Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.

   

Linksonder zie je Isao Morishita en achter hem Jan de Vries op weg naar de start van de 50cc race. Op de tweede foto nog een paar 50cc rijders, namelijk Ralph Bryans en Luigi Taveri (op 2). Ook de Jamathi van Martin Mijwaart, de motor met nr. 17 is nog te zien. Op de derde foto zie je op 1 Ralph Bryans, op 4 Hans Anscheidt, op 7 Yoshimi Katayama en op 10 Isao Morishita.  Taveri won de 50cc race en Bryans werd tweede. Mijwaart werd negende, Jan de Vries kwam niet aan de finish. Op de vierde foto zie je een foto van de training van de 125cc klasse, je ziet Cees van Dongen op 30, Han Leenheer op 31 en Jan Kostwinder op 32. Op de vierde foto zie je Mike Hailwood in aktie, hij werd winnaar van de 250cc klasse! (ook van de 350 cc klasse trouwens, maar Mike dook tijdens de 500cc race door een schakelfout in de strobalen)

 
Hieronder links een schitterende foto van de bijna start van de 350cc klasse, waar trouwens geen enkele Nederlander aan mee deed. Op de tweede foto zie je een fragment uit de 500cc race, het werd uiteindelijk een spannend gevecht tussen Agostini en Redman. Op de derde foto zie je Mike Hailwood teruglopen naar de pits. Hailwood had een slechte start, worstelde zich toch nog snel naar voren, maar schakelde in de Strubben per ongeluk naar de eerste versnelling, waardoor zijn race in de strobalen eindigde… Rechts winnaar Jim Redman, samen met Giacomo Agostini in de erekrans.

 
Gelukkig vonden we ook nog een aantal fotootjes van de TT kermis. Links zie je de opbouw van de diverse attracties. Op de voorgrond zijn de contouren van de achtbaan al duidelijk zichtbaar. Op de tweede foto zie je de ingang van de TT kermis op het Veemarktterrein aan de Van Riebeeckstraat. Op de derde foto zie je de nougat-kraam van Kallenkoot en links is ook de poffertjeskraam van Albers nog te zien. Op de vierde foto zie je dat Ralph Bryans, Mike Hailwood en Luigi Taveri even met z’n drietjes een dolletje maakten op een zijspan. Rechts zie je een reünie van een paar TT coureurs van het eerste uur. We herkennen zelfs een paar TT commissie-leden, namelijk A: voorzitter Hendrik Clewits, B: secretaris Nuy Loozenoord en C: penningmeester Rieks Mulder. Van niet iedereen kennen we de namen, maar D is Han van Kooten, E: kamprechter Ben Majoor, F: Jaap de Wit, G: Bertus van Hamersveld, H: W. vd Veen, J: F. van Rumpt, K: B. van Riemersma, L: Gerard Dieters, M: Jac. Schot, N: D. Romein en P is Ben Malta.

 

Hieronder links zie je rijder Yoshimi Katayama (links), die samen met z’n monteur z’n Suzuki nog even goed aan het afstellen was. Op de tweede foto zie je de start van de 50cc klasse. Enkele namen zijn ons bekend, op 22 Aalt Toersen, op 1. Hans-Georg Anscheidt, op 21 Jan de Vries, op 4 Yoshimi Katayama, op 6 Angel Nieto, op 2 Stuart Graham, op 27 Jos Schurgers, op 16 Jean-Louis Pasquier, op 19 Paul Lodewijkx, op 17 Barry Smith, op 25 Pierre Kemperman, op 24 Jan Bruins en op 12 Horst Siedl. Op de derde foto zie je een aantal Duitse supporters van Hans-Georg Anscheidt. Ze dragen allemaal een TT Assen trui. Maar de voorbij racende en latere winnaar van de 50cc race Katayama deed ze niet juichen… Op de vierde foto zie je de winnaar Yoshimi Katayama met de erekrans. De foto rechts laat een aantal coureurs zien, die bezig waren met de training van de 125cc klasse.

    
Linksonder zie je dat Bill Ivy voorligt op Yoshimi Katayama in die spannende 125cc race. Bill werd uiteindelijk 2e en Yoshimi kwam als 4e over de finish. Op de tweede foto zie je de grote winnaar van die 125cc race, namelijk Phil Read. De derde foto laat een wandelende Giacomo Agostini zien, die zojuist terug komt van de motorkeuring. Op de vierde foto zie je dat het soms ook wel eens regent tijdens de TT. Op de vijfde foto zie je de zojuist van start gegane zijspanklasse, met op de vijfde plaats een bermtoerist. Geheel rechts de winnaars van die zijspanklasse, Klaus Enders en bakkenist Ralf Engelhardt.

    
Hieronder links zie je dat Mike Hailwood met z’n 250cc Honda nog even oefent voor de lopende start. Op de tweede foto links zie je de start van die 250cc klasse, met Mike Hailwood op 1 en de later met pech uitvallende Louis van Rijswijk met 34. Hailwood won en Ruud Breedt werd de beste Nederlander met een elfde plaats op 2 ronden achterstand. Op de derde foto zie je Agostini en Hailwood, vlak voor de start van de 500cc klasse. Heinz Rosner zie je tussen hun in en Fred Stevens zie je nog net achter Agostini staan. Uiteindelijk zou Mike Hailwood ook die 500cc race winnen! Giacomo Agostini werd tweede en beide heren hadden maar liefst een ronde voorsprong op Peter Williams, die als derde over de finish kwam! Op de vierde foto zie je Hailwood en Agostini even samen in de mooie overwinnings-krans; Links zie je Bert Oosterhuis. Bert werd met een achtiende plaats en zelfs op 2 ronden achterstand, de beste Nederlander. Mike “the bike” deed het huzarenstukje van Jim Redman in 1964 nog eens dunnetjes over, want hij won tevens de 250cc klasse én de 350cc klasse! Op de vijfde foto zie je Hailwood’s trofee, die hij kreeg voor z’n overwinning in de 500cc klasse. Rechts zie je de gigantisch mooie erelijst van Mike Hailwood. Zoals je kunt zien, was Hailwood maar liefst 9x wereldkampioen. Hij behaalde in totaal 76 GP zeges. Ook won hij in 1978 het TT F1 kampioenschap. (nota bene 10 jaar nadat hij gestopt was) Hij overleed in 1981 op 40 jarige leeftijd na een auto ongeluk.

