Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.

 

Een heel batterij badkuipen in volle glorie voor de start van de 350cc klasse, met John Surtees op 51, Bill Lomas op 55, Kenn Kavanagh op 54 en August Hobl op 59. Op de tweede foto zie je Bill Lomas, de winnaar van de 350cc race. Leen Rehorst werd de beste Nederlander in die 350cc klasse, met een 18e plaats op maar liefst 2 ronden achterstand. Op de derde foto van links zie je diezelfde Bill Lomas (5) met de “gevreesde” 500cc 8 cilinder Guzzi. John Surtees (1) en Walter Zeller (12) hoefden zich overigens geen zorgen te maken, Lomas startte niet eens in de 500 cc klasse… Rechts zie je nog zo’n 500cc 8 cilinder Guzzi, bereden door Lomas’ teamgenoot Ken Kavanagh, maar ook hij kwam er niet mee over de finish.


Op de foto linksonder is de 22 jarige John Surtees, als winnaar van de 500cc race, zojuist gehuldigd op het erepodium. Op de tweede foto zie je nog hoe of pa en ma Surtees de tijden doorgaven aan zoonlief. Ma Surtees schreef het met een krijtje op een bordje en pa Surtees ging dan met het bordje naar de baan. Als je goed kijkt, zie je dat Walter Zeller op dat moment maar liefst 23 seconden achter lag. (het zouden er uiteindelijk op de finish bijna 28 seconden zijn) Op de derde foto feliciteerde de sportieve Walter Zeller (links) de 500cc race winnaar. Piet Bakker werd 8e op een ronde. De vierde foto geeft een fraai inkijkje van het rennerskwartier. Op de foto rechts zie je de boerderij op Graswijk 12. Met een tijdelijke TT fietsen-, brommer- en motorstalling.

    
Op de foto linksonder zie je de Strubben loopbrug, inclusief een paar z.g. rempunt bordjes van 75 en 50 (meter) voor de coureurs. Op de tweede foto is Harmen van der Wal (met pet) in gesprek met Dennis (“Jenks”) Jenkinson. (Jenks was regelmatig bakkenist van bekende zijspancoureurs, stopte daar in 1952 mee en werd vervolgens continentaal correspondent voor het Engelse blad “Motor Sport”) Op de derde foto werd de zijspancombinatie van Van der Wal (wederom met pet) en bakkenist Jan van Gelder onderworpen aan een strenge keuring op het Veemarktterrein en uiteindelijk eindigden Van der Wal en Van Gelder op de elfde plaats dat jaar, op twee ronden achterstand. Die 2 ronden achterstand hadden ze dus op de winnaars van de zijspanklasse, namelijk Friedrich Hillebrand en bakkenist Manfred Grünwald en die zie je geheel rechts.

  
Hieronder links zie je de start van de 125cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Carlo Ubbiali werd gehuldigd als winnaar van die 125cc race. Ubbiali won óók de 250cc klasse. Op de derde foto is te zien, dat er in 1956…tijdens een pauze van de TT races…er ook nog een wielerpeloton over het circuit raasde. De vierde foto is van 2 juni dat jaar. Op initiatief van de KNMV, Stichting Circuit van Drenthe en een aantal andere auto- en motorsport-organisaties werd er bekeken, welke mogelijkheden er eventueel mogelijk zouden zijn voor autosport op het nieuwe circuit. Dit was een wedstrijdje met schijnbaar alleen maar DKW’s en Renault’s. De foto rechts betreft een groepsfoto van de jaarlijkse ledenvergadering van motorclub “t Zuigertje”, genomen naast het café-restaurant Bellevue aan de Dr. Nassaulaan te Assen. Na dat mooie foto-moment werd Lo Simons, namens Shell Nederland NV, nog gehuldigd voor zijn 25-jarig rennersjubileum. (Ironisch genoeg zou Simons een paar maanden later in Zweden de dood vinden op z’n 125cc Mondial) Op deze fraaie foto zie je veel prominente figuren uit de motorsport van vroeger en op de bovenste rij zie je vlnr: Ben Majoor, Jelle Sybrandie, W. vd Veen, Dr. C. Fokke Bosch, Han van Kooten, N. Rodenburg, Piet Nortier, H vd Berg, Henk Clewits, W. Peters, Toni Heineman en D. Romein. Middelste rij vlnr: Henk Burik, G. Joh. Bruinsma, Jac Schot, Jan Rijk, Van Kekum, Willy van Gent, F. van Rumpt, Jaap de Wit, Ben Malta, Jan de Roode en B. Riemersma. De (zittende) onderste rij vlnr: Hajo Bieze, Piet van Dinter, Bertus van Hamersveld, Lo Simons, Gerrit Dupont, Geert Timmer, Gerard Dieters en Arie Wuring.

