met het (vrij indrukwekkend) TT Feestprogramma. Op de tweede foto zie je dat Opa Hof even keek of de opbouw van de overdekte tribune in Hooghalen wel helemaal goed ging. Op de derde foto een andere TT man van het eerste uur, namelijk J. Baakman, die alweer voor de 10e keer de cijfers op de schilden schilderde. Op de vierde foto een leuke plaat met maar liefst 30 deelnemers van die tiende TT. 1: Tyrell Smith, 2: Pätzold, 3: Bauhofer, 4: Ted Mellors, 5: Jan Rijk, 6: Jac. Schot, 7: Handley, 8: Geert Timmer, 9: Hartman, 10: Arie v.d. Pluym, 11: Beverduin, 12: Bertus van Hamersveld, 13: Moejes, 14: M. v.d. Berg, 15: Jimmy Guthrie, 16: Ivan Goor, 17: G. van Pelt, 18: G. Bakker Schut, 19; Sinquist, 20: Van Dijk, 21 Stanley Woods, 22: Percy Hunt, 23: Dick Eysink, 24: Jimmy Simpson, 25: Arthur Geiss, 26: M. Flinterman, 27: Ernie Nott, 28: Kalen, 29: De Ridder, 30: J.P.J. Jansen. Geheel rechts een leuke compilatie, met op 46 Geert Timmer, 6 voudig Nationaal kampioen, rechts Walfried Winkler, de winnaar van de 250cc. Onder Pol Demeuter, winnaar van de 500cc en Jimmy Simpson op 37, de winnaar van de 350cc.
Hieronder links zie je dat de gendarmerie een oogje in het zeil hield, terwijl de motoren door de bocht vlogen. Op de tweede foto van links was rijder Flinterman zojuist onderuit gegaan. Op de derde foto van links zie je Lo Simons op 51, Jan Rijk op 26 en Eduardo Vidal op 39. Rechts zie je voornoemde Eduardo Vidal samen met paps Vidal in de buurt van de loopbrug.
Hieronder links zie je good old Piet van Wijngaarden door Hooghalen rijden. Op de tweede foto zie je een fraai plaatje van Ragnar Sunqvist op z’n 500cc Husqvarna in de bocht bij Laaghalerveen. Op de derde foto zie je de winnaar van de 500cc race, Pol Demeuter, op z’n fraaie FN motor. Op de vierde foto zie je nog zo’n mooie foto, maar dan van Charlie Dodson op een 500cc New Imperial. Geheel rechts zie je enkele mensen uit Laaghalen die op eigen erf, al die motoren voorbij zagen razen.
Hieronder links zie je een aantal KNMV- en TT officials tijdens een pauze tussen de races. Op tafel een filmcamera en op de achtergrond de hoofdtribune. Op de tweede foto zie je het grote publiek, dat hutje/mutje stond op de taluds. Op de derde foto was men druk bezig met de voorbereidingen van de 350cc klasse. Rechts een foto van Jimmy Simpson, op z’n 350cc Norton, die de pits in ging en terloops nog even keek naar het affiche van de “Grosser Preis Deutschland”, dat op de zijkant van de pits-ingang was bevestigd.
Hieronder zie je dat 2 mannen in mei nog druk bezig waren met het afwerken van het TT monument, dat een maand later, ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan, werd aangeboden door de gezamenlijke Asser Sportverenigingen aan de TT organisatie. Op de tweede foto zie je het monument, dat alweer een paar decennia bij de ingang van de z.g. pit lane stond. De derde foto laat zien dat het gerenoveerde monument (vanaf juli 2021) een prominentere plaats heeft gekregen op het middenterrein. Een plek waar bezoekers niet alleen het monument kunnen zien, maar er bijvoorbeeld ook nog een selfie bij kunnen maken. Of…zoals je geheel rechts kunt zien…er zelf even op gaat zitten. En dat deed ik op 18 september 2022 tijdens het Classic GP weekend.
Hieronder een heel leuk artikel over wat je zoal mee zou moeten/kunnen nemen naar de TT van 1934. Afkomstig uit het blad “Het Motorrijwiel en de Lichte Auto”. Op de tweede foto zie je dat er ruime parkeer gelegenheden (onder controle) beschikbaar waren in de stad. Rechts een dankbetuiging aan iedereen die er voor gezorgd had, dat het tweede TT lustrum feest goed was geslaagd. Tevens riep het TT bestuur een ieder op voor de Algemene Vergadering in Café Bellevue.
Op de foto hier linksonder zie je dat Willy van Gent z’n tijd reeds ver vooruit was, hij introduceerde de gestroomlijnde helm. Op de tweede foto zie je nog een fraaie foto van Van Gent, hij werd op z’n FN, achter Jimmy Guthrie, zelfs 2e in de 500cc klasse. Op de derde foto zie je Guthrie de Laaghalerstraat te Hooghalen insturen. Op de vierde foto zie je Van Gent en Guthrie op 1 nog even poseren. Piet van Wijngaarden staat er ook tussen in z’n zwarte motorpak. Op de foto rechts zie je Richnow op NSU en Stanley Woods op Velocette, die onder toezicht van de martiale mannen der Rijkspolitie, door Hooghalen daverden!
Hieronder links zie je Stanley Woods, die even op een geleende 98 cc DKW RT, langs de Vaart reed. Op de tweede foto zie je een, voor ons onbekende, coureur die op zijn Norton in een flauwe bocht van de sokken was gegaan. De derde foto laat een oud en afgebladderd uithangbord zien, waarop staat vermeld dat daar kaarten verkrijgbaar zouden zijn, waarmee je in de gelegenheid werd gesteld tot het volgen der races. Op de vierde foto zie je dat er tijdens de trainingen reeds enkele bewoners en omwonenden van het Oude Tolhuis, op de strobalen zaten en laat dat nu krek de plek zijn, waar dat bord in 1935 heeft gehangen en dat kun je nog zien (in het vierkantje) op de foto rechts.
Op de foto hieronder zie je dat de aantekeningen op zo’n rondenbord er nog best “ingewikkeld” uitzagen. Op de tweede foto zie je gewoon een fraai plaatje uit 1935. Op de derde foto zie je de Zwitser A. Binz met nummer 24, die de Nederlander Jac Schot even een lift gaf, want Jac’s motor had de geest gegeven. Links staat coureur Hess naast z’n kapotte Rudge. Op de vierde foto zie je de Duitse DKW rijders Arthur Geiss (links) en Walfried Winkler gezamenlijk de erekrans vasthouden. Walfried was eerste geworden in de 250cc klasse en Arthur werd tweede. Bertus van Hamersveld werd overigens knap derde. Rechts zie je dat de tijdelijk invalide Husqvarna-constructeur Folke Mannerstedt, het eerste contact met de (vanaf 1926 tot 1934) op Norton rijdende Stanley Woods legt, voor diens overgang naar het Husqvarna-kamp. Het was van korte duur. Nadat Woods in Zweden, op Husqvarna, nog eerste was geworden, stapte hij vrij vlot over op Moto Guzzi en nog iets later zelfs op Velocette. In de jaren veertig maakte Stanley Woods nog wat naam als trialrijder.

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.
Links zie je dat, voorafgaande aan de TT, er reeds veel verkeer via de Vaart Assen kwam binnenrijden. De tweede foto geeft de start van de 250 cc klasse weer. Arthur Geiss zou winnen en onze Geert Timmer werd met een vierde plaats wederom (en voor de zesde keer) Nederlands kampioen! Op de derde foto zie je de S-bocht in Hooghalen, met achtereenvolgens Visser, Port, Didier en Buys. Op de vierde foto keek onze Nederlandse coureur W. Peters nog even achterom, maar Arthur Geiss zou hem later rap voorbij gaan en de uiteindelijke winnaar worden.
Hieronder zie je dat de Norton “race-manager” Joe Craig, tijdens de tankstop van Jimmy Guthrie, zelf de benzineslang hanteerde, terwijl Guthrie zelf nog snel even de olie bijvulde. Op de tweede foto zie je een mooi plaatje van Walfried Winkler met z’n DKW in de pits. De derde foto laat zien dat het dak van het vrachtwagentje van de Asser zaadhandel Drenth, goed werd benut. Op de vierde foto zie je de voor- en achterkant van een fraaie TT medaille; het was een 6e prijs en de winnaar daarvan was de Zwitserse rijder A. Binz. Helemaal rechts kun je nog genieten van een fraai stukje TT poëzie getiteld “Assen op z’n breedst!”
Hieronder een kleine selectie advertenties die er in den Courant verschenen dat jaar. Links zie je dat de entree-prijzen aanzienlijk verlaagd zouden zijn. Tevens werd melding gemaakt van de TT verloting, waarbij zelfs een auto en 4 motoren waren te winnen. De tweede advertentie was van Café-Restaurant Bellevue en daaronder eentje van het Apollo Theater. De derde is van de Wander, die reclame maakt voor de New Imperial motoren, waarop Geert Timmer diverse keren Nederlands Kampioen was geworden. Via de vierde advertentie werd thee gepromoot als “Thee TT”… In de rechter advertentie werd melding gedaan, dat op de terreinen van Bartelds het publiek, tegen betaling van 75 cent, de races kon volgen. En in de advertentie daaronder werd geprobeerd om wandelaars te motiveren om mee te gaan doen aan de 2e TT Mars.
Links zie je start van de 250cc klasse. Op de tweede foto zie je die start vanuit een ander perspectief. Walfried Winkler werd de winnaar en Lo Simons zou, met een ronde achterstand, op de 6e plaats eindigen en werd daarmee de Nationaal kampioen. Op de derde foto zie je in het midden de race-manager van Norton, oud coureur Joe Graig, omringd door vlnr Lo Simons, Piet van Wijngaarden, Joe Graig zelf, John White, winnaar van de 350cc klasse en Walther Winkel, winnaar van de 250cc klasse. Rechts zie je hoe of 2 PK het gras mooi kort hielden rondom de duiventil en de tribune.
Hieronder links zie je de beide 500cc BMW coureurs Otto Ley en Karl Gall, die er al helemaal klaar voor waren, om het op te gaan nemen tegen Jimmy Guthrie op Norton. Op de tweede foto staan Gall en Guthrie op de eerste startrij, terwijl Freddy Frith nog wat aanwijzingen aan Guthrie gaf. Guthrie viel uit, een zuiger zou het begeven. Later dat jaar zou Guthrie om het leven komen, tijdens de races in Hockenheim. Op de derde foto feliciteerde de eveneens uitgevallen BMW-teamgenoot Otto Ley, de winnaar Gall. Rechts zie je dat Karl een nogal ongepaste groet uitbracht! Veel van het aanwezige publiek dat rondom de huldiging stond, bracht overigens óók de hitlergroet uit… In 1939 maakten de Duitsers tijdens de TT van Man, er zelfs een complete Nazi show van, compleet met hakenkruisen. Karl Gall kwam overigens tijdens de trainingen aldaar ten val en overleed een paar dagen later; hij was 37 jaar.
Linksonder zie je een paar fotootjes van de TT zuil! De zuil werd in 1937 geplaatst op de Markt aan de Kolk, toen die nog niet was open gegraven. Het monument bestaat uit een hoge witte zuil, met daar bovenop een blauwe verlichte grote bal, waarop verlichte sterren waren aangebracht. Bovenop die fraaie hemelbal prijkten de letters TT, gescheiden door een wiel, dat het symbool van snelheid moest aangeven. Je kunt e.e.a. nog nalezen in het artikel, dat op 29 mei van dat jaar, op de voorpagina van het Nieuwsblad van het Noorden was gepubliceerd. Op de foto rechts zie je de TT zuil, omringd door een aantal kleinere. (In totaal stonden er trouwens 4 kleinere zuilen rondom die grote TT zuil) Wij hebben geen idee wanneer en waarom dit aandachttrekkend en zeer fraai TT monument uiteindelijk is verwijderd. (Wel kunnen we verder naar onderen op deze pagina, nog een foto aantreffen uit 1950 én zelfs nog een foto uit 1959 waarop de TT zuil in de verte nog is te zien)
Hieronder links zie je de gigantische drukte, op de vrijdag tijdens de TT week, in de Gedempte Singel. Op de tweede foto zie je Fergus Anderson, Bill Beevers en H.D. Myers aan het werk met hun Nortons. Dit vond plaats achter de garage van Hotel Café Restaurant “Royal”, die gevestigd was op de hoek van de Markt/Collardslaan. Een strak geklede ober kwam ze nog even een paar versnaperingen brengen. Op de derde én vierde foto zie je een paar mooie plaatjes van de training voor de TT. Rechts een staanplaats-dagkaart voor de TT races en daaronder een personeelskaart voor padvinder A. Mulder. In 1938 kostte een staanplaats dus 1 gulden en vijftig cent. (€ 0,68)
Hieronder links zie je de z.g. “Duiventil”, van waaruit Piet Nortier destijds z’n TT race verslagen deed. Ook het TT monument is hierop te zien. Op de tweede foto zie je de start van de 250 cc klasse, die volledig door DKW overheerst werd. Winnaar werd Ewald Kluge. Piet van Dinter (ook op DKW) werd met een 4e plaats de Nationaal Kampioen. Op de derde foto zie je beide heren gebroederlijk naast elkaar staan. Van Dinter staat rechts. De eerste niet DKW eindigde trouwens pas op de 8e plaats! Rechts, tijdens de huldiging van Kluge, zijn er wederom velen die last kregen van hun rechter arm….
Hieronder links zie je de start van de 500 cc klasse, met o.a. Bertus van Hamersveld (67), de latere winnaar Georg Meier (66) en Dorino Serafini (72). Op de tweede foto zie je een mooie foto van de grote rondeborden die detijds werden gebruikt; bovenaan op die borden staan de rondecijfers en daaronder de doorkomstvolgorde van de coureurs. Als je goed kijkt, zie je dat Meier met 66, Van Hamersveld met 67 en Serafini met 72, uiteraard ook keurig op dat bord zijn weergegeven. Op de derde foto zie je dat Humphry naar z’n motor hinkt, terwijl Beevers en Poel tussen de 2 gevallen machines door laveren. Van Hamersveld op 67 kon al dat gedoe gelukkig goed ontwijken. Op de derde foto zie je een groepsfoto van een aantal winnaars, vlnr: Ted Mellors (A winnaar 350cc), Willy van Gent (B 2e 350cc), Bertus Van Hamersveld (C 2e 500cc), Dorino Serafini (D 3e 500cc), en Georg Meier (E 1e 500cc) Tja…en rechts zie je, dat óók Georg Meier last van z’n arm had…
De foto hieronder laat nog zo’n vreemde situatie zien tijdens die 500cc race, Serafini was gevallen en reed vervolgens in eerste instantie de verkeerde kant op. Rechts op die foto zie je dat Van Hamersveld er nog tussendoor kon schieten en later ook nog net voor Serafini over de finish zou komen en dus heel knap tweede werd. Op de tweede foto zie je Gerrit de Ridder, nog even bezig met z’n FN. Op de derde foto zien we good old Piet van Wijngaarden “knutselen” aan z’n (model 40) Norton. Op de vierde foto is Ernie Thomas in het hoge gras nog even aan het sleutelen aan zijn AJS. En rechts een foto van de excentrieke Jan Visser, die z’n oude 350cc Rusk “Lady” noemde.
De rijders hadden ’s morgens de weersomstandigheden niet mee, want het regende behoorlijk! Op de tweede foto zie je de start van de 350cc klasse, die Siegfried Wünsche op DKW zou winnen. Willy van Gent eindigde op de zesde plaats. Op de derde foto zie je Jaap Fijma nog even bezig met z’n motor. Rechts zie je de bijna start van de 500 cc klasse. George Meier op BMW wist die race te winnen. Voornoemde Jaap Fijma kwam overigens als zevende over de finish.
Hieronder nog een paar unieke foto’s, links zie je de “TT Inlichtingendienst”, waarbij de chauffeur en z’n bijrijder fanatiek lootjes aan de man probeerden te brengen, ten behoeve van de exploitatie van het TT gebeuren. Je kon zelfs motoren winnen en een aantal daarvan stonden achter glas op het vrachtwagentje. In het midden zie je het eerste rijdende postkantoor, gebouwd van een Amerikaanse Chevrolet vrachtwagen, die voor het eerst werd ingezet bij de TT van Assen in 1939! Zowel de bezoekers als de coureurs maakten er voor hun postale zaken gebruik van. In afgekoppelde stand kon men aan de voorzijde acht schrijftafels uitschuiven. Aan de achterzijde waren drie geluiddichte telefooncellen ingebouwd. Aan de twee zijkanten waren een briefkaartenautomaat en twee postzegelautomaten aangebracht ten behoeve van de zelfbediening. Over de lengte van het felrood geschilderde autopostkantoor stond in gouden letters Post – Telegraaf – Telefoon. Rechts zie je dat rijdende postkantoor staan op het Circuit, omringd door nieuwsgierige mensen. Helaas zijn beide wagens in de oorlog verloren gegaan. De oorlogsjaren vormden ook een onderbreking in de reeks TT’s. Na een prachtige wedstrijddag in 1939 werd het dus even 6 jaar stil op de Drentse hei.
Hieronder zie je het eerste poststempel dat op 30 juni van dat jaar werd geslagen op het TT circuit, daarnaast zie je een stempel dat de volgende dag 1 juli werd geslagen op een envelop van de Noord Nederlandse Motor Club (N.N.M.C.). De derde foto van links laat zelfs een briefkaart zien van”Het Nederlandsche Auto P.T.T. Kantoor” zien. (ondertussen kun je nog mooi de postzegels uit die tijd zien) En helemaal rechts zie je de truck en die was best wel stoer. De aanhanger was overigens gemaakt en geleverd door het Nederlands autobedrijf DAF.
Door de tweede wereld oorlog werden de TT races niet verreden! Toch hebben we nog een paar afbeeldingen en foto’s gevonden, waarvan we dachten dat die nog interessant zouden zijn. Op de linker foto zie je Willy van Gent de resten van z’n uitgebrande motoren in z’n werkplaats bekijken. Rotterdam was hevig gebombardeerd in 1940, inclusief Willy’s werkplaats dus! Op de twee afbeeldingen daarnaast, zie je een “grappige” cartoon die in 1941 in de Courant stond. De vierde foto is een bijzondere. Genomen op dinsdag 24 juni 1941. Je ziet de Marktstraat. Normaal gesproken zou het zo’n beetje de TT week zijn… Een heel raar en naar spandoek eigenlijk! Rechts zie het boek “De strijd om de TT”, geschreven door H.J. Haarman. Min of meer een denkbeeldig TT gebeuren en dat dan in 1942. In de oorlog hielden sommige motorverenigingen zelfs af en toe T.T. bijeenkomsten. En de Motor-Club Rotterdam-Zuid trad bijvoorbeeld met haar revue in vele plaatsen op en het lied “Als op het circuit de paardenbloemen bloeien”, werd een tophit! Jammer genoeg is daar verder geen info, laat staan audio, van te vinden…

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.