    

 Op de foto links zie je Giacomo Agostini even kletsen met een aspirant motorcoureur. Op de tweede foto zie je het inschrijf-formulier voor Giacomo Agostini om dat jaar deel te mogen nemen aan de 350cc en 500 cc van de TT te Assen. De derde foto laat de zojuist gestarte 350cc klasse zien. Op de vierde foto zie je “Ago” rijden en…hij werd winnaar van zowel de 350cc als de 500cc klasse! Cas Swart werd 16e in de 350cc race. Op de vijfde foto was Giacomo Agostini zojuist gehuldigd als winnaar van de 500cc klasse; onze Theo Louwes stond er trots naast, want hij was met z’n tiende plaats de beste Nederlander geworden in die 500cc klasse. Rechts een foto van de start van de zijspanklasse. Johann Attenberger en bakkenist Josef Schillinger, met startnummer 6, zouden hun eerste grand prix overwinning behalen. Een week later zouden beide mannen verongelukken op het Francorchamps circuit… (Met startnummer 2 zie je Fath-Kalauch, op 4 Auerbacher-Hahn, op 1 Enders-Engelhardt, op 12 Harris-Thorton, op 13 Wakefield-Milton, op 3 Schauzu-Schneider, op 8 Kölle-Schmidt, op 5 Butsche-Huber, op 11 Boddice-Loach, op 7 Luthringshauser-Hughes, op 17 de gebroeders Castella en op 18 Oosterlo-Hermans)

 
Op de foto hier linksonder zie je dat Henk Tappel sr. (links) en Willem Breeman (rechts) de 50cc motoren van coureurs Rudolf Kunz met startnummer 3 en Janko Florijan Stefede met nummer 5 aan het keuren waren. Op de tweede foto zie je Aalt Toersen op de 50cc Jamathi motor zitten, staande in het midden Paul Lodewijkx en de zittende man links is Martin Mijwaart. Op de derde foto zie je de bijna start van de 50cc klasse, met Paul Lodewijkx op 20. Op de vierde foto zie je dat ze zijn gestart, met op 8 George Ashton, op 4 Barry Smith, op 30 Henk Mos, op 18 Jan Bruins en op 3 Rudolf Kunz. Rechts zie je dat Paul Lodewijkx nog achter Hans Georg Anscheidt zit.   


Maar Lodewijkx zou winnen en hieronder links zie je dat hij
(door Ben Majoor) werd afgevlagd als de grote winnaar van de 50cc klasse! (Hans Georg Anscheidt werd tweede en Aalt Toersen kwam als derde over de finish) Op de tweede foto staat Anscheidt als tweede naast Lodewijkx. De derde foto laat een leuke compilatie van de grote winnaar Paul Lodewijkx zien. Rechts nog een fraaie foto van Siegfried Schauzu en Horst Schneider in hun zijspan, bezig met de training.

    
Op de foto hieronder links zie je dat het nogal regende tijdens de training van de 250cc klasse. Op de tweede foto zie je een soortement souvenir-poster van het 125 cc startveld.
(met o.a Bill Ivy met startnummer 1 en Phil Read met nummer 2) Op de derde foto zie je de winnaar van de 125cc race, namelijk Phil Read. Naast Read zie je onze eigen Jan Huberts en z’n zoontje! Jan werd heel knap derde. Op de vierde foto zie je de 50cc klasse coureur Hans Georg Anscheidt even in gesprek met een cola drinkende Phil Read. Op de foto rechts zie je de zojuist gehuldigde Bill Ivy, hij was uitgevallen in de 125cc race, maar werd wel fraai eerste in de 250cc klasse. Cees van Dongen werd elfde op 1 ronde achterstand. 

 
Hieronder links kun je goed zien dat je je op de eerste rang bevond als je op een TT camping stond! Maar, zoals je op de tweede foto ziet, had je ook een uitstekend plekje als je boven op één van de vele mobiele toiletgebouwtjes zat… Op de derde foto zie je een aantal KNMV officials zittend op strobalen tijdens de TT-races. Vlnr: Grieto Halsema, niet bekend, Ben. J. Majoor en Huib G. Pellikaan van de Centrale Sportcommissie der KNMV, official Cees van den Goorbergh en niet bekend. Op de vierde foto zie je enkele richtingsborden aan de Collardslaan. Op de achtergrond panden aan de Markt en rechts stonden reeds vele motoren geparkeerd. Op de foto rechts zijn Georg Auerbacher, Hermann Hahn en enkele omstanders druk bezig om hun zijspancombinatie in het busje te krijgen. Ze waren vierde geworden die dag en gingen weer naar huis.

 

Hieronder links zie je enig gesleutel bij de pits, tijdens de training van de 50cc, met links Eugenio Lazzarini, midden Wolfgang Reinhardt en rechts Herbert Denzler. Op de tweede foto zie je Aalt Toersen (21) en Jan de Vries (22), die onderweg zijn naar de start van die 50cc race. Op de derde foto zie je de start van die 50cc klasse en Angel Nieto zou eerste worden, maar de Nederlanders deden het ook goed, op de vierde foto werd Jan de Vries zojuist afgevlagd als tweede. De derde plaats was voor Aalt Toersen, Paul Lodewijkx werd vierde en Jos Schurgers zesde. Op de foto rechts zie je de 125 cc in actie! Vlnr: Kent Andersson, Dieter Braun, Cees van Dongen en Dave Simmonds. Laatstgenoemde zou de race winnen en Lous van Rijswijk jr. werd op één ronde achterstand tiende. 

 
Op de foto links zie je Dave Simmonds net afgevlagd worden als winnaar van die 125cc race. De tweede foto laat een leuke foto zien van een paar agenten, die salueren tijdens het spelen van het Italiaanse volkslied. Renzo Pasolini had de 250cc race zojuist gewonnen. Op de derde foto zien we dat er nog druk werd gesleuteld aan de 250cc Yamaha van Louis van Rijswijk; hij werd uiteindelijk 14e op een ronde achterstand. Op de vierde foto zien we Bill Ivy op z’n 350cc Jawa. Ivy zou trouwens tweede worden. Rechts zien we Theo Louwes in de pits met z’n 500cc Norton. Theo viel in de race uit door technische problemen.

