TT Historie – Extra

Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.

   

Hieronder links zie je enkele motor-enthousiasten staan bij het tijdwaarnemershuisje in het begin van de zestiger jaren. Op de 2e foto van links uit 1972 zie je een aantal toer-rijders staan bij de toenmalige pitsboxen. De 3e, 4e, 5e en 6e foto zijn uit de zeventiger jaren. De rechterfoto stamt uit 1983 en hierop kun je goed zien dat het vaak een drukte van belang was. Voor de pits stonden de motoren en aan de overkant de auto’s. Er stond zelfs regelmatig een mobiele cafetaria. Maar in 1992 was het door (alweer) een ongeluk met dodelijke afloop over en uit. Het circuit werd definitief afgesloten voor het publiek.

 
Het TT circuit werd voor die definitieve sluiting ook best veel gebruikt voor de eerste rijles(sen), want het gehele circuit maakte tot mei 1992 gewoon deel uit van de openbare weg en het was min of meer uitgegroeid tot een waar pelgrimsoord voor de belijders van de motorsport….én divers ander publiek! Van heinde en verre kwam het publiek af op dat ware mekka van de motorsport. De bermen stonden (vooral ’s zondags) vol met honderden motoren en auto’s. Heel gezellig, dat zeker, maar het ging soms ook best wel iets te gek allemaal, dan “vlogen” ze bijvoorbeeld vol gas vanaf de Noordlus de Veenslang in, terwijl ze nietsvermoedende wielrenners en skeelers tegemoet kwamen. Op een gegeven moment keerde er in mei 1992 een auto totaal onverwachts op de baan. Een motorrijder kon de auto niet meer ontwijken en reed op volle snelheid op de kerende auto. Met de dood tot gevolg….


Hierboven links zie je een niet zo’n leuke foto van dat nare ongeluk! Aangezien er een maand eerder ook al een ongeluk met dodelijke afloop was voorgevallen, is het TT Circuit vanaf eind mei 1992 definitief voor het publiek afgesloten. In het midden zie je daarover nog een krantenartikel dat aangeeft dat na het zoveelste dodelijk ongeval, het circuit van de TT in Assen nu definitief voor amateur-motorracers gesloten bleef. Rechts nog een foto van een ander ernstig ongeluk op het circuit.


Normaal gesproken zou in 2020 alweer de 80e TT mars plaatsvinden, maar dit evenement ging door het Corona virus niet door. Ook in 2021 ging de TT mars niet door; wederom door dat nare virus. Nu vond de 80e TT mars pas plaats op 18 juni 2022. De 81e TT mars vond plaats op 17 juni 2023. Op zo’n wandeldag kan men kiezen voor afstanden variërend van 5 tot 40 kilometer. Van 1935 tot 1969 lag de organisatie van deze mars in handen van de TT commissie zelf. In 1969 is de organisatie overgedragen aan de wandelvereniging De Zwaluwen. In 2023 was dat nog steeds het geval. Hieronder zie je een aantal verschillende TT medailles en ook een aantal oudere foto’s van een paar verenigingen die meededen aan de TT mars, waarbij de rechter foto wel “apart” is…de TT races waren geweest, maar de volgende dag (zondag 29-06-1958) lag de rommel, die de TT gangers (als dank) hadden achter gelaten, er nog steeds! Zou dat altijd het geval zijn geweest?

 


Inmiddels zijn er ook tientallen TT liedjes uitgebracht, hier een kleine selectie daarvan, die je allemaal nog kunt beluisteren op www.TTliedjes.nl


Assenaar (rappe) Willem Homan bracht in de periode 1984 t/m 2023 maar liefst 22 TT liedjes uit en die zijn allemaal te beluisteren via Spotify !


Jaap Timmer was reeds van jongs af aan betrokken bij het TT Circuit Assen. (Hij had natuurlijk ook een beroemde vader, Geert Timmer, die maar liefst 5 keer Nationaal kampioen was geworden!) Van 1973 tot en met 1988 maakte Jaap onderdeel uit van het bestuur van de stichting Circuit van Drenthe. Ook was hij jarenlang voorzitter van de wegrace-commissie van de internationale motorsportfederatie FIM. Op 13 december 2007 deed hij afstand van zijn officiële functie, maar hij bleef een graag geziene gast op het circuit door als vice-voorzitter van de vrienden van het TT Circuit op te treden.  Op woensdag 22 februari 2017 is “Mister TT” na een kort ziekbed, op 77-jarige leeftijd overleden. Hieronder zie je Jaap Timmer in een paar karakteristieke poses.