De bezetters hadden veel geroofd en vernield, zoals je nog kunt lezen in het krantenartikel links, maar op zaterdag 14 september zouden de motoren voor het eerst weer over het asfalt in Assen en Hooghalen scheuren. Internationale coureurs deden dat jaar nog niet mee, maar de TT sfeer was weer snel helemaal terug en er zaten maar liefst 80.000 belangstellenden langs de baan. De tweede foto laat het vele publiek goed zien. Op de derde foto zie je de voorbereidingen voor die eerste na-oorlogse TT van Assen. (De auto van de motorhandel van Piet en broer Knijnenburg was hier ook nog even goed in beeld. Piet zou de 500cc race later weten te winnen) Op de rechter foto zie je de loopbrug van dichtbij.
Op de foto hieronder links zie je de gezamenlijke start van de 350cc en de 500cc klasse. Ook een oplettende marechaussee te paard is ter rechterzijde goed waar te nemen. De donkere plaatjes met witte cijfers op de motoren waren voor de 350cc klasse (Nr. 5 is de latere winnaar van de 350cc Lous van Rijswijk) De witte plaatjes met zwarte cijfers waren voor de 500cc De tweede foto van het scorebord, laat zien dat Piet Knijnenburg in de 500cc race, van start tot finish vooraan had gelegen. Op de derde foto zie je Knijnenburg samen met z’n broer in de erekrans. Wij vermoeden dat de man rechts hun vader was… Op de vierde foto showt Piet op z’n oude dag nog even die gigantische beker die hij destijds had gewonnen. (Knijnenburg werd overigens zeven keer Nederlands kampioen, waarvan vijf keer in de 500cc klasse, de deze dus in 1946, maar ook in 1948, 1950, 1951 en 1954. In 1950 ook in de 350cc klasse en in 1953 in de 250cc-klasse) Rechts zie je TT medewerkers sjouwen met de tribune-planken. Maar breken ze de tribune nu af, of bouwen ze de tribune nu net op?
Hieronder links: Voor het publiek was het altijd mooi om de keuring der motoren, bij café Marktzicht op het Veemarkt-terrein, van nabij te bekijken én te beluisteren. Het krantenartikel is ook best grappig, daarin kun je lezen hoe of dat zo’n beetje in z’n werk ging. Op de rechter foto’s zie je zo’n controle en de hoofdcontroleur Willem Breeman, oftewel “de Beul van Assen”, was behoorlijk streng naar wij begrepen. (Anno 2022 zit Yume Sushi in het oude Marktzicht café)
Hieronder links zie je links Kenneth Bills aan tafel van de TT wedstrijdcommissie tijdens de machinekeuring op het Veemarktterrein. De man in het midden was Willem Breeman. Op de tweede foto heeft de TT wedstrijdcommissie schijnbaar nogal problemen met het Italiaans van Gianni Leoni… De derde foto is, genomen in Hooghalen en daarop zie je voornoemde Kenneth Bills achter op het zijspan zitten, Harold Daniell zat in het “bakkie”. De stuurman van de motor zelf was Artie Bell en Ernie Lyons zat achterop. Op de foto rechts zie je dat voornoemde Ernie Lyons de schade aan z’n beschadigde 350cc Norton aan het bekijken is, hij was tijdens de race namelijk uit de bocht gevlogen.
Hieronder links zie je het grote ronden-bord, dat de koploper en de overige volgorde van de motorrijders na elke ronde weergaf. Op de tweede foto zie je de winnaars van de nationale TT races. H.H.G. van Donkelaar met nr. 33 als winnaar van de 500cc en J.A. van Tilburg met nr. 30 als winnaar van de 350cc klasse. Op de derde afbeelding zie je nog een leuk lokaal affiche van die internationale races in Assen. Op de vierde foto zie je het Tamboerkorps van Shell op de startplaats van het TT-circuit, vlak voor de start van de TT. Geheel rechts een foto van een aantal leden van het TT-bestuur, v.l.n.r. H. Mulder, H. Wijnbergen, J. Staal, H. Jalving en N. van Loozenoord.
Links zie je een leuk plaatje vanuit de pits. Op de tweede foto zie je de start van de 350cc klasse. Winnaar werd Peter Goodman en op de derde foto zie je dan ook een fraaie foto van die zojuist gelauwerde Goodman. Louis van Rijswijk werd overigens heel knap 3e. Op de vierde foto zie je (van achteren gezien) de start van de 500cc klasse. Op de foto rechts zijn ze zojuist vertrokken. De winnaar werd Artie Bell op Norton. Jac. Schot werd 6e op maar liefst 2 ronden achterstand.
Hieronder links zie je de start van de 125cc klasse, met op 1 Nello Pagani, 18 Frans Visbach, 9 Dick Renooy en Gerrit Dupont op 31. Op de 2e foto zie je dat Dick Renooy op weg was om de eerste internationale 125cc race op zijn naam te schrijven. Op de derde foto zie je dat Dick (op ons eigen nationale merk Eysink) wordt afgevlagd als winnaar! Op de vierde foto zie je een aantal fotografen én een cameraman van het Polygoon bioscoopjournaal, die de overwinning van Renooy op beeld vast probeerden te leggen. Rechts zie je een super trotse 39-jarige Dick Renooy met de erekrans om z’n nek.
Op de foto linksonder zie je dat de Oudestraat feestelijk was aangekleed tijdens de TT week. Op de 2e foto zie je Les Graham op 66 en Ted Frenk op 41; zij kwamen in burger naar de machinekeuring op het Veemarktterrein. Op de 3e foto zie je de TT kaartverkoop bij de ingang van het circuit. Op de 4e foto zie je dat de lunchpakketten aan de TT medewerkers worden uitgedeeld. De auto is van de Acmesa Zuivelfabriek in Assen. Rechts zie je nog enkele leuke TT cijfers.
Hieronder links zie je dat het tijdens de trainingen nogal behoorlijk regende. Op de tweede foto zie je de voorbereidingen van de start van de 350cc klasse. Op de voorgrond Norton teamleider Joe Craig bij de Norton van Artie Bell met 74, daarachter met 53 is Franta Juhan. 62 is Gerrit Poel. Op de derde foto zie je een fraaie foto van de start van die 350cc klasse, die gewonnen zou worden door Kenneth Bills op Velocette. Z’n teamgenoot Freddie Frith moest het doen met de tweede plaats. Louis van Rijswijk werd knap 5e. Op de vierde foto zie je de zojuist gehuldigde Bills en Frith.
Links zie je dat er tijdens de TT dagen ook “ondeugende” zaken gebeurden in Hooghalen; dames van lichte zeden kwamen met de bus naar Hooghalen. Een leuk verhaaltje over de Beiler burgemeester, die door alle consternatie zelfs nog in een gierkelder terecht kwam, kun je lezen onder het fotootje. Op de tweede foto kun je goed de scheiding van tribune en het veld daarachter zien; achter de tribune stonden een paar “koek en zeupie” tenten, waar je de nodige consumpties, broodjes en andersoortige hapjes kon verkrijgen. Op de derde en vierde foto zie je dat er ook naar de TT werd gekeken zonder dat er een officieel TT-kaartje was gekocht. Dat kon toen nog, doordat diverse landbouwbedrijven (voor een lager bedrag) toeschouwers op hun eigen land toelieten. Op vrachtwagens, pal achter het talud, konden de mensen de races daar dan ook bekijken. B.K.B. Groningen, de reclame op de ene vrachtwagen, betekende trouwens Brewery Emperor Barbarossa. Een bierbrouwerij uit Groningen dus. Aan de tentjes op de rechter foto is te zien, dat diverse mensen er zelfs de nacht hadden doorgebracht… (Er waren trouwens om en nabij 110.000 TT race-kijkers geweest, maar daarvan hadden schijnbaar zo’n ruim 20.000 mensen (!) niets aan de TT organisatie betaald, doordat ze “te gast” waren op het land van de diverse boeren op en langs het circuit. Er werd al vrij snel een regeling gemaakt, waarbij de omwonenden wel publiek op hun terreinen mochten toelaten, maar dat dan eerst bij het gemeentebestuur moesten aanvragen. Dan konden de omwonenden kaarten van de TT commissie betrekken en was het uiteindelijk resultaat fifty-fifty, de boeren en de TT-organisatie elk de helft. Deze rare en beetje oneerlijke regeling kwam met de tot standkoming van het nieuwe circuit in 1955 geheel te vervallen)
Links zie je de start van de 500cc klasse, met geheel links Bill Doran, Nello Pagani op 16 en op 34 R. Leslie Graham. Nello Pagani zou op z’n Gilera de 500 cc klasse weten te winnen. En op de tweede foto zie je dat Nello Pagani zojuist is gehuldigd. Drikus Veer werd de beste Nederlander met een 11e plaats; op één ronde achterstand. Op de derde foto de zilveren trofee die Pagani kreeg voor z’n overwinning. Geheel rechts een leuke karikatuur van Pagani. Nello Pagani won op Mondial overigens ook de 125cc klasse dat jaar.
Hieronder links zie je dat de schilder die een race-scene wil schilderen, zelf wordt gefotografeerd. Op de tweede foto zie je de openlucht perstribune. Op de derde foto zie je dat een TT medewerker nog snel even de olie- en teervlekken aan het wegsteken was. De vierde foto laat een Caltex spandoek zien, met daarop de reclame voor de aanstaande TT op 9 juli. En geheel rechts een spandoek dat vermeldde dat het verkeer via de Caltex sterren naar het TT circuit moest rijden.
Hieronder links zie je dat de boeren in die tijd zelfs hun erf, weiland of woonhuis verhuurden, ook voor stalling en onderdak. Op de tweede foto zie je de bereden politie, die nog eventjes de laatste instructies kregen te horen, alvorens ze hun plaatsen langs het circuit moesten innemen. Op de derde foto zie je dat Piet Knijnenburg veel bekijks had tijdens de motorkeuring op het Veemarktterrein. Geheel rechts werd o.a. melding gedaan van het verlies van een huwelijksboekje én een kompleet boven- en ondergebit….
Hieronder links zie je dat de nationale en internationale pers pal voor het publiek zat. De man links, met hoed, is trouwens de Asser Burgemeester De Dreu. Op de tweede foto zie je een mooi plaatje van de 350cc klasse die zojuist van start was gegaan, de eerste 4 plaatsen waren voor de Engelsen, met op 1 Bob Foster, 2 Geoff Duke, 3 Bill Lomas en op de 4e plaats Johnny Locket. Lo Simons werd dertiende; op één ronde achterstand. De derde foto van links laat zien dat Ted Frenk vlak na de start reeds de fotografenkuil in tuimelde. (Hij en z’n machine werden er zó snel weer uitgewerkt dat het gros der toeschouwers dit incident niet eens hadden opgemerkt) Op de vierde foto van links werden de rijders gewaarschuwd (door Harold Daniell), dat er hele stukken loopvlak van de achterbanden los lieten! Op de rechter foto zie je daar een heel goed voorbeeld van.
Hier linksonder zie je Bruno Ruffo, de winnaar van de 125 cc klasse. Op de tweede foto zie je Pagani en Masetti, die door Hooghalen denderden…Masetti zou deze 500cc race winnen. Op de derde is goed te zien, dat de fotografen destijds wel erg dicht bij het racend “gevaar” stonden en zaten. De vierde foto laat zien dat het weer een drukte van belang was aan weerszijden van het asfalt… Rechts zie je de bekers/trofeeën. A is de zilveren Caltex-trophy, B de zilveren K.N.M.V.-trophy, C de zilveren Esso-beker en D de zilveren Indiana-beker.
Hieronder links zie je een foto van de bijna start van de 250cc klasse. Je ziet Piet Nortier zelfs nog zitten in z’n Duiventil. Op de tweede foto zie je een groot terrein waarop de vele motoren werden gestald. Zou die meneer rechts dat alles in z’n eentje moeten bewaken? De derde foto toont een winkel aan de Oudestraat, waar ze ook TT souvenirs trachtten te verkopen. Op de vierde foto zie je dat er schijnbaar nogal veel was gedronken en er nog geen tijd was geweest om de flessen netjes te sorteren in de kratten. Rechts zie je enkele fraaie verlichte ornamenten die op diverse plekken in de stad waren te zien
Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de TT, schreven o.a. de Commissaris der Koningin in de provincie Drenthe, Mr. Dr. R.H. Baron de Vos van Steenwijk en de Burgemeester van Assen, H.J. de Dreu, beiden een voorwoord in het TT programma-gedenkboek dat daarvoor was uitgebracht. De rechter afbeelding geeft op een overzichtelijke manier de besturen en Commissies weer. (Zoals reeds eerder aangegeven, kun je de afbeeldingen en foto’s groter in beeld krijgen door er op te “clicken”!)
Hieronder ook nog 2 leuke foto’s waarop je kunt zien, dat de TT week weer lekker aan de gang was, met behoorlijk veel verkeersdrukte op de Markt te Assen. De linker foto is zo’n beetje genomen vanaf de plek waar nu Grand Café ’t Wapen is gevestigd. Links, op de hoek zie je het toenmalige r.k. zusterhuis, dan bij het zonnescherm de andere sigarenzaak van Stuit, waar Sammy van der Veen (een tante van Bruin Stuit aan de Kleine Marktstraat 7) achter de toonbank stond op nr. 6, in het midden de kruidenierswinkel van Rosebeek op nr. 5. Op de hoek Alteveerstraat/Marktstraat de zaak van Herman Janssen. Rechts van het midden staat een man met een camera op een wagen van het filmjournaal. De foto rechts is zo’n beetje genomen vanaf de plek waar nu Café Herberg De Koppelpaarden is gevestigd. In het hoge gebouw rechts zat destijds het r.k. zusterhuis, in de lage bebouwing rechts is nu het Italiaans Restaurant Bella Italia gevestigd. Op de achtergrond, op de toenmalige Kolk, stond de kermis en ook nog de TT zuil. Die zuil, met wereldbol en de letters TT, sierde vanaf 1937 jarenlang De Kolk. (Waarschijnlijk is deze zuil aan het eind van de vijftiger jaren weggehaald en vernietigd)
Links zie je de start van de 125cc klasse met (op de 2e foto) als winnaar Gianni Leoni. Op de derde foto zie je de start van de 350cc klasse. Op de vierde foto denderen Ken Kavanagh op 82 (werd uiteindelijk derde), Ray Amm op 70 (viel later uit met motorpech) en Lesley Graham op 67 door de straten van Hooghalen. Rechts is zojuist Bill Doran gehuldigd als winnaar van die 350cc race. Links van Doran staat Bill Petch, die tweede was geworden. Rechts van Doran staat Reg Armstrong, maar die was ten val gekomen.
De 2 foto’s linksonder zijn van de start van de 500cc klasse en je ziet Geoff Duke op nr. 8, Nello Pagani op 2 en Umberto Masetti op 1. De derde foto is min of meer ook vlak na de start genomen, maar de voornoemde toppers zijn reeds uit zicht. Op de vierde foto zie je Duke vooraan, met Pagani, Masetti en Anderson vlak achter hem. Op de vijfde foto zie je dat Anderson, maar ook Masetti, al een stukje achterop raakten.
Op de foto linksonder zie je nog zo’n fraaie foto van Geoff Duke. Op de tweede foto werd Duke als winnaar afgevlagd. Op de derde foto zie je dat de burgemeester van Assen, Hugo Jozias de Dreu, Geoff Duke de erekrans had omgehangen. Geheel rechts zie je dat de grote winnaar, door de vele omstanders gefeliciteerd werd. Louis van Rijswijk werd trouwens de beste Nederlander met een achtste plaats, op maar liefst 2 ronden achterstand!
Links de start van de 250cc klasse, die Enrico Lorenzetti zou gaan winnen. Op de tweede foto zie je de trotse Enrico. Sieb Postma werd trouwens 6e in die 250 cc race….wel op een ronde achterstand. Op de derde foto zie je de start van de 350cc klasse, met Geoff Duke als grote winnaar. Louis van Rijswijk werd dertiende, ook op een ronde achterstand. Op de vierde foto zie je het podium met daarop de grote winnaar Geoff Duke.
Op de foto hier linksonder poseerde de trotse Geoff nog eventjes en op de tweede foto doet hij dat zelfde nog een keer, maar dan vanachter z’n snelle Norton. We hebben geen foto van de start van de 500cc klasse, maar die race verliep nogal grillig. Op de derde foto denderde Geoff Duke nog voorop door Hooghalen, maar een paar ronden later, zoals te zien op de vierde foto, lag Umberto Masetti weer voorop.
Het was dus stuivertje wisselen tijdens die hele spannende 500cc race. Op de eerste foto hieronder kun je nog zien dat op dat moment Duke nog voor lag en ook op de tweede foto zie je dat grillige verloop van de wedstrijd. Op de derde foto zie je Duke nog voorbij het scorebord denderen. Op de vierde foto zie je dat Umberto als eerste werd afgevlagd…met slechts een paar meter voorsprong. Op de rechter foto is Umberto Masetti zojuist gehuldigd! Louis van Rijswijk werd 11e op een ronde achterstand.
Hieronder nog een paar fraaie plaatjes uit dat jaar (Noord Hollands Archief, collectie fotopersbureau De Boer), links de Caltex loopbrug, op de tweede foto zie je het massale publiek, met helemaal vooraan de schrijvende pers. De mevrouw linksonder heeft wel een schattig parasolletje…. Er hingen ook altijd genoeg spandoeken langs de baan, hier zie je d’r eentje van het coverbedrijf Kuperus-Zool. Rechts zie je dat de programma-boekjes ook werden gebruikt tegen de brandende zon en we hebben dat ene boekje even omgedraaid, zodat de tekst op de voorkant van dat programma nog aardig leesbaar is te zien.
