Je kunt elke foto/afbeelding groter in beeld krijgen, door er op te clicken!
Meer info in het tweede blokje hieronder.

 


Hieronder zie je de Heineken “optocht-promotie-wagen” voor Schoenmakerij Cats aan de Rolderstraat staan. Anno 2023 zit daar café “De Dependance”. Op de tweede foto zie je de start van de van de 50cc klasse, die Angel Nieto wederom wist te winnen. Op de derde foto zie je Henk van Kessel op z’n 125cc Condor. (In de twaalfde ronde viel Van Kessel door een losgeschoten aanzuigrubber van een carburateur trouwens uit)  Op de vierde foto zie je Harms’ “Swing Mill” tijdens de TT kermis op het Veemarktterrein. Geheel rechts zie je dat in het rennerskwartier de vraag naar verkoelend water groot was.

   
Hier onder links staat Barry Sheene, klaar om met de 500cc training te beginnen. Op de tweede foto staat hij te wachten met Michel Rougerie tot ze werden toegelaten op het circuit. (Rougerie zou niet finishen trouwens) De training was goed gegaan en ook de race zelf had Barry gewonnen en op de derde foto zie je hem dan ook afgevlagd worden door Dick Bruil. Op de vierde foto zie je de huldiging van Barry Sheene, Wil Hartog werd knap tweede! Geheel rechts zie je Rob Bron (samen met zoonlief Erwin) in de pits, Rob zou achtste worden in die 500cc race.

   
Linksonder zie je hele blije mensen rondom het zijspan van Hermann Schmid en bakkenist Martial Jean Petit Matile. In een zinderende hitte waren ze als eerste over de streep gekomen in de zijspanklasse. Op de tweede foto zie je Martin Kooy en bakkenist Rob Vader in hun KOVA zijspancombinatie. Op de derde foto de trotse Kooy en Vader, die knap, op slechts 2 seconden, tweede waren geworden. Rechts een foto van de zijspancombinatie van Jaap Geerts met bakkenist Jan van Veen, ze zouden negende worden!

  
De foto’s hieronder kunnen we je niet onthouden, ook dit gebeurde niet op 26 juni dat jaar, maar op 5 september, tijdens de F1 750cc races op het Asser TT Circuit. Na de eerste ronde viel Johnny Cecotto, waarbij zijn gescheurde tank zorgde voor een spoor van brandende benzine op de baan. Wil Hartog kon de tank niet meer ontwijken, waardoor deze richting het publiek werd gecaramboleerd. Gelukkig wist de brandweer de brand snel te blussen. Cecotto mankeerde niets, maar Hartog verliet de strijd met een gekneusde teen en een krom schakelpedaal.

 

Grandioos, vorig jaar werd Wil Hartog nog tweede achter Barry Sheene, maar nu werd de Witte Reus uit Abbekerk eerste in de 500cc klasse! Hieronder zie je de start én de finish van die indrukwekkende race. Op de derde foto zie je Barry Sheene (waarschijnlijk) lachen als een boer met kiespijn, hij wordt nu dus “slechts” tweede! Op de rechter foto heeft Wil Hartog trots de erekrans om z’n nek.

 
Het had maar weinig gescheeld of de beroemde “Nacht van Assen” was niet doorgegaan! Dit in verband met de gijzelingen in De Punt en Bovensmilde. Mede door felle protesten van middenstand en horeca, zag de gemeente hier toch van af. Op de tweede foto zie je een gehavende Boet van Dulmen. Hij had 2 weken eerder in het Franse Dijon z’n linker arm en been gebroken, maar op de derde foto zie je dat Den Boet toch aanwezig was op het Drentse Circuit. D’r zat geen motortje op z’n rolstoel, dus Ineke moest hem wel overal naar toe drukken… Op de vierde foto zie je een schiettent die op het Veemarkt-terrein aan de kost probeerde te komen. Geheel rechts zie je hoe moeilijk het wel moest zijn om je motorfiets terug te vinden.