    
Op de foto hieronder links zie je dat er nog druk werd gesleuteld aan de MV’s van Giacomo Agostini. En met succes, want op de tweede foto werd Agostini afgevlagd als winnaar van de 350cc klasse. Op de derde foto is Agostini onderweg naar de huldiging, met in z’n kielzog Jan Kostwinner, die op een ronde achterstand de beste Nederlander was geworden. Op de vierde foto zie je een paar fotografen even in het gras liggen…de race zal wel niet zo interessant zijn geweest denken wij…. Geheel rechts zie je de voor- en achterkant van de 6e prijs medaille die de Zwitser Gyula (Jules) Marsovszky had gewonnen in de 500cc klasse.

   
Hieronder zie je dat de Cadillac Fleetwood tijdens de TT-nacht ook nog in actie moest komen. Op de tweede foto zie je dat het publiek zich ’s morgens massaal, over een loopbrug, naar de baan begeeft. Op de derde foto zie je dat er nog vrij veel publiek hun roes uit lagen te slapen. Rechts zie je dat de politie even lekker in het gras zit, lekker leunend tegen een paar strobalen.

  

Hieronder zie je een paar foto’s van zowel de voor- als achterkant van de tribune. Op de derde foto zie je het Tijdwaarnemershuis, met bovenop het dak de mensen die de stand van de wedstrijd bij hielden. Binnen zaten o.a bestuursleden, baancommissarissen en overige juryleden die keken of alles naar wens ging. Rechts een kijkje boven op het dak van dat tijdwaarnemershuis.

 
Hieronder links twee fraaie luchtfoto’s uit de zestiger jaren, waarop best veel is te zien. In het midden en ook op de rechter foto zie je dat de rijders zich aan het opstellen zijn voor de start van hun race. 

 
Hieronder ook nog een paar fotootjes van Hotel de Moriaan (van Tjabel Bies) aan de Torenlaan 24, tussen 1951 en 1979 het onderkomen van het TT- bureau in Assen. De eerste foto is er eentje uit 1952. Op de foto rechts zie je de dames, die op de eerste etage, de posters voor de aanstaande TT van 27 juni 1964 aan het sorteren waren. Geheel rechts zit Kiki Weggemans-Mulder, de echtgenote van Jan Weggemans. (de namen van de andere dames zijn ons niet bekend)

 
Hieronder links zie je voornoemde Jan Weggemans, Jan was van 1951 tot 1976 directeur van het TT-bureau en na het vieren van zijn 25-jarig dienstjubileum (ná de TT van dat jaar), nam Weggemans wegens toenemende gezondheidsklachten afscheid als directeur. Wel maakte Jan Weggemans van 1977 tot 1981 nog deel uit van het bestuur van de Stichting Circuit van Drenthe. Jan Weggemans (geboren in Zweeloo op 3 november 1917) overleed op zondagavond 5 mei 2002 op 84-jarige leeftijd. Op de tweede en derde afbeelding kun je nog wat bijzonderheden en een leuk interview met heer Weggemans lezen, een terugblik op de 25 jaar dat hij directeur was van het TT bureau. Rechts nog een grappige karikatuur van Weggemans, die een verstokt roker schijnt te zijn geweest…

   
Hieronder links zie nog een fotootje van Jan Weggemans achter z’n bureau. (Een foto uit 1964 trouwens) Op de tweede van 1 april 1976, zie je dat Jan en Kiki Weggemans hartelijk worden gefeliciteerd door burgemeester Gerrit Grolleman, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Stichting Circuit van Drenthe. (Grolleman was burgemeester van Assen van 1968 t/m 1976) Op de derde foto zie je de als receptieruimte ingerichte eetzaal van Hotel De Moriaan, met vlnr: Egbert Braakman, Jan Weggemans, Jaap Geerts Sr. (vader van ex kroegbaas en ex zijspancoureur Jaap Geerts), Jan de Gries, Henny Braakman en Mieke Bremer. (Jaap Sr., Mieke en Henny waren vrijwilligers tijdens de TT-week in het TT Bureau) Op de foto rechts zie je Egbert Braakman in gesprek met de Franse sport-journalist Jacques Bussillet. (van het Franse sportblad Moto Journal) In september 1979 verhuisde het TT-bureau naar de Trianthahal bij de kunstijsbaan Drenthe. De TT-organisatie kon aan de Torenlaan niet meer uit de voeten omdat het hotel in 1977 een andere bestemming zou krijgen en er in de TT week op de begane grond geen ontvangstruimte meer beschikbaar was. Bovendien kampte de organisatie aan de Torenlaan met een tekort aan parkeerruimte. Jan de Gries trad in dienst als administrateur en Egbert Braakman (reeds in dienst vanaf 15-11-1970) werd chef de bureau en wedstrijdsecretaris. Braakman zou trouwens nog tot z’n pensioen in 2006 fungeren als sport coördinator. Vanaf december 1997 kreeg het TT-bureau permanent onderdak op het circuit zelf. Meer over Egbert Braakman is verder naar onderen nog te vinden.

 
En uiteraard ook nog even aandacht voor die ouderwets mooie TT bogen, die tot in de jaren zeventig de inkomende wegen van Assen tijdens de TT week sierden…we vonden er nog een paar fotootjes van…links zie je een TT boog uit het jaar 1964 (met op de achtergrond de oude Witterbrug), de tweede foto is ’s avonds genomen en stamt uit 1955. Deze TT boog zag je als je over de Groningerstraat-brug richting centrum reed. De derde foto is bijna vanaf die zelfde plek genomen, maar dan 21 jaar later in 1976. Rechts nog een TT boog uit 1970 aan de Vaart ZZ. Het VW busje stond wel aardig gevaarlijk over de streep trouwens… Na ruim dertig jaar afwezig te zijn geweest, worden er vanaf 2010 weer “simpele” TT bogen geplaatst en dan alleen nog aan de 3 invalswegen, te weten Assen Noord, Assen en Assen Zuid. Zo worden de bezoekers van Assen toch nog weer een beetje verwelkomt voor de TT races en het bijbehorende TT Festival.