Hieronder zie je Harm Werndly van café “De Linde” aan de Beilerstraat 28, even kijkend hoe of de Gilera Mecaniciens bezig waren in de tijdelijke werkplaats in z’n café. Een suikerzakje van het café hebben we toegevoegd. Op de 2e foto zie je de Bedford van de Australier Keith Bryen in de pits van het Asser TT circuit. Keith had bijna twee jaar gewerkt om voldoende geld te sparen om, samen met z’n 2 Norton’s, de overtocht naar Europa te kunnen maken. Vervolgens kocht hij in Engeland deze Bedford bus, die vervolgens ook zijn “motor-home” werd. (Tijdens de Dutch TT 500cc race in 1953 werd hij slechts elfde. Hij werd in 1956 vierde en in 1957 werd hij zesde in de 500cc race en vijfde in de 350cc race) Op de 3e foto zie je een medewerker van het bedrijf Schreur in Hooghalen, het bedrijf lag tijdens de TT periode 1926-1954 praktisch aan de baan. Een mooie uitvalsbasis voor menig motorcoureur. Op de foto rechts zie je een mooie nationaal onderonsje in de 125cc race, tussen Drikus Veer op 40 en Lo Simons op 37. Simons viel even later uit met motorpech en Veer werd uiteindelijk 5e.
Hieronder links zie je dat het Duitse NSU team, door middel van een soort heteluchtkachel, hun motoren voor de start nog even voorverwarmden. Op de tweede foto zie je de start van de 250cc race, met vlnr: Haas, Anderson, Wünsche en Armstrong. En die vreemde hetelucht kachels hadden schijnbaar goed geholpen, want op de derde foto zie je Werner Haas voorbij razen en die zou op NSU zowel de 125cc als de 250cc klasse winnen. Drikus Veer werd op z’n Morini 5e in de 125cc klasse en in de 250cc klasse kwam Sieb Postma als negende over de streep; wel met een ronde achterstand. Geheel rechts zie je de voor- en achterkant van de medaille die Siegfried Wünsche had gewonnen met z’n 5e plaats in de 250cc klasse.
Op de foto hieronder links zie je Ray Amm en Ken Kavanagh, beiden op Norton, hier nog voorliggen op Enrico Lorenzetti op Guzzi, maar dat zou niet zo lang meer duren. Op de 2e foto zie je namelijk dat Lorenzetti afgevlagd werd als eerste in de 350cc klasse en Amm en Kavanagh moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats. Op de derde foto zie je weer veel mensen op de tribune, lekker tegenover de pits en een geweldig zicht op de start. De vierde foto is van de andere kant van de baan genomen en op deze foto zie je de start van de 500cc klasse, die weer gewonnen zou worden door Geoff Duke. Piet Bakker werd 8e op een ronde.
Er gebeurde ook nog iets vrij rampzaligs in 1953, want nauwelijks was het gedaver van de zwaarste motoren bij de S-bocht te De Haar gepasseerd, of het publiek schrok op door een ander gedonder. De tribune stortte in elkaar en zo’n 250 mensen voelden de grond onder zich “wegzakken”! Meer dan 30 mensen liepen verwondingen op; vijf personen moesten zelfs naar het Wilhelmina ziekenhuis worden vervoerd met een hersenschudding danwel beenbreuk! Op de rechterfoto, zie je hoe of het geheel er dan de volgende dag uitzag…
Hieronder links zie je de start van de 250cc en zoals je ziet, was er nogal wat variatie, van simpele schermpjes tot complete badkuipen. Op de tweede foto zie je Werner Haas op z’n NSU en hij zou net als in 1953 de 250cc race weer gaan winnen en geen enkele Nederlander bereikte de finish. Op de derde foto zie je voornoemde Werner Haas met de erekrans. Op de vierde foto zie je nog zo’n mengelmoes van futuristische creaties. We zien de start van de 500 cc klasse, met vooraan met startnummer 1 Geoff Duke, die ook nu weer als eerste over de finish zou komen. Drikus Veer werd de beste Nederlander met een 8e plaats. Rechts zie je dat er bij Norton nogal met de stroomlijn werd geëxperimenteerd, deze keer hadden ze het voorwiel van Ray Amm afgeschermd d.m.v. een soortement sigaar-achtig scherm, dat nog vóór de daadwerkelijke race weer werd verwijderd. Amm viel trouwens uit tijdens de race.
Hieronder links gingen de deelnemers van de 125cc race vlak na de start door de S-bocht. Op de tweede foto zie je twee coureurs op de Bedeldijk onder de loopbrug door racen. Op de derde foto is de 500cc klasse zojuist van start gegaan. In de berm het rondenbord en op de achtergrond de loopbrug. De foto rechts is genomen vanaf voornoemde loopbrug.
Links zie je dat de machinekeuringen in die jaren nog steeds op het Asser Veemarktterrein werden verricht. Onder grote belangstelling reden de rijders meestal zelf met hun motoren naar deze technische controle. Op de tweede foto is Bob Matthews met nr. 78, druk bezig om handtekeningen uit te delen op dat Veemarktterrein. Op de derde foto zie je een voor ons onbekend muziekkorps dat zijn opwachting maakte voordat de TT races gingen beginnen. Op de vierde foto zie je een aparte constructie. Met behulp van stoelen en strobalen was op en rond een veewagen een eigen tribune gebouwd. Geheel rechts zie je het vele publiek en ook nog zichtbaar is de z.g. Duiventil met Piet Nortier. In de verte is de loopbrug zelfs nog te zien.
Op 23 januari dit jaar, stemde de Asser gemeenteraad in met het realiseren van een nieuw en korter TT Circuit. In een vrij kort tijdsbestek is dat allemaal gelukt en hieronder zie je een aantal foto’s van de uitvoering daarvan.
Wij hebben totaal geen verstand van asfalteren, maar zoals de foto’s hieronder laten zien, gaat dat schijnbaar via het z.g. uitzetten der route, naar het egaliseren van het traject, waarna vervolgens de asafalteermachines er een mooie strakke laag “snel” asfalt op leggen.
Hieronder links zie je een aantal van al die noeste werkers, die zo’n 5 maanden druk waren geweest met het realiseren van het nieuwe TT Circuit. Op de tweede foto staan vier heren met een iets hogere rang; de namen van de militairen zijn ons helaas niet bekend, maar de man met hoed is de burgemeester Hugo de Dreu en de andere burger is Geert Timmer. Op de derde en vierde foto zie je dat de Asser aannemer Alink het nieuw gebouwde tijdwaarnemershuis nog tijdig had opgeleverd voor de aanstaande TT races op 16 juli.
Hier linksonder zie je een overzichtelijke kaart, met zowel het oude als het in 1955 nieuw aangelegde TT circuit. Het nieuwe circuit is aangegeven d.m.v. de zwarte dikke lijn, zoals je ziet een behoorlijk stuk korter en compacter als het jarenlang gebruikte oude circuit! Op de tweede foto zie je dat er op zondag 3 juli alvast diverse genodigde mensen gebruik mochten maakten van het nieuwe traject. De derde foto zou de openingsronde van het vernieuwde en aangepaste circuit moeten zijn, door de Asser burgemeester H. J de Dreu. Op dat moment waren er zelfs nog een paar echte pk’s op de baan… Geheel rechts zie je een heel leuk overzicht over de herkomst van de diverse bochtnamen van het oude circuit.
Hieronder zie je een paar foto’s van de officiële plechtigheid ter gelegenheid van de heropening van het vernieuwde TT Circuit op donderdag 7 juli. De in gala-uniform gestoken Johan Friso Kapel droeg bij aan de grote feestvreugde. Burgemeester H.J. (Hugo) de Dreu van Assen gaf een enthousiaste toespraak ter gelegenheid van die heropening. Voor het TT-monument staat KNMV-voorzitter Dr. N. Rodenburg en naast het TT monument zie je het TT bestuurslid H.C. Clewits. Op de foto rechts een fraaie luchtfoto van dat fonkelnieuwe circuit, vlak voor de start van de 250cc races.
Links onder zie je dat er behoorlijk veel bussen stonden geparkeerd en die waren natuurlijk allemaal volgeladen geweest met mensen die de Asser TT races wilden gaan zien. Op de tweede foto van links zie je de start van de eerste race die op het nieuwe circuit werd gehouden, namelijk de 250cc klasse. Op de derde foto zie je Luigi Taveri op MV Agusta en die zou de 250cc race gaan winnen. Op de foto rechts zie je Carlo Ubbiali en Remo Venturi. Deze coureurs werden 1 en 2 op hun MV Agusta’s in de 125cc klasse.
Hieronder zie je de start van de 500cc klasse, met (zie pijltje) op 29 Drikus Veer en op de twee foto’s daarnaast zie je de coureurs reeds strijden om de eerste ereplaatsen. Geoff Duke zou de winnaar worden en Drikus Veer (4e foto van links) zou knap als vierde finishen. Op de vijfde foto zie je Drikus en Marie Veer trots en enthousiast naar de prijsuitreiking wandelen.
Linksonder zie je een aantal zijspancombinaties rijden; in 1955 vonden er namelijk voor het eerst zijspanraces op het TT circuit plaats! Willi Faust en bakkenist Karl Remmert, werden winnaar! Henk Steman, met bakkenist Mappie de Haas, waren dat jaar de eerste (en enige) Nederlandse TT zijspan-deelnemers. Ze werden zelfs zesde. Op de tweede foto zie je een luchtfoto van die zijspanrace op het nieuwe circuit. (van de Ruskenhoek naar de Stekkenwal) Op de derde foto zie je de medaille die Siegried Wünsche won voor zijn 8e plaats in de 350cc klasse.Op de vierde foto zie je nog een leuk tafereeltje in de pits en op de vijfde afbeelding zie je dat er best nog wat was te doen tijdens de Asser TT week.

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.
Een heel batterij badkuipen in volle glorie voor de start van de 350cc klasse, met John Surtees op 51, Bill Lomas op 55, Kenn Kavanagh op 54 en August Hobl op 59. Op de tweede foto zie je Bill Lomas, de winnaar van de 350cc race. Leen Rehorst werd de beste Nederlander in die 350cc klasse, met een 18e plaats op maar liefst 2 ronden achterstand. Op de derde foto van links zie je diezelfde Bill Lomas (5) met de “gevreesde” 500cc 8 cilinder Guzzi. John Surtees (1) en Walter Zeller (12) hoefden zich overigens geen zorgen te maken, Lomas startte niet eens in de 500 cc klasse… Rechts zie je nog zo’n 500cc 8 cilinder Guzzi, bereden door Lomas’ teamgenoot Ken Kavanagh, maar ook hij kwam er niet mee over de finish.
Op de foto linksonder is de 22 jarige John Surtees, als winnaar van de 500cc race, zojuist gehuldigd op het erepodium. Op de tweede foto zie je nog hoe of pa en ma Surtees de tijden doorgaven aan zoonlief. Ma Surtees schreef het met een krijtje op een bordje en pa Surtees ging dan met het bordje naar de baan. Als je goed kijkt, zie je dat Walter Zeller op dat moment maar liefst 23 seconden achter lag. (het zouden er uiteindelijk op de finish bijna 28 seconden zijn) Op de derde foto feliciteerde de sportieve Walter Zeller (links) de 500cc race winnaar. Piet Bakker werd 8e op een ronde. De vierde foto geeft een fraai inkijkje van het rennerskwartier. Op de foto rechts zie je de boerderij op Graswijk 12. Met een tijdelijke TT fietsen-, brommer- en motorstalling.
Op de foto linksonder zie je de Strubben loopbrug, inclusief een paar z.g. rempunt bordjes van 75 en 50 (meter) voor de coureurs. Op de tweede foto is Harmen van der Wal (met pet) in gesprek met Dennis (“Jenks”) Jenkinson. (Jenks was regelmatig bakkenist van bekende zijspancoureurs, stopte daar in 1952 mee en werd vervolgens continentaal correspondent voor het Engelse blad “Motor Sport”) Op de derde foto werd de zijspancombinatie van Van der Wal (wederom met pet) en bakkenist Jan van Gelder onderworpen aan een strenge keuring op het Veemarktterrein en uiteindelijk eindigden Van der Wal en Van Gelder op de elfde plaats dat jaar, op twee ronden achterstand. Die 2 ronden achterstand hadden ze dus op de winnaars van de zijspanklasse, namelijk Friedrich Hillebrand en bakkenist Manfred Grünwald en die zie je geheel rechts.
Hieronder links zie je de start van de 125cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Carlo Ubbiali werd gehuldigd als winnaar van die 125cc race. Ubbiali won óók de 250cc klasse. Op de derde foto is te zien, dat er in 1956…tijdens een pauze van de TT races…er ook nog een wielerpeloton over het circuit raasde. De vierde foto is van 2 juni dat jaar. Op initiatief van de KNMV, Stichting Circuit van Drenthe en een aantal andere auto- en motorsport-organisaties werd er bekeken, welke mogelijkheden er eventueel mogelijk zouden zijn voor autosport op het nieuwe circuit. Dit was een wedstrijdje met schijnbaar alleen maar DKW’s en Renault’s. De foto rechts betreft een groepsfoto van de jaarlijkse ledenvergadering van motorclub “t Zuigertje”, genomen naast het café-restaurant Bellevue aan de Dr. Nassaulaan te Assen. Na dat mooie foto-moment werd Lo Simons, namens Shell Nederland NV, nog gehuldigd voor zijn 25-jarig rennersjubileum. (Ironisch genoeg zou Simons een paar maanden later in Zweden de dood vinden op z’n 125cc Mondial) Op deze fraaie foto zie je veel prominente figuren uit de motorsport van vroeger en op de bovenste rij zie je vlnr: Ben Majoor, Jelle Sybrandie, W. vd Veen, Dr. C. Fokke Bosch, Han van Kooten, N. Rodenburg, Piet Nortier, H vd Berg, Henk Clewits, W. Peters, Toni Heineman en D. Romein. Middelste rij vlnr: Henk Burik, G. Joh. Bruinsma, Jac Schot, Jan Rijk, Van Kekum, Willy van Gent, F. van Rumpt, Jaap de Wit, Ben Malta, Jan de Roode en B. Riemersma. De (zittende) onderste rij vlnr: Hajo Bieze, Piet van Dinter, Bertus van Hamersveld, Lo Simons, Gerrit Dupont, Geert Timmer, Gerard Dieters en Arie Wuring.
Op de foto hier linksonder zie je Keith Campbell (links) en Gordon Laing uit Australie. Ze hadden er een handeltje bij om in de kosten van hun levensonderhoud te kunnen voorzien, ze verkochten banden, olie en meer motorspulletjes rechtstreeks vanuit hun bus in de pits. Op de tweede foto staan ze klaar voor de start van de 350cc race. Vooraan met startnummer 56 zie je de latere winnaar Keith Campbell en nr. 77 is Keith Bryen Op de derde foto zie je de start van die 350cc race, die gewonnen zou worden door Keith Campbell. (Verder zie je Dicky Dale op 55, Libero Liberati 60, John Surtees 51, Bob McIntyre 59, Keith Bryen 77) Campbell zou overigens de eerste Australiër worden, die ook nog eens wereldkampioen zou worden in deze tak van sport. Op de foto rechts zie je dat de op de grond liggende Gordon Laing zojuist heeft aangegeven dat Keith Campbell op de tweede plaats lag in de 500cc race. Dat was maar van korte duur, want even later zou Campbell uitvallen.
Hieronder zie je Bob McIntyre (9) op de 500cc Gilera en daarachter John Surtees op de MV Agusta. McIntyre zou later komen te vallen en Surtees kwam als eerste over de streep met een dikke halve minuut voorsprong op Libero Liberati. Er zat nogal wat verschil in de beide motoren zoals je ziet. En op de 2e en derde foto is dat goed te zien. De Gilera’s hadden in die tijd een z.g. druppelstroomlijn en de MV Agusta’s een dolfijnstroomlijn. Opmerkelijk was dat beiden ongeveer even snel waren ondanks hun keuze voor die verschillende stroomlijnkuipen. Op de vierde foto zie je Cyril Smith en bakkenist Bliss op hun Watsonian. Ze wisten de finish niet te halen. Rechts Harmen van der Wal en bakkenist Jan van Gelder; ook zij kwamen niet over de eindstreep.
Op de foto linksonder zie je dat de zijspancombinatie van Josef Knebel en bakkenist Rolf Amfaldern, (reeds tijdens de training) uit de bocht was gevlogen. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis overleed Josef Knebel, Rolf Amfaldern verbleef met enkele verwondingen enkele dagen in het ziekenhuis. Op de tweede foto zie je de vriendinnen van een paar deelnemende coureurs. De derde foto laat zien hoe dat vrouwtje van dat broekje er van voren uitzag… Op de vierde foto een lieflijk tafereeltje van een moeder en haar zoontje bij het TT monument. Geheel rechts een mooi plaatje vanuit de pits, waar de Nieuw Zeelandse Noel McCutcheon nog druk bezig was om z’n 350cc AJS op tijd klaar te krijgen.
De twee linker foto’s zijn beide genomen bij de Ruskenhoek. Op de derde foto zie je de legendarische Zuid Afrikaanse Paddy Driver voor z’n motorhome! Z’n vrouwelijke fans zitten reeds op de eerste rang. Op de rechter foto werd Geoff Duke even gewogen bij café Marktzicht en good old Jaap Fijma vraagt hem het hemd van het lijf…
Hieronder links zie je de start van de 350cc klasse, met op 1 John Surtees. Op de tweede foto is John Surtees al uit het zicht verdwenen. Op de derde foto zie je de start van de 500cc klasse, genomen van de achterkant. Op de rechter foto zie je John Surtees (links) en John Hartle, de nummers 1 en 2 van zowel de 350cc als de 500cc klasse. Surtees was een klasse apart, hij liet Hartle in beide klasses ruim een minuut achter zich.
Hieronder links zie je een grappig tafereeltje. De Johan Willem Friso Kapel maakte haar opwachting tijdens een pauze van de TT races dat jaar. De op ringbas spelende Theo AB Smits liep geheel achteraan en had op dat moment niet in de gaten dat er achter hem een stelletje gein makende coureurs liepen. De renners zelf hadden veel plezier terwijl ze achter de muziek aanhobbelden. Van links naar rechts zie je John Anderson, Bob Anderson, Eric Hinton, Paddy Driver en Theo AB Smits zelf. Op de tweede foto zie je (met boek) internationaal jury-lid J. Köether uit Duitsland en op de andere stoel zit de TT speaker Piet Nortier. Op de derde foto zie je een fraaie foto van de zojuist gestartte zijspanklasse. Rechts vlagt Kamprechter Ben J. Majoor de Zwitserse winnaars van de zijspanklasse Florian Camathias met bakkenist Hilmar Cecco af!