   

Op de foto hier linksonder zie je Keith Campbell (links) en Gordon Laing uit Australie. Ze hadden er een handeltje bij om in de kosten van hun levensonderhoud te kunnen voorzien, ze verkochten banden, olie en meer motorspulletjes rechtstreeks vanuit hun bus in de pits. Op de tweede foto staan ze klaar voor de start van de 350cc race. Vooraan met startnummer 56 zie je de latere winnaar Keith Campbell en nr. 77 is Keith Bryen Op de derde foto zie je de start van die 350cc race, die gewonnen zou worden door Keith Campbell. (Verder zie je Dicky Dale op 55, Libero Liberati 60, John Surtees 51, Bob McIntyre 59, Keith Bryen 77) Campbell zou overigens de eerste Australiër worden, die ook nog eens wereldkampioen zou worden in deze tak van sport. Op de foto rechts zie je dat de op de grond liggende Gordon Laing zojuist heeft aangegeven dat Keith Campbell op de tweede plaats lag in de 500cc race. Dat was maar van korte duur, want even later zou Campbell uitvallen.


Hieronder zie je Bob McIntyre (9) op de 500cc Gilera en daarachter John Surtees op de MV Agusta. McIntyre zou later komen te vallen en Surtees kwam als eerste over de streep met een dikke halve minuut voorsprong op Libero Liberati. Er zat nogal wat verschil in de beide motoren zoals je ziet. En op de 2e en derde foto is dat goed te zien. De Gilera’s hadden in die tijd een z.g. druppelstroomlijn en de MV Agusta’s een dolfijnstroomlijn. Opmerkelijk was dat beiden ongeveer even snel waren ondanks hun keuze voor die verschillende stroomlijnkuipen. Op de vierde foto zie je Cyril Smith en bakkenist Bliss op hun Watsonian. Ze wisten de finish niet te halen. Rechts Harmen van der Wal en bakkenist Jan van Gelder; ook zij kwamen niet over de eindstreep.

    
Op de foto linksonder zie je dat de zijspancombinatie van Josef Knebel en bakkenist Rolf Amfaldern, (reeds tijdens de training) uit de bocht was gevlogen. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis overleed Josef Knebel, Rolf Amfaldern verbleef met enkele verwondingen enkele dagen in het ziekenhuis. Op de tweede foto zie je de vriendinnen van een paar deelnemende coureurs. De derde foto laat zien hoe dat vrouwtje van dat broekje er van voren uitzag… Op de vierde foto een lieflijk tafereeltje van een moeder en haar zoontje bij het TT monument. Geheel rechts een mooi plaatje vanuit de pits, waar de Nieuw Zeelandse Noel McCutcheon nog druk bezig was om z’n 350cc AJS op tijd klaar te krijgen.

 

De twee linker foto’s zijn beide genomen bij de Ruskenhoek. Op de derde foto zie je de legendarische Zuid Afrikaanse Paddy Driver voor z’n motorhome! Z’n vrouwelijke fans zitten reeds op de eerste rang. Op de rechter foto werd Geoff Duke even gewogen bij café Marktzicht en good old Jaap Fijma vraagt hem het hemd van het lijf…

 
Hieronder links zie je de start van de 350cc klasse, met op 1 John Surtees. Op de tweede foto is John Surtees al uit het zicht verdwenen. Op de derde foto zie je de start van de 500cc klasse, genomen van de achterkant. Op de rechter foto zie je John Surtees (links) en John Hartle, de nummers 1 en 2 van zowel de 350cc als de 500cc klasse. Surtees was een klasse apart, hij liet Hartle in beide klasses ruim een minuut achter zich.