 
En dan had je nog die “heftige, woelige en rumoerige” TT nachten in de periode 1967 t/m 1971!
We hebben een aantal krantenberichten en foto’s voor je verzameld… 


Hieronder dus een aantal foto’s uit die heftige TT nachten. Van een onbekende auteur vonden we zelfs nog een fraai stukje TT poëzie uit 1971…ook zie je de uiteindelijke balans….met in totaal maar liefst 253 arrestaties!

 


Hieronder links, in mei 1971 was er nog niets aan de hand, maar een dikke maand later, tijdens de TT nacht, waren de grote ruiten van Zandbergen aan de Gedempte Singel het doelwit van relschoppers. In totaliteit werden er maar liefst 104 (!) ruiten stuk gegooid. De Winschoter Glashandel…tegenwoordig de Asser Verf- en Glashandel…was zo’n beetje 5 dagen dag en nacht bezig om al die kapotte ruiten te vervangen…de totale schade was destijds bijna 60 duizend gulden… (De 2 rechter foto’s had oud Winschoter Glashandel directeur Dirk Geertsema gelukkig nog op z’n oude kantoortje hangen)

   

Op de foto links zie je de deelnemerslijst van de 50cc klasse. Op de tweede foto zie je een fragment uit die 50cc race met op 1 Angel Nieto, op 18 Jan de Vries en op 2 Salvador Canellas. Zo zag het podium er later ook uit. Op de derde foto vloog er een ons onbekende 50cc coureur uit de bocht… Op de vierde foto zie je de start van de 125cc klasse. De rijder met de witte helm is Jarno Saarinen op Puch en daarnaast, in het midden, zie je Cees van Dongen op Yamaha. Op de foto rechts zie je 3 rijders de Strubben tribune voorbij racen. Op 30 Wil Hartog, op 23 László Szabó en op 11 Dieter Braun. Braun zou de 125cc race winnen, Dave Simmons werd tweede op ruim een minuut en Szabó werd derde. Hartog was met pech uitgevallen.

    
Hieronder zie je Phil Read, vlak voor de start van de 250cc race. Ferry Brouwer en z’n vader Cees staan ook nog goed in beeld. Op de tweede foto zie je Read in actie met z’n inhaalrace (hij kwam bij de start namelijk als laatste weg) en op de derde foto krijgt hij van Ferry Brouwer te zien, dat hij 9 seconden achter de coureur voor hem ligt en 45 seconden achter de leider van de race. Phil Read kwam uiteindelijk net te kort en werd tweede op 3 seconden. Jarno Saarinen behaalde overigens zijn eerste podium, met een derde plaats. Op de vierde foto zie je de zojuist gehuldigde Rodney Gould met naast hem Cees van Dongen. Cees werd met een 6e plaats namelijk de beste Nederlander. Rechts zie je Rodney Gould met z’n winnaars trofee.

 
Hieronder links zie je de start van de 350cc klasse, met op de eerste startrij vlnr Kent Anderson, Phil Read, Kel Carruthers en Giacomo Agostini. Op de tweede foto, zie je Renzo Pasolini, Giacomo Agostini en Phil Read tijdens die 350cc race. Agostini zou winnen, Pasolini werd tweede en Read kwam (op bijna anderhalve minuut) als derde over de streep. Op de derde foto zie je Karl Hoppe op 3, Giacomo Agostini op 1, Rob Bron op 40 en Paul Smart op 13 tijdens de 500cc race. Op de vierde foto zie je Agostini met de erekrans, hij had ook de 500cc race gewonnen. Op de foto rechts zie je een trainingsfoto van de favorieten Klaus Enders en Wolfgang Kalauch, maar tijdens de race zelf, reden ze al vrij snel de pits in met motorproblemen, die niet opgelost konden worden. Georg Auerbacher en Hermann Hahn zouden de zijspanrace weten te winnen.

 
Op de foto hieronder links zie je Giacomo Agostini even in gesprek met TT omroeper Bertus van der Brink. Op de tweede foto zie je dat de politie waarschijnlijk een stuk strenger zou gaan controleren dan voorheen. (Wij vermoeden dat dit bord is geschilderd door Manak) Op de derde foto staat de prijs (1 gulden) voor een bezoek aan de training. Op de vierde foto zie je de TT camping aan de Witterhaar te Witten. (Zoals wij vernomen, was deze TT-camping en boerderij van de familie Kok en later van de familie De Graaf) Rechts zie je dat Bartje alles weer rustig en bedaard wist te aanschouwen…

 

Voor de Nederlanders werd de Dutch TT van 1971 een groot succes. Overwinningen werden er dat jaar niet geboekt, maar wel vielen vier coureurs vijf keer in de prijzen!  Links zie je de start van de 50cc klasse, met op 1 Angel Nieto, op 20 Jos Schurgers en op 23 Nico Polane. Angel Nieto kwam als eerste over de finish. Maar Jos Schurgers werd heel knap tweede en Teunis Ramaker finishte als derde. Op de 2e, 3e en 4e foto zie je vlnr: Angel Nieto, Jos Schurgers en Teunis Ramaker. Op de foto rechts zie je dat voornoemde (debutant) Nico Polane door omstanders even werd verzorgd, hij was door de regen, in de zesde ronde van z’n  Kreidler gestuiterd. Ook Jan de Vries was komen te vallen en kwam derhalve ook niet over de finish. Ondanks die slechte beurt, werd Jan de Vries dat jaar toch de wereldkampioen van de 50cc klasse! 

   
En dan krijgen we de 250cc klasse. Met o.a. Theo Bult op een Yamsel. Op de linker foto wordt er nog een beetje gesleuteld aan die Yamsel. (Een Yamsel is trouwens een combinatie van een Yamaha motorblok en een Seeley frame) Theo Bult lag met z’n Yamsel aanvankelijk op de vijfde plaats, maar hij vocht zich knap naar voren en werd uiteindelijk tweede in de 250cc klasse!  Op de tweede foto zie je dat Theo vrij goed weg is. Op de derde foto kun je ook nog mooi zien dat Theo een Irish Shamrock symbool op z’n helm had staan. Van jongsaf heb ik dat klaverdrie symbool op m’n helm gehad vertelde Theo ons.  De vierde foto is natuurlijk te gek! Theo naast de beroemde Phil Read op het podium. Rechts nog zo’n mooie foto van die twee!