Hieronder links: Jaap Timmer met z’n neef én vriend Jaap Geerts!  Op de derde foto zie je Jaap samen met Egbert Streuer. Op de foto rechts staat Jaap (met sigaar) naast Marcel Ankoné en Henk van Kessel.


Hieronder: Op initiatief van de “Vrienden TT Circuit Assen” en met name van de in 2015 aangestelde ambassadeur Willem van Dalen en het commissielid Theun Sloot, besloot de gemeente Assen in 2019, als eerbetoon aan Jaap Timmer, een bocht, net buiten het circuit, naar hem te vernoemen. Het gaat om het noordelijk deel van de Eysinkweg, vlakbij het TT Circuit. Op de foto’s hieronder, zie je links de weduwe van Jaap Timmer, Willy Timmer, aandachtig luisteren naar burgemeester Out en rechts staat ze samen met haar zoon Geertjan en dochter Sophie, voor het onthulde bord.


Hieronder links zie je Willem van Dalen en Theun Sloot nog even samen met de familie Timmer op de foto. (Willem 3e van links en Theun geheel rechts) De foto hieronder in het midden geeft aan dat je nog steeds (gratis) vriend kunt worden van het TT Circuit Assen. Al meer dan 19000 vrienden naar wij begrepen…dus meld je snel even aan! Dit is de link: www.vriendenTT.nl  Rechtsonder kun je het leuke artikel “Met benzine in de aderen geboren”, over Jaap Timmer lezen…


NB….Wij van TThistorie.nl vinden trouwens dat de “grote” Jaap Timmer (net als vader Geert) minimaal een bocht op het TT-Circuit zelf had verdiend….en niet zoals nu, net buiten het Circuit, maar ja, Jack Middelburg kreeg ook slechts een klein pleintje buiten het Circuit…


Onze grote vriend Jaap Geerts verdient hier ook een plekje! Jaap Geerts was in 1969 de eerste Assenaar die met het zijspan-racen begon, nota bene op een BMW zijspancombinatie die destijds in het bezit was van Piet Bremer! Geerts schafte, na 3 jaar op de BMW van Bremer te hebben gereden, zelf een BMW zijspancombinatie aan, waarop hij ook 3 jaar heeft gereden. Daarna schafte Jaap een Kawasaki zijspancombinatie aan. Dat ging schijnbaar ook nog niet snel genoeg, want er kwam een König zijspancombinatie voor in de plaats. Daarmee werd Jaap Geerts 2 keer Nederlands kampioen en hij reed met die combinatie ook twee seizoenen Grand Prix. Daarna heeft Jaap nog een jaar op een Yamaha zijspan gereden. Uiteindelijk is Jaap in 1978 met de zijspan-racerij gestopt, doordat de combinatie racen en een kroeg runnen gewoon niet meer was vol te houden. Jaap was namelijk op 30 jarige leeftijd (in 1969) een café begonnen. (café Jaap Geerts, oftewel “Café Ongeregeld”!) Na 25 jaar stopte Geerts overigens met z’n café. Hier linksonder zie je een mooie foto uit 1977 van Jaap en z’n bakkenist Jan van Veen op de voornoemde König zijspancombinatie. Op de tweede foto zie je Jaap Geerts samen met z’n neef en kameraad Jaap Timmer bij de stickerwand die min of meer verloren was gegaan. Die wand met zo’n 550 stickers was compleet uit z’n oude café gesloopt. In 2016 kwam Tjeerd Graanstra toevallig in een schuur (tussen Assen en Beilen) en zag daar die mooie stickerwand. Tjeerd kwam Jaap Geerts tegen op de motorbeurs in Assen en vertelde hem dat hij de stickerwand uit zijn cafe in die oude schuur had gezien. Dat vond Jaap natuurlijk geweldig, dat die wand er nog was en nu staat de wand dan ook al weer jaren in Jaap’s huiskamer. Op de derde foto (gemaakt door Yolanda Visser) zie je Jaap met z’n König zijspancombinatie (die hij gelukkig wel had gehouden) én die mooie stickerwand. De vierde foto is de info over Jaap en z’n König zijspancombinatie. Geheel rechts nog een foto door ons zelf gemaakt op 16 juni 2021.

