Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder!

  

“Te midden der rustieke boerderijtjes, langs mesthopen, waarop de kippen jarenlang hun ongestoorde domein hadden, over een traject waarlangs de bevolking op boerenwagens prachtige tribuneplaatsen vond, gingen voor het eerst motorfietsen een strijd voeren.”

De Asser motor enthousiasteling H. Dieters, directeur en groot aandeelhouder van Wander NV, stond aan de basis van de eerste nationale TT races en kreeg J.A. Kramer, J. Baakman, J. Hof en H. Mulder van de nog jonge, pas drie jaar tevoren opgerichte Motorclub “Assen en Omstreken” aan z’n zijde. Er ontstond een kant en klaar plan om Nederland in 1925 zijn eerste motorspektakel te geven, in eerste instantie dus helemaal niet in Assen zelf, maar over de nieuwe weg van Rolde, via Borger, Schoonlo en Grollo, weer terug naar Rolde.

 
Hieronder links zie je dat de Commissaris der Koningin, op 4 juni toestemming gaf, om op 11 juli 1925, in den namiddag, een motorsnelheidswedstrijd te houden op af te sluiten wegen in de gemeente Rolde en Borger.
(wel een erbarmelijk slordig geschreven document trouwens) De affiches (hieronder in het midden) konden worden gedrukt! De start (en finish) in Rolde, via Borger, over Schoonloo en Grolloo, en weer terug naar Rolde; zoals je op de kaart hieronder rechts kunt zien.


Hieronder links zie je de entree-prijzen en de stallingskosten. Tweede foto van links: De motoren moesten volgens internationaal protocol, gekeurd en gewogen worden! Op deze foto staat Bertus van Hamersveld, hij werd eerst gewogen, daarna z’n “halve” Harley Davidson.
(Van Hamersveld had namelijk één van de twee cilinders van z’n 1000cc Harley weggehaald en er bleef zodoende nog maar 500cc over en op die manier kon hij meedoen aan de 500cc race) Op de derde foto van links zie je dat een coureur de tank van z’n motor nog gauw even volgooide. Op de vierde foto zie je de lokale held (boer) Willem Rossingh uit Borger, die met z’n Norton ook mee deed. Rechts een foto van Dirk de Vries. Een kleinzoon stuurde me een foto van z’n opa en vertelde me dat de beste man eigenlijk nergens meer is te vinden in de Asser TT geschiedenis. Hij stond (een eindje verder naar onderen) wel op de startlijst en nu dus ook vereeuwigd met een door kleinzoon opgestuurde foto van opa De Vries. (Zowel Rossingh als De Vries bereikten overigens de eindstreep niet…)

  
Hieronder zie je toenmalig Commissaris der Koningin, Mr. J.T. Linthorst Homan, de opening van het festijn verrichten!  Enkele van de woorden die de CdK uitsprak zie je hieronder rechts. Voorzitter Kramer van de Organisatie Commissie, keek en luisterde trots toe.
(Een “stomme” film met unieke beelden van dat gebeuren in 1925 vind je helemaal onderaan deze pagina!)

 
Hieronder links zie je de “Lijst van Deelnemers”. Zoals je op de 2 afbeeldingen kunt zien, verdeeld over drie klassen. De doorgestreepte namen geven de renners aan die uiteindelijk niet mee zouden gaan doen, doordat hun motorfiets reeds kapot was gegaan, nog voordat de race zou gaan beginnen. Ook kwamen een paar deelnemers niet opdagen. G. Hoogeveen startte overigens niet in de 500cc maar in de 250cc klasse.  We gebruiken de derde en vierde foto eventjes om door middel van een blauw lijntje, je het verschil te laten zien tussen de situatie in 1925 en 2022. Op die derde foto zie je trouwens J.P.J. Jansen (die uiteindelijk als vierde over de finish zou komen) op z’n Saroléa motorfiets met startnummer 38 vanuit de Grolloërstraat de (huidige) Grote Brink intuffen.

 
Hieronder: Op zaterdag 11 juli 1925 stonden de 27 renners, met hun in het zonlicht flikkerende, brullende en grommende ijzeren paarden, aan de start voor de eerste TT race. De renners stonden ordelijk in rijen opgesteld aan de Grolloërstraat, ter hoogte van de huidige (Grote) Brink en de rijders wachtten geduldig op het signaal van de start. Door de commissaris van den Koningin werd even later het startsein gegeven en de 27 heroïsche helden schoten als kanonskogels donderend en brullend weg, de menigte achterlatend in een wolk van rook en zand, die deed denken aan een zandstorm in de Sahara. De geur van verbrande Caltex motorolie verspreidde zich tussen de menigte als een welriekend parfum. Van een aantal renners zijn de startnummers nog redelijk zichtbaar en op de foto links herkennen we zodoende op 13 John Moos en op 1 Arie Wuring. Op de derde foto van links herkennen we op 13 wederom John Moos, op 12 H.W. Beverdam, op 14 G. Stuut en op 11 M. Flinterman. Op de vierde foto herkennen we op 12 nog H.W. Beverdam en op 11 M. Flinterman. De rechter foto is niet zo heel duidelijk, maar we herkennen hier nog de door een ongelukkige val, de als laatst vertrokken renner Dirk de Vries. Op 43 zien we trouwens J.J. Abeln uit Emmer Compascuum.