   
Maar Theo Bult flikte nog een kunstje…behalve dat hij tweede in de 250cc race was geworden, werd hij ook nog eens derde in de 350cc race. Op de foto links zie je dat Theo Bult op z’n Yamsel achter Jarno Saarinen zit, Jarno zou later uitvallen en Theo werd dus, achter Agostini en Phil Read, gewoon derde. Hij stond nu achter Agostini zelfs tweede in het 350cc-wereldkampioenschap. Op de derde foto wordt Theo gefeliciteerd door z’n coach Rinus de Groot. En wie zien we daar rechts op die foto? Frans Henrichs, de legendarische sportjournalist en verslaggever. (geheel rechts, met zonnebril, zie je Tubberger Bennie Pinners; vraagbaak voor iedere omroeper bij de diverse races en ook bij de TT. Niemand die meer wist van alle rijders! Een wandelende motor-encyclopedie. Overleden op 11 januari 2011) Op de vierde foto staat Theo trots naast winnaar Giacomo Agostini. Geheel rechts nog een leuke foto van Theo, Rinus de Groot en Phil Read…met sjekkie…

   
Hieronder links kun je zien dat Rob Bron ’s morgens nog aardig zat te sukkelen met z’n Suzuki; met nog maar een paar uur tot de start van de 500cc klasse! Tijdens de start kwam Rob ook al niet zo goed weg, ergens in de middenmoot, maar langzamerhand deed de Suzuki toch wat hij moest doen en begon Rob Bron met een magistrale inhaalrace. Op de tweede foto zie je Rob zelfs aan de leiding. Rob Bron bepaalde zelfs 3 ronden de ideale lijn voor Giacomo Agostini. Uiteindelijk won Giacomo Agostini, maar “ruige” Robbie (de Geuzennaam van Rob Bron) wist heel knap beslag te leggen op de tweede plaats in de 500cc klasse! Op de derde foto staat hij triomfantelijk naast Agostini. Rob Bron wordt dat jaar zelfs 3e in het wereldkampioenschap van de 500cc klasse! (Bron zat in die tijd overigens vaak in geldnood, waardoor het altijd maar weer de vraag was of hij de volgende race kon rijden. De tweede plaats in Assen leverde hem 1000 gulden op. Samen met het startgeld van 350 gulden en wat geld van de Telegraaf (die als sponsor optrad), kreeg hij weer wat lucht) Op de vierde foto zie je Rob Bron en Theo Bult nog even samen genieten van hun succes. Rechts zie je dat de importeur van die Suzuki motoren, de firma Nimag uit Leidschendam, die snelle motoren aanbood voor 3999 gulden…

  
Hieronder links zie je Jan de Vries op 19 en Aalt Toersen op 21. Beide coureurs kwamen niet aan de finish, want ze kwamen te vallen tijdens de 50cc race. Op de tweede foto zie je de eerste 50cc klasse start voor Ton Kooyman met nummer 30, hij werd tiende! Op de derde foto zie je Ferry Brouwer, die de motorfiets van Phil Read alvast even had opgewarmd; een agent keek toe. (Ferry Brouwer was overigens jarenlang de monteur van Phil Read, maar ook van Charles Mortimer. En Brouwer is natuurlijk ook de man die later de Centennial Classic TT in 1998 en 2010 zou organiseren) Op de vierde foto van links zie je de bijna start van de zijspanklasse. (Met Wegener-Heinrichs op 11, Auerbacher-Hahn op 1,  Schauzu-Kalauch op 6,  Luthringshauser-Cusnick op 2 en Owesle-Kramer op 9.) Rechts nog een grappig fotootje van Jan de Vries en Jos Schurgers op een mini zijspan.

   
Als leuk extraatje zie je hieronder nog een paar leuke fotootjes uit het Nieuwsblad van het Noorden van dat jaar. Op de eerste foto zie je Hendrik Huizing en z’n vrouw Geessien Huizing-Woering met een bloedgang voorbij de hoofdtribune “knorren”! De krant plaatste er “De TT-training is begonnen” bij. In het midden zie je een dichtgespijkerde winkel; de eigenaar had de voorbijgangers toch nog wat te kijken bezorgt. Rechts zie je een mevrouw, die een beetje aan het bijverdienen was als toiletjuffrouw bij het heren en dames toilet-gebouw…

 

Op de foto hier linksonder zie je dat het vele publiek op de tribune reeds zit te wachten op de start van de 50cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Jan de Vries klaar staat voor de start.  Op de derde foto zie je Theo Timmer op Yamathi met z’n begeleiders Jan Thiel en Martin Mijwaart. Het was Theo’s 1e GP en hij kwam gelijk als vierde over de finish. Op de vierde foto is Rudolf Kunz te zien, Rudolf werd uiteindelijk 10e. Geheel rechts winnaar Angel Nieto. Jan de Vries werd tweede, hij kwam een fractie van een seconde tekort….

 
Hieronder links zie je een fragment uit de 350cc race, met op 2 Phil Read, op 12 Renzo Pasolini en op 1 Giacomo Agostini.  Agostini won zowel de 350cc als de 500cc klasse en op de tweede foto wordt hij gefeliciteerd in zalencentrum Bellevue door Mr. TT Jaap Timmer. Op de derde foto is de start van de zijspanklasse te zien. Klaus Enders met z’n bakkenist Ralf Engelhardt zouden deze race winnen. Op de vierde foto zie je dat de 73 jarige Ben Majoor uit Bussum, na zo’n 25 jaar, de finish-vlag moest overdragen aan de jongere Frans Vos. En rechts nog een “actie-foto” van Ben Majoor.

 
En als je nieuwsgierig bent naar wat het prijzengeld was in 1972 kun je dat hieronder links nog bekijken. Op de tweede foto zie je dat je vanaf de TT-camping van boer Dijkema, echt wel op de eerste rang zat. Op de derde foto zie je de opening van Autobedrijf Wander’s “Tweewieler Trefpunt Noord” aan de Collardslaan 9 te Assen. Jaap Timmer had de inmiddels gestopte coureur Theo Bult daarvoor uitgenodigd. (Theo stopte eind 1971 namelijk met racen op topniveau, nadat hij tijdens een crash met z’n Yamsel, een rugwervel had gebroken) Rechts een foto die een paar dagen later is genomen in datzelfde “Tweewieler Trefpunt Noord”. Een foto met Theo Bult links en Wietze Veenstra op de nieuwe Riemanoc. Nadat Bult met de racerij was gestopt, vroeg Riemersma hem of hij door zou willen gaan als teammanager en hij kreeg daarbij de vrijheid om zelf de rijders te kiezen. Theo’s keuze viel op Wil Hartog en Wietze Veenstra. De Riemanoc die we hier zien is de tweede versie, een ontwerp van Frans van Manen die werkzaam was bij de firma Esso. Riemanoc is een samenvoeging van Riemersma- van Manen- en Monocoque!