  

Egbert Braakman, de grote man achter de schermen van de TT, trad op 15 november 1970 in dienst bij het TT Bureau aan de Torenlaan. ’s Winters deed Braakman tevens de administratie van de kunstijbaan. (die in december 1970 was geopend) Op 1 september 1979 verhuisde het TT Bureau met zijn vaste kracht naar de kunstijsbaan en trad Jan de Gries als administrateur in vaste dienst. Per 1 januari 1980 werd Braakman benoemd tot chef de bureau en vanaf 1996 functioneerde hij als sport coördinator, zelfs tot zijn pensioen in 2006. Vanaf 1971 tot 2006 was Braakman tevens wedstrijdsecretaris. Aanvankelijk alleen bij de TT en toen er later meer evenementen kwamen, ook bij de races die het circuit zelf organiseerde, waaronder de EK Races en vanaf 1992 het WK Superbike. Hieronder links nog een “oude” foto van Egbert in 1974. Op de tweede foto uit 1992 zie je de staf van het TT Bureau, met links een pijp rokende Egbert Braakman, Gea Sikkens, Ina Fraterman en rechts Jan de Gries. Op de derde foto zie je Egbert bij z’n gerestaureerde BMW R26 250cc uit 1956. Die foto…en ook de 3 andere foto’s rechts…hebben we in maart 2021 genomen bij de uiterst vriendelijke Egbert en Gonnie Braakman thuis. Die vierde foto kregen de TT officials in het jaar 2000, met daarop de Nederlandse winnaars van de Dutch TT.  Vijfde foto: Trossen vol met toegangspasjes voor het rennerskwartier hangen op Braakman’s privé-TT-kantoor. En geheel rechts zie je het afscheidskado dat Egbert kreeg bij z’n jubileum in 2006. Die leuke en vrij grote cartoon is gemaakt door Joop van der Weide uit Schoonebeek, te zien zijn o.a. Valentino Rossi, Giacomo Agostini en John Surtees.

  

Meer dan 100.000 mensen hoorden Jan de Rooy op 26 juni 2022 voor het laatst commentaar geven en daarmee kwam er een eind aan de 47 jaren waarin De Rooy speaker van de TT races in Assen was. Vanaf 1975 was De Rooy dus onafgebroken de vaste omroeper.  Hij kreeg, net als de TT winnaars, een heuse trofee en hieronder links, zie je de trotse Jan met bloemen én die mooie TT beker ! Het plaatje zegt eigenlijk alles: “Stem van de TT”! Want dat was onze Jan!! Op de tweede foto hieronder zie je Jan achter de microfoon. Desgevraagd wilde Jan nog wel even in z’n vele plakboeken zoeken naar foto’s van hem uit de periode t/m 1985 en hij vond er gelukkig nog een paar. Op de 3e, 4e en 5e foto’s zie je Jan in gesprek met respectievelijk Wil Hartog, Jack Middelburg en Boet van Dulmen. Rechts nog zo’n mooie foto van de lachende Jan, met koptelefoon…


Hieronder links zie je het officiële doorlaatbewijs voor Bondsfunctionarissen. Op de tweede foto staat Jan even bij Frans Henrichs, dat was destijds de NTS TV-verslaggever voor de motorsport. Op de derde foto is Jan in z’n beste Engels in gesprek met Kenny Roberts en geheel rechts is hij aan de babbel met Rob Bron.

 

Ook dat geweldige leuke tabakswinkeltje aan de Kleine Marktstraat 7 hier in Assen moeten we niet vergeten! Al voor, maar ook tijdens de TT week, liep het storm met z.g. souvenir-jagers, want bij Stuit kon je zo’n beetje alle TT gerelateerde voorwerpen aanschaffen die er op de markt verschenen. Bij gebrek aan opvolging stopten Bruin en Nel Stuit er in 1990 jammergenoeg mee….

Hieronder links:  De vleeschhouwerij van Marcus van der Laan aan de Kleine Marktstraat 7, werd in 1917 overgenomen door z’n zoon Philip van der Laan. Philip kreeg zelfs het predicaat “Hofleverancier”!  Buurman Bene Jan Stuit (de vader van Bruin Stuit) nam het bedrijf over in 1939. De tweede foto laat zien, dat het pand niet eens zo veel is veranderd. De derde foto is op de zelfde dag genomen, maar nu heeft Bruin schijnbaar z’n Daf even moeten verplaatsen… Op de rechterfoto uit 1990….vlak voor de definitieve sluiting… staan Bruin en Nel Stuit nog even parmantig voor de zaak.