Op de foto hieronder links zie je de start van de 125 cc klasse, die werd gewonnen door Carlo Ubbiali met slechts 1,4 seconde voorsprong op Bruno Spaggiari. Op de tweede foto zie je de fikse strijd die werd uitgevochten tijdens die 125cc race. Ubbiali op 1, voor Spagiari op 5 en Mike Hailwood op 4. Provini op 2 viel later met een kapotte motor uit. Henk van Marle werd 13e op 2 ronden achterstand. Op de derde foto zie je de start van de 250cc klasse en de winnaar daarvan, Tarquinio Provini, zie je geheel rechts, samen met vrouw Gelmina en zoontje Marzio.
Op de linker foto gaat zojuist de 500cc klasse van start. John Surtees werd de winnaar met bijna 2 minuten voorsprong op Bob Brown, die tweede werd. Op de tweede foto zie je voornoemde Bob Brown met de handen in de zij, met naast hem Gary Hocking, die tijdens de race uit was gevallen. Geheel links op de foto, zie je Brown’s vrouw Bernadette. Op de derde foto zie je de blije winnaar, met links naast hem oud wereldkampioen Nello Pagani. Pagani was inmiddels teamleider van het MV Agusta team. Op de vierde foto staat Surtees naast z’n moeder, die bijna nooit tevreden schijnt te zijn geweest over de prestaties van haar zoon…
Linksonder zie je de cameraman van het bioscoopjournaal, die druk bezig was om diverse opnamen te maken van de TT-races. Op de tweede foto zie je de zijspancombinatie van de Zwitsers Edgar Strubb en bakkenist Mick Woollet, die uiteindelijk als 4e over de streep zouden komen. Op de derde foto zie je een overleg tussen de aangevers en helpers van de Duitse BMW-zijspancombinatie Helmut Fath en Alfred Wolgemuth. (Fath en Wolgemuth zouden als 3e over de finish komen…met slechts een halve seconde voorsprong op voornoemde Strubb en Wollet) De vierde foto laat de winnaars van de zijspanrace zien. Links staat Hilmar Cecco (de bakkenist) en rechts rijder Florian Camathias. Het krantenknipsel rechts laat zien dat er na afloop van de TT races nog genoeg te doen was in de stad.
Hieronder links zie je een foto van een water tappunt/wasplaats in de pits…voor vers water, opfrissen, handen wassen enzovoort. Op de tweede foto een foto van de Brink, inclusief hun fraaie TT Feestverlichting. In het krantenartikeltje met karikatuur daarnaast, zie je dat Willem Breeman op 24 februari 1959 was overleden. Breeman stond in de beginjaren bekend als “de Beul van Assen”, later werd dat gewoon “Ome Willem”; hij keurde altijd streng (doch rechtvaardig) alle deelnemende motoren. In het kranten-artikel kun je lezen dat Breeman samen met Maarten Flinterman, destijds in 1925 het parcours van de eerste TT hadden verkend. Een leuk verhaaltje. Geheel rechts zie je het Verkeersplein op de kop van de Vaart in 1959. We plaatsen deze foto vooral omdat je op de achtergrond (nog steeds) die mooie TT zuil ziet. (Op het verkeersplein zien we trouwens een Volkswagen busje staan van cafetaria La Venezia…zou dat hun mobiele “patatwagen” zijn geweest?)
Hieronder zie je ook nog een paar foto’s van Piet Nortier. 1959 was het laatste jaar dat de fameuze omroeper de Asser TT races becommentarieerde; na 31 jaar was het gedaan. Links Piet op 32 jarige leeftijd in 1933. Op de tweede foto zie je hem zelfs nog staan in z’n befaamde “Duiventil”. Op de derde foto van links is heer Nortier in gesprek met een buitenlandse journalist en op de 4e foto zie je een mooie schets, waarop Piet z’n nek uit (z’n duiventil) steekt! De vijfde foto is er dus eentje van het laatste jaar dat hij de baanspeaker was in Assen. Rechts nog een leuk kranten-artikeltje over Nortier. Veel meer info over Piet Nortier en ook de unieke audio van de 2 reportage’s met Asser TT race geluiden, (deze LP’s zijn kwamen uit in 1967 en 1969) kun je vinden op deze rechtstreekse link: Pagina over Piet Nortier .
Hieronder links zie je Carlo Ubbiali op 1 en Gary Hocking op 2 tijdens de start van de 125cc. Ubbiali zou winnen en Gary Hocking werd tweede. Op de tweede foto zie je de 2 MV Agusta rijders John Surtees (rechts) en Gary Hocking. Ze werden respectievelijk 1 en 2 in die 350cc race. Op de derde foto zie een fragment uit de 350cc klasse, met voorop John Hempleman en daarachter Paddy Driver. Driver werd vijfde en Hempleman zesde. Geheel rechts zie je de 350cc rijders in de Strubbenbocht.
Hieronder links zie je dat Bob Brown op 5 en Dicky Dale op 4 nog eventjes in gesprek zijn tijdens de training. Brown zou uiteindelijk tweede worden en Dale zesde in de 500cc klasse. Op de tweede foto zie je het MV Agusta 500cc fabrieksteam, bestaande uit Remo Venturi op 2 en John Surtees. Surtees kwam te vallen en zodoende kwam Venturi als winnaar uit de 500cc bus. Op de derde foto zie je dat John Surtees gewond werd afgevoerd, na die crash in de 500 cc klasse. Hij hing tussen z’n vader (links) en een baan-commissaris in. Op de vierde foto zie je met startnummer 1 Florian Camathias en bakkenist Roland Föll, maar Pip Harris en bakkenist Ray Campbell met nr. 10 zou na het stilvallen van Camathias/Föll in de allerlaatste ronde, de zijspanrace uiteindelijk weten te winnen. Rechts een artikeltje over het nogal “dure” broodje biefstuk…
Hieronder links een foto van het muziekkorps “Glorieux” uit Den Bosch, dat nog even rond marcheerde voordat de TT races zouden beginnen. Op de tweede foto zie je de schrikwekkende rookwolken, die tijdens de TT races van 1960 waren te zien. Zo’n 40 hectare heide stond in de brand! In de wetenschap dat een heel leger blussers in actie was gekomen, bleef het duizendkoppige publiek gewoon rustig op z’n plaats…waar het overigens al heet genoeg was. Op de derde foto van links zie je dat enkele TT bezoekers mee hielpen om te brand uit te slaan… Geheel rechts zie je het aanbrengen van de feestverlichting in 1960 t.b.v de TT week in de Rolderstraat, waarbij de voorzitter van de winkeliersvereniging, de heer Bertus van der Tuuk, toekeek of alles wel helemaal goed ging.
Op de linker foto is de 125cc klasse zojuist van start gegaan. Op de tweede foto zie je Ernst Degner op z’n MZ met nr. 2 nog vooraan liggen, hij kwam even later ten val. Op de derde foto zie je een achterhoede-gevecht in die 125cc klasse, met op 14 Hideo Oisuki, 15 Yoshikazu Sunako, 16 Fumio Ito, 30 Vittorio Zito en op 20 Francisco Gonzalez. (Sunako zou 9e worden, Ito werd 10e, Gonzalez werd 11e en Zito 15e. Oisuki viel uit) Op de vierde foto zie je de latere winnaar Tom Phillis op Honda, met startnummer 26. Mike Hailwood, ook op Honda, ligt nog vlak achter hem, maar ook Hailwood stuiterde later van z’n motorfiets. Op de vijfde foto zie je dat de benzine van de Honda-coureurs Tom Phillis en Jim Redman (die als tweede over de streep kwam) nog even werd gecontroleerd na de race. Geheel rechts Jan Huberts, ook op Honda, die op een ronde achterstand 8e werd.
Hieronder links zie je een aantal motoren uit dat in die jaren toonaangevende Honda-team. Op de tweede foto zie je een aantal Yamaha’s en Honda’s onderweg naar de motorkeuring op het Veemarkt-terrein. Direct vooraan zie je de Suzuki van Michio Ichino. Suzuki deed dat jaar voor het eerst mee aan de TT van Assen. Ichino zou trouwens op de veertiende plaats eindigen met één ronde achterstand… Op de derde foto zie je dat Gary Hocking op 6 en Bob McIntyre op 3 elkaar geen meter toegaven in de 350cc klasse. Hocking kwam met een voorsprong van ruim 2 seconden op Mc Intyre over de finish. Op de vierde foto zie je een fragment uit de zijspanklasse. Edgar Strub en z’n bakkenist Kurt Huber op 2 werden 2e in de zijspanklasse. Chris Vincent met John Thornton op 13 werden 9e. Max Deubel met bakkenist Emil Hörner zouden in die zijpanklasse trouwens de eerste plaats behalen. Rechts zie je dat Mike Hailwood vaak nogal plat door de bocht ging en dat is op de vijfde foto nog goed te zien aan z’n schoeisel…
Hieronder links een foto van het druk bezette rennerskwartier en dito Veenslang. Op de tweede foto zie je het zoontje van motorcoureur Willy van Gent, de zesjarige Josje van Gent, op zijn mini-uitvoering van een motorfiets tijdens de TT. Op de derde foto van links zit het massale TT publiek al weer reikhalzend uit te kijken wie er als eerste voorbij start en finish zal daveren. Op de vierde foto zie je de motoren reeds voorbij razen. Op de rechter foto zijn mensen even aan het bijkomen van de races; of zouden ze nog “half lam” zijn geweest van het stappen, de avond daarvoor, in de stad?
Vanaf het hoofdstation brachten bussen het publiek van en naar de TT baan. Op de tweede foto is de 50cc klasse zojuist van start gegaan. Ernst Degner zou de 50cc race winnen, maar onze eigen Jan Huberts werd op slechts 8 seconden heel knap tweede.(Hans Georg Anscheidt werd derde) Op de derde foto zie je een uitbundige Huberts na z’n magistrale race. De vierde foto laat zien dat winnaar Ernst Degner tijdens de huldiging, nog even sportief z’n erekrans om de nek van Jan had gehangen.
Linksonder zie je dat Taveri en Redman, in de 125cc klasse, simpelweg Avery en Malina binnendoor verschalkten. Op de tweede foto zie je Jim Redman op 2 en McIntyre op 1 aan kop van de 350cc. Op de achtergrond Stastny en Hailwood. De derde foto is er eentje uit de achterhoede van de 500cc klasse, je ziet hier Ladi Richter op 21, Karl Recktenwald op 31 en Rudolf Gläser op 30. Mike Hailwood werd overigens de winnaar van deze 500cc race. Op de vierde foto zijn ze druk bezig om het zijspan nog in orde te krijgen voor de aanstaande start; wij vermoeden dat dit niet is gelukt, want op de rechter foto, tijdens de aanloop van de zijspanklasse start, zien we nummer 8 niet in beeld…
Op de foto hieronder links kun je lezen dat Mike Hailwood 100 pond per motor vooruit betaald wilde hebben, aangezien het niet goedkoop zou zijn om naar Nederland te komen. Hij kwam na betaling uiteraard wel opdagen en op de tweede foto zie je hem (op nummer 5) links onder nog net staan. Op de derde foto zie je de start van de 500 cc klasse met Mike Hailwood geheel rechts én hij won vervolgens de 500cc klasse. Rechts een paar achterblijvers in de 500cc klasse, op 25 Jack Ahearn en op 11 Tony Godfrey. Maar deze foto is natuurlijk extra leuk door het toilet-gebouw op de achtergrond.
Een staanplaats/kaartje kostte 5,50 gulden! (€ 2,50) Op de tweede foto van links zie je (vlnr) Jim Redman, Luigi Taveri en Kunimitsi Takahashi, die alledrie deel zouden nemen aan de 125cc klasse, gebroederlijk naast elkaar staan. Redman zou in die klasse komen te vallen en brak z’n sleutelbeen. De derde foto is de inschrijving van Redman voor de Asser TT races in 1963. (Jim Redman zou de 250 en 350cc race winnen!) Op de vierde foto zie je Cas jr. die voor z’n vader Cas Swart wat gereedschap aan het uitzoeken was; met redelijk succes, want pa Swart zou uiteindelijk de 6e plaats behalen in de 250cc klasse. Op de vijfde foto zie je de winnaar van de 500cc klasse, John Hartle, met achter hem z’n teamgenoot Phil Read die een knappe tweede plaats wist te behalen. Beide coureurs bereden een Duke-Gilera. Helemaal vooraan staat oud coureur en nieuwe teammanager, good old Geoff Duke. Alle Nederlanders vielen trouwens uit in die 500 cc race. Rechts zie je het Honda fabrieks-team aan het werk.
Op de foto linksonder is de 50cc race zojuist van start gegaan. Op de tweede foto zie je een aantal rijders van die 50cc klasse in de bocht! Het gaat om Hugh Anderson op 2, Mitsuo Itoh op 6, Michio Ichino op 4 en Ernst Degner op 1. De fotograaf zit er weer behoorlijk dicht op. Op de derde foto zie je Ernst Degner op kop liggen en hij zou die koppositie ook niet meer afstaan en werd winnaar! Cees van Dongen werd 8e. Op de vierde foto zie je Max Deubel en Emil Hörner, ze wonnen met overmacht de zijspanrace. En een fraaie foto van deze beide heren in de pits zie je geheel rechts.
Linksonder zie je een militair, die druk bezig is met een aantal tijdelijke telefoonverbindingen rondom het circuit. Op de tweede foto zie je dat het schildersgilde de startplaatsen nog even moesten markeren. Op de derde foto zie je het tankstation in de pits. Op de vierde foto zie je dat “gentleman” Jim Redman uit Rhodesië (tegenwoordig Zimbabw
Linksonder een stukje pits waarop een Engelse zijspancombinatie, met aanhang, hun intrek hadden genomen. Op de tweede foto zie je Hans Georg Ancheidt op 8 en Cees van Dongen tijdens de 50cc race. Op de derde foto zie je Mike Hailwood op z’n MV Agusta en hij werd (met overmacht…ruim anderhalve minuut voorsprong op de nummer 2!) winnaar in de 500cc klasse. Op de vierde foto kun je bijna zien dat de monteurs er wel genoeg van hadden; de races waren bijna voorbij…inpakken en wegwezen denken ze waarschijnlijk, snel richting huis. En rechts zie je, dat als je Assen dan weer verliet, je ook nog even “tot ziens” werd toegewenst.
Hieronder links de bijna start van de zijspanklasse. Op de 2e foto zie je het monteurs-team van Suzuki. Op de derde foto zie je de Beverol medewerkers bovenop hun bus zitten, om de races beter te kunnen volgen. Rechts waren de monteurs van Yamaha nog druk bezig om de motoren goed af te stellen.
Linksonder zie je redelijk veel publiek. De races waren afgelopen en sommigen liepen weer naar hun geparkeerde auto, motor of fiets en anderen stapten in de bussen, die alweer klaarstonden, om weer terug gebracht te worden naar het trein- en busstation. Maar het café gedeelte was ook nog geopend…. Op de tweede foto zie je dat de verkoopkraam van fris en bier schijnbaar goede zaken had gedaan. Op de derde foto zie je het TT Toilet-Gebouw, dus als de nood iets te hoog was… Rechts werd er een glas water verkocht voor soms wel 1 gulden, het was nogal behoorlijk warm en daar werd destijds dan weer behoorlijk “misbruik” van gemaakt!
Hieronder nog diverse sfeer-plaatjes uit dit “kleurrijke foto-jaar”. Vlnr: Onderweg naar de baan, een paar foto’s van de mensen op de tribune’s, ook nog een alleszeggende foto van achter de dijk en op de laatste foto zie je de Oranjeboom uitgifte tent, waar je naar hartelust je biertje kon bestellen.
Linksonder een mooi kijkje op de aanvoer-route van de motoren uit de pits, richting de start en in de verte zie je ook nog een stukje van het tijdwaarnemershuisje. Op de tweede foto staat Stan Nightingale bij z’n brandende Triumph zijspancombinatie; het span raakte tijdens de training in brand. Op de derde foto is Stan heel druk bezig om de schade aan z’n zijspan te repareren. Hij zou nog wel starten, maar kreeg wederom pech…. Rechts zie je Raymond Bogaert (31) en Casper Swart (34) zwaar in gevecht tijdens die zelfde 250cc race. Beide rijders kwamen overigens niet aan de finish. Phil Read zou winnaar worden van de 250cc race.
Links onder: En dan werd je ’s nachts wakker omdat je dacht dat het begon te regenen. Stond er een dronken Duitser naast je over het gaas te plassen. Op de tweede foto zie je de monteurs van het Yamaha fabrieksteam, nog druk in de weer met de 50cc motoren van de coureurs Mitsuo Itoh en Michio Ichino. Itoh zou vierde worden en Ichino viel uit. Van wie het zijspan is op foto 3 weten we niet, we vonden het gewoon een mooi plaatje. Op de foto rechts zie je de Nieuw Zeelander Ginger Molloy op z’n 250 cc Bultaco, die trots zijn 15 dagen oude dochter even showde voor de camera. Hij zou de volgende dag 9e worden in de 250cc klasse.