En hieronder nog enkele “onderweg naar de finish” foto’s. Links zie je Willem Rossingh, de plaatselijke favoriet uit Borger. Rossingh zou de finish niet halen. Op de tweede foto zie je JHP Jansen, de broer van JPJ Jansen. In het midden kreeg Bertus van Hamersveld een teken dat hij nog één ronde moest afleggen. Op de vierde foto had J. Achtien een kleine voorsprong op J. Dreef
(met…nr. 18). En rechts zie je JPJ Jansen (inderdaad, de broer van JHP Jansen) door de bocht vliegen.


Hieronder links, zie je dat Arie Wuring, als winnaar, met motor en al omhoog gehesen werd. Op de tweede foto van links zie je de gehelmde winnaar Piet van Wijngaarden. Op de derde foto staan de 3 winnaars gebroederlijk naast elkaar, vlnr Hajo Bieze, de winnaar van de 350cc klasse op New Imperial, Arie Wuring op BSA was de winnaar van de 250cc klasse. (hij en ene G. Hoogeveen waren trouwens de enige deelnemers in de 250cc klasse en Hoogeveen viel in de vijfde ronde uit.) en Piet van Wijngaarden werd met  Norton, winnaar van de 500cc klasse. (Van Wijngaarden had ruim 3 minuten voorsprong op de nummer 2 Bertus van Hamersveld. (de grootvader van de tweelingbroers Tim & Tom Coronel) Maar Bertus had onderweg een lekke band gehad die hij zelf moest plakken; ook brak er een paar ronden later een klepveer van zijn Harley Davidson, hetgeen hem vervolgens noodzaakte zijn tempo te verminderen waardoor Van Wijngaarden hem alsnog voorbij kwam en als eerste eindigde! Wel had van Hamersveld de snelste ronde gereden met een gemiddelde van 101,0 km per uur…)  Op de vierde foto is mevrouw Jeanette Madalaine Linthorst Homan, de vrouw van de commissaris van de Koningin, een paar van die winnaars aan het feliciteren.  (Links staat Piet van Wijngaarden en daarnaast…met de helm nog op…Hajo Bieze) Rechts zie je het befaamde Asser Parkhotel aan de Plataanweg 2, alwaar des avonds, na de races, een gezamenlijke maaltijd plaatsvond, waarbij ook de officiële uitslag bekend werd gemaakt en uiteraard de prijzen werden uitgereikt. (Dit deftige, in 1917/1918 gebouwde hotel-pension-café-restaurant met de fraaie torentjes, telde ongeveer vijftig kamers met in totaal 124 bedden en was van alle gemakken voorzien: gas, warm- en koud water en elektrisch licht. Een luxe in die tijd. Toch is het hotel eigenlijk nooit rendabel geweest. In de Tweede Wereldoorlog betrokken de Duitsers het gebouw. Na de 2e wereld-oorlog is het hotel nog kortdurend een Bijzonder Gerechtshof geweest. Het hotel is in 1953 verkocht voor 45.000 gulden aan Hendrikus Hommes en zijn gezelschapsspelenfabriek Homas (HOMmes ASsen) trok in het voormalige hotel. Homas verliet in 1976 dit gebouw en jammer genoeg is alles in 1980 gesloopt. Een appartementencomplex kwam er voor in de plaats…)

  

Na die eerste races in 1925 werd er fanatiek doorgeborduurd, de proef in Rolde was aardig geweest, maar men had ervaren, dat er nogal wat verbeterd moest worden. Zandwegen en onverharde bochten konden niet worden  getolereerd. De wegen zouden moeten worden aangepast. Het gemeentebestuur van Borger wilde daar evenwel geen medewerking aan verlenen. Daarom moest er naar een ander circuit worden uitgekeken en in 1926 verhuisde men naar het circuit van Assen – Hooghalen, dat tot 1955 gebruikt zou worden. Opa Dieters voorspelde het reeds….dat Assen tijdens de TT nog eens zou baden in het licht, ten aanschouwen van tienduizenden bezoekers. De naam “TT” stamt overigens af van de Britten, die reeds vanaf 1907 op het eiland Man om de “Tourist Trophy” streden. 


Hieronder links zie je een overzichtelijk kaartje van het fonkelnieuwe Circuit van Drenthe. Op de tweede foto zie je dat enkele organisatoren van de TT, de baan aan het verkennen waren bij De Haar. Anno 2022 is dit overigens nog steeds de start en finish plek! Op de derde afbeelding zie je hoe of de aankondiging in de Courant er uitzag…we hebben het origineel uit 1926 nagemaakt, zodat het ietsje beter te lezen is, dat er maar liefst 58 deelnemers met 6 merken aan de start zouden verschijnen. Tribune-kaarten waren f 3,60  Een zitplaats f 2,40 en een staanplaats f 1,20. Een programma kostte 30 cent. Op de vierde foto zie je de TT voorzitter J.A. Kramer in gesprek met de commandant van de plaatselijke marechaussee. Rechts zie je een leuk overzicht van de aanvangstijden op die vrijdag en zaterdag.