Hieronder links zie je een grappig tafereeltje. De Johan Willem Friso Kapel  maakte haar opwachting tijdens een pauze van de TT races dat jaar. De op ringbas spelende Theo AB Smits liep geheel achteraan en had op dat moment niet in de gaten dat er achter hem een stelletje gein makende coureurs liepen. De renners zelf hadden veel plezier terwijl ze achter de muziek aanhobbelden. Van links naar rechts zie je John Anderson, Bob Anderson, Eric Hinton, Paddy Driver en Theo AB Smits zelf. Op de tweede foto zie je (met boek) internationaal jury-lid J. Köether uit Duitsland en op de andere stoel zit de TT speaker Piet Nortier. Op de derde foto zie je een fraaie foto van de zojuist gestartte zijspanklasse. Rechts vlagt Kamprechter Ben J. Majoor de Zwitserse winnaars van de zijspanklasse Florian Camathias met bakkenist Hilmar Cecco af!

 

Op de foto hieronder links zie je de start van de 125 cc klasse, die werd gewonnen door Carlo Ubbiali met slechts 1,4 seconde voorsprong op Bruno Spaggiari. Op de tweede foto zie je de fikse strijd die werd uitgevochten tijdens die 125cc race. Ubbiali op 1, voor Spagiari op 5 en Mike Hailwood op 4. Provini op 2 viel later met een kapotte motor uit. Henk van Marle werd 13e op 2 ronden achterstand. Op de derde foto zie je de start van de 250cc klasse en de winnaar daarvan, Tarquinio Provini, zie je geheel rechts, samen met vrouw Gelmina en zoontje Marzio.   

 
Op de linker foto gaat zojuist de 500cc klasse van start. John Surtees werd de winnaar met bijna 2 minuten voorsprong op Bob Brown, die tweede werd. Op de tweede foto zie je voornoemde Bob Brown met de handen in de zij, met naast hem Gary Hocking, die tijdens de race uit was gevallen. Geheel links op de foto, zie je Brown’s vrouw Bernadette. Op de derde foto zie je de blije winnaar, met links naast hem oud wereldkampioen Nello Pagani. Pagani was inmiddels teamleider van het MV Agusta team. Op de vierde foto staat Surtees naast z’n moeder, die bijna nooit tevreden schijnt te zijn geweest over de prestaties van haar zoon… 

 
Linksonder zie je de cameraman van het bioscoopjournaal, die druk bezig was om diverse opnamen te maken van de TT-races. Op de tweede foto zie je de zijspancombinatie van de Zwitsers Edgar Strubb en bakkenist Mick Woollet, die uiteindelijk als 4e over de streep zouden komen. Op de derde foto zie je een overleg tussen de aangevers en helpers van de Duitse BMW-zijspancombinatie Helmut Fath en Alfred Wolgemuth. (Fath en Wolgemuth zouden als 3e over de finish komen…met slechts een halve seconde voorsprong op voornoemde Strubb en Wollet) De vierde foto laat de winnaars van de zijspanrace zien. Links staat Hilmar Cecco (de bakkenist) en rechts rijder Florian Camathias. Het krantenknipsel rechts laat zien dat er na afloop van de TT races nog genoeg te doen was in de stad.

    
Hieronder links zie je een foto van een water tappunt/wasplaats in de pits…voor vers water, opfrissen, handen wassen enzovoort. Op de tweede foto een foto van de Brink, inclusief hun fraaie TT Feestverlichting. In het krantenartikeltje met karikatuur daarnaast, zie je dat Willem Breeman op 24 februari 1959 was overleden. Breeman stond in de beginjaren bekend als “de Beul van Assen”, later werd dat gewoon “Ome Willem”; hij keurde altijd streng (doch rechtvaardig) alle deelnemende motoren. In het kranten-artikel kun je lezen dat Breeman samen met Maarten Flinterman, destijds in 1925 het parcours van de eerste TT hadden verkend. Een leuk verhaaltje. Geheel rechts zie je het Verkeersplein op de kop van de Vaart in 1959. We plaatsen deze foto vooral omdat je op de achtergrond (nog steeds) die mooie TT zuil ziet. (Op het verkeersplein zien we trouwens een Volkswagen busje staan van cafetaria La Venezia…zou dat hun mobiele “patatwagen” zijn geweest?)