Hieronder links een paar fotootjes van de de leden van de TT-commissie. In 1964 won Jim Redman 3 keer de eerste prijs tijdens de Asser TT. In 1965 won “gentleman” Jim wederom de 350cc en werd hij tweede, na Phil Read, in de 250cc klasse. Op de tweede foto van links zie je de trofee die Jim Redman dat jaar kreeg, als winnaar van de 350cc klasse. In 2012 is die trofee op een veiling verkocht voor ruim 2000 euro… Op de derde foto zie je Jim Redman zelf. Op de vierde foto de beker die Redman overhandigd kreeg voor z’n tweede plaats in de 250cc klasse. Rechts nog een foto van paard(en) en wagen met pakjes stro, met daar bovenop nog behoorlijk veel mensen. De races konden beter worden bekeken, maar best nog gevaarlijk op zo’n rijdende wiebelende kar…
Hieronder zie je het eerbetoon, dat Hendrik Clewits op 26 juni 1965 voor Rieks Mulder schreef, ter gelegenheid van z’n 40 jarig TT-penningmeesterschap. Uiteindelijk zou Rieks Mulder zelfs 50 jaar de TT-penningmeester zijn (1925-1975) en daarna, tot zijn overlijden op 10 november 1986, gewoon bestuurslid van de Stichting Circuit van Drenthe zijn. Dus in totaal maar liefst 61 jaar bestuurslid van de TT! (Daarmee verbeterde Mulder overigens het record van Edo Bergsma die 60 jaar bestuurslid van de ANWB was geweest)
Voor de geïnteresseerden plaatsen wij nog enkele feest- en jubilea foto’s uit dit jaar. Destijds werden de TT gerelateerde bijeenkomsten overigens bijna steevast in het café-restaurant- en zalencentrum Bellevue aan de Dr. Nassaulaan 30 te Assen gehouden, waarvan wij hieronder in het midden dan ook een fotootje hebben geplaatst. Op de foto links zie je, vanwege een feestavond, vlnr: H. Clewits, H. Mulder en een ons onbekende meneer. De tweede foto is gemaakt tijdens een ander feestje naar wij menen…vlnr: N. van Loozenoord, administrateur Jan Weggemans en penningmeester Rieks Mulder. De vierde en vijfde foto zijn genomen tijdens de receptie ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de TT. Op de vierde foto zie je vlnr: H. Clewits, H. Mulder en KNMV voorzitter Dr. N. Rodenburg. Op de vijfde foto zie je vlnr: penningmeester H. Mulder, N. Rodenburg (KNMV voorzitter), Geert Timmer, N. van Loozenoord, H. Wijnbergen, het hoofd van het Rode Kruis de heer De Vos en administrateur Jan Weggemans.

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.
Linksonder zie je Isao Morishita en achter hem Jan de Vries op weg naar de start van de 50cc race. Op de tweede foto nog een paar 50cc rijders, namelijk Ralph Bryans en Luigi Taveri (op 2). Ook de Jamathi van Martin Mijwaart, de motor met nr. 17 is nog te zien. Op de derde foto zie je op 1 Ralph Bryans, op 4 Hans Anscheidt, op 7 Yoshimi Katayama en op 10 Isao Morishita. Taveri won de 50cc race en Bryans werd tweede. Mijwaart werd negende, Jan de Vries kwam niet aan de finish. Op de vierde foto zie je een foto van de training van de 125cc klasse, je ziet Cees van Dongen op 30, Han Leenheer op 31 en Jan Kostwinder op 32. Op de vierde foto zie je Mike Hailwood in aktie, hij werd winnaar van de 250cc klasse! (ook van de 350 cc klasse trouwens, maar Mike dook tijdens de 500cc race door een schakelfout in de strobalen)
Hieronder links een schitterende foto van de bijna start van de 350cc klasse, waar trouwens geen enkele Nederlander aan mee deed. Op de tweede foto zie je een fragment uit de 500cc race, het werd uiteindelijk een spannend gevecht tussen Agostini en Redman. Op de derde foto zie je Mike Hailwood teruglopen naar de pits. Hailwood had een slechte start, worstelde zich toch nog snel naar voren, maar schakelde in de Strubben per ongeluk naar de eerste versnelling, waardoor zijn race in de strobalen eindigde… Rechts winnaar Jim Redman, samen met Giacomo Agostini in de erekrans.
Gelukkig vonden we ook nog een aantal fotootjes van de TT kermis. Links zie je de opbouw van de diverse attracties. Op de voorgrond zijn de contouren van de achtbaan al duidelijk zichtbaar. Op de tweede foto zie je de ingang van de TT kermis op het Veemarktterrein aan de Van Riebeeckstraat. Op de derde foto zie je de nougat-kraam van Kallenkoot en links is ook de poffertjeskraam van Albers nog te zien. Op de vierde foto zie je dat Ralph Bryans, Mike Hailwood en Luigi Taveri even met z’n drietjes een dolletje maakten op een zijspan. Rechts zie je een reünie van een paar TT coureurs van het eerste uur. We herkennen zelfs een paar TT commissie-leden, namelijk A: voorzitter Hendrik Clewits, B: secretaris Nuy Loozenoord en C: penningmeester Rieks Mulder. Van niet iedereen kennen we de namen, maar D is Han van Kooten, E: kamprechter Ben Majoor, F: Jaap de Wit, G: Bertus van Hamersveld, H: W. vd Veen, J: F. van Rumpt, K: B. van Riemersma, L: Gerard Dieters, M: Jac. Schot, N: D. Romein en P is Ben Malta.
Hieronder links zie je rijder Yoshimi Katayama (links), die samen met z’n monteur z’n Suzuki nog even goed aan het afstellen was. Op de tweede foto zie je de start van de 50cc klasse. Op de derde foto zie je een aantal Duitse supporters van Hans Georg Anscheidt. Ze dragen allemaal een TT Assen trui. Maar de voorbij racende en latere winnaar van de 50cc race Katayama deed ze niet juichen… Op de vierde foto zie je de winnaar Yoshimi Katayama met de erekrans. De foto rechts laat een aantal coureurs zien, die bezig waren met de training van de 125cc klasse.
Linksonder nog een foto van de latere winnaar van die 125cc race, namelijk Phil Read. De tweede foto laat een wandelende Giacomo Agostini zien, die zojuist terug komt van de motorkeuring. Op de derde foto zie je dat het soms ook wel eens regent tijdens de TT. Op de vierde foto zie je de start van de zijspanklasse, met op de vijfde plaats een bermtoerist. Geheel rechts de winnaars van die zijspanklasse, Klaus Enders en bakkenist Ralf Engelhardt.
Hieronder links zie je dat Mike Hailwood met z’n 250cc Honda nog even oefent voor de lopende start. Op de tweede foto links zie je de start van die 250cc klasse, met Mike Hailwood op 1 en de later met pech uitvallende Louis van Rijswijk met 34. Hailwood won en Ruud Breedt werd de beste Nederlander met een elfde plaats op 2 ronden achterstand. De derde foto toont de grote rivalen Mike Hailwood en Giacomo Agostini. Op de vierde foto zijn voornoemde coureurs heftig met elkaar aan het stuivertje wisselen; uiteindelijk zou Mike Hailwood die 500cc race winnen! Hij deed het huzarenstukje van Jim Redman in 1964 trouwens nog eens dunnetjes over, want hij won tevens de 250cc klasse én de 350cc klasse! Op de vijfde foto zie je Hailwood’s trofee, die hij kreeg voor z’n overwinning in de 500cc klasse. Rechts zie je de gigantisch mooie erelijst van Mike Hailwood. Zoals je kunt zien, was Hailwood maar liefst 9x wereldkampioen. Hij behaalde in totaal 76 GP zeges. Ook won hij in 1978 het TT F1 kampioenschap. (nota bene 10 jaar nadat hij gestopt was) Hij overleed in 1981 op 40 jarige leeftijd na een auto ongeluk.
Op de foto links zie je Giacomo Agostini even kletsen met een aspirant motorcoureur. Op de tweede foto zie je het inschrijf-formulier voor Giacomo Agostini om dat jaar deel te mogen nemen aan de 350cc en 500 cc van de TT te Assen. De derde foto laat de zojuist gestarte 350cc klasse zien. Op de vierde foto zie je “Ago” rijden en…hij werd winnaar van zowel de 350cc als de 500cc klasse! Cas Swart werd 16e in de 350cc race. Op de vijfde foto was Giacomo Agostini zojuist gehuldigd als winnaar van de 500cc klasse; onze Theo Louwes stond er trots naast, want hij was met z’n tiende plaats de beste Nederlander geworden in die 500cc klasse. Rechts een foto van de start van de zijspanklasse. Johann Attenberger en bakkenist Josef Schillinger, met startnummer 6, zouden hun eerste grand prix overwinning behalen. Een week later zouden beide mannen verongelukken op het Francorchamps circuit…
Op de foto hier linksonder zie je dat Henk Tappel sr. (links) en Willem Breeman (rechts) de 50cc motoren van coureurs Rudolf Kunz met startnummer 3 en Janko Florijan Stefede met nummer 5 aan het keuren waren. Op de tweede foto zie je Aalt Toersen op de 50cc Jamathi motor zitten, staande in het midden Paul Lodewijkx en de zittende man links is Martin Mijwaart. Op de derde foto zie je de bijna start van de 50cc klasse, met Paul Lodewijkx op 20. Op de vierde foto zie je dat ze zijn gestart, met op 8 George Ashton, op 4 Barry Smith, op 30 Henk Mos, op 18 Jan Bruins en op 3 Rudolf Kunz. Rechts zie je dat Paul Lodewijkx nog achter Hans Georg Anscheidt zit.
Maar Lodewijkx zou winnen en hieronder links zie je dat hij (door Ben Majoor) werd afgevlagd als de grote winnaar van de 50cc klasse! (Hans Georg Anscheidt werd tweede en Aalt Toersen kwam als derde over de finish) Op de tweede foto staat Anscheidt als tweede naast Lodewijkx. De derde foto laat een leuke compilatie van de grote winnaar Paul Lodewijkx zien. Rechts nog een fraaie foto van Siegfried Schauzu en Horst Schneider in hun zijspan, bezig met de training.
Op de foto hieronder links zie je dat het nogal regende tijdens de training van de 250cc klasse. Op de tweede foto zie je een soortement souvenir-poster van het 125 cc startveld. (met o.a Bill Ivy met startnummer 1 en Phil Read met nummer 2) Op de derde foto zie je de winnaar van de 125cc race, namelijk Phil Read. Naast Read zie je onze eigen Jan Huberts en z’n zoontje! Jan werd heel knap derde. Op de vierde foto zie je de 50cc klasse coureur Hans Georg Anscheidt even in gesprek met een cola drinkende Phil Read. Op de foto rechts zie je de zojuist gehuldigde Bill Ivy, hij was uitgevallen in de 125cc race, maar werd wel fraai eerste in de 250cc klasse. Cees van Dongen werd elfde op 1 ronde achterstand.
Hieronder links kun je goed zien dat je je op de eerste rang bevond als je op een TT camping stond! Maar, zoals je op de tweede foto ziet, had je ook een uitstekend plekje als je boven op één van de vele mobiele toiletgebouwtjes zat… Op de derde foto zie je een aantal KNMV officials zittend op strobalen tijdens de TT-races. Vlnr: Grieto Halsema, niet bekend, Ben. J. Majoor en Huib G. Pellikaan van de Centrale Sportcommissie de KNMV, official Cees van den Goorbergh en niet bekend. Op de vierde foto zie je enkele richtingsborden aan de Collardslaan. Op de achtergrond panden aan de Markt en rechts stonden reeds vele motoren geparkeerd. Op de foto rechts zijn Georg Auerbacher, Hermann Hahn en enkele omstanders druk bezig om hun zijspancombinatie in het busje te krijgen. Ze waren vierde geworden die dag en gingen weer naar huis.
Hieronder links zie je enig gesleutel bij de pits, tijdens de training van de 50cc, met links Eugenio Lazzarini, midden Wolfgang Reinhardt en rechts Herbert Denzler. Op de tweede foto zie je Aalt Toersen (21) en Jan de Vries (22), die onderweg zijn naar de start van die 50cc race. Op de derde foto zie je de start van die 50cc klasse en Angel Nieto zou eerste worden, maar de Nederlanders deden het ook goed, met een tweede plaats voor Jan de Vries, een derde plaats voor Aalt Toersen, Paul Lodewijkx werd vierde en Jos Schurgers zesde. Op de vierde foto zie je de 125 cc in actie! Vlnr: Kent Andersson, Dieter Braun, Cees van Dongen en Dave Simmonds. Laatstgenoemde zou de race winnen en Lous van Rijswijk jr. werd op één ronde achterstand tiende. Op de foto rechts zie je een paar agenten salueren tijdens het spelen van het Italiaanse volkslied. Renzo Pasolini had de 250cc race zojuist gewonnen.
De foto hier linksonder laat een mooi plaatje zien van de vrijdag-training. Op de tweede foto werd Giacomo Agostini afgevlagd als winnaar van de 350cc klasse. Op de derde foto is Agostini onderweg naar de huldiging, met in z’n kielzog Jan Kostwinner, die op een ronde achterstand de beste Nederlander was geworden. Op de vierde foto zie je een paar fotografen even in het gras liggen…de race zal wel niet zo interessant zijn geweest denken wij…. Geheel rechts zie je de voor- en achterkant van de 6e prijs medaille die de Zwitser Gyula (Jules) Marsovszky had gewonnen in de 500cc klasse.
Hieronder zie je dat de Cadillac Fleetwood tijdens de TT-nacht ook nog in actie moest komen. Op de tweede foto zie je dat het publiek zich ’s morgens massaal, over een loopbrug, naar de baan begeeft. Op de derde foto zie je dat er nog vrij veel publiek hun roes uit lagen te slapen. Rechts zie je dat de politie even lekker in het gras zit, lekker leunend tegen een paar strobalen.
Hieronder zie je een paar foto’s van zowel de voor- als achterkant van de tribune. Op de derde foto zie je het Tijdwaarnemershuis, met bovenop het dak de mensen die de stand van de wedstrijd bij hielden. Binnen zaten o.a bestuursleden, baancommissarissen en overige juryleden die keken of alles naar wens ging. Rechts een kijkje boven op het dak van dat tijdwaarnemershuis.
Hieronder links twee fraaie luchtfoto’s uit de zestiger jaren, waarop best veel is te zien. In het midden en ook op de rechter foto zie je dat de rijders zich aan het opstellen zijn voor de start van hun race.
Hieronder ook nog een paar fotootjes van Hotel de Moriaan (van Tjabel Bies) aan de Torenlaan 24, tussen 1951 en 1979 het onderkomen van het TT- bureau in Assen. De eerste foto is er eentje uit 1952. Op de foto rechts zie je de dames, die op de eerste etage, de posters voor de aanstaande TT van 27 juni 1964 aan het sorteren waren. Geheel rechts zit Kiki Weggemans-Mulder, de echtgenote van Jan Weggemans. (de namen van de andere dames zijn ons niet bekend)
Hieronder links zie je voornoemde Jan Weggemans, Jan was van 1951 tot 1976 directeur van het TT-bureau en na het vieren van zijn 25-jarig dienstjubileum (ná de TT van dat jaar), nam Weggemans wegens toenemende gezondheidsklachten afscheid als directeur. Wel maakte Jan Weggemans van 1977 tot 1981 nog deel uit van het bestuur van de Stichting Circuit van Drenthe. Jan Weggemans (geboren in Zweeloo op 3 november 1917) overleed op zondagavond 5 mei 2002 op 84-jarige leeftijd. Op de tweede en derde afbeelding kun je nog wat bijzonderheden en een leuk interview met heer Weggemans lezen, een terugblik op de 25 jaar dat hij directeur was van het TT bureau. Rechts nog een grappige karikatuur van Weggemans, die een verstokt roker schijnt te zijn geweest…
Hieronder links zie nog een fotootje van Jan Weggemans achter z’n bureau. (Een foto uit 1964 trouwens) Op de tweede van 1 april 1976, zie je dat Jan en Kiki Weggemans hartelijk worden gefeliciteerd door burgemeester Gerrit Grolleman, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Circuit van Drenthe. (Grolleman was burgemeester van Assen van 1968 t/m 1976) Op de derde foto zie je de als receptieruimte ingerichte eetzaal van Hotel De Moriaan, met vlnr: Egbert Braakman, Jan Weggemans, Jaap Geerts Sr. (vader van ex kroegbaas en ex zijspancoureur Jaap Geerts), Jan de Gries, Henny Braakman en Mieke Bremer. (Jaap Sr., Mieke en Henny waren vrijwilligers tijdens de TT-week in het TT Bureau) Op de foto rechts zie je Egbert Braakman in gesprek met de Franse sport-journalist Jacques Bussillet. (van het Franse sportblad Moto Journal) In september 1979 verhuisde het TT-bureau naar de Trianthahal bij de kunstijsbaan Drenthe. De TT-organisatie kon aan de Torenlaan niet meer uit de voeten omdat het hotel in 1977 een andere bestemming zou krijgen en er in de TT week op de begane grond geen ontvangstruimte meer beschikbaar was. Bovendien kampte de organisatie aan de Torenlaan met een tekort aan parkeerruimte. Jan de Gries trad in dienst als administrateur en Egbert Braakman (reeds in dienst vanaf 15-11-1970) werd chef de bureau en wedstrijdsecretaris. Braakman zou trouwens nog tot z’n pensioen in 2006 fungeren als sport coördinator. Vanaf december 1997 kreeg het TT-bureau permanent onderdak op het circuit zelf. Meer over Egbert Braakman is verder naar onderen nog te vinden.
En uiteraard ook nog even aandacht voor die ouderwets mooie TT bogen, die tot in de jaren zeventig de inkomende wegen van Assen tijdens de TT week sierden…we vonden er nog een paar fotootjes van…links zie je een TT boog uit het jaar 1964 (met op de achtergrond de oude Witterbrug), de tweede foto is ’s avonds genomen en stamt uit 1955. Deze TT boog zag je als je over de Groningerstraat-brug richting centrum reed. De derde foto is bijna vanaf die zelfde plek genomen, maar dan 21 jaar later in 1976. Rechts nog een TT boog uit 1970 aan de Vaart ZZ. Het VW busje stond wel aardig gevaarlijk over de streep trouwens… Na ruim dertig jaar afwezig te zijn geweest, worden er vanaf 2010 weer “simpele” TT bogen geplaatst en dan alleen nog aan de 3 invalswegen, te weten Assen Noord, Assen en Assen Zuid. Zo worden de bezoekers van Assen toch nog weer een beetje verwelkomt voor de TT races en het bijbehorende TT Festival.
En dan had je nog die “heftige, woelige en rumoerige” TT nachten in de periode 1967 t/m 1971!
We hebben een aantal krantenberichten en foto’s voor je verzameld…
Hieronder dus een aantal foto’s uit die heftige TT nachten. Van een onbekende auteur vonden we zelfs nog een fraai stukje TT poëzie uit 1971…ook zie je de uiteindelijke balans….met in totaal maar liefst 253 arrestaties!