 

Op de foto hier linksonder zie je de start van de 50cc klasse, die gewonnen zou worden door Eugenio Lazzarini. Peter Looijesteijn werd vierde op ruim anderhalve minuut. Op de tweede foto zie je hoe de Japanse Suzuki monteur van Barry Sheene, tijdens de training nog even kijkt of het wiel wel goed is uitgelijnd. Op de derde foto zie je Johnny Cecotto op 4, Takazumi Katayama op 8, Kenny Roberts op 1 en Barry Sheene op 7, een heftige strijd uitvechten in de 500 cc klasse. Op de foto rechts zie je dat Cecotto en Roberts even later Sheene en Katayama hadden gelost. Cecotto ging als eerste over de streep, een fractie van een seconde later Roberts op twee, daar 3 seconden achter, eindigde Sheene op de derde plek en Katayama op dertien seconden als vierde. Wil Hartog kwam overigens als vijfde over de meet en Boet van Dulmen als achtste.

  
Hieronder kun je zien dat er regelmatig vliegtuigjes met reclame over het TT circuit vlogen. Jammergenoeg is het circuit op deze luchtfoto niet te zien…slechts geparkeerde auto’s. De tweede foto is wel grappig, een paar mannen hadden een spandoek meegenomen met “Hup Holla….Verrek ik zit verkeerd” Nederland speelde later die dag in en tegen Argentinië, de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Een drama, het werd namelijk 3-1 voor de Zuid Amerikanen. In het krantenartikeltje staat vermeld, dat de renners Jon Ekerold en Tom Herron door de politie waren ingesloten wegens mishandeling van een agent en ze hadden ook de politieauto beschadigd. (Ekerold was overigens ’s middags nog 3e geworden in de 350cc klasse en Herron werd daarin zesde) Op de vierde foto een mooie foto van de circuit-auto die aangaf dat het circuit was gesloten….toevallig reed Barry Sheene daar…. Op de vijfde foto zie je een leuk onderonsje tussen Wil Hartog en Jack Middelburg. Rechts zie je Laamert oet Zweel, Laamert (Jan Kalkdijk) bracht een geweldig stukje Drents cabaret uit: “Laamert hen de TT”. Via deze link ga je rechtstreeks naar dat mooie verhaal en kun je die hele conference helemaal beluisteren:  “Laamert hen de TT”

 
Geert Timmer overleed op 22 augustus 1978 (geboren in 1908); inderdaad, de vader van Mister TT oftewel Jaap Timmer. Geert werd in 1926 op 18 jarige leeftijd eerste in de 175cc klasse en in 1929, 1931, 1932, 1933 en 1936 werd hij de beste Nederlander in de 250cc! Geert Timmer werd dus maar liefst zes keer Nederlands kampioen! Na zijn race carrière werd Timmer onderdeel van de TT-commissie. Ook was hij in zijn leven veertig jaar bestuurslid van de Motorclub Assen en Omstreken. Timmer ontwierp in 1953 het TT Circuit in Assen en kreeg daarbij hulp van Geoff Duke, Piet Nortier en Jan Weggemans. Op het TT-circuit Assen is er een bocht en een tribune naar hem vernoemd. Hieronder links: Geert in 1932. De tweede foto is van 1936. In het leuke krantenartikel kun je o.a. lezen dat Geert meer dan 500 wedstrijden heeft gereden! Helemaal rechts zie je een foto uit 1968, waarop de toen 60 jarige heer Timmer te zien is met Giacomo Agostini!


Hieronder links: Geert Timmer op 48 jarige leeftijd. Op de tweede foto zie je Geert op 59 jarige leeftijd en op de foto rechts zie je de heer Timmer op 69 jarige leeftijd in 1977. (Een jaar voor z’n overlijden) Rechts zie je dat de krant aandacht besteedde aan Geert Timmer’s heengaan.

   
Hieronder een leuk verhaaltje over dat hoogmoed vaak echt voor de val komt, in januari 1968 vloog Geert Timmer, op 60 jarige leeftijd en op de motor van zoon Jaap, nog eens over de kop…de krant maakte er een leuk artikeltje van en wij vulden dat aan met een paar grappige oude karikatuurtjes van Geert.