  
Hieronder drie fotootjes van een paar gedeeltes van het “nieuwe” Circuit. Op de linker foto zie je de laatste bocht van het TT-parcours te Laaghalerveen. Op de achtergrond daarvan, voorbij de boerderij, de start en de finish-plek. Op de tweede foto van links zie je de flauwe bocht in het TT-parcours te Hooghalen. Op de foto zelfs een T-Ford met het Drentse kenteken D-8043. (Eigenaar van dat kenteken was Roelof Albert Oortwijn uit Eeserveen) De foto rechts laat een scherpe bocht in het TT-parcours te Laaghalerveen zien.


Hieronder zie je een foto van de T.T. Organisatie Commissie en de hoofden van de verschillende diensten en commissies, die op de dag voor de eerste echte Asser T.T.-races, op vrijdag 25 juni dus, werden ontvangen door het Gemeentebestuur van Assen in “De Hertenkamp”. Zittend vlnr: de Heeren Brender à Brandis, P.G. Scherf (secretaris), Buning, Mulock Houwer, J. Bothenius Lohman (burgemeester), Van Leusen, J.A. Kramer (voorzitter), J. Baakman (vice-voorzitter), Hunse, Smit en Hindriks. Staand vlnr: de Heeren Duintjer, Witteveen, Smit, De Jong, Thalen, Beugel, Welp, Thies, Robertus, Jansen van Galen, Pool, Schierbeek, Van Veen, Zevenhoven, Jalvingh, Lippinkhoff, Thiadens, Koolhaas Revers en Breeman. Joh. Hof (2e secretaris) en H. Mulder (penningmeester) ontbraken op de foto vanwege de vele werkzaamheden die er nog moesten worden verricht voor de races die de volgende dag zouden worden gehouden.


Linksonder zie je dat renner Brinkhof kwam te vallen bij de start van de 1000cc klasse, de andere rijders konden hem nog maar nauwelijks ontwijken! Op de tweede en derde foto kun je goed zien dat de startplaats tussen de pits en de boompjes niet bijster breed was. Op die derde foto valt de zwaar rokende motor van Han van Kooten, met startnummer 24, nogal op, wij denken dat hij de finish niet heeft bereikt!? Op de vierde foto zie je Gerard Dieters vooraan rijden op z’n 250cc New Imperial. Op de foto rechts staan een paar van de winnaars, met nummer 2 is dat voornoemde Gerard Dieters, Piet van Wijngaarden met nummer 36, op z’n Norton, was weer de winnaar van de 500cc klasse en Jan de Roode op nummer 54, werd met z’n Indian de winnaar van de zware 1000cc klasse. Voorzitter Kramer van de TT organisatie stond trots tussen Dieters en van Wijngaarden in! John Moos won de 350 cc klasse, Arthur Dom de 750 cc klasse en onze eigen 18 jarige Asser Geert Timmer (de vader van Mister TT, Jaap Timmer), won de 175cc klasse. (Meer info en foto’s over Geert Timmer vind je gelijk na 1931 én ook onder het kopje 1978; het jaar waarin Geert is overleden.) Voor het TT bestuur was het trouwens behoorlijk sneu dat er in 1926 een heel stuk minder toeschouwers op kwamen dagen in Assen, dan het jaar daarvoor in Rolde. Waren er in 1925 nog 8000 kijkers, in 1926 waren dat er slechts 2600. Toch zette het bestuur (gelukkig) door! In 1927 kwamen er maar liefst 14.000 toeschouwers opdraven!

 

Zowel de tribune in Hooghalen als die op Laaghalerveen, werden elk jaar weer opgebouwd en na de races weer gedemonteerd en opgeslagen tot het jaar daarna. Op de 3e foto links zie je de voorbereidingen van de 500 cc race. Op de vierde foto zie je de latere winnaar van de 750cc klasse, de 22 jarige Hendrik van der Veen, op zijn Scott motor, onder de nieuwe houten loopbrug doorrijden! Het publiek stond destijds wel behoorlijk dicht met de neus op de baan. Leuk detail is de fiets die nogal slordig in de berm lag? Rechts zie je, dat als de benzine op is, je er toch echt weer even iets in moet doen. Ook de olie werd gauw nog even aangevuld.