Hieronder links, in mei 1971 was er nog niets aan de hand, maar een dikke maand later, tijdens de TT nacht, waren de grote ruiten van Zandbergen aan de Gedempte Singel het doelwit van relschoppers. In totaliteit werden er maar liefst 104 (!) ruiten stuk gegooid. De Winschoter Glashandel…tegenwoordig de Asser Verf- en Glashandel…was zo’n beetje 5 dagen dag en nacht bezig om al die kapotte ruiten te vervangen…de totale schade was destijds 50 duizend gulden… De 2 rechter foto’s had oud Winschoter Glashandel directeur Dirk Geertsema gelukkig nog op z’n oude kantoortje hangen.
Op de foto links zie je Jan de Vries tijdens de vrijdag-training van de 50cc klasse. Samen met nog 12 Nederlandse coureurs én 12 uit andere landen, stond Jan de Vries, met startnummer 18, ook op deze 50cc deelnemerslijst. Op de derde foto vloog er een ons onbekende 50cc coureur uit de bocht… Angel Nieto werd winnaar van die 50cc race en De Vries werd op een fractie van een seconde tweede. Op de vierde foto zie je de start van de 125cc klasse. De rijder met de witte helm is Jarno Saarinen op Puch en daarnaast, in het midden, zie je Cees van Dongen op Yamaha. Op de foto rechts zie je 3 rijders de Strubben tribune voorbij racen. Op 30 Wil Hartog, op 23 László Szabó en op 11 Dieter Braun. Braun zou de 125cc race winnen, Dave Simmons werd tweede op ruim een minuut en Szabó werd derde. Hartog was met pech uitgevallen.
Hieronder zie je Phil Read, vlak voor de start van de 250cc race. Ferry Brouwer en z’n vader Cees staan ook nog goed in beeld. Op de tweede foto zie je Read in actie met z’n inhaalrace (hij kwam bij de start namelijk als laatste weg) en op de derde foto krijgt hij van Ferry Brouwer te zien, dat hij 9 seconden achter de coureur voor hem ligt en 45 seconden achter de leider van de race. Phil Read kwam uiteindelijk net te kort en werd tweede op 3 seconden. Jarno Saarinen behaalde overigens zijn eerste podium, met een derde plaats. Rechts zie je Rodney Gould die de 250cc klasse dus wist te winnen met de daarbij behorende trofee.
Hieronder links zie je de start van de 350cc klasse, met op de eerste startrij vlnr Kent Anderson, Phil Read, Kel Carruthers en Giacomo Agostini. Op de tweede foto, zie je Renzo Pasolini, Giacomo Agostini en Phil Read tijdens die 350cc race. Agostini zou winnen, Pasolini werd tweede en Read kwam (op bijna anderhalve minuut) als derde over de streep. Op de derde foto zie je Karl Hoppe op 3, Giacomo Agostini op 1, Rob Bron op 40 en Paul Smart op 13 tijdens de 500cc race. Op de vierde foto zie je Agostini met de erekrans, hij had ook de 500cc race gewonnen. Op de foto rechts zie je de training van Heinz Luthringshauser met z’n bakkenist Hans-Jürgen Cusnik. Tijdens de zijspan-race zelf, was onze eigen Klaas de Geus trouwens de bakkenist. Ze behaalden een zevende plaats.
Op de foto hieronder links zie je Giacomo Agostini even in gesprek met TT omroeper Bertus van der Brink. Op de tweede foto zie je dat de politie waarschijnlijk een stuk strenger zou gaan controleren dan voorheen. (Wij vermoeden dat dit bord is geschilderd door Manak) Op de derde foto staat de prijs (1 gulden) voor een bezoek aan de training. Op de vierde foto zie je de TT camping aan de Witterhaar te Witten. (Zoals wij vernomen, was deze TT-camping en boerderij van de familie Kok en later van de familie De Graaf) Rechts zie je dat Bartje alles weer rustig en bedaard wist te aanschouwen…
Voor de Nederlanders werd de Dutch TT van 1971 een groot succes. Overwinningen werden er dat jaar niet geboekt, maar wel vielen vier coureurs vijf keer in de prijzen! Links zie je de start van de 50cc klasse, met op 1 Angel Nieto, op 20 Jos Schurgers en op 23 Nico Polane. Angel Nieto kwam als eerste over de finish. Maar Jos Schurgers werd heel knap tweede en Teunis Ramaker finishte als derde. Op de 2e, 3e en 4e foto zie je vlnr: Angel Nieto, Jos Schurgers en Teunis Ramaker. Op de foto rechts zie je dat voornoemde (debutant) Nico Polane door omstanders even werd verzorgd, hij was door de regen, in de zesde ronde van z’n Kreidler gestuiterd. Ook Jan de Vries was komen te vallen en kwam derhalve ook niet over de finish. Ondanks die slechte beurt, werd Jan de Vries dat jaar toch de wereldkampioen van de 50cc klasse!
En dan krijgen we de 250cc klasse. Theo Bult lag met z’n Yamsel aanvankelijk op de vijfde plaats, maar hij vocht zich knap naar voren en werd uiteindelijk tweede in de 250cc klasse! (Een Yamsel is overigens een combinatie van een Yamaha motorblok en een Seeley frame) Hieronder een aantal foto’s. Links zie je dat Theo vrij goed weg is. Op de tweede foto kun je zien dat Theo een Irish Shamrock symbool op z’n helm had staan. Van jongsaf heb ik dat klaverdrie symbool op m’n helm gehad vertelde Theo ons. Op de derde foto wordt Theo gefeliciteerd door z’n coach Rinus de Groot. En wie zien we daar rechts op die foto? Frans Henrichs, de legendarische sportjournalist en verslaggever. (geheel rechts, met zonnebril, zie je Tubberger Bennie Pinners; vraagbaak voor iedere omroeper bij de diverse races en ook bij de TT. Niemand die meer wist van alle rijders! Een wandelende motor-encyclopedie. Overleden op 11 januari 2011) De vierde foto is natuurlijk te gek! Theo naast de beroemde Phil Read op het podium. Maar Theo Bult flikte nog een kunstje…behalve dat hij tweede in de 250cc race geworden, werd hij ook nog eens derde in de 350cc race. Op de rechter foto zie je dat Theo Bult op z’n Yamsel achter Jarno Saarinen zit, Jarno zou later uitvallen en Theo werd dus, achter Agostini en Phil Read, gewoon derde. Hij stond nu achter Agostini zelfs tweede in het 350cc-wereldkampioenschap.
Hieronder links kun je zien dat Rob Bron ’s morgens nog aardig zat te sukkelen met z’n Suzuki; met nog maar een paar uur tot de start van de 500cc klasse! Tijdens de start kwam Rob ook al niet zo goed weg, ergens in de middenmoot, maar langzamerhand deed de Suzuki toch wat hij moest doen en begon Rob Bron met een magistrale inhaalrace. Op de tweede foto zie je Rob zelfs aan de leiding. Rob Bron bepaalde zelfs 3 ronden de ideale lijn voor Giacomo Agostini. Uiteindelijk won Giacomo Agostini, maar “ruige” Robbie (de Geuzennaam van Rob Bron) wist heel knap beslag te leggen op de tweede plaats in de 500cc klasse! Op de derde foto staat hij triomfantelijk naast Agostini. Rob Bron wordt dat jaar zelfs 3e in het wereldkampioenschap van de 500cc klasse! (Bron zat in die tijd overigens vaak in geldnood, waardoor het altijd maar weer de vraag was of hij de volgende race kon rijden. De tweede plaats in Assen leverde hem 1000 gulden op. Samen met het startgeld van 350 gulden en wat geld van de Telegraaf (die als sponsor optrad), kreeg hij weer wat lucht) Op de vierde foto zie je Rob Bron en Theo Bult nog even samen genieten van hun succes. Rechts zie je dat de importeur van die Suzuki motoren, de firma Nimag uit Leidschendam, die snelle motoren aanbood voor 3999 gulden…
Hieronder links zie je Jan de Vries op 19 en Aalt Toersen op 21. Beide coureurs kwamen niet aan de finish, want ze kwamen te vallen tijdens de 50cc race. Op de tweede foto zie je de eerste 50cc klasse start voor Ton Kooyman met nummer 30, hij werd tiende! Op de derde foto zie je Ferry Brouwer, die de motorfiets van Phil Read alvast even had opgewarmd; een agent keek toe. (Ferry Brouwer was overigens jarenlang de monteur van Phil Read, maar ook van Charles Mortimer. En Brouwer is natuurlijk ook de man die later de Centennial Classic TT in 1998 en 2010 zou organiseren) Op de vierde foto van links zie je de bijna start van de zijspanklasse. (Met Wegener-Heinrichs op 11, Auerbacher-Hahn op 1, Schauzu-Kalauch op 6, Luthringshauser-Cusnick op 2 en Owesle-Kramer op 9.) Rechts nog een grappig fotootje van Jan de Vries en Jos Schurgers op een mini zijspan.
Als leuk extraatje zie je hieronder nog een paar leuke fotootjes uit het Nieuwsblad van het Noorden van dat jaar. Op de eerste foto zie je Hendrik Huizing en z’n vrouw Geessien Huizing-Woering met een bloedgang voorbij de hoofdtribune “knorren”! De krant plaatste er “De TT-training is begonnen” bij. In het midden zie je een dichtgespijkerde winkel; de eigenaar had de voorbijgangers toch nog wat te kijken bezorgt. Rechts zie je een mevrouw, die een beetje aan het bijverdienen was als toiletjuffrouw bij het heren en dames toilet-gebouw…
Op de foto hier linksonder zie je dat het vele publiek op de tribune reeds zit te wachten op de start van de 50cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Jan de Vries klaar staat voor de start. Op de derde foto zie je Theo Timmer op Yamathi met z’n begeleiders Jan Thiel en Martin Mijwaart. Het was Theo’s 1e GP en hij kwam gelijk als vierde over de finish. Op de vierde foto is Rudolf Kunz te zien, Rudolf werd uiteindelijk 10e. Geheel rechts het podium met winnaar Angel Nieto. Jan staat er naast met een tweede plaats, hij kwam een fractie van een seconde tekort….
Hieronder links zie je een fragment uit de 350cc race, met op 2 Phil Read, op 12 Renzo Pasolini en op 1 Giacomo Agostini. Agostini won zowel de 350cc als de 500cc klasse en op de tweede foto wordt hij gefeliciteerd in zalencentrum Bellevue door Mr. TT Jaap Timmer. Op de derde foto is de start van de zijspanklasse te zien. Klaus Enders met z’n bakkenist Ralf Engelhardt zouden deze race winnen. Op de vierde foto zie je dat de 73 jarige Ben Majoor uit Bussum, na zo’n 25 jaar, de finish-vlag moest overdragen aan de jongere Frans Vos. En rechts nog een “actie-foto” van Ben Majoor.
En als je nieuwsgierig bent naar wat het prijzengeld was in 1972 kun je dat hieronder links nog bekijken. Op de tweede foto zie je dat je vanaf de TT-camping van boer Dijkema, echt wel op de eerste rang zat. Op de derde foto zie je de opening van Autobedrijf Wander’s “Tweewieler Trefpunt Noord” aan de Collardslaan 9 te Assen. Jaap Timmer had de inmiddels gestopte coureur Theo Bult daarvoor uitgenodigd. (Theo stopte eind 1971 namelijk met racen op topniveau, nadat hij tijdens een crash met z’n Yamsel, een rugwervel had gebroken) Rechts een foto die een paar dagen later is genomen in datzelfde “Tweewieler Trefpunt Noord”. Een foto met Theo Bult links en Wietze Veenstra op de nieuwe Riemanoc. Nadat Bult met de racerij was gestopt, vroeg Riemersma hem of hij door zou willen gaan als teammanager en hij kreeg daarbij de vrijheid om zelf de rijders te kiezen. Theo’s keuze viel op Wil Hartog en Wietze Veenstra. De Riemanoc die we hier zien is de tweede versie, een ontwerp van Frans van Manen die werkzaam was bij de firma Esso. Riemanoc is een samenvoeging van Riemersma- van Manen- en Monocoque!
Hieronder links: Zandbergen toonde z’n dankbaarheid, doordat z’n zaak er dit jaar vrij ongeschonden van af was gekomen in 1972 en liet daarom een vliegtuigje over de TT baan vliegen, met daarop de tekst “Dank u wel a.u.b. Zandbergen”! Zouden die kijkgaatjes in de grote platen, die Zandbergen dat jaar voor z’n etalage’s had laten bevestigen, geholpen hebben? Je zag overigens jonge kuikentjes als je door de kijkgaten keek. Op de derde foto zie je dat medewerkers en vrijwilligers druk bezig waren met het opbouwen van de tribunes. Rechts zie je, nauwelijks een week later, dat het publiek een gigantische troep had achtergelaten…
Hieronder links zie je een fragment uit de 50cc race, met vooraan Cees van Dongen, die later uit zou vallen. Op de tweede foto van links zie je Theo Timmer (met bril) naast de winnaar van de 50cc klasse Bruno Kneubühler staan. Theo werd heel knap tweede! Op de derde foto van links zie je de start van de 125cc klasse, die gewonnen zou worden door Eugenio Lazzarini, met een negende plaats voor Piet van den Goorbergh. Op de vierde foto zie je dat Jos Schurgers ontstekingspech had en dat wierp hem terug naar de 11e plaats in die 125cc race. Geheel rechts zie je Angel Nieto even troost zoeken bij z’n vriendin, nadat hij met een defecte motor de pits had moeten opzoeken…hij viel dus niet in de prijzen tijdens deze Asser TT.
Op de foto linksonder zie je dat de zijspancombinatie van de destijds veelbesproken Rudi Kurth en z’n lieftallige echtgenote/bakkenist Dane Rowe, gewoon boven op het dak van hun auto werd vervoerd. Op de tweede foto is Rudi al druk bezig met de CAT zijspancombinatie, waarin een Crescent 3 cylinder buitenboord motor lag. Op de achtergrond zie je het TT CAFE ook nog… Op de derde foto zitten Rudi en Dane treurig op hun zijspan, want ze vielen reeds in de eerste ronde uit door een lekke band. Wederom bijzonder sneu, doordat ze in 1972, nota bene als leider in de zijspan-race, uitvielen door een losgeslagen contragewicht van de ontstekings-magneet. De 4e en 6e foto laten 2 uitersten zien van mevrouw Rowe, de eerste in vol race-ornaat en de ander als een ware femme fatale. In het krantenartikeltje zie je dat mevrouw Rowe nog even de omroepcabine had gebeld met de vraag of ze het grote TT publiek nog even wilden bedanken voor de vele bijval die ze wederom hadden gehad.
Op de foto hier linksonder zie je Jan Koerhuis op de 50cc Kreidler van broer Willem, en het extra leuke van deze foto is dat je de zijspan en auto van Rudi Kurth en Dane Rowe hierop ook nog kunt zien. Op de tweede foto een fraai plaatje met een zijspan die voorbij raasde. Op de derde foto zie je dat Otello Buscherini van z’n 125cc motor was gestuiterd. Op de vierde foto is Kent Andersson druk bezig met zijn 125cc motor. Geheel rechts een mooi plaatje van het complete arsenaal TT bekers/trofeeën.
Hieronder links zie je de achterkant van de start van de 350cc klasse, die gewonnen zou worden door Giacomo Agostini met slechts 0,1 seconde voorsprong op Phil Read. Op de tweede foto zie je Read, Länsivuori en Agostini achter elkaar aanjakkeren. Teuvo Länsivuori reed wel een ronderecord, maar kreeg problemen met z’n versnellingsbak en daardoor kwam hij als derde over de streep met ruim 16 seconden achterstand. Op de derde foto zie je Marcel Ankoné, die elfde was geworden in die 350cc klasse. Marcel was in de 250cc race jammergenoeg uitgevallen. Op de vierde foto zie je dat een vijftal kinderen reeds aan het oefenen waren op hun “grote” motoren! Op de foto rechts, zie je dat het nog niet meeviel om, na afloop van de races, je eigen motorfiets weer te vinden….
Na al die ellende een paar jaren terug, kreeg men in de gaten dat er tijdens de jaarlijkse TT dagen, in het Asser centrum veel meer vertier geboden moest worden, om al die duizenden mensen zoveel mogelijk afleiding te bezorgen. Dus kwamen er dat jaar diverse extra festiviteiten en activiteiten, zoals een boerenkapel met sex-beat-girls, skelterraces, vuurwerk en een uitgebreidere kermis. Zelfs judo-kampioen Anton Geesink werd ingehuurd, om wat gooi- en smijtwerk in de Thriantha-hal te laten zien, maar er kwam eigenlijk geen hond kijken. Er kwamen ook naakt danseressen uit Duitsland, die eenmalig optraden in het toenmalige ontmoetingscentrum De Kolk. Vooraf aan dat gebeuren, had de plaatselijke kerk nog fanatiek geprotesteerd tegen dat naderende onkuise gedoe…zoals je nog kunt lezen in het krantenartikeltje hier linksonder. Op de vierde foto zie je IJf Blokker (oftewel Barend Servet), maar die durfde het uiteindelijk niet meer aan om naar Assen te komen en daar werd in de media dan weer de (on)nodige aandacht aan besteed.
Maar er gebeurde nog iets in 1973, want na twee wereltitels in de 50cc klasse geeft Jan de Vries (05-01-1944/14-01-2021) er de brui aan. Jan heeft in totaal 14 grand prix overwinningen behaald en 27 podiumplaatsen. (Ondanks die twee wereldtitels is het hem overigens nooit gelukt om de TT van Assen te winnen, maar hij wordt daar wel drie keer 2e!) Hieronder nog een paar leuke foto’s van Jan. Rechts wordt Jan de Vries, samen met echtgenote Rommy, gehuldigd op het bordes van het gemeentehuis in Purmerend.
Jan de Vries overleed op 14 januari 2021 aan een hartstilstand . Hij is 77 jaar geworden. Hieronder een artikel van Peter de Waard over die geweldige topper.