 
Hieronder zie je Jan Willem Masman, van 1977 tot 1990 burgemeester van Assen. De nieuw benoemde burgemeester van Assen gaf aan, dat hij niet de voorzitter van het bestuur van de Stichting Circuit van Drenthe zou gaan worden. (hetgeen tot dan eigenlijk altijd traditie was geweest, maar de “belangenverstrengeling” was simpelweg te groot) Naast het krantenartikel zie je een foto uit 1978 van Jan Willem Masman….met pijp. Zelfs voor op de foto bij het voorwoord in het TT programmaboekje van dat jaar, hield de beste man de pijp in z’n mond. En rechts nog een keer terwijl hij even voor de tribune staat met een geleende Yamaha! 

  

Linksonder een fraai plaatje, waarbij de coureurs reeds klaar staan om het asfalt op te gaan voor de aanstaande start van de 250cc klasse. Op de tweede foto zie je dat Graziano Rossi deze strijd had gewonnen. Hij werd gefeliciteerd door Jaap Timmer. Gregg Hansford werd tweede en Kork Ballington derde. Op de derde foto zie je de bijna start van de 350cc met op 3 de latere winnaar Gregg Hansford.  Helemaal rechts zie je een file bij het tankstation. Het grote publiek moest weer naar huis en dan hebben ze ineens allemaal tegelijk benzine nodig!

  
Hieronder links een fraai plaatje van een “eenzame” man tijdens de training, die aanstonds stond te gebeuren. Op de tweede foto stond Floor Maasland even te wachten tot z’n monteurs de problemen met z’n 50cc Kreidler hadden opgelost. Op de derde foto staan vlnr Klaas Hernamdt, Rudi Oosting, Johan van der Kaap en Egbert Streuer bij de benzinepomp op het circuit. Op de vierde foto zie je Rolf Steinhausen en bakkenist Kenny Arthur op 12, met daarachter voornoemde Egbert Streuer en bakkenist Johan van de Kaap. Steinhausen en Arthur zouden tweede worden en Streuer en Van der Kaap zesde. De laatste foto laat zien hoe creatief  sommige coureurs zijn. De caravan van Albert Bosch uit IJsselmuiden laat zien hoe of je van zo’n caravan een heuse motor-trailer kunt maken…

     
Hieronder links zie je de start van de 500cc klasse. Op de tweede foto was Boet van Dulmen zojuist Wil Hartog voorbij gegaan, maar uiteindelijk zou Hartog als derde eindigen en Van Dulmen als vierde. Op de derde foto zie je Randy Mamola in de bocht, z’n eerste optreden tijdens de TT van Assen dat jaar, maar hij zou “slechts” dertiende worden. Op de vierde foto razen de 500cc coureurs voor de tribune langs. Virginio Ferrari en Barry Sheene werden respectievelijk 1 en 2. Rechts zie je een artikeltje dat er veel muziek zou zijn in de TT week, dat viel al met al nogal tegen…


En hieronder kun je goed zien, hoe of het er zo’n beetje uitzag daar ter hoogte van de startplek.

 
Linksonder zie je het vele publiek tijdens de training op de tribunes en rechts zie je dat het publiek weer plaats had genomen op één van de vele terrassen tijdens de TT week. De derde en vierde  afbeelding (‘T allerlaatste Terugblikje; geschreven door Egbert Braakman) geeft een leuke en interessante terugblik van de 49e Dutch TT races op 23 juni van dat jaar.

 

Yes…Jack Middelburg wint de 500 cc klasse! Tweede plaats voor Graziano Rossi, derde werd Franco Uncini en Boet van Dulmen werd vierde. Op de eerste foto links zie je een foto van de start. Op de tweede foto zie je Jack helemaal rechts met startnummer 8. Jack had overigens nog zoveel schroeven en pennen in zijn been dat hij nauwelijks een goede duwstart kon maken. Hij verloor bij de start dan ook al zo’n twintig plaatsen, maar maakte die zo snel goed dat hij na een ronde al op de vijfde plaats reed. In de derde ronde had Middelburg de leiding reeds overgenomen en zou die ook niet meer afstaan. Rechts zie je dat Jack door het uitzinnig publiek reeds op de schouders werd genomen.