 
Hieronder zie je ook nog een paar foto’s van Piet Nortier. 1959 was het laatste jaar dat de fameuze omroeper de Asser TT races becommentarieerde; na 31 jaar was het gedaan. Links Piet op 32 jarige leeftijd in 1933. Op de tweede foto zie je hem zelfs nog staan in z’n befaamde “Duiventil”. Op de derde foto van links is heer Nortier in gesprek met een buitenlandse journalist en op de 4e foto zie je een mooie schets, waarop Piet z’n nek uit (z’n duiventil) steekt! De vijfde foto is er dus eentje van het laatste jaar dat hij de baanspeaker was in Assen. Rechts nog een leuk kranten-artikeltje over Nortier. Veel meer info over Piet Nortier en ook de unieke audio van de 2 reportage’s met Asser TT race geluiden, (deze LP’s zijn kwamen uit in 1967 en 1969) kun je vinden op deze rechtstreekse link: Pagina over Piet Nortier .

 

Hieronder links zie je Carlo Ubbiali op 1 en Gary Hocking op 2 tijdens de start van de 125cc. Ubbiali zou winnen en Gary Hocking werd tweede. Op de tweede foto zie je de 2 MV Agusta rijders John Surtees (rechts) en Gary Hocking. Ze werden respectievelijk 1 en 2 in die 350cc race. Op de derde foto zie een fragment uit de 350cc klasse, met voorop John Hempleman en daarachter Paddy Driver. Driver werd vijfde en Hempleman zesde. Geheel rechts zie je de 350cc rijders in de Strubbenbocht.

   
Hieronder links zie je dat Bob Brown op 5 en Dicky Dale op 4 nog eventjes in gesprek zijn tijdens de training. Brown zou uiteindelijk tweede worden en Dale zesde in de 500cc klasse. Op de tweede foto zie je het MV Agusta 500cc fabrieksteam, bestaande uit Remo Venturi op 2 en John Surtees. Surtees kwam te vallen en zodoende kwam Venturi als winnaar uit de 500cc bus. Op de derde foto zie je dat John Surtees gewond werd afgevoerd, na die crash in de 500 cc klasse. Hij hing tussen z’n vader (links) en een baan-commissaris in. Op de vierde foto zie je met startnummer 1 Florian Camathias en bakkenist Roland Föll, maar Pip Harris en bakkenist Ray Campbell met nr. 10 zou na het stilvallen van Camathias/Föll in de allerlaatste ronde, de zijspanrace uiteindelijk weten te winnen. Rechts een artikeltje over het nogal “dure” broodje biefstuk…

    

Hieronder links een  foto van het muziekkorps “Glorieux” uit Den Bosch, dat nog even rond marcheerde voordat de TT races zouden beginnen. Op de tweede foto zie je de schrikwekkende rookwolken, die tijdens de TT races van 1960 waren te zien. Zo’n 40 hectare heide stond in de brand! In de wetenschap dat een heel leger blussers in actie was gekomen, bleef het duizendkoppige publiek gewoon rustig op z’n plaats…waar het overigens al heet genoeg was. Op de derde foto van links zie je dat enkele TT bezoekers mee hielpen om te brand uit te slaan…  Geheel rechts zie je het aanbrengen van de feestverlichting in 1960 t.b.v de TT week in de Rolderstraat, waarbij de voorzitter van de winkeliersvereniging, de heer Bertus van der Tuuk, toekeek of alles wel helemaal goed ging. 

   

Op de linker foto is de 125cc klasse zojuist van start gegaan. Op de tweede foto zie je Ernst Degner op z’n MZ met nr. 2 nog vooraan liggen, hij kwam even later ten val. Op de derde foto zie je een achterhoede-gevecht in die 125cc klasse, met op 14 Hideo Oisuki, 15 Yoshikazu Sunako, 16 Fumio Ito, 30 Vittorio Zito en op 20 Francisco Gonzalez.
(Sunako zou 9e worden, Ito werd 10e, Gonzalez werd 11e en Zito 15e. Oisuki viel uit) Op de vierde foto zie je de latere winnaar Tom Phillis op Honda, met startnummer 26. Mike Hailwood, ook op Honda, ligt nog vlak achter hem, maar ook Hailwood stuiterde later van z’n motorfiets. Op de vijfde foto zie je dat de benzine van de Honda-coureurs Tom Phillis en Jim Redman (die als tweede over de streep kwam) nog even werd gecontroleerd na de race. Geheel rechts Jan Huberts, ook op Honda, die op een ronde achterstand 8e werd.