 
Zoals hieronder op een foto uit 1977 is te zien, stond alles tot aan het plafond opgestapeld in het kleine winkeltje. Met de TT verkochten ze bij Stuit dan ook zo’n beetje alles wat maar met de TT te maken had, zoals model racemotoren, sjaals, vlaggetjes, stickers, t-shirts, noem maar op. Op de foto hieronder in het midden kun je de drukte tijdens zo’n TT week goed zien.  Helemaal rechts zie je Bruintje Stuit in 1936.

   
Hieronder links zie je Bene Jan en Margaretha Stuit (de ouders van Bruin Stuit) in 1941 voor hun nieuwe winkel aan de Kleine Marktstraat 7, op de tweede afbeelding zie je de historie van de “rokers-familie” Stuit. Bene Jan was trouwens tot aan z’n dood ook nog concierge van het museum en Margaretha is na de dood van haar man Bene Jan, in haar eentje nog 13 jaar doorgegaan tot 1971, waarna Bruin Stuit de zaak van z’n moeder overnam. Op de derde foto kun je zien dat Bruin Stuit niet veel is veranderd in 40 jaar. Rechts zie je een (voorbeeld) envelop die je bij Stuit kon kopen, met daarin 6 hoogglans foto-kaarten (zoals bijgevoegd voorbeeld), voor 60 Hollandse centen. 

 
Hieronder nog enkele kleurrijke fotootjes. Op de derde foto van links zie je dochter Astrid (blauwe trui) en haar vriendin Treja. Beide dames hielpen af en toe mee tijdens de drukke TT dagen. Geen van de 2 dochters van Bruin en Nel Stuit hadden trek om de zaak door te zetten en na de TT van 1990 stopte het familiebedrijf Stuit er (na 70 jaar) mee en vestigde zich daar Karin Kuik Optiek; vanaf 2016 is V.S Optiek (zie foto hieronder rechts) hier gevestigd. Zeer bijzonder eigenlijk dat zelfs de glas in lood raampjes er na al die jaren nog steeds “inzitten”…

   

En uiteraard besteden we ook nog even aandacht aan de…in verhouding…vele zijspan-combinaties die er hier in de regio Assen “rondreden”, inclusief de topper der toppers…die geweldenaar Egbert Streuer!

Want eigenlijk is het wel heel frappant dat er in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, maar liefst 5 zijspancombinaties uit de regio Assen actief waren! Jaap Geerts was in 1969 de eerste die met het zijspan-racen begon…notabene op een BMW zijspancombinatie die destijds in het bezit was van Piet Bremer! Jaap Geerts schafte na 3 jaar op de zijspan van Piet Bremer te hebben gereden, zelf een BMW zijspancombinatie aan. Hieronder links, zie je Jaap Geerts samen met Jan van Veen op de inmiddels aangeschafte König zijspan in 1976 door de bocht knorren. Op de tweede foto zie je Piet Bremer, die 1971…samen met z’n 1 jaar oudere zus Mieke….zelf met het zijspan racen begon! Zoals ik van Piet zelf hoorde, met zeer veel plezier! Hier op de derde foto van links zie je Piet Bremer en zus Mieke op hun….een paar jaar later aangeschafte….Moto Guzzi zijspan. Rechts op die foto hebben we een kleurenfoto, die we in april 2020 zelf nog hebben genomen, even rechts in de hoek gemonteerd! Piet Bremer heeft het originele zijspan na al die jaren nog steeds in z’n bezit!! Op de foto rechts zie je een ander zijspan-duo, namelijk Dirk van der Heul en Roel(tje) Middelbos, op de voormalige König-zijspan van Egbert Streuer…met reclame van (uiteraard) Van der Heul koekjes… Er waren dus nog al wat motorfanaten uit de regio Assen, die zich hadden gespecialiseerd in het zijspan racen.


Hieronder op een geweldige foto uit 1977 zie je op 53 Adri Seidel met bakkenist Allart Boer, op 22 zie je voornoemde Jaap Geerts en bakkenist Jan van Veen én op 40 zie je Egbert Streuer met z’n bakkenist Johan van der Kaap.