 
Hieronder links: Zandbergen toonde z’n dankbaarheid, doordat z’n zaak er dit jaar vrij ongeschonden van af was gekomen in 1972 en liet daarom een vliegtuigje over de TT baan vliegen, met daarop de tekst “Dank u wel a.u.b. Zandbergen”! Zouden die kijkgaatjes in de grote platen, die Zandbergen dat jaar voor z’n etalage’s had laten bevestigen, geholpen hebben? Je zag overigens jonge kuikentjes als je door de kijkgaten keek. Op de derde foto zie je dat medewerkers en vrijwilligers druk bezig waren met het opbouwen van de tribunes.  Rechts zie je, nauwelijks een week later, dat het publiek een gigantische troep had achtergelaten… 

   

Hieronder links zie je een fragment uit de 50cc race, met vooraan Cees van Dongen, die later uit zou vallen. Op de tweede foto van links zie je Theo Timmer (met bril) naast de winnaar van de 50cc klasse Bruno Kneubühler staan. Theo werd heel knap tweede! Op de derde foto van links zie je de start van de 125cc klasse, die gewonnen zou worden door Eugenio Lazzarini, met een negende plaats voor Piet van den Goorbergh. Op de vierde foto zie je dat Jos Schurgers ontstekingspech had en dat wierp hem terug naar de 11e plaats in die 125cc race. Geheel rechts zie je Angel Nieto even troost zoeken bij z’n vriendin, nadat hij met een defecte motor de pits had moeten opzoeken…hij viel dus niet in de prijzen tijdens deze Asser TT. 

   
Op de foto linksonder zie je dat de zijspancombinatie van de destijds veelbesproken Rudi Kurth en z’n lieftallige echtgenote/bakkenist Dane Rowe, gewoon boven op het dak van hun auto werd vervoerd. Op de tweede foto is Rudi al druk bezig met de CAT zijspancombinatie, waarin een Crescent 3 cylinder buitenboord motor lag. Op de achtergrond zie je het TT CAFE ook nog… Op de derde foto zitten Rudi en Dane treurig op hun zijspan, want ze vielen reeds in de eerste ronde uit door een lekke band. Wederom bijzonder sneu, doordat ze in 1972, nota bene als leider in de zijspan-race, uitvielen door een losgeslagen contragewicht van de ontstekings-magneet. De 4e en 6e foto laten 2 uitersten zien van mevrouw Rowe, de eerste in vol race-ornaat en de ander als een ware femme fatale. In het krantenartikeltje zie je dat mevrouw Rowe nog even de omroepcabine had gebeld met de vraag of ze het grote TT publiek nog even wilden bedanken voor de vele bijval die ze wederom hadden gehad. 

   
Op de foto hier linksonder zie je Jan Koerhuis op de 50cc Kreidler van broer Willem, en het extra leuke van deze foto is dat je de zijspan en auto van Rudi Kurth en Dane Rowe hierop ook nog kunt zien. Op de tweede foto een fraai plaatje met een zijspan die voorbij raasde. Op de derde foto zie je dat Otello Buscherini van z’n 125cc motor was gestuiterd. Op de vierde foto is Kent Andersson druk bezig met zijn 125cc motor. Geheel rechts een mooi plaatje van het complete arsenaal TT bekers/trofeeën.

    
Hieronder links zie je de achterkant van de start van de 350cc klasse, die gewonnen zou worden door Giacomo Agostini met slechts 0,1 seconde voorsprong op Phil Read. Op de tweede foto zie je Read, Länsivuori en Agostini achter elkaar aanjakkeren. Teuvo Länsivuori reed wel een ronderecord, maar kreeg problemen met z’n versnellingsbak en daardoor kwam hij als derde over de streep met ruim 16 seconden achterstand. Op de derde foto zie je Marcel Ankoné, die elfde was geworden in die 350cc klasse. Marcel was in de 250cc race jammergenoeg uitgevallen. Op de vierde foto zie je dat een vijftal kinderen reeds aan het oefenen waren op hun “grote” motoren! Op de foto rechts, zie je dat het nog niet meeviel om, na afloop van de races, je eigen motorfiets weer te vinden….

 
Na al die ellende een paar jaren terug, kreeg men in de gaten dat er tijdens de jaarlijkse TT dagen, in het Asser centrum veel meer vertier geboden moest worden, om al die duizenden mensen zoveel mogelijk afleiding te bezorgen. Dus kwamen er dat jaar diverse extra festiviteiten en activiteiten, zoals een boerenkapel met sex-beat-girls, skelterraces, vuurwerk en een uitgebreidere kermis. Zelfs judo-kampioen Anton Geesink werd ingehuurd, om wat gooi- en smijtwerk in de Thriantha-hal te laten zien, maar er kwam eigenlijk geen hond kijken. Er kwamen ook naakt danseressen uit Duitsland, die eenmalig optraden in het toenmalige ontmoetingscentrum De Kolk. Vooraf aan dat gebeuren, had de plaatselijke kerk nog fanatiek geprotesteerd tegen dat naderende onkuise gedoe…zoals je nog kunt lezen in het krantenartikeltje hier linksonder. Op de vierde foto zie je IJf Blokker (oftewel Barend Servet), maar die durfde het uiteindelijk niet meer aan om naar Assen te komen en daar werd in de media dan weer de (on)nodige aandacht aan besteed.

 
Maar er gebeurde nog iets in 1973, want na twee wereltitels in de 50cc klasse geeft Jan de Vries (05-01-1944/14-01-2021) er de brui aan. Jan heeft in totaal 14 grand prix overwinningen behaald en 27 podiumplaatsen. (Ondanks die twee wereldtitels is het hem overigens nooit gelukt om de TT van Assen te winnen, maar hij wordt daar wel drie keer 2e!) Hieronder nog een paar leuke foto’s van Jan. Rechts wordt Jan de Vries, samen met echtgenote Rommy, gehuldigd op het bordes van het gemeentehuis in Purmerend.