Linksonder zie je dat de 50cc race bijna gaat beginnen. Van een aantal rijders de namen: 37 is Juliën van Zeebroeck, 21: Ulich Graf, 25: Jan Huberts, 5 is Jurgen Röller en met 33 Ton Kooyman. Herbert Rittberger zou de 50cc klasse op z’n naam schrijven. Henk van Kessel werd tweede en Jan Bruins behaalde de derde plek. Op de tweede foto zie je de zojuist gestartte 125cc klasse op de Bedeldijk afstormen. Op de derde foto zie je die 125 cc coureurs reeds in de Bedeldijk bocht. Bruno Kneubühler werd de winnaar en een knappe vijfde plaats was er voor Jos Schurgers. Op de vierde foto zie je Kenny Roberts. Hij maakte met zijn Yamaha zijn Asser debuut en wel in de 250cc klasse. Links manager Kel Carruthers en in het midden kijkt Barry Sheene nieuwsgierig toe. (Na een ronde lag Roberts trouwens tweede achter Walter Villa, maar hij joeg zo hard dat hij het onbereikbaar geachte ronderecord van Mike Hailwood uit 1967 tot twee keer toe brak. In de achtste ronde viel hij echter. Hij kon weliswaar verder zonder zijn tweede plaats in te leveren, maar de dolfijnkuip was beschadigd waardoor zijn Yamaha snelheid verloor. Walter Villa won de race, en Roberts werd geklopt door Bruno Kneubühler en moest tevreden zijn met de derde plaats) Rechts zie je dat burgemeester Gerrit Grolleman van Assen, Giacomo Agostini zojuist heeft gefeliciteerd met z’n eerste plaats in de 500cc klasse. Links op die foto zie je Piet van der Wal, Piet werd de beste Nederlander met een elfde plaats.
Op de 2 foto’s hier linksonder zie je een paar TT-kermis attrakties; links de populaire kart-baan en op de tweede foto het verslavende “Bulldozer” schuif-spel. Op de derde foto zie je een zijspancombinatie, die op de vrijdag een paar trainingsrondjes maakte. Op de vierde foto zie je Dr. Friedrich Karl Kienitz met z’n zoon. Deze Friedrich Karl Kienitz ontpopte zich tientallen jaren (tot het begin van de 90-er jaren) als een ware propagandist van de Asser TT, hij maakte “reclame” voor de races in Duitse clubbladen zoals de Hamburger Motorsport Club en het ADAC Hansa Report. Fred (zoals Friedrich werd genoemd) zat altijd aan de Nationale Bocht, onder de enige boom die daar destijds stond. De bekende Asser reclame-schilder Max Manak maakte voor Kienitz een mooi bordje met daarop de tekst “Dr. F.K. Kienitz Bos”! Op de foto rechts kun je nog net zien, dat Fred het bordje vervolgens altijd aan z’n klapstoeltje had hangen.
Bij de foto linksonder zou je haast denken dat het even pauze was, want men keek nogal ongeïnteresseerd… De tweede foto is een hele fraaie, maar ook is goed te zien, wat voor een gigantische puinhoop het grote publiek had achtergelaten… Op de derde foto zie je dat er na de TT races nog snel even werd getankt en dan gauw weer naar huis. Rechts zie je een verzameling van beschadigde en afgedankte houten borden. Ze werden definitief afgedankt, want vanaf 1974 waren er fraaie, geel geverfde metalen borden met zwart opschrift voor in de plaats gekomen.
Ondanks dat Henk van Kessel tweede werd in de Asser 50cc klasse, werd hij dat jaar wel de Wereldkampioen van de 50cc klasse! (Het gebeurde trouwens op de Kreidler, die normaalgesproken dat jaar voor (de eind 1973 gestopte) Jan de Vries zou zijn bestemd) Henk behaalde maar liefst 7 overwinningen en 25 podiumplaatsen in de 50cc, 125cc en de 250cc! Hier onder een paar leuke foto’s van Henk en op de vierde foto zie je Jan de Vries nog…niet meer op “z’n” Kreidler maar met een paar stopwatches. Rechts zie je de voorpagina van het blad MOTOR van 30 augustus dat jaar, waarop melding werd gemaakt dat Henk van Kessel de wereldkampioen was geworden.
Hieronder zie je Henk met z’n wereld(se) erekrans. Later zou Van Kessel ook nog het wereld-snelheids-record op een wel heel speciaal 50cc’tje, “even” zetten op 221 kilometer per uur! De snelste rit ging zelfs in 228 kilometer! Geheel rechts een foto uit 2020 van Henk op z’n fameuze Kreidler uit 1974, ter gelegenheid van z’n 74e verjaardag.
Het is 28 juni en het publiek stroomt op deze zaterdag in groten getale toe. De teller zal vanavond stilstaan op 133.263. Bij de trainingen van de voorbije dagen betaalden 50.554 mensen voor de toegang. Op de parkeerterreinen stonden maar liefst 12.729 motoren, 26.586 auto’s, 1984 bromfietsen en 2550 fietsen.
Hieronder links zie je dat speciaal ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de TT, het muziekkorps van de Politie Assen op het Koopmansplein een concert ten gehore bracht. Meubelzaak Miske en zelfs de cafetaria van Piet en Hennie de Lange, zijn nog goed te zien. Daarnaast zie je de start van de 50cc klasse, Angel Nieto zou winnen en op de derde foto staat hij trots naast onze eigen Gerrit Strikker, die knap vierde werd. Op de vierde foto zijn ze bezig met de voorbereidingen van de 350cc klasse, die Dieter Braun vervolgens zou gaan winnen. Wil Hartog zou overigens zesde worden. Rechts probeert onze Rob Bron (op 35) tijdens de 500cc klasse, Giacomo Agostini en Barry Sheene in te halen. Het werd “Bazzer” Barry Sheene’ 1e overwinning, met slechts een banddikte voorsprong op Agostini. Rob Bron werd dertiende en Wil Hartog viel uit.
Hieronder links zie je dat veel fotografen een plaats in de pits hadden “veroverd”. Je ziet ook het startlicht nog, daar boven rechts. Op de tweede foto zie je de 125cc Piovaticci racemotor, waar veel van werd verwacht, maar Eugenio Lazzarini (links) kwam er niet mee over de finish. Naast Lazzarini staan vlnr Henk Keulemans, Jan Thiel, Martien Mijwaart en Cesare Guerrini. Op de derde foto zie je met nummer 29 Rolf Thiele. Hij was deelnemer van de 250cc klasse, maar kwam later in de wedstrijd in een (vrij onschuldig) slootje terecht, waarbij hij jammerlijk genoeg z’n nek brak. Op de vierde foto zie je dat zelfs “Tante Post” mee deed aan het 50 jarig bestaan van de Asser TT. Daaronder nog een kaartje voor de Kniebochttribune. 17 gulden en vijftig cent. Geheel rechts is TT-administrateur Jan Weggemans, voor het Tijdwaarnemershuis, nog even in gesprek met een militair.
Ook verscheen er in 1975 een geweldige jubileum dubbel LP “50 jaar TT Assen”! 2 LP’s met samen maar liefst 110 minuten speelduur. Diverse unieke opnames, aan elkaar gekletst door Rita Coronel (de dochter van Bertus van Hamersveld) en de toen 35 jarige Jaap Timmer, met bijdragen en interviews met o.a. Phil Read, Giacomo Agostini, Stanley Woods, Kent Anderson, Barry Sheene, Johnny Cecotto, Angel Nieto, John Surtees, Mike Hailwood, Geoffrey Duke, Angel Nieto, Bruno Kneubùhler, Dane Rowe, Drikus Veer, Jan Huberts, Theo Bult, Rob Bron, Boet van Dulmen, Wil Hartog, Marcel Ankoné, Henk van Kessel, Jan de Vries, burgemeester Grolleman, Piet Nortier, Ben Majoor, Jan Weggemans, Geert Timmer en vele anderen. Maar óók nog een aantal leuke motor-liedjes. De liedjes die over de TT van Assen zelf gaan, kun je uiteraard nog vinden op de website www.TTliedjes.nl
Hieronder vind je de gehele audio van die geweldige dubbel LP. Click op play van deel 1 en daarna op deel 2 en je hoort de audio van beide LP’s.
Linksonder zie je de binnenkant van die dubbel LP, met een voorwoord geschreven door Jaap Timmer.
Hieronder kun je dat voorwoord dat Jaap Timmer schreef voor de dubbel LP nog grotendeels nalezen.
Het hoorde niet helemaal bij de TT van Assen zelf, maar we besteden toch enige aandacht aan de primeur van de Formule 750 oftewel de F1 750 op het TT Circuit. We vonden enkele leuke foto’s die we je toch niet willen onthouden. Op de foto linksonder zie je de reclame-karavaan met vooraan de Internationale Racing Service bus van hoofdsponsor Champion, met daarachter ook nog de Michelin en Castrol promo-bussen. Je ziet zelfs “Bibendum” (het bekende Michelin-mannetje), nog links in beeld. Op de tweede foto en derde foto van links, zie je promo-meisjes van Champion goed in beeld. Op de vierde foto zie je het Michelin mannetje met een (ons onbekende) F1 bezoekster. Rechts rijdt een ander Michelin-banden-mannetje krek voorbij de Strubben.
Hieronder links: Het leek wel een beetje op “apie’s kijken”, de deelnemers aan de F750-races zaten in de “Castrol-trein” en werden door een bedrijfswagen van de Wander langs het publiek gereden. Op de tweede foto zie je de coureurs goed zitten. Op de derde foto zie je op de voorste startrij vlnr: Van Dulmen, Hartog, Findlay en George. Uiteindelijk kwam de Canadees Yvon Duhamel, op z’n Kawasaki, als winnaar uit de bus en kon vervolgens de 20.000 gulden winnaarspremie in z’n zak steken. Nico van der Zanden sloeg in de laatste bocht over de kop en brak jammergenoeg z’n nek. Rechts zie je dat de krant daar melding van maakte en tevens concludeerde dat de F 1 primeur min of meer op een drama was uitgelopen…

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.
Hieronder zie je de Heineken “optocht-promotie-wagen” voor Schoenmakerij Cats aan de Rolderstraat staan. Anno 2023 zit daar café “De Dependance”. Op de tweede foto zie je de start van de van de 50cc klasse, die Angel Nieto wederom wist te winnen. Op de derde foto zie je Henk van Kessel op z’n 125cc Condor. (In de twaalfde ronde viel Van Kessel door een losgeschoten aanzuigrubber van een carburateur trouwens uit) Op de vierde foto zie je Harms’ “Swing Mill” tijdens de TT kermis op het Veemarktterrein. Geheel rechts zie je dat in het rennerskwartier de vraag naar verkoelend water groot was.
Hier onder links staat Barry Sheene, klaar om met de 500cc training te beginnen. Op de tweede foto staat hij te wachten met Michel Rougerie tot ze werden toegelaten op het circuit. (Rougerie zou niet finishen trouwens) De training was goed gegaan en ook de race zelf had Barry gewonnen en op de derde foto zie je hem dan ook afgevlagd worden door Dick Bruil. Op de vierde foto zie je de huldiging van Barry Sheene, Wil Hartog werd knap tweede! Geheel rechts zie je Rob Bron (samen met zoonlief Erwin) in de pits, Rob zou achtste worden in die 500cc race.
Linksonder zie je hele blije mensen rondom het zijspan van Hermann Schmid en bakkenist Martial Jean Petit Matile. In een zinderende hitte waren ze als eerste over de streep gekomen in de zijspanklasse. Op de tweede foto zie je Martin Kooy en bakkenist Rob Vader in hun KOVA zijspancombinatie. Op de derde foto de trotse Kooy en Vader, die knap, op slechts 2 seconden, tweede waren geworden. Rechts een foto van de zijspancombinatie van Jaap Geerts met bakkenist Jan van Veen, ze zouden negende worden!
De foto’s hieronder kunnen we je niet onthouden, ook dit gebeurde niet op 26 juni dat jaar, maar op 5 september, tijdens de F1 750cc races op het Asser TT Circuit. Na de eerste ronde viel Johnny Cecotto, waarbij zijn gescheurde tank zorgde voor een spoor van brandende benzine op de baan. Wil Hartog kon de tank niet meer ontwijken, waardoor deze richting het publiek werd gecaramboleerd. Gelukkig wist de brandweer de brand snel te blussen. Cecotto mankeerde niets, maar Hartog verliet de strijd met een gekneusde teen en een krom schakelpedaal.
Grandioos, vorig jaar werd Wil Hartog nog tweede achter Barry Sheene, maar nu werd de Witte Reus uit Abbekerk eerste in de 500cc klasse! Hieronder zie je de start én de finish van die indrukwekkende race. Op de derde foto zie je Barry Sheene (waarschijnlijk) lachen als een boer met kiespijn, hij wordt nu dus “slechts” tweede! Op de rechter foto heeft Wil Hartog trots de erekrans om z’n nek.
Het had maar weinig gescheeld of de beroemde “Nacht van Assen” was niet doorgegaan! Dit in verband met de gijzelingen in De Punt en Bovensmilde. Mede door felle protesten van middenstand en horeca, zag de gemeente hier toch van af. Op de tweede foto zie je een gehavende Boet van Dulmen. Hij had 2 weken eerder in het Franse Dijon z’n linker arm en been gebroken, maar op de derde foto zie je dat Den Boet toch aanwezig was op het Drentse Circuit. D’r zat geen motortje op z’n rolstoel, dus Ineke moest hem wel overal naar toe drukken… Op de vierde foto zie je een schiettent die op het Veemarkt-terrein aan de kost probeerde te komen. Geheel rechts zie je hoe moeilijk het wel moest zijn om je motorfiets terug te vinden.
Op de foto hier linksonder zie je de start van de 50cc klasse, die gewonnen zou worden door Eugenio Lazzarini. Peter Looijesteijn werd vierde op ruim anderhalve minuut. Op de tweede foto zie je hoe de Japanse Suzuki monteur van Barry Sheene, tijdens de training nog even kijkt of het wiel wel goed is uitgelijnd. Op de derde foto zie je Johnny Cecotto op 4, Takazumi Katayama op 8, Kenny Roberts op 1 en Barry Sheene op 7, een heftige strijd uitvechten in de 500 cc klasse. Op de foto rechts zie je dat Cecotto en Roberts even later Sheene en Katayama hadden gelost. Cecotto ging als eerste over de streep, een fractie van een seconde later Roberts op twee, daar 3 seconden achter, eindigde Sheene op de derde plek en Katayama op dertien seconden als vierde. Wil Hartog kwam overigens als vijfde over de meet en Boet van Dulmen als achtste.
Hieronder kun je zien dat er regelmatig vliegtuigjes met reclame over het TT circuit vlogen. Jammergenoeg is het circuit op deze luchtfoto niet te zien…slechts geparkeerde auto’s. De tweede foto is wel grappig, een paar mannen hadden een spandoek meegenomen met “Hup Holla….Verrek ik zit verkeerd” Nederland speelde later die dag in en tegen Argentinië, de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Een drama, het werd namelijk 3-1 voor de Zuid Amerikanen. In het krantenartikeltje staat vermeld, dat de renners Jon Ekerold en Tom Herron door de politie waren ingesloten wegens mishandeling van een agent en ze hadden ook de politieauto beschadigd. (Ekerold was overigens ’s middags nog 3e geworden in de 350cc klasse en Herron werd daarin zesde) Op de vierde foto een mooie foto van de circuit-auto die aangaf dat het circuit was gesloten….toevallig reed Barry Sheene daar…. Op de vijfde foto zie je een leuk onderonsje tussen Wil Hartog en Jack Middelburg. Rechts zie je Laamert oet Zweel, Laamert (Jan Kalkdijk) bracht een geweldig stukje Drents cabaret uit: “Laamert hen de TT”. Via deze link ga je rechtstreeks naar dat mooie verhaal en kun je die hele conference helemaal beluisteren: “Laamert hen de TT”
Geert Timmer overleed op 22 augustus 1978 (geboren in 1908); inderdaad, de vader van Mister TT oftewel Jaap Timmer. Geert werd in 1926 op 18 jarige leeftijd eerste in de 175cc klasse en in 1929, 1931, 1932, 1933 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250cc! Geert Timmer werd dus maar liefst zes keer Nederlands kampioen! Na zijn race carrière werd Timmer onderdeel van de TT-commissie. Ook was hij in zijn leven veertig jaar bestuurslid van de Motorclub Assen en Omstreken. Timmer ontwierp in 1953 het TT Circuit in Assen en kreeg daarbij hulp van Geoff Duke, Piet Nortier en Jan Weggemans. Op het TT-circuit Assen is er een bocht en een tribune naar hem vernoemd. Hieronder links: Geert in 1932. De tweede foto is van 1936. In het leuke krantenartikel kun je o.a. lezen dat Geert meer dan 500 wedstrijden heeft gereden! Helemaal rechts zie je een foto uit 1968, waarop de toen 60 jarige heer Timmer te zien is met Giacomo Agostini!
Hieronder links: Geert Timmer op 48 jarige leeftijd. Op de tweede foto zie je Geert op 59 jarige leeftijd en op de foto rechts zie je de heer Timmer op 69 jarige leeftijd in 1977. (Een jaar voor z’n overlijden) Rechts zie je dat de krant aandacht besteedde aan Geert Timmer’s heengaan.
Hieronder een leuk verhaaltje over dat hoogmoed vaak echt voor de val komt, in januari 1968 vloog Geert Timmer, op 60 jarige leeftijd en op de motor van zoon Jaap, nog eens over de kop…de krant maakte er een leuk artikeltje van en wij vulden dat aan met een paar grappige oude karikatuurtjes van Geert.
Hieronder zie je Jan Willem Masman, van 1977 tot 1990 burgemeester van Assen. De nieuw benoemde burgemeester van Assen gaf aan, dat hij niet de voorzitter van het bestuur van de Stichting Circuit van Drenthe zou gaan worden. (hetgeen tot dan eigenlijk altijd traditie was geweest, maar de “belangenverstrengeling” was simpelweg te groot) Naast het krantenartikel zie je een foto uit 1978 van Jan Willem Masman….met pijp. Zelfs voor op de foto bij het voorwoord in het TT programmaboekje van dat jaar, hield de beste man de pijp in z’n mond. En rechts nog een keer terwijl hij even voor de tribune staat met een geleende Yamaha!
Linksonder een fraai plaatje, waarbij de coureurs reeds klaar staan om het asfalt op te gaan voor de aanstaande start van de 250cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Graziano Rossi deze strijd had gewonnen. Hij werd gefeliciteerd door Jaap Timmer. Gregg Hansford werd tweede en Kork Ballington derde. Op de derde foto zie je de bijna start van de 350cc met op 3 de latere winnaar Gregg Hansford. Helemaal rechts zie je een file bij het tankstation. Het grote publiek moest weer naar huis en dan hebben ze ineens allemaal tegelijk benzine nodig!