   
Hieronder links zie je een aantal motoren uit dat in die jaren toonaangevende Honda-team. Op de tweede foto zie je een aantal Yamaha’s en Honda’s onderweg naar de motorkeuring op het Veemarkt-terrein. Direct vooraan zie je de Suzuki van Michio Ichino. Suzuki deed dat jaar voor het eerst mee aan de TT van Assen. Ichino zou trouwens op de veertiende plaats eindigen met één ronde achterstand… Op de derde foto zie je dat Gary Hocking op 6 en Bob McIntyre op 3 elkaar geen meter toegaven in de 350cc klasse. Hocking kwam met een voorsprong van ruim 2 seconden op Mc Intyre over de finish. Op de vierde foto zie je een fragment uit de zijspanklasse.  Edgar Strub en z’n bakkenist Kurt Huber op 2 werden 2e in de zijspanklasse. Chris Vincent met John Thornton op 13 werden 9e. Max Deubel met bakkenist Emil Hörner zouden in die zijpanklasse trouwens de eerste plaats behalen. Rechts zie je dat Mike Hailwood vaak nogal plat door de bocht ging en dat is op de vijfde foto nog goed te zien aan z’n schoeisel…

   
Hieronder links een foto van het druk bezette rennerskwartier en dito Veenslang. Op de tweede foto zie je het zoontje van motorcoureur Willy van Gent, de zesjarige Josje van Gent, op zijn mini-uitvoering van een motorfiets tijdens de TT. Op de derde foto van links zit het massale TT publiek al weer reikhalzend uit te kijken wie er als eerste voorbij start en finish zal daveren. Op de vierde foto zie je de motoren reeds voorbij razen. Op de rechter foto zijn mensen even aan het bijkomen van de races; of zouden ze nog “half lam” zijn geweest van het stappen, de avond daarvoor, in de stad?

  

Vanaf het hoofdstation brachten bussen het publiek van en naar de TT baan. Op de tweede foto is de 50cc klasse zojuist van start gegaan. Ernst Degner zou de 50cc race winnen, maar onze eigen Jan Huberts werd op slechts 8 seconden heel knap tweede.(Hans Georg Anscheidt werd derde) Op de derde foto zie je een uitbundige Huberts na z’n magistrale race. De vierde foto laat zien dat winnaar Ernst Degner tijdens de huldiging, nog even sportief z’n erekrans om de nek van Jan had gehangen.

 
Linksonder zie je dat Taveri en Redman, in de 125cc klasse, simpelweg Avery en Malina binnendoor verschalkten. Op de tweede foto zie je Jim Redman op 2 en McIntyre op 1 aan kop van de 350cc. Op de achtergrond Stastny en Hailwood. De derde foto is er eentje uit de achterhoede van de 500cc klasse, je ziet hier Ladi Richter op 21, Karl Recktenwald op 31 en Rudolf Gläser op 30. Mike Hailwood werd overigens de winnaar van deze 500cc race. Op de vierde foto zijn ze druk bezig om het zijspan nog in orde te krijgen voor de aanstaande start; wij vermoeden dat dit niet is gelukt, want op de rechter foto, tijdens de aanloop van de zijspanklasse start, zien we nummer 8 niet in beeld…

 
Op de foto hieronder links kun je lezen dat Mike Hailwood 100 pond per motor vooruit betaald wilde hebben, aangezien het niet goedkoop zou zijn om naar Nederland te komen. Hij kwam na betaling uiteraard wel opdagen en op de tweede foto zie je hem (op nummer 5) links onder nog net staan. Op de derde foto zie je de start van de 500 cc klasse met Mike Hailwood geheel rechts én hij won vervolgens de 500cc klasse. Rechts een paar achterblijvers in de 500cc klasse, op 25 Jack Ahearn en op 11 Tony Godfrey. Maar deze foto is natuurlijk extra leuk door het toilet-gebouw op de achtergrond.