    
Hieronder links zie je
(de toen reeds internationaal bekende) Stanley Woods sleutelen aan z’n Norton. Piet van Wijngaarden en de gebroeders Burlage keken nieuwsgierig toe. De tweede foto geeft mooi de drukte in de pits weer; tevens zie je daar die mooie loopbrug en ook het vele publiek. Op de derde foto van links zie je met nummer 21 de Nederlandse winnaar van de 350cc klasse, Han van Kooten op Harley Davidson. Nummer 25 is Arie Wuring, die de 175 cc klasse won en rechts zie je Hendrik van der Veen, die de 750cc klasse wist te winnen. Stanley Woods werd de winnaar van de 500cc klasse. Van de 250cc klasse kwam er overigens niemand over de finish. Geheel rechts nodigt Hendrik Eleveld van Café-Restaurant Bellevue, een ieder uit om na de gedane races en het afgestoken vuurwerk, het “Grande Soirée Dansante” bij te wonen, op een schijnbaar voor die tijd nog vrij unieke parketvloer…Hieronder een aantal fraaie foto’s van het TT gebeuren in dat jaar, waarbij je een aardig beeld krijgt hoe het er destijds zo’n beetje uitzag, de 2 foto’s links geven een vrij duidelijk beeld van de activiteiten achter de pits, maar ook de tribune, de loopbrug en het toestromende publiek zijn nog te zien. Op de derde foto gaf de auto van het Circuit van Drenthe aan, dat de races aanstonds konden beginnen; de doorgaande weg was inmiddels helemaal afgesloten.

 
Hieronder links: De 250cc klasse is zojuist van start gegaan! Syd Crabtree op Excelsior zou die race gaan winnen en geen van de Nederlanders die meededen aan die 250cc klasse haalde de finish. De tweede foto links, laat zien dat het schijnbaar “voorname” heren met hoeden waren die de tijdscontrole deden…ze zaten in de houten “keet”, die je aan de linkerkant nog ziet op de derde foto. En op die derde foto zie je ook de start van de 500 cc en de volgepakte tribune. Rechts zie je dat de burgemeester van Assen (A), de heer Johan Bothenius Lohman en (B) de commissaris van de koningin, de heer Jan Tijmens Linthorst Homan, daar ook hadden plaats genomen.

   
In 1928 kregen de internationale en de nationale rijders aparte races. En Piet van Wijngaarden, met startnummer 14, won de nationale 500cc klasse, zoals je op het scorebord hieronder links goed kunt zien. In het midden zie je Van Wijngaarden op z’n 500cc Norton langs start en finish denderen. Geheel rechts zie je de huldiging van dezelfde Piet van Wijngaarden, alsmede de winnaar van de nationale 350 cc klasse Harry Beverdam (rechts) op z’n Royal Enfield.

 

Links zie je dat er ook de nodige TT propaganda werd gemaakt. Je ziet één der reclame-auto’s, die vanuit de AZA garage, geregeld Nederland doorreden.
(De AZA zat destijds aan de Beilerstraat, tegenwoordig staan hier woonhuizen aan de Prinses Margrietstraat.) Op de tweede foto zie je dat er bij het circuit al buitengewoon veel motoren stonden geparkeerd nabij het TT circuit. Op de derde foto zie je, met startnummer 84, Graham Walker in de bocht. Hij werd derde. Op de vierde foto is te zien, dat z’n maatje Ernie Nott als winnaar van de 500cc race wordt afgevlagd; het publiek was nou niet bepaald bijster enthousiast. Rechts zie je Leo H. Davenport op z’n 350cc AJS. De loopbrug komt zo ook nog even leuk in beeld. 

 
Hieronder zie je dat een (onbekende) fotograaf diverse foto’s van diverse coureurs had gemaakt in de stad, links zie je Graham Walker en Ernie Nott die, zoals hierboven reeds was te zien, allebei deelnamen aan de 500cc klasse, op een Rudge. (Whitworth) Op de tweede foto zie je de Belgische coureurs Robert Grégoire en Leopold Demeuter, die allebei een Saroléa bereden. Op de derde foto zie je George Rowley en Arthur Simcock op A.J.S. Geheel rechts poseerde de Ierse Stanley Woods, op z’n 350cc Norton, nog even op de kop van de Vaart in Assen.


Hieronder zie je de historie van de fameuze zilveren Tourist Trophy, die in 1929 door Texaco beschikbaar werd gesteld. In het midden kun je die Tourist Trophy in volle glorie zien. Rechts kun je lezen hoe de diverse kranten verslag deden van de TT races in 1929.Links zie je een paar (ons onbekende) heren die een weekje voor aanvang van de Asser TT staan te overleggen waar of alle genodigde gasten precies komen te zitten op de overdekte hoofdtribune; op de achtergrond de nog lege pitsboxen, het rondenbord in aanbouw en het A Fordje van één der heren. Een week later zat de voornoemde hoofdtribune dan ook bomvol, zoals je kunt zien op de tweede foto. Daarnaast zie je de Australiër Arthur Simcock, die op z’n A.J.S. naar de winst reed in de 350cc klasse. En geheel rechts zie je dat hij zojuist is gehuldigd. Rechts zie je Simcock en links van hem de Duitse Arthur Geiss, die winnaar was geworden van de 250cc klasse op DKW.

  
Linksonder zie je de start van de 500 cc klasse. En Shell was destijds schijnbaar ook al sponsor. Op de tweede foto zie je dat een fotograaf bijna z’n leven in de waagschaal zette om goede foto’s te kunnen maken. Op de derde foto van links zie je dat Piet van Wijngaarden gefeliciteerd werd met z’n 6e plaats in de 500cc klasse, hij werd daarmee de beste Nederlander en dus Nederlands kampioen. Graham Walker werd trouwens de internationale kampioen van de 500cc klasse. Rechts de winnaar van de internationale 175cc race, onze eigen Piet van Dinter.