  
Linksonder zie je de vele fans van Jack Middelburg met diverse spandoeken. Ook Boet van Dulmen werd aangemoedigd. De spanning stijgt ten top…zoals de tweede foto laat zien; Adri van der Broeke hield het bord omhoog dat Jack 19 seconden voorligt! Op de derde foto zie je Jack tijdens de huldiging samen met die geweldige technische man Van der Broeke. Graziano Rossi is ook dolblij met z’n tweede plaats. De vierde foto laat het T-shirt zien dat een grote fan van Middelburg alvast had laten maken, hij kreeg gelijk dus! Rechts zie je de prijsuitreiking in Café-restaurant-zalencentrum Bellevue. Jaap Timmer heeft Jack schijnbaar zojuist ook een pop in Drentse klederdracht overhandigd… (Op 3 april 1984 overleed ‘Jumping Jack’ op eenendertigjarige leeftijd aan de verwondingen die hij 2 dagen daarvoor opliep bij een crash op het stratencircuit van Tolbert)


Hieronder links zie je de start van de 125cc klasse, die wederom gewonnen zou worden door Angel Nieto. Op de tweede foto zie je dat Roland Freymond na een ruime voorsprong onderuit ging in de 250cc race. Carlos Lavado zou die 250cc gaan winnen. De derde foto laat een wandelende Johnny Cecotto zien…tijdens de training van de 350cc klasse, stopte z’n Bimota Yamaha er even mee. Je ziet Mar Schouten op de achtergrond net vol gas voorbij racen. Op de vierde foto zie je de start van die 350cc race zien, met op 11 Alan North, op 2 Didier de Radigues, op 1 Toni Mang, op 3 Jean-Francois Baldé, op 5 Carlos Lavado en op 10 Graeme Mcgregor. Jon Ekerold zou de winnaar worden. Op de foto rechts zie je Herman Brood met z’n nieuwe gitarist Erwin Jawa. (Jawa speelde daarvoor in de Groninger band White Honey) Brood’s nieuwe band trad, samen met Normaal, Motorhead en de Asser Rose Tattoo, op tijdens de TT nacht in de Trianthahal.  Er kwamen “slechts” zo’n 1500 geïnteresseerden opdagen.

 
Hieronder links een foto van Graziano Rossi, die best blij was met z’n tweede plaats en z’n zoontje even meenam naar de prijsuitreiking. Dat kleine hummeltje was overigens Valentino Rossi. Op de tweede foto zie je vlnr: Jaap Timmer, Johan Wagenaar en Jos Vaessen; schijnbaar het circuit aan het inspecteren. Op de derde foto zie je een fraaie uitstalling van de TT prijzen. (ons is nog niet bekend in welke etalage dit destijds heeft gestaan) Op de vierde fotos zie je 3 ambulances van De Vries, met op de achtergrond de tribune. Geheel rechts nog zo’n fraai plaatje; jammergenoeg zijn de mensen in beeld ons (nog) niet bekend.

  

En deze website zou natuurlijk niet compleet zijn zonder onze eigen Boet van Dulmen! Weliswaar won hij nooit de Asser TT, maar in 1981 werd hij fraai tweede, achter winnaar Marco Lucchinelli. Op de foto links zie je de start van de 500cc klasse, met den Boet op startnummer 8. Op de tweede foto zie je Van Dulmen nog voorliggen op Lucchinelli, maar op het einde stoof deze hem toch nog voorbij. Op de derde foto wordt Boetje door Frans Vos afgevlagd als tweede. Willem Zoet werd trouwens vierde en Jack Middelburg vijfde. Geheel rechts zie je dat Marco Lucchinelli de champagne al open heeft. Van Dulmen nog net niet. Dat kleine hummeltje daar onderaan is dochtertje Annemiek van Dulmen. Wil Hartog keek lachend toe. 