 
Jan de Vries overleed op 14 januari 2021 aan een hartstilstand . Hij is 77 jaar geworden. Hieronder een artikel van Peter de Waard over die geweldige topper.Linksonder zie je dat de 50cc race bijna gaat beginnen. Van een aantal rijders de namen: 37 is Juliën van Zeebroeck, 21: Ulich Graf, 25: Jan Huberts, 5 is Jurgen Röller en met 33 Ton Kooyman. Herbert Rittberger zou de 50cc klasse op z’n naam schrijven. Henk van Kessel werd tweede en Jan Bruins behaalde de derde plek. Op de tweede foto zie je de zojuist gestartte 125cc klasse op de Bedeldijk afstormen. Op de derde foto zie je die 125 cc coureurs reeds in de Bedeldijk bocht. Bruno Kneubühler werd de winnaar en een knappe vijfde plaats was er voor Jos Schurgers. Op de vierde foto zie je Kenny Roberts. Hij maakte met zijn Yamaha zijn Asser debuut en wel in de 250cc klasse. Links manager Kel Carruthers en in het midden kijkt Barry Sheene nieuwsgierig toe. (Na een ronde lag Roberts trouwens tweede achter Walter Villa, maar hij joeg zo hard dat hij het onbereikbaar geachte ronderecord van Mike Hailwood uit 1967 tot twee keer toe brak. In de achtste ronde viel hij echter. Hij kon weliswaar verder zonder zijn tweede plaats in te leveren, maar de dolfijnkuip was beschadigd waardoor zijn Yamaha snelheid verloor. Walter Villa won de race, en Roberts werd geklopt door Bruno Kneubühler en moest tevreden zijn met de derde plaats) Rechts zie je dat burgemeester Gerrit Grolleman van Assen, Giacomo Agostini zojuist heeft gefeliciteerd met z’n eerste plaats in de 500cc klasse. Links op die foto zie je Piet van der Wal, Piet werd de beste Nederlander met een elfde plaats.

 
Hieronder links nog een leuke foto van het MV Agusta Team. Op de tweede foto gaat Phil Read even proefdraaien en wie zien we daar ook nog staan? Jazeker, Jaap Timmer! Op de derde foto staan vlnr: Boet van Dulmen, Nico vd Zanden, Henk van Kessel, Rob Bron, Henk Klaasen en Wil Hartog. Het was trouwens Boet’s eerste Asser TT en op de vierde foto lijkt het zelfs wel alsof onze Boet Giacomo Agostini tijdens de training even op sleeptouw had… Op de foto geheel rechts zie je Cees en Jan Smit met hun Piek Honda zijspan. Ze hadden schijnbaar pech en wachtten op hulp.

 
Op de 2 foto’s hier linksonder zie je een paar TT-kermis attrakties; links de populaire kart-baan en op de tweede foto het verslavende “Bulldozer” schuif-spel. Op de derde foto zie je een zijspancombinatie, die op de vrijdag een paar trainingsrondjes maakte. Op de vierde foto zie je Dr. Friedrich Karl Kienitz met z’n zoon. Deze Friedrich Karl Kienitz ontpopte zich tientallen jaren (tot het begin van de 90-er jaren) als een ware propagandist van de Asser TT, hij maakte “reclame” voor de races in Duitse clubbladen zoals de Hamburger Motorsport Club en het ADAC Hansa Report. Fred (zoals Friedrich werd genoemd) zat altijd aan de Nationale Bocht, onder de enige boom die daar destijds stond. De bekende Asser reclame-schilder Max Manak maakte voor Kienitz een mooi bordje met daarop de tekst “Dr. F.K. Kienitz Bos”! Op de foto rechts kun je nog net zien, dat Fred het bordje vervolgens altijd aan z’n klapstoeltje had hangen.

 
Bij de foto linksonder zou je haast denken dat het even pauze was, want men keek nogal ongeïnteresseerd… De tweede foto is een hele fraaie, maar ook is goed te zien, wat voor een gigantische puinhoop het grote publiek had achtergelaten… Op de derde foto zie je dat er na de TT races nog snel even werd getankt en dan gauw weer naar huis. Rechts zie je een verzameling van beschadigde en afgedankte houten borden. Ze werden definitief afgedankt, want vanaf 1974 waren er fraaie, geel geverfde metalen borden met zwart opschrift voor in de plaats gekomen.

 
Ondanks dat Henk van Kessel tweede werd in de Asser 50cc klasse, werd hij dat jaar wel de Wereldkampioen van de 50cc klasse! (Het gebeurde trouwens op de Kreidler, die normaalgesproken dat jaar voor (de eind 1973 gestopte) Jan de Vries zou zijn bestemd) Henk behaalde maar liefst 7 overwinningen en 25 podiumplaatsen in de 50cc, 125cc en de 250cc! Hier onder een paar leuke foto’s van Henk en op de vierde foto zie je Jan de Vries nog…niet meer op “z’n” Kreidler maar met een paar stopwatches. Rechts zie je de voorpagina van het blad MOTOR van 30 augustus dat jaar, waarop melding werd gemaakt dat Henk van Kessel de wereldkampioen was geworden.

  
Hieronder zie je Henk met z’n wereld(se) erekrans. Later zou Van Kessel ook nog het wereld-snelheids-record op een wel heel speciaal 50cc’tje, “even” zetten op 221 kilometer per uur! De snelste rit ging zelfs in 228 kilometer! Geheel rechts een foto uit 2020 van Henk op z’n fameuze Kreidler uit 1974, ter gelegenheid van z’n 74e verjaardag.

 

Het is 28 juni en het publiek stroomt op deze zaterdag in groten getale toe. De teller zal vanavond stilstaan op 133.263. Bij de trainingen van de voorbije dagen betaalden 50.554 mensen voor de toegang. Op de parkeerterreinen stonden maar liefst 12.729 motoren, 26.586 auto’s, 1984 bromfietsen en 2550 fietsen.