 
Hieronder links zie je het “Bureau voor de motor races”, dat in die tijd gehuisvest was in Huize Tetrode aan de Brink 8 te Assen. Op de tweede foto zie je penningmeester H. Mulder voor het bureau staan. Op de derde foto zie je een paar pijprokende medewerkers van het bureau (met rechts Paul Gerhard Scherf), druk bezig om de affiches en programmaboekjes te sorteren. (De in Chemnitz geboren Scherf was destijds door de Wanderer Automobilwerke uit Sachsen, gedetacheerd bij de Nederlandse importeur, de N.V. Wander te Assen.Via directeur Dieters, kwam de jonge Duitser al snel terecht in de Motorclub als secretaris en vanaf de 1e TT in 1925 als 1e secretaris in de organisatiecommissie) Op de foto rechts zie je dat de TT affiches wederom via de AZA garage verder verspreid zouden gaan worden.

   

Links zie je de overvolle onoverdekte tribune, pal naast de overdekte hoofdtribune. Op de tweede foto van links was (omroeper) Piet Nortier schijnbaar bezig om de gestrande rijder Bakker Schut (tijdens de training) met raad en daad bij te staan. Op de derde foto van links zie je vlnr Leo H. Davenport, Stanley Woods, Willy van Gent, die vierde werd in de 350cc klasse en onze eigen Geert Timmer, die ook vierde werd, maar dan van de 250cc klasse en daarmee werden de beide Nederlanders Nationaal kampioen. Rechts zie je de zilveren beker die voornoemde Leo H. Davenport uitgereikt kreeg en wij ontdekten op een Engelse veiling-website, dat deze beker in 2009 is verkocht voor 675 Engelse Ponden!

 
Linksonder zie je Gleave op 63 nog voorliggen op Woods in de 350cc race, maar Woods zou hem later toch nog passeren en winnen. Op de tweede foto zie je Percy Hunt door Hooghalen denderen op zijn 500cc machine. Op de derde foto zie je dat de vereeniging “Voorwaarts” op verzoek van “Assen Vooruit”, een muzikale rondwandeling door de stad deed. Geheel rechts zie je dat ze daar in Hooghalen al voor hadden gezorgd, met een heuze boeren-blaaskapel op een vrij grote kar.

 
Hieronder links zie je Jan Rijk, met echtgenote aan z’n zijde, op de reserve 500cc AJS race motor van Freddie Hicks. Hicks was verongelukt tijdens de TT op het Engelse Man en de Nederlandse AJS importeur Van Vilsteren (3e van links), stelde vervolgens de motor beschikbaar aan Jan Rijk. De man naast Van Vilsteren is de AJS fabrieksmonteur Shakespear. Op de tweede foto zie je dat Percy “Tim” Hunt, als winnaar van de 500cc klasse, zojuist de erekrans om de schouders had gekregen, maar links staat een hele trotse Jan Rijk, Jan werd met een zesde plaats de beste Nederlander. Op de derde foto zie je de zilveren trofee die Jan daarmee had gewonnen. Op de vierde foto zie je de trofee die Jan kreeg als Nederlands kampioen. (Jan Rijk deed overigens mee aan de Rolder/Asser TT van 1925 t/m 1935!) Op de vijfde foto zie je dat Willy van Gent en Jan Rijk…2e en 3e van links…later ook nog gehuldigd werden door de AJS importeur. Geheel rechts zie je nog een leuk plattegrondje van het TT Terrein De Haar.

   
Hieronder zie je dat er in juni nog snel een gedeelte van het TT Circuit werd verbreed en geëgaliseerd voor de aanstaande TT races op zaterdag 11 juli van dat jaar. De tweede foto van links laat een gedeelte zien van de vele auto’s en motoren die geparkeerd stonden op één van de parkeerterreinen bij De Haar. Rechts zie je de mensenmassa’s op de nieuwe talud, aangelegd in het verlengde van de tribune in de eerste bocht in de richting van Assen.Tja…en waar moet je dan “onze”  Geert Timmer neerzetten op deze website? Zoals je wellicht al gelezen had bij het blokje van 1926, ging Geert er op 18 jarige leeftijd met de winst vandoor in de 175cc klasse. In de jaren 1929, 1931, 1932, 1933 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250cc klasse en in totaal werd Timmer dus maar liefst zes keer Nederlands kampioen. Hieronder een aantal foto’s van die geweldige motorcoureur. Op de vierde foto van links staat Geert aan de rechterkant. Rechts nog een tekening/schets van Geert Timmer.
(Meer over Geert Timmer onder het blokje van 1978, het jaar waarin hij kwam te overlijden)Links een mooie foto van een paar rijders die via het spoor naar Assen waren gekomen. Het waren C.W. (Paddy) Johnston (links) en Eric Fernihough. Fernihough zou op z’n Excelsior motorfiets, de 175 cc klasse later die week ook nog weten te winnen. (Tijdens een snelheids-recordpoging in Gyon op 23 april 1938 verongelukte voornoemde Eric Fernihough trouwens) Op de tweede foto van links zie je de start van de 500cc klasse, met nr. 71 Arie van der Pluym op Norton. Arie zou de beste Nederlander worden met een vijfde plaats en daarmee Nederlands kampioen. Percy “Tim” Hunt won de 500cc race en kreeg als winnaar een fraaie bokaal uitgereikt en die kun je zien op de derde foto van links. Rechts zie je Stanley Woods, de winnaar van de 350cc klasse, waarin onze Piet van Wijngaarden 5e werd en daarmee Nederlands kampioen van die klasse was geworden. Wellicht ook interessant om te vermelden wie de beide heren naast Woods en Van Wijnbergen waren: Links staat A.M. van Dusseldorp en die was vanaf 1928 t/m 1932 de voorzitter van zowel de Motorclub Assen als de T.T.-organisatie-commissie. (Van Dusseldorp was overigens graanhandelaar, meelfabrikant, handelde in effecten en woonde in de villa Dennenrode te Hooghalen, nu bekend als Hiemstrastate) Rechts staat Mr. J.G.A. van Geldorp Meddens (uit Utrecht) en hij was de voorzitter van de KNMV.