 
Hieronder links zie je de huldiging van Boet van Dulmen in Imatra. Van Dulmen won 2 jaar eerder wel de TT in Finland. Vóór Barry Sheene en Steve Parrish. Op de tweede foto zie je dat de inmiddels 71 jarige Boet van Dulmen op 18 januari 2020 met een heus standbeeld werd vereerd. Z’n vrouw Ineke en hun oudste kleinzoon (Boet jr.) waren zo trots als een pauw. Jammergenoeg kwam Boet van Dulmen op 16 september 2021 om het leven bij een verkeersongeval. De legendarische motorcoureur is 73 jaar geworden. Op de derde foto zie je de spectaculaire crash van Mick Grant tijdens de 350cc race; het liep gelukkig goed af…hij had geen schrammetje. Op de vierde foto zie je Schwärzel en bakkenist Huber de verkeerde kant opgaan met hun zijspan…de toeschouwers maakten snel dat ze wegkwamen. En rechts zie je dat de familie Kremers uit Brabant alvast bepakt en bezakt neer waren gestreken op het TT circuit. Om verzekerd te zijn van een goede plaats, óók dat was in die tijd nog mogelijk… Rechts zie je het TT-programma voor vrijdag 26 juni.

   
Hieronder links zie je Egbert Streuer en Bernard Schnieders fanatiek op een TT podium afstevenen, maar bij het uitkomen van de Ruskenhoek kwam een achterwiel iets naast de baan en werd de zijspancombinatie met een gigantische slinger van het circuit geveegd. Streuer bleef met een voet aan het zijspan hangen, maar toen het span door een sloot stuiterde, schoot z’n voet gelukkig los. Schnieders kon even later ook loskomen van het zijspan en de combinatie stak de baan nog een keertje over om in de sloot bij de Ramshoek terecht te komen. Gelukkig liep het allemaal vrij goed af, Bernard had “slechts” een arm uit de kom.

   

Linksonder zie je een foto van de 50cc race. Stefan Dörflinger voert het veld aan en hij zou uiteindelijk ook als winnaar uit de bus komen. Theo Timmer werd 7e en Hans Spaan eindigde op de 9e plaats. Op de tweede foto van de 500cc race (door hevige regenval in 2 manches verreden), zie je Franco Uncini op 10, Jack Middelburg op 4 en Kenny Roberts op 3 in de Strubben. Op de derde foto ligt Franco Uncini nog steeds op kop en hij zou ook de latere winnaar worden. Kenny werd tweede, Barry Sheene werd derde en onze eigen Boet van Dulmen kwam, als beste Nederlander, als zesde over de eindstreep. Jack Middelburg was in de tweede manche trouwens van z’n Suzuki gestuiterd. Op de vierde foto zie je Franco Uncini, Kenny Roberts en Barry Sheene op het erepodium. Op de rechter foto zie je Jan Huberts, die op 45 jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd reed tijdens de TT van Assen. Huberts was 25 jaar actief als coureur geweest en behaalde 6 nationale titels! 

 
Op de foto hier linksonder zie je dat de zijspancombinatie van Rolf Biland en bakkenist Kurt Waltisperg zoveel voorsprong had op de achtervolgers, dat ze vlak voor de finish-lijn, waar Frans Vos ze af zou vlaggen, hun zijspan simpelweg even voor de gein over de finish duwden… Op de tweede foto zie je een Japanse zijspan equipe, wat toch wel opzienbarend was bij de GP’s. Masato Kumano en z’n bakkenist Kunio Takashima kwamen, door een ongeluk, niet aan de finish. Takashima brak daarbij een been. Op de derde foto zie je Derek Jones en Brian Ayres. Ze lagen zelfs nog eventjes op de tweede plaats in die zijspan-race, maar waren zojuist met pech stil komen te staan. Rechts zie je een foto van het nieuwe TT onderkomen met de bijbehorende pitsboxen. Net op tijd, want 10 dagen later vond het grote TT gebeuren weer plaats.

  
Linksonder: Het regende soms dat het goot en enkelen hadden daar iets op gevonden.Op de tweede foto zie je een schitterende foto van Giacomo Agostini, zittend voor het TT Monument, die in 1982 als teamleider van Yamaha weer in Assen was. Op de derde foto zie je het Kindercircus Bombari, die in de TT week een wervelende show weggaf op de Gedempte Singel. Het krantenartikel rechts gaf aan dat er een recordbezoek en een miljoenenopbrengst was gehaald tijdens het TT-gebeuren dat jaar.

 
Op 15 januari 1982 brandde de hoofd- en perstribune volledig af! Een paar TT medewerkers waren met een slijpschijf bezig geweest, maar hadden er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden, dat er nog honderden pakken stro onder de tribune waren opgeslagen…de hele boel vloog in de hens. De tribune was zo’n 25 jaar oud. Rechts zie je hoe of zoiets er dan de volgende dag uitziet….