Hieronder links zie je dat speciaal ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van de TT, het muziekkorps van de Politie Assen op het Koopmansplein een concert ten gehore bracht. Meubelzaak Miske en zelfs de cafetaria van Piet en Hennie de Lange, zijn nog goed te zien. Daarnaast zie je de start van de 50cc klasse, Angel Nieto zou winnen en op de derde foto staat hij trots naast onze eigen Gerrit Strikker, die knap vierde werd. Op de vierde foto zijn ze bezig met de voorbereidingen van de 350cc klasse, die Dieter Braun vervolgens zou gaan winnen. Wil Hartog zou overigens zesde worden. Rechts zie je de start van de 500cc race. “Bazzer” Barry Sheene zou voor de eerste keer winnen, met slechts een banddikte voorsprong op Agostini. Rob Bron werd dertiende en Wil Hartog viel uit. (Nog enkele namen van de rijders: Op 1 Phil Read, op 3 Teuvo Länsivuori, op 2 Gianfranco Bonera, op 11 Tony Rutter, op 12 Alex George, op 5 Jack Findlay, op 19 Christian Leon, op 9 Karl Auer, op 28 Horst Lahfeld, op 25 Bernard Fau, op 38 Alan North, op 30 Barry Ditchburn, op 29 Mick Grant, op 14 John Newbold, op 35 Rob Bron, op 27 Helmuth Kassner, op 21 Hans Stadelmann, op 7 Charlie Williams, op 8 John Williams en op 33 Dick Alblas)

   
Hieronder links zie je de winnaar van de 500cc race, Barry Sheene, even lekker “decadent” op z’n eigen Rolls Royce liggen. Op de tweede foto zie je omroeper Bert van de Brink, met daarnaast Jaap Timmer en Rita Coronel. Op de derde foto zie je Herman Meijer op 9 en Jan Meulenbelt, die de racer van Bennie Wilberts even vasthield. Op de vierde foto zie je dat Phil Read even een z.g. proefzit doet op z’n MV Agusta. Rechts zie je dat burgemeester G. Grolleman (links) de vice-voorzitter van het TT-bestuur J. Staal, de gouden erepenning van de stad Assen overhandigde.

   
Hieronder links zie je dat veel fotografen een plaats in de pits hadden “veroverd”. Je ziet ook het startlicht nog, daar boven rechts. Op de tweede foto zie je de 125cc Piovaticci racemotor, waar veel van werd verwacht, maar Eugenio Lazzarini (links) kwam er niet mee over de finish. Naast Lazzarini staan vlnr Henk Keulemans, Jan Thiel, Martien Mijwaart en Cesare Guerrini. Op de derde foto zie je met nummer 29 Rolf Thiele. Hij was deelnemer van de 250cc klasse, maar kwam later in de wedstrijd in een (vrij onschuldig) slootje terecht, waarbij hij jammerlijk genoeg z’n nek brak. Op de vierde foto zie je dat zelfs “Tante Post” mee deed aan het 50 jarig bestaan van de Asser TT. Daaronder nog een kaartje voor de Kniebochttribune. 17 gulden en vijftig cent. Geheel rechts is TT-administrateur Jan Weggemans, voor het Tijdwaarnemershuis, nog even in gesprek met een militair.

 
Ook verscheen er in 1975 een geweldige jubileum dubbel LP “50 jaar TT Assen”! 2 LP’s met samen maar liefst 110 minuten speelduur. Diverse unieke opnames, aan elkaar gekletst door Rita Coronel (de dochter van Bertus van Hamersveld) en de toen 35 jarige Jaap Timmer, met bijdragen en interviews met o.a. Phil Read, Giacomo Agostini, Stanley Woods, Kent Anderson, Barry Sheene, Johnny Cecotto, Angel Nieto, John Surtees, Mike Hailwood, Geoffrey Duke, Angel Nieto, Bruno Kneubùhler, Dane Rowe, Drikus Veer, Jan Huberts, Theo Bult, Rob Bron, Boet van Dulmen, Wil Hartog, Marcel Ankoné, Henk van Kessel, Jan de Vries, burgemeester Grolleman, Piet Nortier, Ben Majoor, Jan Weggemans, Geert Timmer en vele anderen. Maar óók nog een aantal leuke motor-liedjes. De liedjes die over de TT van Assen zelf gaan, kun je uiteraard nog vinden op de website www.TTliedjes.nl
Hieronder vind je de gehele audio van die geweldige dubbel LP. Click op play van deel 1 en daarna op deel 2 en je hoort de audio van beide LP’s.

Linksonder zie je de binnenkant van die dubbel LP, met een voorwoord geschreven door Jaap Timmer.


Hieronder kun je dat voorwoord dat Jaap Timmer schreef voor de dubbel LP nog grotendeels nalezen.


Het hoorde niet helemaal bij de TT van Assen zelf, maar we besteden toch enige aandacht aan de primeur van de Formule 750 oftewel de F1 750 op het TT Circuit. We vonden enkele leuke foto’s die we je toch niet willen onthouden. Op de foto linksonder zie je de reclame-karavaan met vooraan de Internationale Racing Service bus van hoofdsponsor Champion, met daarachter ook nog de Michelin en Castrol promo-bussen. Je ziet zelfs “Bibendum” (het bekende Michelin-mannetje), nog links in beeld. Op de tweede foto en derde foto van links, zie je promo-meisjes van Champion goed in beeld.  Op de vierde foto zie je het Michelin mannetje met een (ons onbekende) F1 bezoekster. Rechts rijdt een ander Michelin-banden-mannetje krek voorbij de Strubben.


Hieronder links: Het leek wel een beetje op “apie’s kijken”, de deelnemers aan de F750-races zaten in de “Castrol-trein” en werden door een bedrijfswagen van de Wander langs het publiek gereden. Op de tweede foto zie je de coureurs goed zitten. Op de derde foto zie je op de voorste startrij vlnr: Van Dulmen, Hartog, Findlay en George. Uiteindelijk kwam de Canadees Yvon Duhamel, op z’n Kawasaki, als winnaar uit de bus en kon vervolgens de 20.000 gulden winnaarspremie in z’n zak steken. Nico van der Zanden sloeg in de laatste bocht over de kop en brak jammergenoeg z’n nek. Rechts zie je dat de krant daar melding van maakte en tevens concludeerde dat de F 1 primeur min of meer op een drama was uitgelopen…