 
Hieronder kun je zien wat of er allemaal moest gebeuren voordat de rijders daadwerkelijk van start konden gaan. Op de linker foto kortten de renners zich den tijd met het bezichtigen van elkaars motoren voor het keuringslokaal nabij de TT baan. De motoren werden nauwkeurig gekeurd en gewogen, zoals je op de 2e foto van links goed kunt zien. Op de 3e foto van links zie je dat de Rudge motorfiets van de Duitse coureur Bertholet werd gewogen. Ondertussen waren een paar TT medewerkers (rechterfoto) nog hard bezig om de kuilen en oneffenheden op het stuk circuit Assen-Hooghalen met zorg te verwijderen; de “opzichters” keken belangstellend toe.

  
Hieronder nog een paar leuke plaatjes uit 1932, links zie je de toestroom van bezoekers en auto’s, zoals hier in Assen. Op de tweede foto zie je dat als het lopende publiek zich van Witten naar den Haarweg wilde begeven, het nu spoediger ter bestemder plaatse kon komen. Op de derde foto zie je dat er veel motoren op de parkeerplaatsen waren gestald. En rechts een mooi plaatje van de massale grote uittocht na de gedane TT races.

  

Op de linker foto zie je dat in Hooghalen de TT tribune weer werd opgebouwd. De tweede foto laat de felle strijd zien tussen G.A. de Ridder en Geert Timmer in de 250cc klasse. De Ridder werd uiteindelijk tweede en Timmer zou als derde over de streep komen. Op de derde foto zie je Stanley Woods en Percy Hunt, de nummer 1 en 2 van de 350cc klasse. Op de vierde foto zie je een foto van de zojuist gehuldigde coureurs, v.l.n.r.: Ivan Goor (48 jaar oud en winnaar van de 175 cc klasse), G de Ridder (2e plaats 250cc klasse en daarmee Nederlands kampioen), Ted Mellors (winnaar van de 250cc klasse), Piet van Wijngaarden (5e plaats 350cc klasse en daarmee Nederlands kampioen) en Stanley Woods (winnaar van zowel de 350 als de 500cc klasse). Rechts werd de lokale, doch wettig gedeponeerde TT Taart van Albert Scholte aanbevolen…

 
De parkeer-weilanden stonden wederom vol met auto’s en motoren, zoals je hieronder op de twee linker foto’s kunt zien. De twee fraaie foto’s rechts zijn genomen vanuit de hoofdtribune en zodoende kun je de bijna start zien van de 250cc klasse.

   
Hieronder een aantal foto’s van de 500cc race. Links zie je de rijders van de 500cc klasse klaarstaan voor de start. Op de tweede foto zie je de zelfde rijders; ze hadden zojuist het groene licht gekregen voor de start. Op de derde foto zie je dat het 500 cc veld al behoorlijk uiteen was geslagen, de kopgroep was al bijna niet meer in het zicht. Stanley Woods zou als eerste over de streep komen. En op de vierde foto zie je dat Woods werd gehuldigd, met aan z’n zijde vriend Piet van Wijngaarden met vrouw en dochter. Op de rechter foto zie je onze eigen Arie van der Pluym én z’n vrouw, Van der Pluym werd derde en daarmee Nationaal kampioen. (Arie kwam overigens te verongelukken in 1934 tijdens de Belgische Grand Prix in Francorchamps)

 

Op de foto’s hieronder zie je de drukke bedrijvigheid voor en in de pits, bijzonder om te zien dat de benzine voorraad-tanks bovenop het dak bevestigd waren. Op de rechter foto zie je dat iemand daarboven zich nog even te goed deed aan een blikje drinken.