Egbert Streuer is natuurlijk de meest succesvolle rijder gebleken en we hebben nog een paar leuke foto’s van de bebaarde “professor” gevonden en die zetten we hier onder nog even neer. Hieronder links de nog jonge Egbert. Op de tweede foto zie je Egbert Streuer en Johan van der Kaap in 1975 op de BMW. Rechts een leuke foto met Egbert, Wil Hartog, Jack Middelburg en Johan.

 
Hieronder links: Egbert en Johan van der Kaap, in het midden “professor” Streuer zelf en rechts zie je Bernard Schnieders voor z’n autoschade-bedrijf.

 
Johan van der Kaap was trouwens jarenlang hoofd technische dienst van het TT-circuit en was van 1975 tot 1980 dus de eerste bakkenist van zijspancoureur Egbert Streuer. Johan is in 2010 op 58 jarige leeftijd aan kanker overleden. In 2005 is Bernard Schnieders, die 8 jaar als bakkenist fungeerde van Egbert (1981 -1989), ook overleden aan die rot ziekte.  In de jaren daarna hebben Géral de Haas, Pete Essaff, Harry Hofsteenge en Peter Brown nog in de zijspan van Egbert “vertoefd”. In 1993 is Egbert Streuer er definitief mee gestopt! Op de tweede foto hieronder zie je naast de twee oerdegelijke Britse bobbies, vlnr Egbert, mascotte Gea Sikkens, Bernard, Ineke van Dulmen, de in de feestvreugde delende echtgenote van “Den Boet”, monteur Henk Janssens, ex Nederlands zijspankampioen Jaap Geerts en monteur Hans Klaassens. Op de derde foto…Egbert gaat schijnbaar met een Messerschmitt racen…

 


Hieronder links vind je nog een leuk interview uit 1992 met Johan van der Kaap….de eerste bakkenist van Egbert Streuer. We hebben lang gezocht naar een soortgelijk interview met Bernard Schnieders, maar zo’n gesprek was nergens te vinden. Wel vonden we een artikeltje over het feit dat Bernard Schieders was “uitgestapt” en een groter artikel uit april 1989 waarin melding werd gemaakt, dat Egbert Streuer na 8 jaar een einde aan de samenwerking met Bernard Schnieders had gemaakt, omdat de motivatie bij Schnieders schijnbaar een beetje was verdwenen…Zoals je op foto Van Bertus Streutker (16-08-1955) kunt zien, is hij TT-fanaat in hart en nieren; hij had een enorme TT collectie die hij reeds gedeeltelijk aan het toekomstig TT museum schonk. Het grootste deel is nog steeds in het bezit van Bertus en dat wordt later (als het TT museum eindelijk eens een keer van start gaat) waarschijnlijk aan de Stichting TT museum overgedragen . Bertus is overigens in 2016, samen met z’n vrouw, geëmigreerd naar Suriname. Doordat er bijna niets met de TT-geschiedenis gedaan werd, begon hij in 1981 met verzamelen. Z’n hele huis stond zo’n beetje vol met onder meer startborden, oude reclameborden en vitrines vol vaantjes, programma- boekjes en foto’s. Hieronder zie je een klein gedeelte van z’n gigantische verzameling.

  
 
Hierboven links zie je een koffie-uitgifte tankje, die men op de rug kon “knopen”, met voorop een bekerhouder, zodat men het TT publiek, al lopend, een bekertje koffie kon verkopen. Op de tweede foto hierboven, zie je de borden die voor de start voor de coureurs omhoog werden gehouden, zodat die wisten hoe lang of het nog duurde tot het moment van de start. En dat die borden niet klein waren, kun je zien op de foto waarop Jaap Timmer het 10 sec. bord vasthield…

Tja…eigenlijk hebben we je nu genoeg verteld over de (internetloze) historie van onze eigen Asser TT.
Oh ja, in 2016 werd in plaats van op de zaterdag, de TT voor het eerst op de zondag verreden, de laatste zondag van juni dus.