Hieronder links een fraai plaatje van een “eenzame” man tijdens de training, die aanstonds stond te gebeuren. Op de tweede foto stond Floor Maasland even te wachten tot z’n monteurs de problemen met z’n 50cc Kreidler hadden opgelost. Op de derde foto staan vlnr Klaas Hernamdt, Rudi Oosting, Johan van der Kaap en Egbert Streuer bij de benzinepomp op het circuit. Op de vierde foto zie je Rolf Steinhausen en bakkenist Kenny Arthur op 12, met daarachter voornoemde Egbert Streuer en bakkenist Johan van de Kaap. Steinhausen en Arthur zouden tweede worden en Streuer en Van der Kaap zesde. De laatste foto laat zien hoe creatief sommige coureurs zijn. De caravan van Albert Bosch uit IJsselmuiden laat zien hoe of je van zo’n caravan een heuse motor-trailer kunt maken…
Hieronder links zie je de start van de 500cc klasse. Op de tweede foto was Boet van Dulmen zojuist Wil Hartog voorbij gegaan, maar uiteindelijk zou Hartog als derde eindigen en Van Dulmen als vierde. Op de derde foto zie je Randy Mamola in de bocht, z’n eerste optreden tijdens de TT van Assen dat jaar, maar hij zou “slechts” dertiende worden. Op de vierde foto razen de 500cc coureurs voor de tribune langs. Virginio Ferrari en Barry Sheene werden respectievelijk 1 en 2. Rechts zie je een artikeltje dat er veel muziek zou zijn in de TT week, dat viel al met al nogal tegen…
En hieronder kun je goed zien, hoe of het er zo’n beetje uitzag daar ter hoogte van de startplek.
Linksonder zie je het vele publiek tijdens de training op de tribunes en rechts zie je dat het publiek weer plaats had genomen op één van de vele terrassen tijdens de TT week. De derde en vierde afbeelding (‘T allerlaatste Terugblikje; geschreven door Egbert Braakman) geeft een leuke en interessante terugblik van de 49e Dutch TT races op 23 juni van dat jaar.
Yes…Jack Middelburg wint de 500 cc klasse! Tweede plaats voor Graziano Rossi, derde werd Franco Uncini en Boet van Dulmen werd vierde. Op de eerste foto links zie je een foto van de start. Op de tweede foto zie je Jack helemaal rechts met startnummer 8. Jack had overigens nog zoveel schroeven en pennen in zijn been dat hij nauwelijks een goede duwstart kon maken. Hij verloor bij de start dan ook al zo’n twintig plaatsen, maar maakte die zo snel goed dat hij na een ronde al op de vijfde plaats reed. In de derde ronde had Middelburg de leiding reeds overgenomen en zou die ook niet meer afstaan. Rechts zie je dat Jack door het uitzinnig publiek reeds op de schouders werd genomen.
Linksonder zie je de vele fans van Jack Middelburg met diverse spandoeken. Ook Boet van Dulmen werd aangemoedigd. De spanning stijgt ten top…zoals de tweede foto laat zien; Adri van der Broeke hield het bord omhoog dat Jack 19 seconden voorligt! Op de derde foto zie je Jack tijdens de huldiging samen met die geweldige technische man Van der Broeke. Graziano Rossi is ook dolblij met z’n tweede plaats. De vierde foto laat het T-shirt zien dat een grote fan van Middelburg alvast had laten maken, hij kreeg gelijk dus! Rechts zie je de prijsuitreiking in Café-restaurant-zalencentrum Bellevue. Jaap Timmer heeft Jack schijnbaar zojuist ook een pop in Drentse klederdracht overhandigd… (Op 3 april 1984 overleed ‘Jumping Jack’ op eenendertigjarige leeftijd aan de verwondingen die hij 2 dagen daarvoor opliep bij een crash op het stratencircuit van Tolbert)
Hieronder links zie je de start van de 125cc klasse, die wederom gewonnen zou worden door Angel Nieto. Op de tweede foto zie je dat Roland Freymond na een ruime voorsprong onderuit ging in de 250cc race. Carlos Lavado zou die 250cc gaan winnen. De derde foto laat een wandelende Johnny Cecotto zien…tijdens de training van de 350cc klasse, stopte z’n Bimota Yamaha er even mee. Je ziet Mar Schouten op de achtergrond net vol gas voorbij racen. Op de vierde foto zie je de start van die 350cc race zien, met op 11 Alan North, op 2 Didier de Radigues, op 1 Toni Mang, op 3 Jean-Francois Baldé, op 5 Carlos Lavado en op 10 Graeme Mcgregor. Jon Ekerold zou de winnaar worden. Op de foto rechts zie je Herman Brood met z’n nieuwe gitarist Erwin Jawa. (Jawa speelde daarvoor in de Groninger band White Honey) Brood’s nieuwe band trad, samen met Normaal, Motorhead en de Asser Rose Tattoo, op tijdens de TT nacht in de Trianthahal. Er kwamen “slechts” zo’n 1500 geïnteresseerden opdagen.
Hieronder links een foto van Graziano Rossi, die best blij was met z’n tweede plaats en z’n zoontje even meenam naar de prijsuitreiking. Dat kleine hummeltje was overigens Valentino Rossi. Op de tweede foto zie je vlnr: Jaap Timmer, Johan Wagenaar en Jos Vaessen; schijnbaar het circuit aan het inspecteren. Op de derde foto zie je een fraaie uitstalling van de TT prijzen. (ons is nog niet bekend in welke etalage dit destijds heeft gestaan) Op de vierde fotos zie je 3 ambulances van De Vries, met op de achtergrond de tribune. Geheel rechts nog zo’n fraai plaatje; jammergenoeg zijn de mensen in beeld ons (nog) niet bekend.
En deze website zou natuurlijk niet compleet zijn zonder onze eigen Boet van Dulmen! Weliswaar won hij nooit de Asser TT, maar in 1981 werd hij fraai tweede, achter winnaar Marco Lucchinelli. Op de foto links zie je de start van de 500cc klasse, met den Boet op startnummer 8. Op de tweede foto zie je Van Dulmen nog voorliggen op Lucchinelli, maar op het einde stoof deze hem toch nog voorbij. Op de derde foto wordt Boetje door Frans Vos afgevlagd als tweede. Willem Zoet werd trouwens vierde en Jack Middelburg vijfde. Geheel rechts zie je dat Marco Lucchinelli de champagne al open heeft. Van Dulmen nog net niet. Dat kleine hummeltje daar onderaan is dochtertje Annemiek van Dulmen. Wil Hartog keek lachend toe.
Hieronder links zie je de huldiging van Boet van Dulmen in Imatra. Van Dulmen won 2 jaar eerder wel de TT in Finland. Vóór Barry Sheene en Steve Parrish. Op de tweede foto zie je dat de inmiddels 71 jarige Boet van Dulmen op 18 januari 2020 met een heus standbeeld werd vereerd. Z’n vrouw Ineke en hun oudste kleinzoon (Boet jr.) waren zo trots als een pauw. Jammergenoeg kwam Boet van Dulmen op 16 september 2021 om het leven bij een verkeersongeval. De legendarische motorcoureur is 73 jaar geworden. Op de derde foto zie je de spectaculaire crash van Mick Grant tijdens de 350cc race; het liep gelukkig goed af…hij had geen schrammetje. Op de vierde foto zie je Schwärzel en bakkenist Huber de verkeerde kant opgaan met hun zijspan…de toeschouwers maakten snel dat ze wegkwamen. En rechts zie je dat de familie Kremers uit Brabant alvast bepakt en bezakt neer waren gestreken op het TT circuit. Om verzekerd te zijn van een goede plaats, óók dat was in die tijd nog mogelijk… Rechts zie je het TT-programma voor vrijdag 26 juni.
Hieronder links zie je Egbert Streuer en Bernard Schnieders fanatiek op een TT podium afstevenen, maar bij het uitkomen van de Ruskenhoek kwam een achterwiel iets naast de baan en werd de zijspancombinatie met een gigantische slinger van het circuit geveegd. Streuer bleef met een voet aan het zijspan hangen, maar toen het span door een sloot stuiterde, schoot z’n voet gelukkig los. Schnieders kon even later ook loskomen van het zijspan en de combinatie stak de baan nog een keertje over om in de sloot bij de Ramshoek terecht te komen. Gelukkig liep het allemaal vrij goed af, Bernard had “slechts” een arm uit de kom.
Linksonder zie je een foto van de 50cc race. Stefan Dörflinger voert het veld aan en hij zou uiteindelijk ook als winnaar uit de bus komen. Theo Timmer werd 7e en Hans Spaan eindigde op de 9e plaats. Op de tweede foto van de 500cc race (door hevige regenval in 2 manches verreden), zie je Franco Uncini op 10, Jack Middelburg op 4 en Kenny Roberts op 3 in de Strubben. Op de derde foto ligt Franco Uncini nog steeds op kop en hij zou ook de latere winnaar worden. Kenny werd tweede, Barry Sheene werd derde en onze eigen Boet van Dulmen kwam, als beste Nederlander, als zesde over de eindstreep. Jack Middelburg was in de tweede manche trouwens van z’n Suzuki gestuiterd. Op de vierde foto zie je Franco Uncini, Kenny Roberts en Barry Sheene op het erepodium. Op de rechter foto zie je Jan Huberts, die op 45 jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd reed tijdens de TT van Assen. Huberts was 25 jaar actief als coureur geweest en behaalde 6 nationale titels!
Op de foto hier linksonder zie je dat de zijspancombinatie van Rolf Biland en bakkenist Kurt Waltisperg zoveel voorsprong had op de achtervolgers, dat ze vlak voor de finish-lijn, waar Frans Vos ze af zou vlaggen, hun zijspan simpelweg even voor de gein over de finish duwden… Op de tweede foto zie je een Japanse zijspan equipe, wat toch wel opzienbarend was bij de GP’s. Masato Kumano en z’n bakkenist Kunio Takashima kwamen, door een ongeluk, niet aan de finish. Takashima brak daarbij een been. Op de derde foto zie je Derek Jones en Brian Ayres. Ze lagen zelfs nog eventjes op de tweede plaats in die zijspan-race, maar waren zojuist met pech stil komen te staan. Rechts zie je een foto van het nieuwe TT onderkomen met de bijbehorende pitsboxen. Net op tijd, want 10 dagen later vond het grote TT gebeuren weer plaats.
Linksonder: Het regende soms dat het goot en enkelen hadden daar iets op gevonden.Op de tweede foto zie je een schitterende foto van Giacomo Agostini, zittend voor het TT Monument, die in 1982 als teamleider van Yamaha weer in Assen was. Op de derde foto zie je het Kindercircus Bombari, die in de TT week een wervelende show weggaf op de Gedempte Singel. Het krantenartikel rechts gaf aan dat er een recordbezoek en een miljoenenopbrengst was gehaald tijdens het TT-gebeuren dat jaar.
Op 15 januari 1982 brandde de hoofd- en perstribune volledig af! Een paar TT medewerkers waren met een slijpschijf bezig geweest, maar hadden er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden, dat er nog honderden pakken stro onder de tribune waren opgeslagen…de hele boel vloog in de hens. De tribune was zo’n 25 jaar oud. Rechts zie je hoe of zoiets er dan de volgende dag uitziet….
In 1983 werd voor de laatste keer gebruik gemaakt van de oude Noordlus tijdens de Dutch TT. Fameuze punten als de Bedeldijk, Stroomdrift en De Vennen maakten dat jaar nog één keer deel uit van het Drentse circuit (7,6849 km). Er werd echter niet zonder slag of stoot afscheid genomen van dit stuk asfalt, want tijdens de 53e Dutch TT deed dit gedeelte van de baan nog eenmaal behoorlijk van zich spreken. Franco Uncini was in 1982 nog wereldkampioen van de 500cc klasse geworden en op de eerste foto links zie je Uncini nog fraai in beeld, op de tweede foto ligt hij met startnummer 1 nog achter Wayne Gardner op 38, maar hij zou Gardner al snel passeren, maar stuiterde vervolgens in de Bedeldijkbocht van z’n motorfiets, waarbij Wayne Gardner vol de helm van de wegduikende Uncini raakte, waarbij Uncini’s helm zelfs nog van z’n hoofd vloog. Op de vierde foto zie je dat Uncini in de ambulance geschoven werd. Op de rechter foto (van Wolter Kobus) zie je Jack Middelburg op bezoek bij Franco Uncini. Uiteindelijk is het op een paar littekens na, weer helemaal goed met hem gekomen. Kenny Roberts zou overigens de 500cc klasse winnen, met slechts twee tiende van een seconde voorsprong op Takazumi Katayama.
Op de afbeelding linksonder zie je dat de toegangsprijzen met maar liefst 5 gulden waren verhoogd. Op de tweede foto zie je Eugenio Lazzarini op z’n Garelli, hij was de laatste winnaar van tevens de allerlaatste 50cc TT race in Assen. De 80cc klasse zou daar in 1984 voor in de plaats komen. Op de derde foto zie je de start van de 250cc klasse, met Christian Sarron op 10 en de latere winnaar Carlos Lavado op 5. Op de vierde foto zie je dat voornoemde Christiaan Sarron even later van z’n motorfiets af stuiterde; Con Law op 42 en Martin Wimmer op 4 hebben er niets van meegekregen. Het liep allemaal nog vrij goed af. Rechts zie je dat voornoemde Con Law en Martin Wimmer nog steeds in de voorste gelederen aan het rijden waren. Wimmer zou zelfs nog vijfde worden en Law eindigde op plek 20.
Hieronder links zie je een fragment uit de 500cc race met op 10 Marc Fontan, die op dat moment nog voorlag op de latere winnaar Kenny Roberts op 4. Hoewel Kenny Roberts al vanaf 1974 in Assen kwam, was dit het eerste jaar dat de drievoudig 500cc wereldkampioen de TT strijd in Assen zelf zou gaan winnen! Op de foto zie je verder op 8 Takazumi Katayama en op 3 Freddy Spencer. De volgorde op de foto is dezelfde als op de finish. Op de derde foto zie je een fraai plaatje van de taludtibune en de loopbrug naar de pits. Rechts zie je dat meer dan 100 racende TT bezoekers later nog een leuk kadootje op de mat zouden krijgen…
Hieronder links zie je Freddy Spencer’s 2 motoren met startnr. 3. De Suzuki met nr. 12 is van Boet van Dulmen. De motor met nr. 6 van Randy Mamola. Op de tweede foto zie je Kenny Roberts op 4 en Freddie Spencer op 3. De derde foto laat zien dat de Japanners nogal geheimzinnig bezig waren met de HRC Honda van Takazumi Katayama. De vierde foto laat een mooi plaatje zien vanuit de pits. En geheel rechts een plaatje van de pits zelf.
Hieronder links zie je dat de TT organisatie-commissie voor tijdens de “Nacht van Assen”, een kart-demonstratie had georganiseerd, met daar uiteraard wel een wedstrijd-element in verwerkt. En hier zie je wat karters op dat afgesloten stuk van de Weiersstraat aan het racen. Op de achtergrond de Alteveerstraat. Op de tweede foto zie je dat het een poosje later weer een gezellige drukte in de nachtelijke Asser binnenstad was. Op de derde foto zie je 2 kinderen, die nog even kijken of er tussen al dat TT-afval nog iets bruikbaars te vinden is. Op de vierde afbeelding zie je een wel hele vreemde gretigheid… Rechts zie je nog een z.g. kilometerpaal. Deze stenen gaven de lengte van het oude circuit van 7,7 km aan. In dit geval nr. 1 vanaf de start en er is nog 6,705 te gaan. Deze kilometerpalen stonden van 1954 tot en met 1983 langs het TT Circuit, dat toen nog via de Bedeldijk, de Vennen en vervolgens via de Ossebroeken naar de Strubben liep. (Deze zwaar verwaarloosde betonnen steen werd jaren later door André Dik van de lokale partij Plop in een slootwal gevonden en hij redde de steen zodoende min of meer van de ondergang) De geheel gerestaureerde kilometerpaal is al weer jaren te bewonderen, slechts op enkele meters van de originele plek, vlakbij de motor-ontmoetings-plaats, oftewel het Jack Middelburg Plein.
Linksonder zie je het aangepaste TT Circuit, met een aantal aanpassingen ten opzichte van het (tot dan gebruikte) TT Circuit van 1955! Op de tweede foto zie je een unieke opname uit 1984 van de volgepakte tribunes, de loopbrug naar de pits en zelfs het nieuwe ronddraaiende electronische scorebord, waarvan we nog even een uitvergroting in de linkerbovenhoek hebben gezet. Op de derde foto zie je dat Egbert Streuer en Bernard Schnieders, met startnummer 2, Rolf Biland en Kurt Waltisperg nog voor moesten laten gaan. Maar dat mocht de pret voorlopig niet drukken. Egbert en z’n bakkenist Bernard wonnen dat jaar voor de eerste keer de wereldtitel in de zijspanklasse! In 1985 én in 1986 deden ze dat kunststukje nog eens dubbel en dwars over. Streuer behaalde in totaal maar liefst 22 grand-prix-overwinningen en heel apart was wel, dat ze pas in 1987 voor de eerste keer de zege zouden behalen op hun “eigen” Asser TT circuit. In 1991 zou Egbert Streuer (met bakkenist Peter Brown) nogmaals de zijspanklasse gaan winnen in Assen! Meer over die geweldenaar uit Grolloo kom je verder naar onderen op deze website tegen.
Op de foto linksonder zie je de start van de 250cc klasse, die gewonnen zou worden door Carlos Lavado. Op de tweede foto zie je een fragment uit de 500cc race, met voorop Ron Haslam, dan Freddie Spencer en Barry Sheene achteraan. Randy Mamola zou winnen, Roche werd tweede en Lawson derde. Op de derde foto zie je dat de motoren onder de loopbrug doordenderen. Zou dat destijds toegestaan zijn om boven op zo’n loopbrug te mogen gaan zitten? Rechts zie je Manfred Herweg even stilstaan ter hoogte van de pits.
Op de foto linksonder zie je Eddie Lawson (links) en Wayne Rainey, op het aangepaste circuit, een race-wedstrijdje doen, niet op de motor maar dit keer op de fiets. 1983 was het jaar dat voor de laatste keer de 50cc klasse werd verreden en in de plaats daarvan, kwam in 1984 de 80cc klasse. (deze 80cc klasse was geen lang leven beschoren en werd na de race in 1989 alweer “afgeschaft̶