 

In 1983 werd voor de laatste keer gebruik gemaakt van de oude Noordlus tijdens de Dutch TT. Fameuze punten als de Bedeldijk, Stroomdrift en De Vennen maakten dat jaar nog één keer deel uit van het Drentse circuit (7,6849 km). Er werd echter niet zonder slag of stoot afscheid genomen van dit stuk asfalt, want tijdens de 53e Dutch TT deed dit gedeelte van de baan nog eenmaal behoorlijk van zich spreken. Franco Uncini was in 1982 nog wereldkampioen van de 500cc klasse geworden en op de eerste foto links zie je Uncini nog fraai in beeld, op de tweede foto ligt hij met startnummer 1 nog achter Wayne Gardner op 38, maar hij zou Gardner al snel passeren, maar stuiterde vervolgens in de Bedeldijkbocht van z’n motorfiets, waarbij Wayne Gardner vol de helm van de wegduikende Uncini raakte, waarbij Uncini’s helm zelfs nog van z’n hoofd vloog. Op de vierde foto zie je dat Uncini in de ambulance geschoven werd. Op de rechter foto
(van Wolter Kobus) zie je Jack Middelburg op bezoek bij Franco Uncini. Uiteindelijk is het op een paar littekens na, weer helemaal goed met hem gekomen. Kenny Roberts zou overigens de 500cc klasse winnen, met slechts twee tiende van een seconde voorsprong op Takazumi Katayama.

 
Op de afbeelding linksonder zie je dat de toegangsprijzen met maar liefst 5 gulden waren verhoogd. Op de tweede foto zie je Eugenio Lazzarini op z’n Garelli, hij was de laatste winnaar van tevens de allerlaatste 50cc TT race in Assen. De 80cc klasse zou daar in 1984 voor in de plaats komen. Op de derde foto zie je de start van de 250cc klasse, met Christian Sarron op 10 en de latere winnaar Carlos Lavado op 5. Op de vierde foto zie je dat voornoemde Christiaan Sarron even later van z’n motorfiets af stuiterde; Con Law op 42 en Martin Wimmer op 4 hebben er niets van meegekregen. Het liep allemaal nog vrij goed af. Rechts zie je dat voornoemde Con Law en Martin Wimmer nog steeds in de voorste gelederen aan het rijden waren. Wimmer zou zelfs nog vijfde worden en Law eindigde op plek 20.

   
Hieronder links zie je een fragment uit de 500cc race met op 10 Marc Fontan, die op dat moment nog voorlag op de latere winnaar Kenny Roberts op 4. Hoewel Kenny Roberts al vanaf 1974 in Assen kwam, was dit het eerste jaar dat de drievoudig 500cc wereldkampioen de TT strijd in Assen zelf zou gaan winnen! Op de foto zie je verder op 8 Takazumi Katayama en op 3 Freddy Spencer. De volgorde op de foto is dezelfde als op de finish. Op de derde foto zie je een fraai plaatje van de taludtibune en de loopbrug naar de pits. Rechts zie je dat meer dan 100 racende TT bezoekers later nog een leuk kadootje op de mat zouden krijgen…

 
Hieronder links zie je Freddy Spencer’s 2 motoren met startnr. 3. De Suzuki met nr. 12 is van Boet van Dulmen. De motor met nr. 6 van Randy Mamola. Op de tweede foto zie je Kenny Roberts op 4 en Freddie Spencer op 3. De derde foto laat zien dat de Japanners nogal geheimzinnig bezig waren met de HRC Honda van Takazumi Katayama. De vierde foto laat een mooi plaatje zien vanuit de pits. En geheel rechts een plaatje van de pits zelf.