Niet te geloven, maar het is toch zo! Mede doordat het de gehele TT week regende en de weilanden nabij het TT circuit, die altijd werden gebruikt als parkeerplaatsen, simpelweg te drassig en te sjompig waren om daar nog auto’s te kunnen stallen. In overleg met Rijkswaterstaat en de politie, mocht op zaterdag 29 juni 1991 de snelweg A28 eenmalig worden gebruikt…

  
We doen de TT monumenten van 2002 en 2008 er toch nog even als bonus bij…hieronder zie je het TT Monument dat in 2002 werd geplaatst aan de Brinkstraat te Assen. (Ontwerp van Ilona Lénárd en Kas Oosterhuis, productie door Aluminium Gieterij Oldenzaal en realisatie door de Stichting TT-Monument Assen)


En in april 2008 werd het gigantische TT-monument langs de A28 geplaatst. (Ontworpen door architect Jan Timmer en gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Rob Schreefel) Het monument bestaat uit twee grote letters T die op een vier meter hoge heuvel staan. Het stenen beeld is in totaal 11 meter hoog. Het monument is in 2014 verplaatst De verplaatsing van het kolossale kunstwerk was nodig om ruimte te maken voor de aanleg van een nieuwe aansluiting op de A28! Later zijn de grote T’s zelfs met ontiegelijk veel LED-lampjes volgehangen. Behalve dat het monument natuurlijk geweldig mooi is, dient het ook als een soortement markeringspunt, dat weggebruikers moet wijzen op de nabijheid van “ons” befaamde circuit.


Hieronder nog een paar geweldig mooie plaatjes.


Hieronder een fraaie sateliet foto uit 2014 van het TT circuit!


Hieronder nog een paar bijzondere foto’s…links zie je een hele aparte compilatie van de vele TT van Assen kampioenen, in het midden een fotootje van Stanley Woods en Mike Hailwood uit 1965. Rechts een mooi schilderij van Rob Bron op z’n 500cc Suzuki-twin. Het werd gemaakt door Klaas Tjassens in 2010, een jaar na Rob’s overlijden en speciaal voor z’n zoon Eddy.
 
Hieronder het verschil tussen de start in 1953 versus de (bijna) start in 2019…..


Aanstekers, TT tabak, speciale jubileum vloeitjes, luciferdoosje-houders, glazen, pullen, suikerzakjes, lepeltjes….


……balpennen, stickers, telefoonkaarten, tegeltjes, pins en speldjes, sleutelhangers, keycords, buttons…..

 
…..T-shirts, petjes, sokken, opnaai-emblemen, sjaaltjes…..
  
…..vaantjes, vlaggetjes, handdoeken, douche-gordijnen, vlaggen, vloerkleedjes….

….spelletjes, miniatuur TT monument, mini Bartje op motor, TT-bolletje, metalen borden, metalen auto-emblemen….

   
….koperen wandborden, circuit wandtegels, jubileum-horloge, Asser smeerolie, Koffie Dick, radiootje, diverse soorten wandborden…..

Hier rechtsboven en de rij hieronder…..z.g. Delftsblauwe TT bordjes…..uitgegeven van 2011 t/m 2016.

 
….houten wandbordjes (ook van de coureurs zelf), bordjes, diverse TT boeken, dasspelden enzovoort enzovoort…..

En soms zie je nijvere huisvlijt voorbij komen…zoals diverse soorten bierplateau’s en klompen….

De zwarte klompen hier linksonder zijn beschilderd door Eddy Haveman uit Assen. Eddy vertelde ons trouwens dat hij ongeveer 2 paar klompen per jaar “afsjokt” en elke keer beschildert hij z’n klompen met iets anders erop. Zo heeft Eddy ook Rossi klompen en Marquez klompen gemaakt.
 
Hieronder dat geluidsloze filmpje uit 1925…..een “stomme” film werd dat destijds genoemd. Geplaatst door het “Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid” op You Tube, met daarop enkele leuke beelden uit 1925. Het circuit van Assen bestond toen nog niet. dat was pas een jaar later in 1926! Deze eerste nationale races werden verreden over bestaande zand- en klinkerwegen in de omgeving van Assen, te weten  Rolde, Borger, Schoonloo, Grolloo en weer terug naar Rolde. Filmbeelden van J.G. van Turenhout, secretaris van de KNMV. De heer D.J. Kramer, voorzitter van de Motorclub Assen, mr. J.T. Linthorst Homan, Commissaris der Koningin in Drenthe met echtgenote, zie je op de tribune zitten. Je ziet o.a. de openingstoespraak en de start van de wedstrijd op een landweg met publiek langs de kant van de weg, diverse beelden van de race door de omgeving, eerste aankomst bij de finish, de Rolder molen op de achtergrond en zwaaiend publiek. De winnaar wordt op schouders genomen: Piet van Wijngaarden, 1e prijs van de 500cc