Op de foto’s hieronder zie je zowel op de linker- als op de tweede foto het Hotel Café Restaurant “Het Wapen van Drenthe” aan de Vaart ZZ 1.
(In 1780 gebouwd als herenlogement, een gastenverblijf voor…heren van aanzien) Na een zeer nodige en grondige herstelbeurt in 2018 draagt het pand nu de naam “Grand Café ’t Wapen”. Zo te zien was het er destijds behoorlijk druk tijdens TT dagen. Op die tweede foto kun je trouwens ter linker zijde ook nog het vroegere Hotel Café Restaurant “Royal” zien, op de hoek van de Markt/Collardslaan. Op de derde foto, zie je dat Café Royal op vrijdag de 24e juni (1932) hun piano zelfs even buiten hadden gezet en aan de bier drinkende en feestvierende mannen én vrouw te zien, was het behoorlijk gezellig.  Helemaal rechts nog een oude foto en een suikerzakje van Hotel Bies annex Café Restaurant Royal.

 

De TT races werden voor de tiende maal georganiseerd en Assen zag in, dat ze niet konden achterblijven. Er was in de stad eigenlijk nog nooit iets gedaan aan versiering, verlichting en dergelijke tijdens de voorgaande jaren. (Zo als te lezen in het kranten artikel) Maar in 1934 werd het schijnbaar anders; door een feeërieke verlichting, baadden de straten 4 dagen in een zee van licht en werd Assen destijds zelfs even tot Lichtstad van het Noorden gebombadeerd. Prachtig waren de Vaart, Beilerstraat, Kerkstraat, Marktstraat, Kruisstraat, Singelstraat, Mulderstraat, Oudestraat, Groningerdwarsstraat, Rolderstraat en de Oranjestraat – kortom, zo’n beetje heel Assen zag er keurig uit. Voornoemde straten hadden een prachtige erepoort, waarop zelfs (nagemaakte) TT renners in vol ornaat voorkwamen. Op de 2 en 3e foto zie je een paar van die fraai uitgedoste poorten. (De linker poort was opgesteld in de Oudestraat en de rechter stond aan het begin van de Groningerdwarsstraat. Rechts op de foto zie je de winkel van Jan Dik, die schijnbaar ook Ouwehand’s ochtendvoer verkocht….) Op de vierde foto zie je dat ze bij een Asser hotel nog bezig waren om zo’n overgebleven houten TT renner met bijbehorende motor, nog ergens bovenop te bevestigen. Rechts zie je een handgeschilderd klompje, die bewoners van de Molenstraat uitgereikt kregen ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan. (Ons is overigens niet bekend of andere Asser inwoners ook een presentje hebben gehad) De hoofdtoegangswegen tot de stad, hingen vol met bloemetjes en vlaggetjes om de TT bezoekers welkom te heten. Volgens het artikel in de krant, was het prachtig allemaal! Verder werd er ook nog vermeld, dat er ter afsluiting van al die TT festiviteiten een schitterend vuurwerk (bij de Markt) had plaatsgevonden.  

 
Hier linksonder zie je een advertentie uit de krant met het (vrij indrukwekkend) TT Feestprogramma. Op de tweede foto zie je dat Opa Hof even keek of de opbouw van de overdekte tribune in Hooghalen wel helemaal goed ging. Op de derde foto een andere TT man van het eerste uur, namelijk J. Baakman, die alweer voor de 10e keer de cijfers op de schilden schilderde. Op de vierde foto een leuke plaat met maar liefst 30 deelnemers van die tiende TT. 1: Tyrell Smith, 2: Pätzold, 3: Bauhofer, 4: Ted Mellors, 5:  Jan Rijk, 6: Jac. Schot, 7: Handley, 8: Geert Timmer, 9: Hartman, 10: Arie v.d. Pluym, 11: Beverduin, 12: Bertus van Hamersveld, 13: Moejes, 14: M. v.d. Berg, 15: Jimmy Guthrie, 16: Ivan Goor, 17: G. van Pelt, 18: G. Bakker Schut, 19; Sinquist, 20:  Van Dijk, 21 Stanley Woods, 22: Percy Hunt, 23: Dick Eysink, 24: Jimmy Simpson, 25: Arthur Geiss, 26: M. Flinterman, 27: Ernie Nott, 28: Kalen, 29: De Ridder, 30: J.P.J. Jansen. Geheel rechts een leuke compilatie, met op 46 Geert Timmer, 6 voudig Nationaal kampioen, rechts Walfried Winkler, de winnaar van de 250cc. Onder Pol Demeuter, winnaar van de 500cc en Jimmy Simpson op 37, de winnaar van de 350cc.

   
Hieronder links zie je dat de gendarmerie een oogje in het zeil hield, terwijl de motoren door de bocht vlogen. Op de tweede foto van links was rijder Flinterman zojuist onderuit gegaan. Op de derde foto van links zie je Lo Simons op 51, Jan Rijk op 26 en Eduardo Vidal op 39. Rechts zie je voornoemde Eduardo Vidal samen met paps Vidal in de buurt van de loopbrug.