Hieronder links zie je dat de TT organisatie-commissie voor tijdens de “Nacht van Assen”, een kart-demonstratie had georganiseerd, met daar uiteraard wel een wedstrijd-element in verwerkt. En hier zie je wat karters op dat afgesloten stuk van de Weiersstraat aan het racen. Op de achtergrond de Alteveerstraat. Op de tweede foto zie je dat het een poosje later weer een gezellige drukte in de nachtelijke Asser binnenstad was. Op de derde foto zie je 2 kinderen, die nog even kijken of er tussen al dat TT-afval nog iets bruikbaars te vinden is. Op de vierde afbeelding zie je een wel hele vreemde gretigheid… Rechts zie je nog een z.g. kilometerpaal. Deze stenen gaven de lengte van het oude circuit van 7,7 km aan. In dit geval nr. 1 vanaf de start en er is nog 6,705 te gaan. Deze kilometerpalen stonden van 1954 tot en met 1983 langs het TT Circuit, dat toen nog via de Bedeldijk, de Vennen en vervolgens via de Ossebroeken naar de Strubben liep. (Deze zwaar verwaarloosde betonnen steen werd jaren later door André Dik van de lokale partij Plop in een slootwal gevonden en hij redde de steen zodoende min of meer van de ondergang) De geheel gerestaureerde kilometerpaal is al weer jaren te bewonderen, slechts op enkele meters van de originele plek, vlakbij de motor-ontmoetings-plaats, oftewel het Jack Middelburg Plein.

   

Linksonder zie je het aangepaste TT Circuit, met een aantal aanpassingen ten opzichte van het (tot dan gebruikte) TT Circuit van 1955! Op de tweede foto zie je een unieke opname uit 1984 van de volgepakte tribunes, de loopbrug naar de pits en zelfs het nieuwe ronddraaiende electronische scorebord, waarvan we nog even een uitvergroting in de linkerbovenhoek hebben gezet. Op de derde foto zie je dat Egbert Streuer en Bernard Schnieders, met startnummer 2, Rolf Biland en Kurt Waltisperg nog voor moesten laten gaan. Maar dat mocht de pret voorlopig niet drukken. Egbert en z’n bakkenist Bernard wonnen dat jaar voor de eerste keer de wereldtitel in de zijspanklasse! In 1985 én in 1986 deden ze dat kunststukje nog eens dubbel en dwars over. Streuer behaalde in totaal maar liefst 22 grand-prix-overwinningen en heel apart was wel, dat ze pas in 1987 voor de eerste keer de zege zouden behalen op hun “eigen” Asser TT circuit.  In 1991 zou Egbert Streuer (met bakkenist Peter Brown) nogmaals de zijspanklasse gaan winnen in Assen! Meer over die geweldenaar uit Grolloo kom je verder naar onderen op deze website tegen.

  
Op de foto linksonder zie je de start van de 250cc klasse, die gewonnen zou worden door Carlos Lavado. Op de tweede foto zie je een fragment uit de 500cc race, met voorop Ron Haslam, dan Freddie Spencer en Barry Sheene achteraan. Randy Mamola zou winnen, Roche werd tweede en Lawson derde. Op de derde foto zie je dat de motoren onder de loopbrug doordenderen. Zou dat destijds toegestaan zijn om boven op zo’n loopbrug te mogen gaan zitten? Rechts zie je Manfred Herweg even stilstaan ter hoogte van de pits.

  
Op de foto linksonder zie je Eddie Lawson (links) en Wayne Rainey, op het aangepaste circuit, een race-wedstrijdje doen, niet op de motor maar dit keer op de fiets. 1983 was het jaar dat voor de laatste keer de 50cc klasse werd verreden en in de plaats daarvan, kwam in 1984 de 80cc klasse. (deze 80cc klasse was geen lang leven beschoren en werd na de race in 1989 alweer “afgeschaft”) Op de tweede foto zie je een foto van de start van die eerste Asser 80cc race in 1984. Stefan Dörflinger op 1, met daarnaast Hans Spaan, Willem Heykoop en Pierpaolo Bianchi, staan klaar voor de 80cc start. Hans Spaan lag een poosje fier op kop met z’n Huvo-Casal, maar Jorge Martinez op Derbi ging hem even later alsnog voorbij en Hans werd toch nog knap tweede. Op de derde foto van links zie je Angel Nieto met links Jan Thiel, die moest helpen om totaal 15 vingers omhoog te houden. Nieto had namelijk maar liefst 15 overwinningen behaald op het Dutch TT circuit. (Hij behield in totaal 90 overwinningen en was 13 keer wereldkampioen!!) In het krantenartikeltje staat dan ook dat Nieto nu meer overwinningen had behaald in Assen dan Giacomo Agostini. Op de foto rechts zie je (Rappe) Willem Homan uit Assen, hij maakte de blits met z’n opvallende Fucking Bull chopper, inclusief  “bijbehorende” hoorns op de helm én op de motor zelf.  Er kwam trouwens een alles overheersend lawaai uit het “ding”. (Op de achtergrond zie je Jan Smiemans, oftewel “Smie”, Bertje Poelman en Vera Lieben) Homan maakte ook deel uit van een vreemd muzikaal duo. “De Lummels”. Samen met die andere lummel, Gert Timmerman (niet die van Hermien) maakte hij een “Crazy Dutch TT” liedje. (En dat TT liedje is uiteraard ook te beluisteren op de www.TTliedjes.nl website, waar in totaal trouwens nog zo’n 50 diverse TT liedjes zijn terug te vinden en te beluisteren!)