  

Een staanplaats/kaartje kostte 5,50 gulden! (€ 2,50) Op de tweede foto van links zie je (vlnr) Jim Redman, Luigi Taveri en Kunimitsi Takahashi, die alledrie deel zouden nemen aan de 125cc klasse, gebroederlijk naast elkaar staan. Redman zou in die klasse komen te vallen en brak z’n sleutelbeen. De derde foto is de inschrijving van Redman voor de Asser TT races in 1963. (Jim Redman zou de 250 en 350cc race winnen!) Op de vierde foto zie je Cas jr. die voor z’n vader Cas Swart wat gereedschap aan het uitzoeken was; met redelijk succes, want pa Swart zou uiteindelijk de 6e plaats behalen in de 250cc klasse. Op de vijfde foto zie je de winnaar van de 500cc klasse, John Hartle, met achter hem z’n teamgenoot Phil Read die een knappe tweede plaats wist te behalen. Beide coureurs bereden een Duke-Gilera. Helemaal vooraan staat oud coureur en nieuwe teammanager, good old Geoff Duke. Alle Nederlanders vielen trouwens uit in die 500 cc race. Rechts zie je het Honda fabrieks-team aan het werk.

   
Op de foto linksonder is de 50cc race zojuist van start gegaan. Op de tweede foto zie je een aantal rijders van die 50cc klasse in de bocht! Het gaat om Hugh Anderson op 2, Mitsuo Itoh op 6, Michio Ichino op 4 en Ernst Degner op 1. De fotograaf zit er weer behoorlijk dicht op. Op de derde foto zie je Ernst Degner op kop liggen en hij zou die koppositie ook niet meer afstaan en werd winnaar! Cees van Dongen werd 8e. Op de vierde foto zie je Max Deubel en Emil Hörner, ze wonnen met overmacht de zijspanrace. En een fraaie foto van deze beide heren in de pits zie je geheel rechts.

 

Linksonder zie je een militair, die druk bezig is met een aantal tijdelijke telefoonverbindingen rondom het circuit. Op de tweede foto zie je dat het schildersgilde de startplaatsen nog even moesten markeren. Op de derde foto zie je het tankstation in de pits. Op de vierde foto zie je dat “gentleman” Jim Redman uit Rhodesië (tegenwoordig Zimbabwe), in 1964 iets unieks had gepresteerd, hij werd op één dag winnaar van zowel de 125cc klasse, de 250cc klasse én de 350cc klasse. Inderdaad “the best ever”! Op de rechter foto zie je in het midden Jim Redman en links zie je Phil Read, die overigens fraai 2e werd in zowel de 125cc als de 250cc klasse.

   
Linksonder een stukje pits waarop een Engelse zijspancombinatie, met aanhang, hun intrek hadden genomen. Op de tweede foto zie je Hans Georg Ancheidt op 8 en Cees van Dongen tijdens de 50cc race. Op de derde foto zie je Mike Hailwood op z’n MV Agusta en hij werd (met overmacht…ruim anderhalve minuut voorsprong op de nummer 2!) winnaar in de 500cc klasse. Op de vierde foto kun je bijna zien dat de monteurs er wel genoeg van hadden; de races waren bijna voorbij…inpakken en wegwezen denken ze waarschijnlijk, snel richting huis. En rechts zie je, dat als je Assen dan weer verliet, je ook nog even “tot ziens” werd toegewenst.

   
Hieronder links de bijna start van de zijspanklasse. Op de 2e foto zie je het monteurs-team van Suzuki. Op de derde foto zie je de Beverol medewerkers bovenop hun bus zitten, om de races beter te kunnen volgen. Rechts waren de monteurs van Yamaha nog druk bezig om de motoren goed af te stellen.

  
Linksonder zie je redelijk veel publiek. De races waren afgelopen en sommigen liepen weer naar hun geparkeerde auto, motor of fiets en anderen stapten in de bussen, die alweer klaarstonden, om weer terug gebracht te worden naar het trein- en busstation. Maar het café gedeelte was ook nog geopend…. Op de tweede foto zie je dat de verkoopkraam van fris en bier schijnbaar goede zaken had gedaan. Op de derde foto zie je het TT Toilet-Gebouw, dus als de nood iets te hoog was… Rechts werd er een glas water verkocht voor soms wel 1 gulden, het was nogal behoorlijk warm en daar werd destijds dan weer behoorlijk “misbruik” van gemaakt!

 
Hieronder nog diverse sfeer-plaatjes uit dit “kleurrijke foto-jaar”. Vlnr: Onderweg naar de baan, een paar foto’s van de mensen op de tribune’s, ook nog een alleszeggende foto van achter de dijk en op de laatste foto zie je de Oranjeboom uitgifte tent, waar je naar hartelust je biertje kon bestellen.