 
Hieronder links zie je good old Piet van Wijngaarden door Hooghalen rijden. Op de tweede foto zie je een fraai plaatje van Ragnar Sunqvist op z’n 500cc Husqvarna in de bocht bij Laaghalerveen. Op de derde foto zie je de winnaar van de 500cc race, Pol Demeuter, op z’n fraaie FN motor. Op de vierde foto zie je nog zo’n mooie foto, maar dan van Charlie Dodson op een 500cc New Imperial. Geheel rechts zie je enkele mensen uit Laaghalen die op eigen erf, al die motoren voorbij zagen razen.

 
Hieronder links zie je een aantal KNMV- en TT officials tijdens een pauze tussen de races. Op tafel een filmcamera en op de achtergrond de hoofdtribune. Op de tweede foto zie je het grote publiek, dat hutje/mutje stond op de taluds. Op de derde foto was men druk bezig met de voorbereidingen van de 350cc klasse. Rechts een foto van Jimmy Simpson, op z’n 350cc Norton, die de pits in ging en terloops nog even keek naar het affiche van de “Grosser Preis Deutschland”, dat op de zijkant van de pits-ingang was bevestigd.

   
Hieronder zie je dat 2 mannen in mei nog druk bezig waren met het afwerken van het TT monument, dat een maand later, ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan, werd aangeboden door de gezamenlijke Asser Sportverenigingen aan de TT organisatie. Op de tweede foto zie je het monument, dat alweer een paar decennia bij de ingang van de z.g. pit lane stond. De derde foto laat zien dat het gerenoveerde monument (vanaf juli 2021) een prominentere plaats heeft gekregen op het middenterrein. Een plek waar bezoekers niet alleen het monument kunnen zien, maar er bijvoorbeeld ook nog een selfie bij kunnen maken. Of…zoals je geheel rechts kunt zien…er zelf even op gaat zitten. En dat deed ik op 18 september 2022 tijdens het Classic GP weekend. 


Hieronder een heel leuk artikel over wat je zoal mee zou moeten/kunnen nemen naar de TT van 1934. Afkomstig uit het blad “Het Motorrijwiel en de Lichte Auto”. Op de tweede foto zie je dat er ruime parkeer gelegenheden (onder controle) beschikbaar waren in de stad. Rechts een dankbetuiging aan iedereen die er voor gezorgd had, dat het tweede TT lustrum feest goed was geslaagd. Tevens riep het TT bestuur een ieder op voor de Algemene Vergadering in Café Bellevue.

 

Op de foto hier linksonder zie je dat Willy van Gent z’n tijd reeds ver vooruit was, hij introduceerde de gestroomlijnde helm. Op de tweede foto zie je nog een fraaie foto van Van Gent, hij werd op z’n FN, achter Jimmy Guthrie, zelfs 2e in de 500cc klasse. Op de derde foto zie je Guthrie de Laaghalerstraat te Hooghalen insturen. Op de vierde foto zie je Van Gent en Guthrie op 1 nog even poseren.  Piet van Wijngaarden staat er ook tussen in z’n zwarte motorpak. Op de foto rechts zie je Richnow op NSU en Stanley Woods op Velocette, die onder toezicht van de martiale mannen der Rijkspolitie, door Hooghalen daverden! 

 
Hieronder links zie je Stanley Woods, die even op een geleende 98 cc DKW RT, langs de Vaart reed. Op de tweede foto zie je een, voor ons onbekende, coureur die op zijn Norton in een flauwe bocht van de sokken was gegaan. De derde foto laat een oud en afgebladderd uithangbord zien, waarop staat vermeld dat daar kaarten verkrijgbaar zouden zijn, waarmee je in de gelegenheid werd gesteld tot het volgen der races. Op de vierde foto zie je dat er tijdens de trainingen reeds enkele bewoners en omwonenden van het Oude Tolhuis, op de strobalen zaten en laat dat nu krek de plek zijn, waar dat bord in 1935 heeft gehangen en dat kun je nog zien (in het vierkantje) op de foto rechts.

   
Op de foto hieronder zie je dat de aantekeningen op zo’n rondenbord er nog best “ingewikkeld” uitzagen. Op de tweede foto zie je gewoon een fraai plaatje uit 1935. Op de derde foto zie je de Zwitser A. Binz met nummer 24, die de Nederlander Jac Schot even een lift gaf, want Jac’s motor had de geest gegeven. Links staat coureur Hess naast z’n kapotte Rudge. Op de vierde foto zie je de Duitse DKW rijders Arthur Geiss (links) en Walfried Winkler gezamenlijk de erekrans vasthouden. Walfried was eerste geworden in de 250cc klasse en Arthur werd tweede. Bertus van Hamersveld werd overigens knap derde. Rechts zie je dat de tijdelijk invalide Husqvarna-constructeur Folke Mannerstedt, het eerste contact met de (vanaf 1926 tot 1934) op Norton rijdende Stanley Woods legt, voor diens overgang naar het Husqvarna-kamp. Het was van korte duur. Nadat Woods in Zweden, op Husqvarna, nog eerste was geworden, stapte hij vrij vlot over op Moto Guzzi en nog iets later zelfs op Velocette. In de jaren veertig maakte Stanley Woods nog wat naam als trialrijder.