 

Op de foto linksonder zie je de start van de 500cc klasse. Op de tweede foto zie je met 5 Ron Haslam, op 9 Didier de Radigues, op 4 Freddie Spencer en op 6 Christian Sarron. (Boet van Dulmen zit tussen Spencer en Sarron in) Op de derde foto zie je dat  Sarron (na vier kilometer reeds) in de fout ging. Bij het aanremmen van de Stekkenwal probeerde hij Boet van Dulmen op 8 er uit te remmen, maar pas toen hij naast van Dulmen zat kreeg hij goed zicht en realiseerde hij zich dat hij te veel snelheid had om nog te kunnen remmen. Hij ging onderuit en nam in zijn val Freddie Spencer mee. Op de foto rechts zie je dat Randy Mamola met toch nog ruime voorsprong wist te winnen. Ron Haslam werd tweede, Wayne Gardner derde en Boet van Dulmen werd (op 37 jarige leeftijd) knap vierde.


Linksonder zie je dat het deze dag af en toe regende dat het goot en het publiek zat onder paraplu’s en allerlei plastik- en zeilconstructies. Op de tweede foto zie je Bertus Streutker, die toen reeds veel TT-allerhande had verzameld en vond dat er ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de TT in 1982 reeds een jubileum-expositie had moeten plaatsvinden. Op de derde afbeelding een kort fragment uit het grote interview dat Bertus gaf dat jaar. Anno 2022 is er nog steeds niks te zien van al die, veelal door Bertus verzamelde, oude TT-items! (?) Op de vierde foto zie je dat Steve Webster en z’n bakkenist Tony Hewitt in de sloot terecht kwamen. De zijspancombinatie reed voor de eerste keer op kop in een Grand Prix en kwam te sterk corrigerend uit de snelle Ramshoek, waardoor de LCR zijspan ging draaien, in het gras belandde en met een sierlijke salto en een grote plons in voornoemde sloot terecht kwam. Een groepje verschrikte fotografen zochten snel het hazepad. Op de rechter foto is te zien dat beide heren weer zo’n beetje uit de sloot gevist werden. Webster brak hierbij overigens een pols en Hewitt z’n onderarm.

    
Hieronder links zie je met startnummer 1 Egbert Streuer en bakkenist Bernard Schnieders, ze werden in 1985 voor de tweede keer wereldkampioen in de zijspanklasse. In 1986 zouden ze dit overigens voor de derde keer nog een keertje “flikken”! Zoals eerder reeds vermeld, kun je, iets verder naar onderen op deze website, meer over die geweldenaar uit Grolloo vinden. Op de tweede foto zie je nog een keertje Barclay staan…de TT auto werd ook gesponsord. Op de derde en vierde afbeelding zie je een heel interessant overzicht van de toeschouwers aantallen over de jaren 1955 t/m 1985. De linker geeft de aantallen van 1955 t/m 1970 weer en op het rechter rijtje zie je die aantallen van de jaren 1971 t/m 1985. (Zelfs de geparkeerde aantallen voertuigen werden weergegeven) Op de rechter foto zie je de “Steen van Dries”, aangeboden door de fa. Dries vanwege het 60 jarig bestaan van de TT.