   

Linksonder een mooi kijkje op de aanvoer-route van de motoren uit de pits, richting de start en in de verte zie je ook nog een stukje van het tijdwaarnemershuisje. Op de tweede foto staat Stan Nightingale bij z’n brandende Triumph zijspancombinatie; het span raakte tijdens de training in brand. Op de derde foto is Stan heel druk bezig om de schade aan z’n zijspan te repareren. Hij zou nog wel starten, maar kreeg wederom pech…. Rechts zie je Raymond Bogaert (31) en Casper Swart (34) zwaar in gevecht tijdens die zelfde 250cc race. Beide rijders kwamen overigens niet aan de finish. Phil Read zou winnaar worden van de 250cc race.

 
Links onder: En dan werd je ’s nachts wakker omdat je dacht dat het begon te regenen. Stond er een dronken Duitser naast je over het gaas te plassen. Op de tweede foto zie je de monteurs van het Yamaha fabrieksteam, nog druk in de weer met de 50cc motoren van de coureurs Mitsuo Itoh en Michio Ichino. Itoh zou vierde worden en Ichino viel uit. Van wie het zijspan is op foto 3 weten we niet, we vonden het gewoon een mooi plaatje. Op de foto rechts zie je de Nieuw Zeelander Ginger Molloy op z’n 250 cc Bultaco, die trots zijn 15 dagen oude dochter even showde voor de camera. Hij zou de volgende dag 9e worden in de 250cc klasse.

   
Hieronder links een paar fotootjes van de de leden van de TT-commissie. In 1964 won Jim Redman 3 keer de eerste prijs tijdens de Asser TT. In 1965 won “gentleman” Jim wederom de 350cc en werd hij tweede, na Phil Read, in de 250cc klasse. Op de tweede foto van links zie je de trofee die Jim Redman dat jaar kreeg, als winnaar van de 350cc klasse. In 2012 is die trofee op een veiling verkocht voor ruim 2000 euro… Op de derde foto zie je Jim Redman zelf. Op de vierde foto de beker die Redman overhandigd kreeg voor z’n tweede plaats in de 250cc klasse. Rechts nog een foto van paard(en) en wagen met pakjes stro, met daar bovenop nog behoorlijk veel mensen. De races konden beter worden bekeken, maar best nog gevaarlijk op zo’n rijdende wiebelende kar…


Hieronder zie je het eerbetoon, dat Hendrik Clewits op 26 juni 1965 voor Rieks Mulder schreef, ter gelegenheid van z’n 40 jarig TT-penningmeesterschap. Uiteindelijk zou Rieks Mulder zelfs 50 jaar de TT-penningmeester zijn (1925-1975) en daarna, tot zijn overlijden op 10 november 1986, gewoon bestuurslid van de Stichting Circuit van Drenthe zijn. Dus in totaal maar liefst 61 jaar bestuurslid van de TT! (Daarmee verbeterde Mulder overigens het record van Edo Bergsma die 60 jaar bestuurslid van de ANWB was geweest)


Voor de geïnteresseerden plaatsen wij nog enkele feest- en jubilea foto’s uit dit jaar. Destijds werden de TT gerelateerde bijeenkomsten overigens bijna steevast in het café-restaurant- en zalencentrum Bellevue aan de Dr. Nassaulaan 30 te Assen gehouden, waarvan wij hieronder in het midden dan ook een fotootje hebben geplaatst. Op de foto links zie je, vanwege een feestavond, vlnr: H. Clewits, H. Mulder en een ons onbekende meneer. De tweede foto is gemaakt tijdens een ander feestje naar wij menen…vlnr: N. van Loozenoord, administrateur Jan Weggemans en penningmeester Rieks Mulder. De vierde en vijfde foto zijn genomen tijdens de receptie ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de TT. Op de vierde foto zie je vlnr: H. Clewits, H. Mulder en KNMV voorzitter Dr. N. Rodenburg. Op de vijfde foto zie je vlnr: penningmeester H. Mulder, N. Rodenburg (KNMV voorzitter), Geert Timmer, N. van Loozenoord, H. Wijnbergen, het hoofd van het Rode Kruis de heer De Vos en administrateur Jan Weggemans.